Bebek Beslenmesi

Bebek beslenmesi konusunda eksikleri tamamlayalım. Ek gıdaya geçiş, bebek yemekleri, bebek kahvaltısı, besin alerjisi, iştahsızlık gibi konularda her şey burada!

Hangi Besin Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Bebeğinin ek gıdaya geçişiyle birlikte hangi besini ne zaman yiyebileceğini merak etmeye başladın, değil mi? Bu yazımızda en merak ettiğin besinler bebeklere ne zaman verilir tek tek cevapladık!

Keçi Sütü Anne Sütüne Yakın mıdır?

Keçi sütüne olan ilgi gün geçtikçe artıyor ve inek sütünün pabucu dama atılıyor. Evet, besleyici ve faydalı fakat bu kadar popüler bir hale gelen keçi sütü anne sütüne yakın mı? Bu yazımızda keçi sütünün...

Diş Çıkaran Bebeklerde İştahsızlık Nasıl Giderilir?

Diş çıkarma süreci, hem sen hem de bebeğin için çok zor bir süreç. Bu süreçte bebeğin fiziksel olarak kendini çok huzursuz hissedebilir, birçok değişiklik yaşayabilir. Bu değişikliklerden birisi de...

Bebek Maması Alırken Dikkat Etmen Gereken 6 Şey

Bebeğini mamayla besleyeceksin ancak mama seçimi konusunda kafa karışıklıkları yaşıyorsun. İdeal bebek maması nasıl olmalı, bebek maması içeriğinde olması gerekenler neler? Aklındaki tüm bu soruların...

Sorular & Cevaplar

Tümünü Gör (1057)

Bebeğim kilo almıyor

Bebeğim 4 aylık geçen aya göre sadece 150gr almış memede az duruyordu hava sıcak diye Cisli bezi azaldı sandım huzursuzluğu yoktu. Sütüm kaç ml çikmali saginca iki göğüsten toplam 90 ml falan çıkıyor ... devamı

Reflü sorunu , geçmeyen hırıltı

Merhabalar , oğlum 7 aylık reflü tedavisi görüyoruz 15 gündür . hırıltısı var ve geçmedi ne yapmam gerek doktorumuz geçer diyor ama hala geçmedi böyle bir durum yaşayan varsa yazabilir mi... devamı

ankara anne sütü ihtiyacı olan

ankarada anne sutu ihtiyacı olan varsa ücretsiz yardımcı olacağım ihtiyacı olan gönderinin altına mail veya telefon numarası bırakabilir.... devamı

Donmuş anne sütü 10 saat yolculukta dayanır mı?

Merhaba donmuş anne sütüyle yolculuk yapan var mı 9-10 saat dayanıyor mu çözünür de bozulur mu?... devamı

Ay Ay Bebek Gelişimi

Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı! Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini, zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz. Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet, bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!

Hemen okumaya başla

Bebek İsimleri

Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.

Bebek beslenmesi ile ilgili ne ararsan burada!

Bebeğinin doğumuyla birlikte beslenme konusu büyük önem taşımaya başlıyor. Biliyorsun, ilk 6 ay anne sütü ile beslenme çok önemli. Ama çeşitli sebeplerle bebeğini emziremiyorsan mamalarla devam eden bu beslenme yolculuğu, 6. ayda başlayan ek gıdaya geçiş dönemi ile devam edecek. Bu süreçle birlikte bebek beslenmesi konusu yavaş yavaş şekillenmeye başlayacak. Biz de bu dönemde yaşayabileceğin tüm sorunlara açıklık getirmek, sorularını cevaplamak yazılarımız ve videolarımızla buradayız!

Devam sütü ve bebek mamaları hakkında bilmediğin kalmasın!

Yukarıda da dediğimiz gibi, eğer bebeğini anne sütü ile besleyemiyorsan bebek maması ve devam sütü ile beslemen gerekecek. Bu devam sütleri ve mamalar bebeğinin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlar ve anne sütüne en yakın şekilde üretilir. Bu devam sütleri içinde genellikle inek sütü bulunmaz, çünkü bebekler inek sütüne karşı reaksiyon gösterebilir.

