Doğum Sonrası Anne

Doğumdan sonra neler yaşayacaksın? Doğum sonrası adet, kilo verme, doğum sonrası kanama, cinsellik, lohusa depresyonu ve ihtiyacın olan ürünler burada!

En İyi ve Uygun Fiyatlı 10 Çamaşır Kurutma Makinesi

Sana hem zaman hem de alan kazandıracak, güçlü, hızlı ve uygun fiyatlı bir çamaşır kurutma makinesi mi arıyorsun? En iyi çamaşır kurutma makinesi modelleri özellikleri ve fiyatlarıyla birlikte yazımızda....

Sezaryen Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Doğumdan sonra kendini kolayca toplamak, sütünün olmasına yardımcı olmak ve kabızlık sorunu yaşamamak için sezaryen sonrası beslenmene dikkat etmen gerekiyor. Bu yazımızda doğumdan sonra beslenme nasıl...

Anne Bebek Yogası Nedir? Faydaları Neler?

Minik yavrunla kaliteli vakit geçireceğin hem fiziksel hem de psikolojik gelişim için faydalı bir etkinlik olan anne bebek yogası nedir, faydaları nelerdir merak ediyor musun? Yazımızda konuyla ilgili...

Lohusa Sepeti Nasıl Yapılır?

Çoğunlukla yeni annelere, ihtiyacı olacak bazı eşyaları güzel bir sunumla hediye etmek için hazırlanan lohusa sepetleri, gerçekten de oldukça hoş bir armağan alternatifi. Bu sepetlerin hazırları da...

Sorular & Cevaplar

Tümünü Gör (320)

18 yaşında oğlumla iletişimimiz çok bozuldu

Merhaba 5,5 aylık bir kızım var yaklaşık 7-8 aydır 18 yaşındaki oğlumla iletişim kopukluğumuz oluştu ne yapacağımı bilemiyorum en son tartışmamız da umrumda değilsiniz siz beni kaybettiniz dedi ne yap... devamı

Anne Sütü Satan Var mı?

Anne sütü satan varsa iletişime geçebilir mi benimle... devamı

Tartışma

Eşimle üç yıldır evliyiz. Eşim benim de bir hayatımın olduğunu unutuyor. Benim her şeyime karışıyor. Borsa yatırım yapıyorum kızıyor. Namaz kilmiyorum diye kızıyor. Sigaraya başladım surekli tartışmak... devamı

Eşimle aram bozuk

1 ay önce doğum yaptım ve doğum yaptığım günden beri eşimle aram iyi değil eskisi gibi bana bağlı değil gibi hissediyorum bana küçücük şeyler bile olsa yalan söylemeye başladı sürekli bir iş çıkarıp e... devamı

Ay Ay Bebek Gelişimi

Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı! Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet, bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!

Hemen okumaya başla

Bebek İsimleri

Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.

Doğum sonrasında neler yaşayacaksın, hepsini öğren!

Bebeğini sonunda kucakladın, artık hayatında birçok şey değişecek. Her ne kadar bebeğinin bakımı hakkında sorunların olsa da kendinle ilgili merak ettiklerinin de olduğunu biliyoruz. Özellikle doğum sonrası kilo verme, lohusalık süreci, vücudunu toparlama ve günlük hayata dönme konularında kafanı karıştıran durumlar söz konusu olabilir.

Ama merak etme, yazılarımız ve videolarımızda doğum sonrası annenin yaşayacakları her şey hakkında konuştuk. Hadi incelemeye başla!

Normal ve sezaryen doğum sonrası dikkat etmen gerekenler neler?

Doğum sonrası bakım çok önemli. Ama tabii doğum çeşidi değişince yapılması gerekenler de değişiyor. Öncelikle normal doğum sonrası yapman gerekenlerden bahsedelim. Biliyorsun, normal doğumun ardından vücudun daha çabuk toparlanır. Bu aşamada seni en çok zorlayacak şey yaklaşık 6 hafta süren kanamaların ve eğer varsa epizyotomi dikişin olacak. “Normal doğum sonrası dikiş ne zaman düşer?” diye soracak olabilirsin. Epizyotomi dikişi, düzenli bakım yaptığın ve temizliğine dikkat ettiğin sürece enfeksiyon kapmazsın ve dikişlerin birkaç hafta içerisinde kendi kendine kaybolur.

