Hamileliğe Hazırlık

Hamile kalmak için neler yapmalısın? Burada hamile kalmadan önce yapılması gerekenler, hamile kalma pozisyonları, hamilelik öncesi beslenme ve daha fazlası var.

Hamile Kalmak İçin Kürler: 9 Mucize Tarif!

Tıbbi bir yöntem olmasa da uygun bitkilerle hamile kalmak için kürler hazırlayarak çocuk sahibi olma şansını artırabilirsin. Hamile kalmayı kolaylaştıran bitki çayları hangileri, senin için araştırdık...

Progestan Nedir? Progestan Yan Etkileri Nelerdir?

Yumurtlama ve düzenli adet döngüsünde önemli bir rol oynayan progestan, hamilelik süresince rahmin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilmesi için de önemli. Progestan...

Covid-19 Kadın Hastalıklarını ve Doğumu Nasıl Etkiledi?

İnsanların psikolojik durumları kadın doğum ile ilgili bazı hastalıkların tedavisinde çok önemli bir role sahip. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi, kadın hastalıkları ve doğum bölümündeki...

Depresyon Nedir? Depresyon Hamileliğe Engel mi?

Depresyon, neredeyse çağımızın en büyük psikolojik sorunu haline geldi. İnsan vücudunu sadece psikolojik değil, fiziksel olarak da etkileyen depresyon belirtileri neler, depresyon tedavisi nasıl olur...

Sorular & Cevaplar

Tümünü Gör (563)

Adetime 6 gün kala ovulasyon testi yapmaya. Başladım. 3gün pik ç

29 unda test yaptım hem erken. Hem normal ikisinde var gözüküyor bir. Yardımcı. Olurmusunuz... devamı

Karar veremiyorum korkuyorum

Merhaba arkadaşlar, eşimle benim ikinci evliliğimiz. 10 yıldır birlikteyiz evliligimizin 4. Yılı bitiyor. Eşimin 2 oğlu benim 1 kızım var. 4 kişilik bir aileyiz en küçük çocuğumuz 12 yaşında. Son zama... devamı

Yeni evliyim ama sanırım çocuk istemeye başladım. Erken mi?

Merhabalar. Kendimi burada bulacağımı düşünmemiştim. En azından bu kadar erken. Biraz uzun yazacağım büyük ihtimalle ama Okuyup yardımcı olursanız çok sevinirim çünkü kafam çok karışık 💙 Öncelikle ... devamı

Hafta Hafta Hamilelik

Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden hamile gibi hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta hamilelik bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!

Görüntüle

Bebek İsimleri

Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek bulabilirsiniz.

Hamile kalmadan önce yapman gerekenleri öğren!

“Hamile kalmak istiyorum, neler yapmalıyım?” diye merak ediyor musun? Hamileliğe hazırlık yapmanın, sağlıklı bir gebelik geçirmek için önemi çok büyük. Bu süreçte yaptırman gereken testleri, beslenmeni nasıl düzenleyeceğini, hangi hastalıkların hamileliğe engel olduğunu ve daha fazla bilgiyi burada verdik. Yazılarımızı okuyarak “Nasıl hamile kalınır?” ve “Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler nelerdir?” sorularının cevaplarını alabileceksin!

Başlamadan bu yazıya da bak: 10 Öneri ile Hamile Kalmanın Yolları!

Önce hamileliğe engel olan hastalıkları öğrenelim!

Eğer bazı sağlık sorunları yaşıyorsan hamile kalman zorlaşabilir ve bunlar tedavi edilmeden de gebelik yaşayamazsın. Bu sorunlardan kısa kısa bahsedelim.

Tiroit sorunları

Tiroit, vücudumuzdaki önemli bir hormon ve özellikle adet dönemleri konusunda büyük bir rolü var. Peki hipotiroidi ve hipertiroidi gebeliğe engel mi? Evet, bu iki durumda da tiroit bezi düzensiz çalışacağı için adet dönemleri de bozulacak ve dolayısıyla hamile kalmak zorlaşacak. Bu nedenle hamilelik öncesi tiroit sorunun için tedavi olmanı öneririz.

Tiroit Bezi Nedir? Tiroit Yüksekliği veya Düşüklüğü Gebeliğe Engel midir?

