1-6 Yaş Çocuk

Tuvalet eğitiminden çocuk beslenmesine, bebeklerde uyku eğitiminden çocuk gelişimine, çocuk psikolojisinden çocuk hastalıklarına kadar tüm detaylar burada!

Çocuklarda STEM Eğitimi ve Evde Uygulanabilir Projeler

STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimi, çocukların analitik düşünme, problem çözme ve yaratıcı yeteneklerini geliştirmek için mükemmel bir yoldur. Bu yazımızda, çocuklarda...

Çocuğun Yabancı Cisim Yutması Belirtileri ve Müdahaleleri

Küçük yaştaki çocuklar objeleri ağızlarıyla tanımaya ve meraktan her şeyi ağızlarına sokmaya meyillidirler. Ayrıca henüz dişleri gelişmediği ya da az olduğu için ağızlarındaki maddeleri çoğunlukla yutma...

Çocuğa Hayır Demek İçin İzlemen Gereken 7 Yol

Bazen çocuğunun isteklerini yerine getirirken “acaba aşırıya mı kaçtım”, “isteklerinin hangisini yapmalıyım”, “ne zaman hayır demeliyim” gibi sorular kafana takılabilir. Ancak her ebeveynin çocuğa hayır...

Okul Çağında Beslenme Nasıl Olmalı?

Okul çağında beslenme alışkanlığı kazanmak ileri yaşlarda görülebilecek sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Fiziksel, bilişsel ve sosyal anlamda büyüme ve gelişmenin sağlıklı olması...

Sorular & Cevaplar

Tümünü Gör (3169)

Çocuğum sadece makarna yiyor.

3 yaşında ki oğlumu 2 yaşına kadar emzirdim. Ek gıda döneminde de fena değildi yemesi. En azından çorba, köfte, balık yiyordu. Şimdi 34 aylık ve sadece makarna yiyor. Başka hiç bir şey yemiyor. Makarn... devamı

Çocuklarda dışarıda beslenme anketi

Çocuğunuz ile birlikte dışarıya çıkarken yanınıza yiyecek aldığınız dönemlere göre soruları cevaplarsanız çok mutlu olurum :) https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAWAFB0d4Avc11U17z6djcr-lm_RFYJD... devamı

kızım beni sevmiyor

merhabalar. kızım 5,5 yaşında anaokuluna gidiyor. Kızımı kendim büyüttüm elimden geldiğince hep okuyarak bilgi edinerek ve sevgi dolu bir ortamda anlayışla büyütmeye çalışıyorum. Ama bana karşı hep bi... devamı

Oğlum yaşıtlarına uygun yaşta davranmiyor

Kızlar merhaba. Oğlum 5 yaşında ama yeri geldiğinde yaşıtlarıyla sanki aynı yaşta değil. Bugün mesela en basit örnek vereyim. Öğretmeni video attı bilmece soruyor bütün çocuklara herkes fikir atıyor o... devamı

Ay Ay Bebek Gelişimi

Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı! Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet, bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!

Hemen okumaya başla

Bebek İsimleri

Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları konusunda uzmanlaş!

Bir anne olarak yaygın görülen çocuk hastalıkları konusunda yeterince bilgi sahibi misin? Özellikle bulaşıcı ve ateşli hastalıklar, boğaz enfeksiyonu ve çocukluk döneminin kabusu olan kusma gibi rahatsızlıklar hakkında uzmanlaşman gerek. Elbette, adını ilk kez duyacağın hastalıklarla da karşılaşabilirsin.

Bir kenara not al: Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Ancak merak etme, “Bu da neyin nesiymiş?” dediğin noktada biz hep yanında olacağız. Hem de çocuklarda alerji gibi önemli bir konuda uzman röportajlarımız ve suçiçeği, kabakulak gibi çocukluk çağı rahatsızlıklarında alanında uzman isimlerin kaynak kitaplarıyla.

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi konularda bile aklına takılan soruların cevaplarını yazılarımızda bulabileceksin. Bahar alerjileri, kış hastalıkları gözünü korkutmasın; hangi hastalığa ne iyi gelir, tek tek anlattık. İhtiyaç duyduğun her an çocuk sağlığı makalelerimizi okuyabilir, konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsin.

Çocuk beslenmesinde bilmediğin kalmasın!

