Yumurta Rezervi ve Doğurganlığa Etkileri
Doğurganlıkla doğrudan ilişkisi olan yumurta rezervi, yoğunluğu ve kalitesi ile özellikle infertilite yani kısırlık durumlarında incelenmesi gereken bir konu.
Bakalım yumurta rezervi nedir,...
Doğurganlık dönemi nedir? Doğurganlık hesaplaması nasıl yapılır, doğurganlık takvimini nasıl oluşturabilirsin? Doğurganlık artırıcı yiyecekler neler? Anlattık!
Doğurganlıkla doğrudan ilişkisi olan yumurta rezervi, yoğunluğu ve kalitesi ile özellikle infertilite yani kısırlık durumlarında incelenmesi gereken bir konu.
Bakalım yumurta rezervi nedir,...
Doğurganlık dönemini hesaplayarak hamile kalmak için en doğru zamanı belirleyebilirsin. Vücudun her gün gebelik için uygun ortamı yaratmaz ve aksi takdirde boşa çabalamış olursun. Kadınlarda yumurtlama...
Ailenden, arkadaşlarından, 70 yaşındaki komşu teyzeden, daha kimlerden kimlerden doğurganlıkla ilgili birçok şey duyduğunu tahmin edebiliyoruz. Bakalım doğurganlık dönemi, yumurtalık kisti, cinsel ilişki...
Hamile kalmanın yollarını araştırırken doğurganlıkla ilgili konuları iyi bilmen önemli. Çünkü doğurganlığın beslenme düzeni, yaş, iş hayatı, adet döngüsü gibi pek çok durumdan olumlu ya da olumsuz etkilenir....
Merhaba ayın 22snde eşimle birlikte olduk geri çekilme yöntemiyle. düşük ihtimalle de olsa hamile kalma riski var tam güvenilir yöntem olmadığı için. Adetim bugün 5gün gecikti kan testi verdim Perşemb... devamı
Merhaba 6 ayda 8 defa ella ertesi günü hapı kullandım ileride kısırlığa yol açarmı endişeliyim... devamı
Merhaba ben hamile miyim... devamı
Hamile kalmak istiyorum 1 senelik evliyiz kronik hastalığım var ve biz ne yaptiysak maalesef ki olmadı sorun var diyerek doktora gittim eşimde bir sıkıntı yok bende de sol tüpüm biraz tıkanmış gibi de... devamı
Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!
GörüntüleBu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.
Öncelikle “Doğurganlık ne demek?” sorusuna bir açıklık getirelim. Bir kadının bebek doğurabilme, yavru üretilme durumuna doğurganlık deniyor. Peki kadınlarda doğurganlık ne zaman başlar?
Doğurganlık dönemi adet kanamalarıyla başladığı için bu durum kişiden kişiye değişebiliyor. Yani kimi 12-13 yaşlarında adet olurken kimi 16-17’lerinde ilk kez regl oluyor, doğurganlık dönemi de böylece başlamış oluyor.
Haliyle “Kadınlarda doğurganlık ne zaman biter?” diye de merak edebilirsin. Doğurganlık dönemi adet olmakla başladığı gibi menopozla sona eriyor. Ancak bu iki dönem arasındaki sürede doğurganlık artıp azalabiliyor. Yumurtlamaya devam ettiğin sürece doğurganlık dönemi içindesin, merak etme.
Eşinle cinsel ilişkiye yumurtlama döneminde girerseniz yumurta ve spermin birleşme oranının en yüksek olduğu zamana denk gelmiş olursunuz. Bu da gebe kalma şansını artırıyor. Aşağıya en doğurgan döneminde olduğunu anlamana yardımcı olacak birtakım ipuçları bıraktık, yumurtlama dönemine girdiğinde yaşayacağın bu belirtiler hamile kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu işaret ediyor!
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için: Doğurganlık Dönemi Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!
Pek çok anne adayı gibi “Doğurganlık döneminde hamile kalınır mı?” sorusu senin de aklını kurcalayabilir. Doğurganlık dönemi hesaplaması sayesinde hamile kalmak daha kolay. Bu da aslında yumurtlama döneminin ne zaman olduğunu bilmekle aynı şey. Hamilelik planlamanı yaparken en uygun zamanı belirlemek için ovulasyon dönemini biliyor olman gerek. Bunun için de adet döngünü takip etmelisin.
Düzenli bir adet döngüsü ortalama olarak 28 günde tamamlanıyor, yumurtlama günü de adet döngüsünün 14. gününde başlıyor. Fakat bu döngü her kadın için farklı olabiliyor, senin adet döngün daha kısa ya da uzun olabilir. Bu da yumurtlama gününü değiştirir, doğurganlık takvimini oluştururken aklında olsun.
Sana burada ipuçları hazırladık: En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler
Kadınlarda doğurganlık yaşının en yüksek olduğu dönem, 25-30 yaş aralığı. Ancak günümüzde, evlilik yaşının uzaması ve bebek sahibi olma evresinin daha ileri dönemlere sarkması sebebiyle en doğurgan dönemler geride kalıyor.
