Hamilelikte Mental Sağlık ve Stres Yönetimi
Hamilelik dönemi, kadınlar için birçok fiziksel ve psikolojik değişimin yaşandığı özel bir süreçtir. Bu süreçte, mental sağlık ve stres yönetimi büyük önem taşır. Hamilelikte...
Hamilelikte yapılan testler neler, hamilelikte kanama, akıntı, mide bulantısı, gaz sancısı neden olur? Gebelikte başka hangi semptomlar görülür? Hepsi burada!
Hamilelik dönemi, kadınlar için birçok fiziksel ve psikolojik değişimin yaşandığı özel bir süreçtir. Bu süreçte, mental sağlık ve stres yönetimi büyük önem taşır. Hamilelikte...
Genetik, tüp bebek gibi durumlardan kaynaklı bazı kadınların çoğul gebeliklerle karşılaşma ihtimali söz konusu. İkiz gebelikler bunlar aralarında en sık görülenleri ancak daha nadir olarak üçüz, dördüz...
Prenatal tanı testleri sayesinde gebeliğinin gidişatı ve bebeğinin sağlığıyla ilgili riskli durumları öğrenebilir, çok erkenden gerekli önlemleri alabilirsin. Prenatal tanı yöntemleri nelerdir ve hangi...
Böbrek taşı her dönem yaşayan kişiye sıkıntı veren bir sorun. Bu durum bir de gebelikte yaşandığında daha ne kadar çekilmez olabileceğini bir düşün!
Gel bakalım gebelikte böbrek taşı tanısı...
Kızlar merhaba 9+5 hamileyim 1 gün kabız oluyorum yapamıyorum ertesi gün ishal günde 2-3 kere lavaboya gidiyorum aynı sorunu yaşayanlar var mı acaba benim gibi neden olabilir... devamı
Merhaba ben 30+1 günlük hamileyim bebeğim 24 üncü haftada mide cebi büyüklüğü var denerek takip edildi doğana kadar geçebilirde doğduktan sonra da geçebilir doğumdan sonra kontrol edilir dedi doktor h... devamı
Merhaba 22+2 de detaylı ultrason da ense kalınlığı 6.54 çıktı kızımın . Fakat detaylı ultrason süremiz 15 dj falan sürdü acaba doktor da hata mı var diye düşündüm ama doktor sonuçta bu konuda bilgilid... devamı
Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!
GörüntüleBu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.
Hamilelik, keyifli ama zor bir süreç. Bu süreçte vücudun pek çok değişime uğrarken sağlığınla alakalı yeni konular da gün yüzüne çıkacak. Ama bunların ne olduğunu neden yaşandığını bilirsen, sağlık kontrollerini zamanında yaptırırsan, işler senin için daha kolay olacak. Bu nedenle sana yardımcı olmak için hamilelikte sağlık ile ilgili aklına takılan tüm soruları yazılarımız ve videolarımızla cevapladık. Bakalım burada neler bulacaksın?
Biliyorsun, bebeğinin gelişimini takip etmek ve senin sağlık durumunu incelemek için gebeliğin boyunca pek çok test yaptırman gerekecek. Diğer rutin kontroller de cabası! Bu rutin kontrollerden biri olan ultrason görüntülemelerini doktorunun uygun gördüğü tarihlerde, aksatmadan gerçekleştirmen gerekiyor. Ultrason incelemeleri bebeğinin sağlığı, hamilelik haftası, rahim sağlığı gibi konularda bilgi veren oldukça önemli bir kontrol çeşidi.
Hamileliğinin her 3 aylık döneminde yani trimesterlerde, birbirinden farklı testler söz konusu olacak. Bu gebelikte yapılan testler içinde en önemlileri; ikili, üçlü, dörtlü test, şeker yükleme testi, streptokok testi, amniyosentez ve gerekli görüldüğü takdirde istenen kan tahlilleri olacak. Bunları aksatmaman önemli çünkü Down sendromu, gelişim geriliği, spina bifida, gebelik şekeri gibi sorunlar bu testlerle gün yüzüne çıkıyor.