Bir çocuğun sağlıkla büyümesinin yolu, beslenmeden geçiyor. “Aman yaşıtlarından geri kalmasın.”, “O tabaktakilerin hepsi bitsin.” derken pek çok anne istemeden de olsa çocuk beslenmesinde birtakım hatalar yapabiliyor. Bu da çocuklarda yeme problemi gibi daha kötü sonuçlara yol açıyor. Böyle durumlarda eğlenceli yemek sunumları sana yardımcı olabilir. Aynı zamanda iştahsız çocuklar için de iyi bir alternatif.

Zaman zaman çocuğunun bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme önerilerine ihtiyaç duyabilirsin. İshal gibi, çocukluk döneminin en sık görülen rahatsızlıklarına karşı nelerin iyi geldiğini öğrenmen gerekebilir.

Yeri gelmişken şöyle bırakalım: Çocuklarda İshale İyi Gelen Yiyecekler Neler?

Bu dönemde, abur cubur seven çocuğuna bunları vermek yerine, sağlıklı atıştırmalıklara yönelmen iyi olabilir. Besleyici tarifler, birbirinden leziz çocuk yemekleri ve miniğinin her yaşına özel örnek menüler arayabilirsin. Çocuk beslenmesi makalelerimizde ihtiyacın olan her şeyi bulabilirsin.

Sana fikir olsun diye biz şöyle lezzetler hazırladık: Çocuklarda Yaşlara Göre 6 Örnek Yemek Menüsü

Çocuk gelişimine dair merak edilenleri öğren!

Çocuğunun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimine dair her şey yolunda mı? Özel eğitime ihtiyacı var mı? Varsa nasıl bir yol izlemen gerektiğini ve nerelerden yardım alabileceğini biliyor musun? Çocuk gelişimi kategorimizde bu konulardan bahsettiğimiz ve merak edilen soruları yanıtladığımız pek çok makale var.

Bu yazılarımızda; gelişimi normal seyrinde devam eden bir çocuğun, hangi yaşta hangi hareketleri yapabileceğinden bahsettik. Çocuklar kaç yaşında konuşurlar, yetersiz büyüme nasıl anlaşılır, gibi merak edilen temel konuları ele aldık. Bir anne olarak çocuğunun ince ve kaba motor becerilerini nasıl geliştirebileceğine, dil gelişiminin ilerleyiş sürecine ve senin buna nasıl katkıda bulunabileceğine değindik. Anaokulunun çocuğa olan faydalarından, konuşma bozukluğu olan çocuklara nasıl bir tedavi uygulandığından söz ettik. Çocuk gelişimi makalelerimizi okuyarak tüm bu faydalı bilgilere ulaşabilirsin.

Davranışların, çocuk psikolojisini bilen bir ebeveyne uygun olsun!

Her çocuk özeldir ve bir çocuğun içindeki potansiyeli keşfetmesine yardımcı olmanın yolu, iyi bir eğitimden geçer. Bunun için de bir ebeveyn olarak çocuk psikolojisine olan yaklaşımın çok önemli.

Mesela çocuğunun bağımsız bir birey olabilmesine yardımcı olan montessori eğitimine ne kadar hakimsin? Çocuğuna genellikle ödüller sunarak bir şeyler yaptırmaya çalıştıran bir anne misin? Ona sorumluluk duygusunu nasıl aşılayacağını biliyor musun? Bu ve benzeri pek çok konuda desteğe ihtiyacın olacak.

Gün gelecek çocuklarda 2 yaş sendromu diye bir şey duyacaksın. Bir krizi atlatmışken 3, 4 ve 5 yaş sendromları arkasından gelecek. Mühim olan senin bu durumlarda çocuğunla hangi iletişim yolunu seçtiğin, ona nasıl davrandığın. Çünkü her davranışınla çocuğunun kişiliğini şekillendiriyorsun.

Çok işine yarayacak: Çocuklarda 4-5 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

Biz bu konularda alanında uzman pek çok isimden destek aldık. Yeri geldi kitaplarından faydalandık, yeri geldi röportaj yaptık. Ne zaman ihtiyaç duyarsan davranış makalelerimizi okuyarak destek alabilirsin.

Tuvalet eğitimine ne zaman, nasıl başlamalısın? Hangi metotlardan faydalanmalısın?

Bebeğin büyürken seni bekleyen zorlu konulardan biri, tuvalet eğitimi. Çocuklarda tuvalet eğitimi konusunda farklı ekoller var. Dolayısıyla eğitime başlama yaşı konusunda çeşitli öneriler söz konusu. Ancak önemli olan, bebeğinin buna ne kadar hazır olduğu. Bu anlamda da senin gözünü dört açıp çocuğunu gözlemlemen lazım.