Ayrıntısı burada: 9 Maddeyle Epizyotomi (Doğum Dikişi) ve Bakımı

Sezaryen sonrası dikkat etmen gereken daha fazla şey var. Özellikle ameliyat yarana, dikişlerine çok özen göstermelisin. Çünkü bu dikişlerin enfeksiyon kapmaması lazım.

Sezaryen doğum sonrası yatış şekli nasıl olmalı, merak ediyor olabilirsin. Dikişlerini zorlamamak için yüzüstü yatmamanı ve bacak arana bir yastık koymanı öneririz.

Sezaryen sonrası banyo yapmak için uzmanların önerdiği süre 3 gün.

Bu arada kabızlık, gaz gibi problemler sezaryen doğum sonrasında anneleri çok zorlar. Bu yüzden sezaryen doğum sonrası beslenme düzenine çok dikkat etmeli, lifli gıdalarla beslenmelisin.

Daha fazlası burada: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!

Doğumdan sonra ne zaman adet olunur?

Yeni bir anne olarak doğum sonrası adet konusunu merak ediyor olabilirsin. Bu aslında kişiden kişiye değişiyor. Ama uzmanlar doğumdan sonraki 6 haftadan sonra vücudun toparlanacağını ve bu süreçte adet olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor. Tabii emzirme de bu süreci etkileyebiliyor.

Doğumdan Sonra Adet Düzeni: 7 Soruda Açıkladık!

Doğumdan sonra hangi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsin?

Hem hamilelikte yaşadıkların hem de doğumdan sonra değişen bünyen yüzünden bazı sağlık problemleri ile karşılaşabilirsin. Gel kısaca bunlara bakalım.

Doğum sonrası hemoroit ve basur

Doğum sırasındaki karın kaslarının gerilmesi, progesteron hormonunun salgılanması, sindirim sisteminin yavaşlaması, yanlış beslenme, hareketsizlik gibi nedenler yüzünden doğum sonrasında kabızlık sorunu ile karşılaşabilirsin. Bu sorunu aşmak için lifli gıdalarla beslenmeli, stres olmamalı ve ufak egzersizlerle hareketini arttırmalısın.

Daha fazlası yazımızda: Doğum Sonrasında Kabızlık ve Hemoroit Hakkında Bilmen Gerekenler

Peki, doğum sonrası hemoroit neden olur? Bu sorun genellikle hamileliğin son aylarında anüse binen yük nedeniyle görülmeye başlar. Doğum esnasında ıkınma ve kabızlık yüzünden de artış gösterebilir. Doğum sonrası hemoroit sorunu ile baş etmek için kabız olmamalı, sıcak su ile oturma banyoları yapmalı, uzun süre oturmaktan kaçınmalısın. Eğer kanaman varsa muhakkak doktora görünmelisin.

Doğum sonrası kanama

Sezaryen ya da normal fark etmez,doğum sonrası kanama her çeşit yöntemden sonra görülebilir. Bu kanamaların nedeni rahminin kendini toplamaya çalışırken damarların kasılıp gevşemesidir. Yani bu oldukça normal bir durum.

Doğum sonrası kanamalar ne kadar sürer? Bu kanamalar genellikle 6 hafta içerisinde son bulur. Yoğun başlayan doğum sonrası kanamaları 6. haftaya doğru gitgide azalır. Ancak bu süreye gelindiğinde kanama hala yoğunsa doktoruna başvurman gerekir.

Konuyla ilgili daha çok bilgi verdiğimiz bir yazımız var. Hemen okuyabilirsin: Doğum Sonrası Kanamaları Normal mi, Değil mi?

Doğumdan sonra ne zaman ilişkiye girilir?