Tüm bu testlerin ayrıntısını, yaptırılması gereken zamanları yazılarımızdan öğrenebilirsin: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Hamilelik sürecinin çok keyifli geçmesini umuyoruz ama işin sıkıntılı tarafları da yok değil! Bu dönem içerisinde bebeğine ayak uydurmaya çalışan vücudunun bazı zamanlarda zorluk yaşadığına şahit olacaksın. Ama merak etme, hiçbiri aşılmayacak şeyler değil. Gel bakalım bu süreçte hangi komplikasyonlarla karşılaşma ihtimalin var?
Hamilelikte kasık ağrısı da karın ağrısı da neredeyse her anne adayının sıklıkla yaşadığı sorunlar. Peki hamilelikte kasık ağrısı neden olur? İlk ve tehlikesiz nedenler arasında bebeğinin rahat etmesi için rahminin büyümesi, gaz sancılarının olması, yuvarlak bağlarının gerilmesi, bebeğinin rahmine baskı yapması var. Ancak eğer gebelikte karın ağrısı gün geçtikçe artıyorsa ve kanama eşlik ediyorsa, söz konusu dış gebelik, düşük ya da gebelik zehirlenmesi gibi durumlar olabilir. Bu yüzden hemen doktora başvurman gerekir.
Ayrıntılı bilgi için bakabilirsin: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı Neden Olur?
Bu süreçte iç çamaşırında sümüksü yapıda, genellikle beyaz ya da sarı renkli, kokusuz akıntılar görürsen “Hamilelikte akıntı olur mu?” diye düşünebilirsin. Evet, hamilelikte akıntı durumu gayet normal. Bunun sebebi ise hamilelik hormonları!
Peki hamilelikte kahverengi akıntı normal mi? Eğer yoğun değilse, lekelenme şeklindeyse, kötü kokusu yoksa endişelenmene de gerek yok. Ancak durum bahsettiklerimizin tersiyse doktorunu ziyaret etmelisin.
Daha fazla bilgi ister misin: Hamilelikte Akıntı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Gebelikte kanama yaşayanlar genellikle endişeye düşerler ya da hamilelikte adet olunur mu diye düşünmeye başlarlar. Tabii ki bu hamilelikte adet olmak söz konusu değil! Bu kanamaların nedeni tamamen farklı.
Hamilelikte kanama neden olur, bunlardan bahsedelim. Eğer gebeliğinin başlarında görüyorsan bunun sebebi üstüne görme denilen yerleşme kanaması olabilir. İlerleyen dönemlerde görülen yoğun kanamalar daha ciddi sorunlar olan dış gebelik, mol gebeliği, plasenta praevia, eşin yerinden erken ayrılması gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bu nedenle hamilelikte kanama yaşarsan mutlaka doktoruna başvurmalısın.
Ayrıntılı bilgi verdiğimiz yazımızı oku: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Hamilelikte karın sertleşmesi genellikle zararsız bir durum. Gebelikte karın sertleşmesi neden olur sorusuna, bebeğinin büyürken rahmini de büyütmesi ve karnına baskı yapması cevabını verebiliriz. Ayrıca çok fazla yemek yemen de karın sertliğine neden olabilir, aklına olsun. Bu yüzden beslenmene de özen göstermelisin. Merak ettiğin diğer sorulara Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur? yazımızdan yanıt alabilirsin.
Anne adaylarını psikolojik olarak etkileyen düşük konusu, çok çeşitli sebeplerle meydana geliyor. Hamilelikte düşük sebepleri arasında boş gebelik, bazı sağlık sorunları yüzünden embriyonun rahimde ölmesi, mol gebeliği, anne adayının tiroit, enfeksiyon, rahim problemleri olması, ilerlemiş yaş ve sigara, alkol kullanımı gibi durumlar var. Hamilelikte Düşük Nasıl Olur?
Bu durum aslında rahmin içinde bulunan amniyon sıvısının azalmasıdır. Bu sıvının azalması bebeğin için ciddi sağlık sorunları doğurur. Çünkü amniyon sıvısı bebeğin organ ve beyin gelişimi, vücut ısısının korunması, dış etkenlerden uzak kalması gibi durumlar için görev yapar. Hamilelikte suyun azalması bebeğe, anneye ve plasentaya bağlı olarak gelişebiliyor. Bu durum genelde ultrason incelemelerinde ortaya çıkar. Bu nedenle doktor kontrollerini aksatmaman gerekiyor.
