Regl Dönemi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Kadınların her ay yaşadıkları regl dönemi hakkında bildiğin çok şey var, değil mi? Ama ya bildiklerin bazı doğrular aslında yanlışsa?
Regl dönemi hakkında doğru bilinen ancak yanlış olan birçok...
Yumurtlama dönemi hakkında bilmediğin kalmasın! Yumurtlama dönemi hesaplama nasıl yapılır, adet döngüsü nedir, ovulasyon testleri ne işe yarar? Hepsi burada!
Kadınların her ay yaşadıkları regl dönemi hakkında bildiğin çok şey var, değil mi? Ama ya bildiklerin bazı doğrular aslında yanlışsa?
Regl dönemi hakkında doğru bilinen ancak yanlış olan birçok...
Hamileliğinde faaliyete geçen ve zaman zaman kistleşerek bazı sıkıntılara neden olabilen korpus luteum hakkında bilmen gereken her şeyden bu yazıda bahsettik!
Hamile kalmak için yumurtlama döneminde cinsel birliktelik yaşaman, bebek sahibi olma ihtimalini arttırır. Peki, doğru ovulasyon tarihini nasıl bulabileceğini biliyor musun? Merak etme, bir ovulasyon...
Yumurtlama dönemi, her kadın gibi senin için de değerli. Özellikle de hamile kalmak istiyorsan bu dönemle ilgili bilmen gereken şeyler var. "Yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır?’’, "Ne sıklıkla...
Merhaba ben ilk erken gebelik testi yaptım ve silik çizgili çift çizgi çıktı ertesi gün Total hgc testi yaptım referans değeri ... devamı
İki buçuk aylık evliyim ve korunmuyorum Dün kadın doğum doktoruna gittim ve hiç bir sıkıntı olmadığını söyledi folik asit ve duphaston verdi hamile kalmam için fakat 3 gün içerisinde eşimle ilişkiye g... devamı
Hanımlar Size bişey sorucam. Ben doğum kontrol hapı kullanmaktan iğne kullanmaktan bıktım usandim. Eşim korunmak istemiyor. Ve sürekli bana söylüyor sen Korun diyor. Bende gerçekten pskolojik olarak d... devamı
Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!
GörüntüleBu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.
“Hamile kalmak için ne yapılmalı?” sorusunun cevabı için sana ilk söyleyeceğimiz şey öncelikle adet dönemini düzenlemen ve yumurtlama dönemi takibi yapman olacak. Dolayısıyla bu iki konu hakkında her şeyi bilmen lazım. O zaman doğru yerdesin, burada adet ve ovülasyon dönemi hakkında bilmen gereken her şeyi bulacaksın!
Kolay hamile kalmak için adet döngünü ve bu döngünün kaç gün sürdüğünü muhakkak bilmen lazım. Çünkü aslında adet döngüsü, vücudunun hamilelik için yaptığı bir hazırlık ve eğer bir çocuk sahibi olmak istiyorsan adetin düzenli olmalı. Bu nedenle adet sürecini doğru şekilde takip etmen önemli.
Adet döngüsü, ortalama 1 ay içinde gerçekleşir ve bu süreç yumurtlama dönemini de içerir. Yani eğer yumurtaların bu dönemde döllenmezse, adet kanı ile birlikte vücudundan atılır. Ama hamilelik gerçekleşirse adet kanaman olmaz.
Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?
Adet döngüsü, iki regl dönemi arasındaki süreçtir. Bu süreç genellikle 28 gün olarak izlenir. Ancak meraklanma, 21 ve 35 gün arası da normal kabul edilir. Eğer senin regl döngün 21 günden az ya da 35 günden fazlaysa adet düzensizliği söz konusudur. Bu nedenle bir uzmana görünmelisin. Çünkü adet düzensizliği yaşarsan yumurtlama dönemini hesaplamak zorlaşır ve hamile kalma planların istediğin gibi gitmez.
Bu nedenle adet hesaplama yapman önemli. Bu sayede ovülasyon günlerini de takip edebilirsin. Adet takibini şöyle yapabilirsin. Tüm adet tarihlerini bir kenara not et ve aradaki sürece dikkat et. Ancak artık birçok mobil uygulama var ve bunlar işini oldukça kolaylaştıracak. Adet dönemi hesaplama için seçtiğimiz mobil uygulamalar yazımızda mevcut.
Adet Hesaplamanı Kolaylaştıracak 5 Mobil Regl Takvimi
Adet döngün içerisinde bulunan yumurtlama dönemi ya da diğer adıyla ovulasyon dönemi, hamile kalma ihtimalinin en yüksek olduğu zaman dilimidir. Çünkü bu süreçte yumurtalıklarından salgılanan olgun yumurtalar, döllenmek için hazırdır. Eğer bu süreçte korunmasız cinsel ilişkiye girersen hamile kalma şansın artar. Bu yüzden yumurtalama günlerini tespit etmen önemlidir.