Rahimde perde

Bağ ve kas hücrelerinden oluşan bir doku olan rahimde perde, rahim içini yukarıdan aşağı böler ve rahimi daraltır. Bu nedenle rahimde bebeğin gelişmesi için yeterli bir alan söz konusu olmaz. Bu sorun yüzünden çoğunluk gebelik oluşmaz, oluşan gebelikler de büyük oranda düşükle sonuçlanır.

Cerrahi müdahale ile perde kesilip hamilelik sağlanabilir.

Rahimde Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?

Yumurtalık kistleri

Birçok yumurtalık kisti çeşidi mevcut. Çikolata kisti, folikül kisti, korpus luteum kisti ve polikistik over sendromu bunların başında. Bu kistlerin birçoğunun hamilelik ile direkt ilgisi yok ancak adet düzensizliğine neden olabilecekleri için hamileliği zorlaştırma ihtimalleri söz konusu.

Ancak içlerinden polikistik over sendromu, genellikle hormonal bozukluklar nedeniyle meydana geliyor ve çatlayamamış birçok yumurtanın birikmesi sonucu meydana geliyor. Bu sorunu yaşayan kadınlarda ciddi bir yumurtlama sorunu vardır. Adet dönemleri çok dengesizdir. Bu durum da dolayısıyla hamile kalmaya etki eder.

Yumurtalık Kistleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Adet düzensizliği

Düzenli adet olmak, hamile kalma şansını arttıran bir durum. Çünkü bu, yumurtlamanın düzgün ve sağlıklı olduğu anlamına gelir. Ancak eğer adet dönemlerin arasındaki gün sayısı 35’i geçerse, adet günlerin değişirse ve sıklığı azalırsa adet düzensizliği yani yumurtlama sorunu söz konusudur.

Hamile kalamıyorum, ne yapmalıyım?” diyorsan, önce adet düzenine dikkat çekmeni öneririz. Eğer adet düzensizliğin varsa senin için hamilelik öncesi yapılması gerekenlerin başında adetini düzene sokmak geliyor. Bunu da öncelikle adet düzensizliğine neden olan sorunu teşhis edip ardından bu durumun tedavisini olarak yapabilirsin.

Daha fazla bilgi istersen: Adet Düzensizliği: Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Her Şey!

Hamile kalmadan önce yapılması gereken testler hangileri?

Hem hamile kalmanı etkileyen bir sorunun varlığını tespit etmek hem de sağlıklı bir gebelik geçirmek için yaptırman gereken bazı test ve aşılar var. Bunlar arasında;

  • Kan uyuşmazlığı testi,
  • Smear testi,
  • Pelvik ultrasonografi,
  • İdrar tahlili,
  • Tam kan sayımı,
  • Kromozom incelemeleri,
  • Tiroit-guatr testleri,
  • Kızamık aşısı,
  • Suçiçeği aşısı,
  • Verem aşısı,
  • Kabakulak aşısı var. Hamilelik öncesi hazırlık için bu tahlilleri yaptırman gerek.

Bu testler hakkında ayrıntılı bilgi Hamile Kalmadan Önce Hangi Testleri ve Aşıları Yaptırmalısın? yazımızda mevcut.

Hamile kalma pozisyonlarını öğren!

Kolay hamile kalmanın yollarını mı arıyorsun? Bu konuya yardımcı olduğu düşünülen bazı cinsel ilişki pozisyonları var. Bu çocuk yapma pozisyonlarının hamileliği kolaylaştırdığının bilimsel bir kanıtı yok ama denemenin de bir zararı yok!

Bu hamilelik pozisyonları arasında;

  • Misyoner,
  • Doggy,
  • Bacak omuza,
  • Ters kovboy gibi pozisyonlar var.

Dahası burada: Hamile Kalma Pozisyonları Arayanlara 7 Öneri!

Hamilelik öncesi beslenme nasıl olmalı?

Hamile kalmak için beslenme düzeni de büyük önem taşıyor. Eğer kötü beslenirsen, sigara, alkol kullanımını sonlandırmazsan, aşırı kafein tüketirsen, yağ, şeker ve karbonhidrat tüketimini sınırlamazsan ve sebze yemeyi azaltırsan hem hamilelik şansını hem de sağlıklı bir gebelik yaşama ihtimalini azaltırsın. Bu nedenle bu saydığımız beslenme tarzından muhakkak uzak durman lazım.