Özellikle de 35 yaş üzeri kadınların bebek sahibi olma şansı daha da azalıyor ya da hamilelik sırasında komplikasyon yaşama riski artıyor. Fakat bu, yine de hamile kalmanın imkansız olduğu anlamına gelmiyor tabii ki.
Benzer bir durumla karşılaşmamak için çocuk planı yapmadan önce eşinle bir durum tespiti yaptırmak üzere doğurganlık testi yaptırmanda fayda var. Böylece doğurganlığını etkileyen bir durum olup olmadığını öğrenebilir, ileriye dönük planlamanı yapabilirsin.
Bu zamana dek doğurganlık ve hamile kalma konularıyla ilgili çevrenden pek çok şey duymuşsundur. Kulaktan dolma bu bilgilerin ne kadar doğruluk payı taşıdığını burada anlattık: Doğurganlıkla İlgili Efsaneler ve Gerçekler
Doğurganlıkla ilgili birtakım sorunların olabilir ve çocuk sahibi olma isteğini doğal yollarla gerçekleştiremeyebilirsin. Öyle hemen yelkenleri suya indirmek yok, hamile kalabilmek için deneyebileceğin çeşitli yöntemler var. Bunlardan biri de doğurganlık aşısı.
Doğurganlık aşısının sağladığı en büyük fayda, rahim iç zarını tamir edebilmesi ve güçlendirmesi. Böylece rahim embriyoya tutunmaya daha yatkın bir hale geliyor. Doğurganlık aşısı yalnızca hamile kalmana yardımcı olmakla yetinmiyor, gebeliğin devamını da sağlıyor. 40 yaşına kadar güvenle kullanabileceğin bir yöntem ve ciddi bir yan etkisi de yok.
Beslenme düzenin ne alemde? Kaç yaşındasın? Adet döngün düzenli mi? Stresli bir hayatın mı var? Sigara kullanıyor musun? Bu sorulara verdiğin cevaplar doğurganlık seviyenle doğrudan ilgili. Doğurganlığına zarar veren unsurları hayatından çıkarırken doğurganlık artırıcı faktörleri yaşamına dahil etmen ve kendine özen göstermen gerek.
Doğurganlığı etkileyen faktörlerin başında beslenme düzeni geliyor. Düzenli egzersiz yapmak, doktor kontrollerini aksatmamak ve yumurtlama dönemi hesaplaması gibi ayrıntılara dikkat etmek de çok önemli olan diğer kriterler. İş yalnızca sende bitmiyor tabii ki, erkeklerde doğurganlık konusu da çok mühim. Eşinin hamile kalma konusundaki verimliliği de önemli, biliyorsun ki bu bir takım işi.
Konuyla ilgili tüm detayları burada verdik: Doğurganlığı Olumlu ve Olumsuz Etkileyen 13 Faktör!
Öncelikle doğurganlığına zarar veren alışkanlıklarından uzaklaşman gerekiyor. Sigara kullanmayı bırakmalı, bunu yapamıyorsan bile en azından çok az içmeye dikkat etmelisin. Düzensiz yaşam şekline bir son vermeli, iş hayatın seni çok yoruyorsa yoğun temponun içinden çıkmalısın. Hamile kalmak için huzurlu ve rahat bir hayat şeklini benimsemelisin. Beslenme düzenine dikkat etmen ise işin en kritik kısmı! Bunu bir de düzenli egzersiz ve ovulasyon döneminde cinsel ilişkide bulunmaya özen göstermekle taçlandırırsan gebelik şansını bir hayli artırırsın.
Hamile kalmayı kolaylaştıran gıdaları bilir ve beslenme programını buna göre düzenlersen doğurganlığına etkisi o kadar verimli olur. Vücudunun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein desteğini içeren besinlerle beslenmeye özen göstermelisin. Mercimek, avokado, turunçgiller ve yumurta gibi gıdalar muhakkak beslenme listende olmalı.
Detaylı bilgi için buradan devam edebilirsin: Doğurganlığı Arttıran Besinler Hangileri?
Doğurganlığına süper etkisi olan, mevsiminde taze meyve ve yeşilliklerle yapabileceğin diğer nefis tarifler de burada: Doğurganlığı Arttıran Sağlıklı ve Lezzetli Smoothie Tarifleri
Beslenmenin doğurganlıkla ne kadar ilişkili olduğundan yeterince bahsettik. Beslenme konusuyla yakından ilişkili olan bir diğer unsur ise spor. Düzenli bir şekilde yoga yapmak hem üreme hormonlarının seviyesini artırıyor hem de doğurganlığının artması için gerekli olan pozitif enerjiyi ruhuna depoluyor.
Stresin doğurganlığa olan zararlı etkisi kaçınılmaz. Yoga sayesinde kaygılarından, endişelerinden ve depresif ruh halinden arınabilirsin.