Bebeklerin Ani Sesten Korkması Normal mi?
Bebeklerin ani sesten korkması aslında insanın doğasına özgü bir davranış. Çünkü korkmak, irkilmek gibi davranışlar genlerimizde var. Ancak bebeklerin yüksek sesten korkması, uykuda irkilmeleri gibi...
Bebeklerde diş çıkarma döneminden, bebek boy kilosuna; bebeklerde emekleme gibi bebek gelişiminin kritik noktalarından, büyüme ataklarına kadar her şey burada!
Bebeklerin ani sesten korkması aslında insanın doğasına özgü bir davranış. Çünkü korkmak, irkilmek gibi davranışlar genlerimizde var. Ancak bebeklerin yüksek sesten korkması, uykuda irkilmeleri gibi...
Minik mucizeni kucaklamaya başladığın andan itibaren bebekler ne zaman gülmeye başlar, merak eder oldun değil mi? Mutluluğuna mutluluk katacak o dört gözle beklediğin an ne kadar yakın? Hadi gel birlikte...
Ayakkabı üreticileri farklı kalıplar kullandıkları için bebek ayakkabı numaraları birbirinden farklılık gösterebiliyor. Miniğinin konforu ve de ayak sağlığı için bebek ayakkabı numarasını doğru bilerek...
Bebeğine giysi alırken doğru bedeni nasıl seçmen gerektiği konusunda zorluklar yaşayabilirsin. Senin için hazırladığımız bebek beden tablo ile bebeğinin boyuna ve kilosuna uygun bedeni kolaylıkla belirleyebilirsin....
Merhaba anneler yeni üye oldum çünkü çok korkuyorum 2 yaşında ki oğlum son 2 aydır falan yabancılarla asla iletişime girmek istemiyor birisi onu uzaktan bile sevse anne ben kork deyip bacaklarıma fala... devamı
İyi günler anneler benim 2 bucuk yaşında bir oğlum var iştahi iyi fakat argivit focus diye vitamin şurubu arastırdım ilac degil yalnız zihinsel gelişimi için odaklanması için boyu için cok faydalı diy... devamı
1 yaşında kızım var hala desteksiz oturamıyor emeklemiyor yürümüyor kendini kaldırmaya çalışmıyor nörolojiye gittik MR temiz metabolik rahatsızlık dendi o testler de demiz çıktı gözden mercek büyütülü... devamı
Bebeğim bir yaşına girdi ama hâlâ desteksiz oturamıyor, emeklemiyor. Acaba böyle bebeği olan varsa yardımcı olabilir mi... devamı
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı! Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet, bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Hemen okumaya başlaBu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.
Dünyaya geldikleri an itibarıyla anne sütüyle beslenen bebekler, katı gıdalara geçene kadar dişlere ihtiyaç duymuyorlar. Diş çıkarma dönemi her bebekte farklılık gösterse de ilk süt dişleri genellikle 5. ila 10. aylar arasında çıkıyorlar. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri kendini ateş, ağrı, salya ve diş etinde kızarıklık gibi semptomlarla gösteriyor.
Diş çıkaran bebekler huzursuz bir ruh hali içine girebiliyorlar. Bir de buna uykusuzluk ve beslenme bozukluğu eklenince ishal ve kabızlık gibi durumlar da ortaya çıkabiliyor.
Bebeğin diş çıkarırken yapman gerekenleri burada anlattık: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Bebekler doğumdan sonraki haftalarda büyüme atakları denilen birtakım süreçlerden geçiyorlar. Bu süreç içerisinde de alışkanlıkları değişebiliyor ve oldukça huysuzlanabiliyorlar. Yani, bebeğinin bir anda gece uyanmaya ya da ağlama krizlerine tutulması hep bundan.
“The wonder weeks” olarak da adlandırılan bu haftalarda bebekler çeşitli ilerlemeler ve sıçramalar yaşıyorlar. Bu dönemin bitiminde bebeklerde genellikle önemli gelişimsel değişiklikler meydana geliyor. Bebeğinin dönmeye, emeklemeye hatta yürümeye başlaması gibi önemli evreler, genellikle büyüme ataklarının arkasından gelebilir. Büyüme atakları bebek gelişimi açısından önemli dönemleri belirtir.
Bebeklerde büyüme atakları özellikle doğumdan sonraki ilk yıl içerisinde görülme ihtimali çok yüksek. Büyüme atak haftalarının kimi kısa sürerken kimi de seni hayata isyan ettirecek kadar uzun sürebilir. Bunların hepsine hazırlıklı olman gerek.