Bebeklerde tuvalet eğitimi zannettiğin kadar kolay değil!

Lazımlıktı, alıştırma küloduydu derken bebeğinin tuvalet alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak için birtakım gereçlere de ihtiyacın olacak. Bebeklerde tuvalet eğitimi ne zaman başlar ve nasıl bir yol izlenir gibi konularda uzman görüşlerine ve bahsi geçen tüm ekollere yer verdik. Tuvalet eğitimi makalelerimiz bu konuda sana rehberlik edebilir.

Mutlaka göz at: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Uyku eğitiminin seni yıpratmasına izin verme!

Bebeklerde uyku eğitimi çok hassas bir konu. Minik bir yürek burkulmasıyla bebeğinin ağlamasına dayanamayıp oluşturduğun rutini bozman her şeyin sil baştan yapılmasına neden olabilir. Uyumayan bebek bir anda tüm ailenin yaşam kalitesini düşürebilir. Ancak paniğe kapılmayıp, bebeğinden şefkatini ve sabrını esirgememen gerektiğini aklından hiç çıkarma.

Ay ay bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeklerde uyku problemine karşı, ağlatmadan uyku eğitimi gibi çeşitli etkili yöntemler var. Senin de yapman gereken, “Bebeğim uyumuyor.” şikayetlerini bir kenara bırakarak uyku eğitimi yöntemlerine dair bilgi edinmen. Unutma ki bu bir sabır işi ve bebeklerde uyku düzeni oluşturmak bir anda olabilecek bir şey değil. Bebeğin büyüdükçe uyku saatleri de değişiklik gösterecek.

Altın bilgileri sıraladık: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Çeşitli yöntemlerle bebeklik döneminde bir uyku rutini oluşturabilirsin ancak miniğin yürümeye başladığında yorucu bir dönem seni bekliyor olacak. Ufaklık bir süre uyumamak için direnecek, yataklarınızın ayrılma vakti geldiğinde kendi odasında uyumak istemeyecek. Çeşitli kabuslar görüp uykusundan kalkıp yanınıza geldiği geceler olacak.

Tüm bunlara hazırlıklı olman ve nasıl bir yol izlemen gerektiğini öğrenmen gerek. Başın sıkıştığında uyku eğitimi makalelerimizden destek alabilirsin. Bu yazılarımızda hem uyku eğitimine dair farklı yöntemler hem de çeşitli uzman görüşleri ve tavsiyeleri yer alıyor.

Çocuk oyunları ve oyuncakları seçiminde nelere dikkat etmelisin?

Çocuk gelişimine büyük faydası olan oyunlar, hayatı öğrenmenin en keyifli yolu diyebiliriz. Üstelik zeka geliştirici ve eğitici oyuncaklarla desteklendiğinde çocukların hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerine daha da büyük yarar sağlayabiliyor.

Doktor ve evcilik gibi 2 yaş oyunları sayesinde çocuğunun rol yapma yeteneği gelişiyor ve erkenden hayatı tanımaya başlıyor. Farkındalığının iyice arttığı dönemde, bilgi birikimini artıran 3 yaş etkinlikleri ile içinde biriken enerjiyi atma fırsatı buluyor. Legolar, ahşap eğitici oyuncaklar, yapbozlar ve oyun hamuru gibi oyuncak çeşitleri sayesinde hem hayal gücünün sınırlarını zorlayabiliyor hem ince ve kaba motor becerileri gelişiyor.

Oyun gruplarına dahil olarak ya da ev ortamında arkadaşlarıyla oynayarak sosyalleşme ve iletişim kurma imkanı buluyor. Zeka oyuncakları sayesinde mantık ve akıl yürütmeyi öğreniyor, problem çözme yeteneği gelişiyor.

Oyun ve oyuncak dünyası koca bir derya. Dolayısıyla eğitici oyunlardan zeka geliştirici oyuncaklara uzanan bu koca havuzda seçim yapmakta zorlanırsan oyun ve oyuncak makalelerimiz işine yarayacaktır. Hem uzmanlardan aldığımız önerileri hem çocuğuna faydalı olabilecek pek çok oyun ve oyuncak çeşidini bir arada görebilirsin.

Çocukla yaşam nasıl gidiyor?