Hamilelikte Suyun Azalması Neden Olur? Nasıl Engellenir?
Anne adaylarının pek çoğu hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlikle karşılaşıyor. Ama merak etme, hamilelikte şişkinlik nedenleri genellikle kolayca çözülebilecek cinsten. Yanlış beslenme, kabızlık, sindirim sorunları, hareketsizlik ve tabii ki hormonlar hamilelikte gaz ve şişkinlik nedenlerinden!
Peki hamilelikte gaz sancısı nasıl geçer? Beslenmeni düzenlemek, hamile yogası gibi sporlar yapmak, kabızlıkla mücadele etmek gibi yöntemler sayesinde bu sorundan kurtulabilirsin.
Bu bilgiler sana az geldiyse yazımıza bakabilirsin: Hamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlikle Başa Çıkma Rehberi!
Geldik en önemli hamilelik komplikasyonuna! Önce hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusuna cevap verelim. Bu sorun genelde hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir ve gitgide azalır. Peki hamilelikte mide bulantısı neden olur? Bunlara cevap olarak hormonlar, hassaslık, yorgunluk, ilk hamilelik, çoğul gebelik gibi durumları söyleyebiliriz. Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir, hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer gibi soruların cevabı burada: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Başa Çıkma Rehberi
Hamilelikte ayak şişmesi nedenlerinden en önemlileri, vücudunun ödem tutması ve aldığın kilolar! Hamilelikte ayak şişmesine ne iyi gelir diye soracak olursan ayaklarını sıkmayacak bir ayakkabı giymeni, bol su içmeni, tuzu azaltmanı, ayaklarına soğuk kompres yapmanı öneririz.
6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi Tabii ki hamilelik semptomları ve komplikasyonları bunlarla bitmiyor. Hamilelikte baş ağrısı, hamilelikte hemoroit, gebelik şekeri, preeklampsi, dış gebelik, gebelik kolestazı, enfeksiyonlar gibi birçok konu hakkında ayrıntılı bilgiyi de yazılarımız ve videolarımızda bulabileceksin.
İkiz gebelik, genellikle genetik nedenlere ya da ilaç kullanımı, tüp bebek gibi yöntemler nedeniyle oluşur. Bu konu hakkında da birçok sorun olduğunu biliyoruz. İkiz gebelik belirtileri nelerdir, ikiz gebelik ne zaman belli olur, ikiz gebelik anneden mi babadan mı gelirgibi sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsin.
13 Soruda İkiz Gebelik Hakkında Her Şey!
Hamileliğinin en heyecanlı anı bebeğinin kalp atışlarını duyacağın an değil mi? Bu kalp atışları 5.-6. haftalarda duyulabilir. Ancak bebek kalp atışı en geç ne zaman duyulur diye sorarsan 10. haftayı bulabileceğini söyleyebiliriz.
Karnın büyüdükçe uyumak senin için gittikçe zorlaşacak. Bu durumun sırt ve bel ağrılarına neden olması da üstüne eklenecek. Peki bu durumda hamilelikte uyku pozisyonu nasıl olacak? Uzmanlar genellikle hamilelikte sol tarafa yatılmasını öneriyor. Ayrıca bir hamile yastığı kullanmanın da uyumayı kolaylaştırdığı söyleniyor.
Diğer bilgiler burada: Hamilelikte Uyku Pozisyonları
Bu süreçte hamileyken ilişkiye girilir mi sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsin. Uzmanlar 36. haftaya kadar, eğer bir sağlık sorunun yoksa eşinle birlikte olabileceğini söylüyor. Bu haftadan sonra hamilelikte cinsel ilişkiye girilmeme sebebi ise karnının büyümesi, kasılmaları arttırması!
Genelde hormonlarının etkisi ile cildinde çeşitli değişimler görülebilir. Hamilelikte cilt lekeleri, genellikle renk pigmentlerinin cildin bazı bölgelerinde yoğunlaşması ile oluşur. Peki hamlelikte cilt lekelerinin oluşumunu nasıl engelleyeceksin? Hamilelikte cilt lekeleri nasıl geçer? Yazımızda cevaplarını bulabilirsin: Hamilelikte Artan Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon)