Doğurganlığı olumlu etkileyen 5 faktör
1. Doğru beslenme
Beslenme düzenin ne kadar sağlıklı olursa doğurganlığın da o kadar artar. Gerekli vitamin, mineral, protein ve karbonhidratları aldığından emin ol. Çok fazla yememen ya da kendini aç bırakmaman gerektiğini zaten biliyorsun. "Hamile kalmayı kolaylaştıran yiyecekler neler?’’ diye merak ediyorsan Denemeye Değer: Bu Besinler Doğurganlığı Arttırıyor! yazımızı oku.
2. Spor
Spor, sağlığın için oldupu kadar doğurganlığını arttırman için de gerekli olan başlıca aktivitedir. Günlük tempona ve zamanına uygun olarak hayatının içine mutlaka sporu dahil et. İster yürü, ister koş. “Ben farklı bir şeyler yapmak istiyorum.” dersen Doğurganlığı Arttıran 5 Yoga Hareketiyle Tanış yazımıza bakabilirsin.
3. Düzenli doktor kontrolleri
Doğurganlığını olumsuz etkileyen çikolata kisti, prolaktin hormonu yüksekliği gibi rahatsızlıkların olabilir. Bunları erkenden fark etmen ve gerekli tedaviyi uygulamaya başlaman gerek. Bu yüzden herhangi bir sorunun olmadığını düşünsen de yılda en az 2 kere jinekoloğa gözükmende fayda var.
En Doğurgan Dönemini Belirlemeni Sağlayacak Yöntemler
4. Adet döngüsü takibi
Adet döngünün düzenli olması, doğurganlığını olumlu etkiler. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilse de 21 ve 35 gün arasındaki döngüler normal sınırlar içinde değerlendirilir. Adet Takibini Yapmanı Kolaylaştıracak 5 Mobil Regl Takvimi Uygulaması yazımızı okuyarak teknolojinin nimetlerinden faydalanabilirsin.
Eğer adet döngünün ne zaman başladığını ve bittiğini bilirsen yumurtlama (ovulasyon) dönemini de daha rahat hesaplarsın. Yumurtlama zamanını bilmen doğurganlığını olumlu etkiler.
5. Yumurtlama dönemi hesaplaması
Doğurganlığın için en uygun zaman, yumurtlama günün ve öncesindeki 1-2 gün. Doğurganlık ihtimalini arttırman ve hamile kalman için yumurtlama dönemini bilmen gerek. Bunun için ovulasyon hesaplama aracını kullanabilirsin.
Doğurganlığı olumsuz etkileyen 8 faktör
1. Adet düzensizliği
Adet düzensizliği doğrudan yumurtlamayı, yumurtlama dönemi de doğurganlığı etkiler. Eğer adet döngülerinde düzensizlik varsa ya da adet gecikmesi yaşıyorsan doktora gitmelisin.
Konuyla ilgili merak ettiklerine Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemi ile Nasıl Bir Bağlantısı Vardır? yazımızdan ulaşabilirsin.
2. İleri yaş
En doğurgan dönemin ortalama 25-26 yaşına kadar sürer. Ama tabii ki bundan sonra da doğurganlık dönemin devam edecek. Fakat 35 yaşından sonra doğurganlık hızlıca düşmeye başlar. Yani yaşının ilerlemesi, doğurganlığını olumsuz etkiler.
35 yaşından büyüksen 6 aylık deneme sonrası, 35 yaşından küçüksen de 1 yıllık hamile kalma çalışmasının ardından gebe kalamazsan doktora gitmen gerek.
Bu da ilgini çekebilir: Hamile Kalmanın Kolay Yolları (İyi Yolculuklar)
3. Sigara
Sigara, vücudundaki yumurta hücrelerini öldürür. Doğurganlığını azaltır. Ayrıca tüm üreme sağlığını olumsuz etkiler. Menopoza girme yaşını düşürür. Kısırlık ihtimalini arttırır. Bu yüzden sigarayı bırakmak için elinden geleni ardına koyma!
Hamile Kalmak İsteyenler İçin Uzak Durulması Gereken 10 Şey!
4. Obezite hastalığı ya da aşırı zayıflık
Doğurganlığın vücudunun genel sağlığından etkilenir. Eğer aşırı şişman ya da zayıfsan yumurtlamalarında düzensizlik olur. Bu da doğurganlığını azaltır. Ayrıca hamile kalmak için uygun kiloda olman gerek. Obezite de aşırı zayıflık da hamilelik için uygun değil.
Hamile Kalmak İsteyenlerin Tüketmemesi Gereken 12 Gıda!
5. Stres
‘’Stres hamile kalmayı engeller mi?’’ Evet! Stres sağlığının baş düşmanı. Doğurganlığının da öyle. Stres, adet düzensizliğine neden olur ve hamile kalman için engel oluşturur.
Doğurganlığını olumsuz etkilememek için stresinin kaynağını bulup onu hayatından çıkarmaya ne dersin? Mesela seni rahatsız eden ortamlardan ve kişilerden uzak durarak işe başlayabilirsin. Hayatının akışından sıkıldıysan kısa bir tatile çık. Partnerinle aranda bir sorun varsa çift terapistine gidebilirsiniz. Stresli zamanlarında yürüyüş yapmak da iyi bir fikir.
6. Düzensiz yaşam tarzı
Gece geç yatıyorsan, fazla kafein ve alkol tüketiyorsan, egzersiz yapmıyorsan, düzensiz besleniyorsan bu alışkanlıklarından hemen vazgeç.
Ayrıca söyleyelim, fazla radyasyona maruz kalan meslek gruplarında doğurganlık daha fazla olumsuz etkilenir. Masa başı çalışırken de sürekli bilgisayar karşısında durmamaya dikkat et.
Partnerinle ilgili de bilgi verelim: Partnerinin hamam, sauna, fırın gibi fazla ısıya maruz kalacağı işlerde çalışması da doğurganlık için olumsuz bir durum. Çünkü ısı, sperm kalitesi üzerinde olumsuz etkiye sahip. Böyle bir durum varsa ve erkeklerin doğurganlığı arttırmak için neler yapması gerektiğini merak ediyorsan Beyler Size Sesleniyoruz: Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır? yazısını partnerinle paylaşmalısın.
7. Yoğun tempo
İş hayatın seni çok yoruyorsa adet düzenin, üreme sistemin, kısaca doğurganlığın bundan olumsuz etkilenir. Hamile kalmak için işte de huzurlu ve rahat ortamı yakalamalısın.
8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Genital uçuk (HPV), HIV-AIDS, frengi, hepatit B gibi doğurganlığını olumsuz etkileyen cinsel hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı dikkatli olmalısın. Bu hastalıklardan korunmak için yaptırdığın taramalardan sonra gerekirse aşı yaptırmayı ihmal etme. Mesela genital uçuk (HPV) rahatsızlığında gerekli tedavileri yaptırmaz ve HPV aşını olmazsan ilerleyen dönemlerde rahim kanseri olma ihtimalin artar.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kısırlık ve yumurtaların rahim dışı bölgelere yerleşmesiyle oluşan dış gebelik gibi durumlara neden olabilir. Bu riskleri taşıyorsan doktora görünmende fayda var. Ayrıca tedavi süreci bitene kadar cinsel ilişki sırasında korunmayı da unutma!
Ayrıca hamile kalmak için cinsel ilişkiye girmeden önce partnerinle birlikte gerekli sağlık taramalarından geçmeyi ihmal etme. Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri, Tahlilleri ve Aşıları Yaptırmalısın? yazımız bu konuda sana yardımcı olur.