Peki bu devam sütü markaları içinden hangisini seçmelisin? Hemen yazımızı oku: 10 Devam Sütünden Hangisi İyi?

Hazır kaşık mamaları da genellikle anne sütü alamayan ama ek gıdaya geçme vakit yaklaşan bebeklerin tüketmesi için üretiliyor. Bu mamaların içinde meyveler ve tahıllar bulunabiliyor. İçerisinde değerli besin öğeleri de bulunan bu bebek mamalarının büyük kısmı, bebeklerin 4. ayıyla birlikte kullanılabiliyor.

Bebek Maması Markalarından Hangisi Senin Ufaklığa Göre?

Ek gıdaya geçiş dönemi konusunda eksiklerini tamamla!

Bebeğin 6. ayı itibariyle ek gıdaya geçiş dönemine girecek. Bu dönem, bebeğinin artık katı besinlerle tanışması anlamına geliyor. Çünkü artık bebeğin anne sütünde olmayan besin değerlerine ihtiyaç duyar. Bu nedenle herkesin tükettiği besinleri artık onun da yemesi gerekir. Yani 6 aylık bebek beslenmesi, artık ek gıda ile değişmeye başlayacak.

Ek gıdaya geçiş dönemi, bebeğin ve senin için biraz sancılı olabilir. Bebeğin yemekleri reddedebilir, çiğnemekte zorlanabilir. Bunları yaşarken yılmamalısın. Eğer bebeğine hangi besini hangi ayda ve nasıl vereceğini bilirsen, sorun çözülebilir.

Peki, ek gıdaya geçiş nasıl olmalı? Bu süreçte önce alerji riski olmayan, hafif gıdaları bebeğine vermen gerekiyor. Bunlar elma, patates, kabak gibi gıdalar olabilir. Daha ilerleyen aylarda besinler çeşitlenecek, bunları yazılarımızda bulunan ek gıdaya geçiş listesi ile takip edebilirsin.

Bu gıdaları bebeğine püre yaparak ya da buharda haşlayıp yumuşatarak sunabilirsin.

Bu arada, eğer bebeğin yemek istemiyorsa onu zorlama, her gün dene!

Tüm bilgiler burada: A’dan Z’ye Ek Gıdaya Geçiş Rehberi

Bebekler için sebze püresi hazırlamanın tam vakti!

Bebeğin ek gıdalarla yeni tanışıyor, henüz çiğneme refleksinden bir haber! Durum böyleyken ona sebze püresi sunmak iyi bir fikir değil mi? Mevsiminde sebzelerle yapacağın püreler, bebeğinin hem sebzelere daha kolay alışmasını hem de kolay beslenmesini sağlar.

Bebeklere sebze püresi nasıl yapılır, öğrenmek istersen seni yazımıza alalım: Bebekler İçin Sebze Püresi: Ek Gıdaya Geçişte Kurtarıcı

Nedir bu BLW?

Son zamanlarda BLW ismini çok sık duymuş olabilirsin. Bebek beslenmesinde önemli bir yeri olan BLW yani Baby Lead Weaning, bebeğin kendi kendine beslenmesini teşvik eden bir yöntem. Bu yöntemde püre ve kaşık kullanmak yok, bebekler parçalı ama yumuşak gıdaları kendi elleriyle kavrayarak yer. Bu sayede de çiğneme reflekslerinin ve motor becerilerinin gelişmesi hedeflenir.

BLW, 7 aylık bebek beslenmesi içerisine dahil edilebilir.

Bu konunun ayrıntısı yazımızda: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

Bebek kahvaltısı nasıl olacak?

Bebek kahvaltısı nasıl olmalı, bebeğin hangi ayda nasıl kahvaltı etmeli merak ediyorsun, değil mi? Aylar geçtikçe bebek beslenme tablosu da çeşitlenecek ve kahvaltılar daha zengin olacak. Yazılarımızda aylara göre hazırlayabileceğin bebek kahvaltısı tarifleri bulunuyor. Bu tarifleri yaparak bebeğinin ağzını tatlandırabilirsin.