Uzmanların birçok konuda olduğu gibi doğumdan sonra cinsel ilişki konusunda da annelere verdiği süre 6 hafta oluyor. Çünkü bu süreçte vücut toparlanıyor, kanama duruyor, dikişler iyileşiyor. Ancak sezaryen doğum söz konusu olunca bu süre değişebilir. Eğer dikişlerin iyileşmediyse, kendini hazır hissetmiyorsan ve ilişki esnasında acı duyuyorsan biraz daha beklemelisin.

Diğer sorularının cevapları burada: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey

Doğumdan sonra kilo verme işi nasıl olacak?

Eski formuna dönmek, hamilelik kilolarını vermek istiyorsun, biliyoruz. Ama bu hemen, büyük bir hızla gerçekleşmez. Önce şunu söyleyelim, emzirirken gün içinde yaklaşık 500 kalori yakarsın. Bunun üzerine beslenmene dikkat edersen, doğum sonrası kilolarını yavaş ve sağlıklı şekilde verebilirsin. Ama tabii ki beslenmene dikkat etmekten kastımız az yemek, aç kalmak değil. Tüm besin gruplarından yeterli şekilde almak, bununla birlikte vücudun tamamen toparlandıktan sonra hafif egzersizlere başlamak kilo vermene yardım eder.

Bak burada daha çok bilgi var: Doğum Sonrası Kilo Verme ve Beslenme Yolları

Kafandaki bir diğer soru “Doğumdan sonra göbek nasıl gider?” oldu, değil mi? Hazırladığımız yazımızda doğum sonrası göbek sarkması sorunu ile baş edebileceğin egzersizlerden bahsettik.

Hadi bak: Doğum Sonrası Göbek Eritme Hareketleriyle Forma Gir!

Lohusa depresyonu konusunda bilgin var mı?

Doğum sonrası depresyon, ciddi sonuçlar doğurabilecek bir sorun. Genellikle duygusal iniş çıkışlar, ağlama krizleri, bebekle bağ kuramama, kendine ya da bebeğe zarar vermekten korkma gibi belirtilerle ortaya çıkan lohusa depresyonu, destek alınmadığında anneyi ölümü düşünmeye kadar götürebiliyor.

Bu nedenle eğer lohusa depresyonu belirtileri ile karşı karşıya kalırsan, yakınlarına bu durumu anlatmaktan ve bir uzman desteği almaktan çekinme!

Yazımıza göz atmalısın: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon

Babalık izni ve doğum parası nedir, nasıl alınır?

Babalara eşlerine destek olmaları ve bebekleriyle vakit geçirmeleri amacıyla devlet tarafından verilen izne babalık parası deniyor. Peki, babalık izni kaç gün? Bu süreç memurlar için 10 gün, özel sektör çalışanları için 5 gün, sözleşmeli işçiler için ise 2 gün olarak belirlenmiş.

Babalık İzni (Babaya Doğum İzni) Hakkında Her Şey!

Peki doğum parası nedir? Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından annelere yapılan bir yardım olan doğum parası, 2018 yılı itibariyle ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL olarak belirlenmiş.

Doğum Parası ve Doğum İzni Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hangi lohusa ürünlerine ihtiyaç duyacaksın?

Bu süreçte hayatını kolaylaştıracak bazı ürünlere ihtiyacın olacak. Bunlar arasında;

  • Lohusa pijaması,
  • Lohusa geceliği,
  • Lohusa seti (terlik, taç vs.),
  • Göğüs kalkanı gibi ürünler var. Bunlar hakkında ayrıntılı bilgiyi yazılarımızdan alabilirsin.

Doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi misin?

Doğumdan sonra tekrar hamile kalmaya, yeni bir çocuk sahibi olmaya hazır olmayabilirsin. Bu durumda doğum kontrol yöntemleri uygulaman gerekir.

  • Doğum kontrol hapları,
  • Spiral,
  • Kondom,
  • Kol atı implantı gibi birçok korunma yöntemi mevcut. İçlerinden sana uygun olanını seçip tekrar hamile kalmanı engelleyebilirsin.

Bu konudaki yazımıza bak: A'dan Z'ye Doğum Kontrol Yöntemleri