Hadi bak: Hamile Kalmak İsteyenler İçin Uzak Durulması Gereken 10 Şey!

Peki gebelik öncesi beslenme nasıl olmalı? Öncelikle şunu söylemeliyiz, her besin grubundan yeterince tüketmen gerekiyor.

  • Vücuduna enerji sağlamak için tam buğday, yulaf, mısır unu gibi karbonhidratları,
  • Zeytinyağı, badem yağı, Omega 3 gibi sağlıklı yağları,
  • Yumurta, kırmızı et, kuru baklagil, fındık, fıstık gibi protein kaynaklarını,
  • Mevsiminde sebze ve meyveleri,
  • Ispanak, kuru fasulye, kırmızı et, tavuk, kuru meyve gibi demir kaynaklarını tüketmekten sakın vazgeçme!

Hamilelik Öncesi Beslenme Programında Hangi Besinler Olmalı?

Gebeliğe hazırlık yaparken vücudunun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller de var. Peki hamileliğe hazırlık yaparken bunlara neden ihtiyacın var? Çünkü vücudunu sağlamlaştırmalı ve hamileliğinin ilk haftalarında cenin gelişimine bu şekilde katkıda bulunmalısın. Gerekli vitamin ve mineraller aldığında bebeğinin doğumsal hastalıklarla karşılaşma oranı biraz daha azalır.

  • C vitamini,
  • B vitamini,
  • Protein,
  • Çinko,
  • Demir,
  • D vitamini,
  • Folik asit, bu vitamin ve mineraller arasında bulunuyor. Bu besin maddelerini hem gıdalardan hem de doktorun önerirse takviye ilaçlardan alabilirsin.

Hamilelik Öncesi Beslenme Programına Alman Gereken 7 Vitamin ve Mineral!

Folik asit hamile kalmayı kolaylaştırır mı?

Yukarıda bahsettiğimiz besin maddeleri içerisinde folik aside özellikle değinmemiz gerekiyor. Öncelikle şunu söyleyelim, hamilelik öncesi folik asit kullanmak vücuttaki progesteron seviyesini ayarlıyor ve yumurtlamayı düzenliyor. Bu açıdan hamile kalmayı kolaylaştırdığını söyleyebiliriz.

Ancak hamile kalmadan önce folik asit kullanılmasının asıl sebebi biraz daha farklı. Buradaki amaç, bebeğin sinir sistemini desteklemek. Çünkü hamile kalındığında ilk olarak bebeğin sinir sistemi oluşmaya başlıyor. Önce bir disk gibi olan sinir sistemi katlanarak bir silindir haline geliyor ve nöral tüpü oluşturuyor. Bu tüpün kapanması gerekiyor çünkü kapanmadığı takdirde spina bifida denen sinir sistemi hastalığı söz konusu oluyor. Kapanması için gerekli olan şey ise folik asit! Gebelik öncesi folik asit kullanmak bu yüzden önemli.

Doktoruna hamile kalmayı istediğini söylediğinde sana folik asit takviyesi yapacaktır. Ama folik asit içeren besinler tüketerek de vücuduna destek olabilirsin.

Daha fazla bilgi istersen: Folik Asit Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur?

Hamile kalmayı kolaylaştıran bitkiler var mı?

“Hamile kalmak için ne yapmalıyım?” diye soruyorsan, birçok kadının kullanıp olumlu sonuç aldığını söylediği Meryem ana otunu kullanmayı deneyebilirsin. Östrojen arttırdığı, kan akışını hızlandırdığı ve spermin yumurtalara yerleşme ihtimalini arttırdığı söylenen Meryem ana otu gebelik için nasıl kullanılır, bakalım.

Bir diğer adı Fatma ana eli otu olan bu bitki, bir cam sürahi içine konulur ve üzerine su koyulur. Ot, bu suda 1 gece bekletilir. Özellikle yumurtlama döneminde sabah-akşam eşinle birlikte tüketmelisin.

Diğer kullanım alanlarına bak: Meryem Ana Otu (Fatma Ana Eli Otu) Nedir? Nasıl Kullanılır?