Bilmen gereken tüm detaylar için buradan devam edebilirsin: Büyümek Kolay Değil! Bebeklerde Büyüme Atakları
Minik kuşunun doğumuyla birlikte pek çok anne gibi sen de ay ay bebek gelişimine dair her şeyin yolunda gidip gitmediğini takip etmek isteyeceksin. Bebek boy kilo takibinin özellikle ilk 2 yıl doktor tarafından yapılması gerekiyor.
Bebek gelişim tablosu takibine ve doktor kontrollerine dayanarak bebeğinin kilosunun ve boyunun ayına göre düşük olduğunu düşünüyorsan endişelenme. Öncelikle bunun altında yatan nedenleri öğrenmek gerekiyor. Bebeklerde boy kilo endeksini etkileyen pek çok faktör var.
Kız ve erkek bebek gelişimi birbirinden farklı şekilde ilerliyor. Genellikle erkekler kız bebeklere göre daha yüksek doğum kilosu ve boyuyla doğarak daha hızlı büyüyorlar. Bu nedenle bebek kilo tablosu ve bebek boy tablosunun cinsiyete göre ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Sana, aylara göre bebek boy kilo gelişimini takip edebileceğin süper bir rehber hazırladık. Üstelik boy uzaması ve kilo alımında karşılaşılan anormal durumlar hakkında da bilgiler yer alıyor. Detaylar burada: Bebeklerde Boy Kilo Nasıl Olmalı?
Bebeklerde büyüme ve gelişim anne karnında başlıyor. Doğumdan sonra da bu durum hızlı bir şekilde devam ediyor. Ancak ilk 2-3 yıldan sonra bebeklerin gelişme hızı giderek azalıyor. Genetik yapı, hormonlar ve beslenme gibi pek çok faktör bebek gelişimini yakından ilgilendiriyor.
Miniğinin sağlıklı bir şekilde büyüdüğünden emin olmak için bebek gelişimindeki kritik evreleri bilmen ve çocuğunu buna göre takip etmen çok önemli. Yolunda olmayan bir şeyler gözlemlersen bu durumu mutlaka doktorunla görüşmelisin.
İşine yarayabilir: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
Bebek gelişimindeki önemli kilometre taşlarından biri, bebeğin ne zaman dönmeye başladığı. Bebekler dördüncü ayı doldururken baş ve boyun kontrolleri artıyor. Başın tam olarak kontrol edilmesi emekleme ve oturma gibi diğer kritik gelişim evreleri için de önemli bir beceri.
Dördüncü ay itibarıyla bebeklerin çoğu oturma pozisyonundayken başını sabit tutabiliyorlar. Baş ve sırt kontrolünü sağlayabilen bebekler önden arkaya doğru dönmeye başlıyorlar. Bazı bebekler dönmeye daha erken de başlayabiliyorlar. Normal şartlarda bebeklerin dönmeye başlamasının altıncı ayı bulmasında bir sakınca yok.
Senin bebeğin henüz dönmeye başlamadıysa endişelenme, bu aşamayı geçip direkt oturmaya da başlayabilir. Bebek gelişimi evreleri her minikte aynı şekilde olmayabiliyor.
Daha fazla bilgi için: Bebekler Ne Zaman Döner?
Emeklemek, bebeğin motor gelişimi açısından faydalı ve bir o kadar önemli bir aktivite. Bebeklerin kollarını ve bacaklarını güçlendirip gelişimlerine katkıda bulunuyor. Sekizinci ayla birlikte bebekler emekleme alıştırmalarına başlıyorlar. Kimi bebek için bu, dokuzuncu ayı da bulabiliyor.
Bebekler nasıl emekleneceğini tam olarak bilemedikleri için her bebek kendisi için uygun olan pozisyonu deneyerek bulmaya çalışıyor. Sen de bebeğinin ilk emekleme denemelerini keyifle takip edebilirsin.
Eğer ki vakti geldiyse ve bebeğin hala emeklemeye başlamadıysa sen de onu teşvik edebilirsin. Bebeğinin önüne, yetişebileceği yakınlıkta eşyalar koyarak onun ilgisini çekmeye çalışabilirsin. Emekleme oyuncakları bu anlamda işine yarayabilir.
