1- Çocuklarda boğaz enfeksiyonu neden olur?
Boğaz iltihabı ya da enfeksiyonu olarak adlandırılan sorun, üst solunum yollarında görülüyor ve neredeyse yarısı virüs etkenli, yani bulaşarak yayılıyor. Diğer yarısı ise çocuğun üşüttüğünde ya da soğuk aldığında ortaya çıkabiliyor.
Virüslerin yol açtığı bir diğer tehlikeli durum: Döküntülü Bir Virüs Hastalığı: El Ayak Ağız Hastalığı
Çocuğun kreş, anaokulu gibi kapalı ortamlarda sıklıkla bulunuyorsa ve mevsimlerden kışsa, büyük olasılıkla bu sorunla karşılaşacaksın. Kış aylarında bu virüslerin doğada varlığı artar. Kapalı yerlerin soğuk hava nedeniyle sık sık havalandırılamaması, bu virüslerin ortamdan uzaklaşamamasına neden olur.
Çocuğun doğru beslenmiyorsa ve bağışıklık sistemi yeterince kuvvetli değilse, bu virüslerin vücudunda yer etmesi de kolaylaşır. Ancak korkmana gerek yok! Çocuklarda boğaz iltihabı problemi yaklaşık 7 gün içerisinde yavaş yavaş ortadan kalkar.
Bu tavsiyeler pek çok hastalığı önleyecek: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri
2- Çocuklarda boğaz iltihabı belirtileri nelerdir?
Eğer çocuğunda aşağıdaki belirtileri tespit ettiysen, boğaz iltihabı problemi yaşıyor olduğunu düşünebilirsin.
- Yutkunma zorluğu
- Boğazda yanma ve ağrı
- Ateş Çocuklarda ve bebeklerde ateş hakkında aklına takılan tüm soruları cevaplamak için tıkla!
- Öksürük ya da hapşırma
- Boğazda kızarıklık veya beyaz yaralar
- Kas ve kemik ağrıları
- Halsizlik
- Boğazdaki ağrının sebep olduğu iştahsızlık
- Boğazın iki yanında ve çene altında, elle tespit edilebilen, nohut büyüklüğünde şişlikler
- Geniz akıntısı
- Zaman zaman kulak ağrısı
Bu gibi belirtiler söz konusu olduğunda, çocuğunu bir doktora göstermende fayda var.
Kulak ağrısının başka nedenleri de var: Çocuklarda Kulak Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey
3- Çocuklarda boğaz enfeksiyonu çeşitleri nelerdir?
- Faranjit: Yutak mukozasının iltihaplanması
- Larenjit: Gırtlak iltihaplanması
- Tonsilit ve Anjin: Bademcik iltihaplanması
- Ayrıca grip veya soğuk algınlığına bağlı olarak da çocuklarda boğaz ağrısı ortaya çıkar. Bu durumlarda boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve bazen dil üzerinde paslı veya beyaz bir görünüm de oluşur.
Grip ve nezle sürekli birbirine karıştırılıyor. Arasındaki farkları öğren ve miniğine uygun tedaviyi uygula: Bebeklerde ve Çocuklarda Grip ile Soğuk Algınlığı (Nezle) Hakkında Her Şey
4- Çocuklarda boğaz enfeksiyonunun tedavisi nasıl olur?
Uzmanlar genellikle virüs veya bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi önermiyorlar; çünkü bağışıklık sistemimiz bu virüs ve bakterilerle baş edebilecek kadar güçlüdür. Ancak durum ciddi ise antibiyotik tedavisi de bir çözüm olabiliyor. Doktorun boğaz ağrısı için ağrı kesici ve bazı viral spreyler önerebilir, bunlar çocuğunun dayanılmaz boğaz ağrısını dindirecektir.
“Çocuğun boğaz ağrısı hangi ilaç iyi gelir” sorusunun cevabını verebilecek tek kişi doktorundur, hatırlatalım.
Doğru beslenme ve istirahat ile bu sorun kısa sürede atlatılabilir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken, çok kolay ve temel bazı noktalar var.
- Çocuğunun sıvı almasını sağla! Özellikle taze, evde hazırladığın meyve suları ile çocuğunun hem ağzının tatlanmasını hem de bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlayabilirsin. Kış aylarında tüm meyveler birer vitamin deposu! Öyleyse hadi, portakalları sıkmaya başla!
Bunlara muhakkak göz at: Hem Renkli Hem Lezzetli Hem Faydalı Çocuğun İçin 8 Smoothie Tarifi
- Yutkunma zorluğu ve boğaz ağrısı nedeniyle küçük yavrunun iştahı kesilmiş olabilir. Bu süreçte onun için çorba ve püre gibi yiyecekler hazırlayabilirsin. Birçok sebzenin bir araya geldiği sebze çorbalarını, patates, bal kabağı gibi sebzelerin pürelerini tüketmesi çok daha kolay olacak.
Yavrunun ağzına layık: Vitamin ve Protein Deposu Çocuk Çorbaları
-
Evini mutlaka havalandır. Bu sayede virüslerin ortamdan uzaklaşmasını sağlayabilirsin. İçmeni hiç önermiyoruz ancak sigara içiyorsan sakın çocuğunun yanında içme ve içtikten sonra hemen çocuğunla temas etme! Sigara dumanı, çocuğunun boğaz enfeksiyonunu arttırabilir.
-
Eğer burun akıntısı ve balgam varsa, çocuğunun yastığını biraz yükseltmeyi deneyebilirsin. Bu sayede akıntılar burnunda ve boğazında birikmez, daha rahat nefes alarak güzel bir uyku çekebilir.
Biraz rahat nefes alması için, bu yazıyı oku: Gel Nefes Gel: Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Her Şey
5- Çocuklarda boğaz iltihaplanmasına ne iyi gelir
Ve evet, biliyoruz, merak ediyorsun. “Çocuklarda boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir, bitkisel bir çözümü var mıdır?” sorunu duyar gibiyiz. Bu sorun için bitki çaylarından yardım alabilirsin.
-
Özellikle ada çayının boğaz problemleri için oldukça faydalı olduğu söylenir. Ada çayının temizleyici özelliği sayesinde çocuğunu boğaz enfeksiyonlarından kurtarabilirsin.
-
Papatya, ıhlamur gibi bitki çayları yatıştırıcı özellikleri sayesinde boğaz ağrılarını kesebilir. Ancak bu çayları çocuğun 1 yaşından büyükse vermelisin. Denemekte fayda var!
-
Limonun da bu tarz problemler için oldukça etkili olduğu biliniyor. İster hafif tatlı bir limonata yaparak, istersen limonlu su şeklinde ya da çaylarının içerisine ekleyerek limonun hem temizleyici hem de iyileştirici etkisinden faydalanabilirsin. Ancak içeceklerin çok soğuk veya çok sıcak olmamasına dikkat et!