Bu kadar konuştuk, peki bu yumurtalama dönemi ne zaman gerçekleşiyor? Ovulasyon tarihi genellikle adet döngüsünün 12.-16. günleri arası kabul ediliyor. 14. günün ise hamilelik ihtimalinin en yüksek olduğu gün olarak düşünülüyor. İşte bu nedenle adet düzensizliğinin tedavi edilmesi gerekiyor. Yani “Yumurtlama dönemi kaç gün sürer?” sorusuna ortalama 4 gün diyebiliriz.
Yumurtalama döneminin geldiğini vücudundaki bazı değişimlerle de anlayabilirsin. Aşağıda en sık görülen ovulasyon belirtileri hakkında bilgi verdik.
Yumurtlama dönemi akıntısı, diğer zamanlarda meydana gelebilecek akıntılardan biraz daha farklıdır. Adet döngüsünün ortalarında göreceğin kıvamlı, kaygan, berrak ve kopmadan uzayan yapıdaki bir akıntı, ovulasyon döneminde olduğunu işaret eder.
Eğer kasıklarında sancıya benzer ağrılar yaşıyorsan, bunun sebebi yumurtlama dönemin olabilir. Bu ağrıların olgun yumurtaların yumurtalıklardan salgılanması nedeniyle oluştuğu düşünülüyor. Bu ağrı ile ovulasyon takibi yapabilirsin.
Yumurtlama dönemi esnasında rahmini hamileliğe hazırlamak amacıyla vücudunda progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Bu nedenle göğüslerinde hassasiyet ve ağrı görülebilir. Bu durumu yumurtlama dönemi belirtisi olarak kabul edebilirsin. Ama her kadında da bu durum söz konusu olmayabilir. “Yumurtlama döneminde göğüs şişer mi?” soruna da cevap verelim. Evet, bu dönemde göğüslerde şişkinlik söz konusu olabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz kasık ağrısı ve sancıya zaman zaman mide bulantısı da eşlik edebilir. Ama bu mide bulantıları genellikle çok şiddetli değildir. Eğer yumurtlama döneminde ağrıya şiddetli mide bulantısı eklenirse nedeni yumurtalık kistleri olabilir. Muhakkak doktoruna danışmalısın.
Evet, bazen kanama görülebilir. Ama bu kanamalar genellikle lekelenme şeklindedir. Daha sık görülen şekli ise akıntıdır. Yani yumurtlama dönemi kahverengi akıntı görülmesi normaldir.
Bu durumlar dışında görülen daha birçok yumurtlama dönemi belirtisi var. Hepsine buradan bakabilirsin: Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovülasyonun 6 İşareti!
Hamile kalma ihtimalini arttırmak için yumurtlama döneminde ilişkiye girmenin önemli olduğunu söylemiştik. Fakat bu dönemi netleştiremiyorsan bir ovulasyon testi kullanarak işini kolaylaştırabilirsin.
Yumurtlama testi, idrarla yapılan gebelik testi mantığındadır. Yumurtaları olgunlaştıran LH hormonunun vücuttaki yoğunluğunu ölçerek sana yumurtlama döneminde olup olmadığını söyler. Bu dönemde ilişkiye girersen hamilelik ihtimalin artar.
Önce “Ovulasyon testi ne zaman yapılır?” sorusunu yanıtlayalım. Son adet tarihinin ilk gününden 15 gün sonra ovulasyon testi yapabilirsin.
Ovulasyon testini sabah 08:00, akşam 20:00 saatleri arasında yaparsan daha doğru sonuca ulaşırsın. Şimdi gelelim yumurtlama testinin nasıl yapılacağına! Aynı gebelik testlerinde olduğu gibi test çubuğuna paket içinde bulunan damlalık yardımıyla birkaç damla idrar damlatılır. 5 dakika beklenir. Eğer yumurtlama dönemindeysen çubukta çift çizgi görülür. Henüz bu döneme gelmediysen tek çizgi çıkar.
Bu arada şunu da belirtelim. Yumurtlama günü tek bir günle sınırlı değildir. Bu nedenle yumurtlama ihtimalinin olduğu adet döngün içindeki 12. ve 16. günler arasında sürekli ovulasyon testi yaparsan, daha doğru sonuca ulaşırsın.
Ovulasyon testi, yumurtlama dönemi hesaplama için oldukça faydalı bir yöntem. Bu şekilde kendine doğru bir yumurtlama takvimi oluşturabilir ve hamile kalma olasılığını arttırabilirsin. Piyasada birçok ovulasyon testi markası mevcut ve hepsi eczanelerde satılıyor.
Ovulasyon testi fiyat bilgileri ve yapılış şekli ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için bak: Ovulasyon Testi: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?