1. Sağlık Bakanlığı onaylı olmalı
Bebekler için mama alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri, mamanın Sağlık Bakanlığı onaylı olması. Ruhsatlandırma, ambalaj, üretim ve dağıtım gibi işlemlerin uygun koşullarda yapıldığı ve bunun Sağlık Bakanlığı tarafından onaylandığı ürünleri güvenle kullanabilirsin.
2. Bebeğinin ayına ve yaşına uygun olmalı
Mama içerikleri bebeklerin yaş gruplarına ve o yaşın ihtiyaçlarına özel olarak üretiliyor. Bebeğinin ihtiyacı olan besin içeriğinin karşılanması ve gelişiminin desteklenmesi için bulunduğu aya/yaşa uygun mamaları tercih etmelisin. Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar farklı yaş aralıkları için özel olarak üretilmiş bebek mamalarını bulabilirsin. Tıpkı içerikte olduğu gibi her marka ve yaş grubunun ölçeklendirme ve günlük tüketim miktarı da farklılık gösteriyor.
3. İçerik formülü bebeğine uygun olmalı
Her bebeğin bünyesi aynı değil. Bazı bebeklerin inek sütünde yer alan laktoz ve proteinlere alerjsi olabiliyor. İnek sütündeki içeriğe alerjisi olan bebekler için alternatif olarak keçi sütlü ya da soya bazlı formüller kullanılabiliyor. Bu durumda bebek maması içindekiler ve bebeğinin vücudunun buna gösterdiği reaksiyon önemli.
Anlattık: Keçi Sütü Bebeklere Ne Zaman Verilir?
4. İçeriği anne sütüne yakın olmalı
Bebek maması nasıl olmalı, dersen tabii ki olmazsa olmaz cevaplardan biri anne sütüne yakın içerik olacaktır. Hazır formül sütlerin bazıları anne sütünde en çok bulunan yağ asitlerini içermediğinden, besleyicilikleri düşüyor. Ancak günümüzde üretilen pek çok bebek maması anne sütüne yakın nitelikte. Bunun için de DHA ve ARA gibi uzun zincirli yapılar içeren mamaları tercih etmelisin.
Senin için araştırdık: Anne Sütüne En Yakın Mama Hangisi?
5. Organik olmalı
Her anne gibi senin de en büyük arzun bebeğini kendi sütünle beslemek olabilir ancak bazen şartlar mümkün olmadığında hazır bebek maması bu noktada kurtarıcı oluyor. İçeriği en temiz bebek maması, bebeğin için en güvenli olandır. İçeriğinde genetiği değiştirilmiş ürünler bulunan mamalardan kesinlikle uzak durmalısın.
Tüm farkları öğren: Kaşık Maması, Formül Mama ve Hazır Mama Hakkında Her Şey!
6. Son kullanma tarihi ve ambalaja dikkat!
Bebek maması içeriğinin önemine yeterince değindik, alacağın ürünün son kullanma tarihi ve ambalaj durumu da dikkat etmen gereken unsurlar arasında. Son kullanma tarihi 6 aydan daha fazla olan bebek mamalarını tercih etmeli, paketi yıpranmış ya da ezilmiş ürünleri almamalısın. Ambalajı solmuş mamalardan da uzak dur, genellikle güneşte uzun süre kaldığı için böyle oluyorlar. Ambalajı kolay açılıp kapanan ve mamanın hava almasını engelleyecek şekilde tasarlanmış kutular da konforlu oluyor. Zaten iyi bir bebek mamasının hem içerik hem de ambalaj bakımından bu tarz detaylara sahip olması gerekiyor.
Bu da ilgini çekebilir: Ek Gıdada 3 Gün Kuralı Nedir?