Çocuklu bir hayat, yaşamına yeni bir boyut getirecek. Birlikte yeni bir güne uyandığınız her sabah bunu en yakından deneyimleyen kişi sen olacaksın. Her gün seni daha da şaşırtacak sorular soracak, kimi zaman bunlara cevap vermekte zorlanacaksın.

Gelişimine katkıda bulunmak için ona güzel kitaplar okumak ve birlikte güzel filmler izlemek isteyeceksin. Onun için en iyi açık hava aktivitelerini ve yaz kamplarını araştırıp duracaksın. Çünkü sen bir annesin ve anneler, çocukları için hep en iyisini isterler. Tüm bunları yaparken yardıma ihtiyaç duyduğun anlarda çocukla yaşam makalelerimiz seni bekliyor olacak.

Çocuk eşyaları ve ihtiyaçları konusunda eksiğin var mı?

Her yana saçılmış oyuncakların yarattığı dağınıklık, çocuklu bir evin olmazsa olmazı! Üzülme, çözümü var. İstediği kadar dağıtabilir, ancak toplamak şartıyla. Bunun için de ona birtakım oyuncak sepetleri lazım olacak.

Yemek saatlerini daha keyifli hale getirecek faydalı ürünler almak isteyeceksin. Yaz tatilinde mayo, güneş gözlüğü gibi ihtiyaçları olacak. Neredeyse her çocuğun hayali olan bisiklet, miniğinin de rüyalarını süsleyecek. Peki, tüm bunları nasıl seçeceksin ve nerelerden bulacaksın? Çocuk eşyaları ve ihtiyaçları makalelerimizde ihtiyacın olan her şeyi en ince detaylarıyla yazdık.

Çocuk doğum günü planlamanı nasıl yapacaksın?

Çocuğunun özel günlerinde, hayalindeki gibi bir parti organizasyonu yapmak için en şık ve lezzetli çocuk pastalarına imza atan butik pasta firmalarından destek alabilirsin.

Parti konseptine uygun çeşitli süsleme malzemelerini bulabileceğin organizasyon firmalarıyla görüşebilir, doğum günü mekanı arayışların için sitemizdeki parti evlerinden teklif isteyebilirsin.

Ayrıca birbirinden şirin çocuk kostümleri, doğum günü pastası modelleri ve organizasyon firmalarına yer verdiğimiz çocuk doğum günü makalelerinden de fikir edinebilirsin.

Çocuk odası fikirlerinde ne kadar yaratıcısın?

İçinde yaşanılan mekan ruha ne kadar hitap ederse orada vakit geçirmek de o kadar keyifli oluyor. Çocuğuna böyle bir alan hazırlamak senin elinde. Birbirinden şık ve şirin çocuk odası dekorasyon fikirlerinden yardım alarak harikalar yaratabilirsin. Tabii ki bunun için; “Son yılların en trend çocuk odası modelleri hangileri?”, “Erkek çocuk odasında kullanılan temalar neler?”, “Kız çocuk odası dekorasyonunda neler revaçta?” bilmen gerek.

Ayrıca; çocuk yatakları, dolaplar, kitaplıklar, raflar, avizeler, halılar ve aksesuarlar konusunda bilgi ve model desteğine ihtiyacın olabilir. Çocuk odası fikirleri makalelerimiz bu bakımdan derya deniz.

Eğlence vakti!

Çocuğunla birlikte hem eğitici hem de eğlenceli aktivitelere katılman onun zihinsel ve sosyal gelişimini destekler. Senin her zaman eşlik etmen mümkün olmazsa onu gönderebileceğin birtakım oyun grubu ya da çocuk atölyelerine yönelebilirsin.

Mesela, çocuğunda kültür ve tarih bilinci oluşturmak için onu müzeye götürebilirsin. Sanatsal faaliyetlerde bulunması için resim, müzik ve dans kurslarına yönelebilirsin. Özellikle ailecek yapabileceğiniz hafta sonu aktiviteleri için AVM etkinliklerini ve çocuk tiyatrolarını tercih edebilirsin.

Futbol okulları ve hayvanat bahçeleri de çocuk etkinlikleri için eğlenceli seçenekler arasında. “Bunların hepsini bir arada nasıl bulabileceğim?” dersen eğlence makalelerimizi okuyabilir, çeşitli kursların yer aldığı 1-6 yaş çocuk ihtiyaçları sayfamızı inceleyebilirsin.