Tariflere buradan ulaşabilirsin: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

Tabii ki 6 aylık bebek kahvaltısı ile 8 aylık bebek kahvaltısı bir değil. Besin alerjisi yüzünden 6 aylık bebeğine yumurta veremeyebilirsin ama 8. ayda içinde yumurta sarısı bulunan bir kahvaltı hazırlayabilirsin.

Her gün kahvaltı düşünmek zor, biliyoruz. Hadi gel işini kolaylaştıralım: Haftalık Bebek Kahvaltısı Menüsü Oluşturmana Yardımcı Olacak 7 Öneri

Bu arada bazı anneler, pratikliği nedeniyle kahvaltıda bebeklerine kavanoz mama olarak bilinen hazır mamalardan da verebiliyorlar. Evet, bebekler bu mamaların tadını pek seviyor! Ancak içerisinde meyve, sebze, süt gibi besinler bulunan bu mamaların raflarda uzun süre dayanabilmesi için ne yazık ki içerisinde koruyucu madde bulunuyor. Bu nedenle kavanoz mamalar biraz risk taşıyor, haberin olsun.

En besleyici bebek çorbası tarifleri burada!

Çorbalar hem çok besleyici hem de tam bebeğinin ağzına göre! Bu yüzden günün bir öğününde bebeğine çorba verebilirsin. Bu hem kurtarıcı hem de lezzetli yemek için kullanabileceğin birçok malzeme var. Anneler arasında en çok bebekler için sebze çorbası, bebek için balkabağı çorbası, bebek yoğurtlu çorba gibi çeşitler seviliyor. Bunları deneyebilirsin.

Bebekler için çorba tarifleri tabii ki bunlarla sınırlı değil! Yazımızda daha birçok alternatif sunduk: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları Yapmak İçin 8 Tarif

Bebek yemekleri tarifleri de verdik!

Kahvaltı ve çorbalar tamam, peki bebek yemekleri ne olacak? Merak etme, yazılarımızda en leziz ve sağlıklı bebek yemek tariflerine de yer verdik. Bu bebek yemek tarifleri içerisinde köfteden mücvere tosttan ıspanağa birçok alternatif var.

Burada hem 6 aylık bebek yemekleri hem de 1 yaş bebek yemeklerini bulabilirsin. Hadi bak: Bebek Yemekleri: Bu Tarifler Sadece 15 Dakikada Hazır!

Bebeklerde besin alerjisine dikkat!

Bebeklerde gıda alerjisi, bazı besinlerin vücut tarafından tehlikeli olarak algılanması ve buna karşı reaksiyon göstermesi şeklinde ortaya çıkıyor. Bebeklerde alerji yapan yiyecekler arasında yumurta, inek sütü, çilek, bal, yer fıstığı, domates gibi gıdalar bulunuyor. Bu nedenle bu gıdaları bebeğine 1 yaşından önce vermemelisin.

Bebeklerde besin alerjisi belirtileri ve tedavisi için okumaya başla: Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Her Şey!

İştahsız bebekler için ne yapmalı?

Bebeğin yemek yemek istemiyorsa, bu zamanlarda huysuzlanıyorsa, yemek görünce kaçıp gidiyorsa bir iştahsızlık durumu söz konusu olabilir. Ama merak etme, bebeklerde iştahsızlık her zaman kötü bir durumun habercisi değil. Eğer bebeğin kilo vermiyorsa, belirgin bir hastalığı ya da alerjisi yoksa dert etme! İştahsızlığının sebebi diş çıkarması, ek gıdaya geçiş döneminde veya seçici olması olabilir.

Peki bebeklerin iştahı nasıl açılır, iştahsız bebekler için ne yapmalı? Hadi tüm bunlardan bahsettiğimiz yazımıza göz at: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!

Bebek beslenmesi hakkında konuşacaklarımız bunlarla sonlanmıyor! Burada bebek muhallebisi tarifleri, bebek bisküvisi, bebek keki tarifleri, diş çıkarma döneminde beslenme, bebek beslenmesi konusunda tüyolar gibi daha birçok bilgi var, hemen keşfet!