Bebeğinin yerde vakit geçirmesi, hastalık kapabilir düşüncesiyle seni tedirgin etmesin. Mümkün olduğunca yerde sürünmesine izin vermelisin. Baktın ki hareketleniyor ama emeklemekte zorlanıyor, bacaklarından ya da poposundan hafifçe ittirerek ona destek verebilirsin.
Tabii ki yapabileceklerin bu kadarla sınırlı değil; dahasını burada anlattık: Bebekler Ne Zaman Emekler?
Bebekler genellikle dördüncü ayın sonlarına doğru yanlarında bir destek olduğu takdirde oturabiliyorlar. Ancak bu süreyi kısıtlı tutmak ve bebeği yalnız bırakmamak gerekiyor. Bebeklerin oturabilmesi için en önemli kriter, boynun dik tutulabilmesi becerisi. Bebeğinin desteksiz oturabilmesi için senin de miniğine yardımcı olman gerek.
Bebekler genellikle sekizinci aya doğru desteksiz oturma çalışmalarına başlıyorlar. Vücudunu ve kafasını dik tutabilmesi için sen de ona destek verebilirsin. Bu ayın sonuna doğru artık desteksiz bir şekilde kendi başına oturmaya başlayabilir.
Her bebeğin gelişim evrelerinin aynı olmadığından bahsettik. Dolayısıyla senin bebeğinde bu süreç böyle ilerleyecek diye bir zorunluluk yok. Ancak bebeğinin oturması dokuzuncu ayı geçerse bir uzmanla görüşmende fayda var. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek istersen aşağıya bir link bıraktık.
Bebeklerin karınlarının üzerinde yüzüstü yatırılarak sürünmeye ve emeklemeye teşvik edildiği anlara tummy time deniyor. Kasları güçlendiren bu çalışmaya bebeğinin doğumuyla başlayabilirsin. Çünkü bebekler uyurken sırtüstü çok vakit geçiriyorlar, gün içinde diğer kas gruplarını da kullanmaları gerekiyor. Uzmanlar da bu nedenle tummy time’ın bebekler için çok faydalı olduğu ve buna mutlaka zaman ayırılması görüşünde.
Tummy time hareketlerine yenidoğan döneminde günde 2-3 dakika kadar vakit ayırman yeterli. Bebeğin büyüdükçe ve kasları geliştikçe bu süreyi daha da uzatarak 20 dakikaya kadar çıkarabilirsin. Onu karnının üzerine bıraktığın ilk denemelerde huysuzlanabilir. Ancak ilgisini çekecek eşyalar ve oyuncaklarla alışmasını sağlayabilirsin.
Konu hakkında daha fazla detay istersen: Bebekler Daha Güçlü: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)
Bebeğin zeka gelişiminde kalıtımsal faktörler önemli olsa da her şey genlere bağlı değil. Genlerin çevreyle nasıl etkileşime geçtiği ve senin buna ne kadar katkı sağladığın çok önemli.
Araştırmalara göre bebeklerde zeka gelişimine en büyük faydayı, onunla iletişim halinde olmak sağlıyor. Yani, miniğinle ne kadar çok konuşursan kelime dağarcığını o kadar geliştirmiş oluyorsun. Bu da bebeklerde ay ay dil gelişimi sürecini hızlandırıyor.
Bebeklerde zeka gelişimi için önemli olan bir diğer faktör, büyüme hormonu. Büyüme hormonunun aktif salgılandığı saatlerde bebeğinin uyuyor olmasına özellikle dikkat etmelisin. Vitamin ve minerallerle desteklenmiş sağlıklı bir beslenme programı da bebeklerde zeka gelişiminde büyük fark yaratan faktörlerden.
Araya şu yazımızla girelim: Bebeğinin Zekasını Nasıl Geliştirebilirsin?
Oyun oynamak çocukların sinir sistemini geliştirmenin en etkili yollarından biri. Çocukların zihinsel fonksiyonlarını destekleyen en iyi yöntemlerden biri de duyusal bütünleme aktiviteleri. Çocuk gelişimine katkı sağlayan duyulara yönelik oyunlar sayesinde miniğinin keyifli saatler geçirmesini de sağlayabilirsin.
Pek çok ebeveyn gibi sen de bebeğine oynayacak duyusal oyunlar bulmak konusunda zorluk yaşıyorsan aşağıya çok faydalı bir link bıraktık, mutlaka oku.
Hangi Eğlenceli Duyusal Oyunlarla Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyebilirsin?