Bebek bakımı önemli konu! Burada bebek bakım ürünleri, cilt bakımı, bebek bakıcısı seçimi, banyo saati bilgileri ve bebek masajına dair her şeyi bulacaksın!
Bebek bakımı ile ilgili bilgilerin her geçen gün yenileniyor, değil mi? Bu yazımızda da yepyeni bir bilgi edineceksin: Bebek gelişim evreleri! Peki bu evreler neden önemli, bebek bakımı ile ne ilgisi...
Yenidoğan bebeklerin cildi büyük çocukların ya da yetişkinlerin cildine göre daha hassastır. Yenidoğan bebeklerin cilt bariyeri henüz gelişmediği için ciltleri nem seviyesini koruyamaz ve tahriş edici...
Bebeğin gözüne anne sütü sürerek çapakları temizlemek halk arasında yaygın bir uygulama ancak bu, ne kadar doğru? Anne sütü bebeğin gözüne damlatılır mı? Hadi şu konuya bir açıklık getirelim!
Özellikle ilk kez anne ve baba olan ebeveynler zaman zaman bebeklerinin sağlığı konusunda endişeye kapılabiliyorlar. Sen de acaba bebeğim üşüyor mu, telaşıyla sık sık bebeğinin vücut ısısını kontrol...
Herkese merhabalar. Canım çok sıkkın 🥺 22 aylık oğlumuz var zırt pırt ağlayan çenesi açık bir bebek değil. Ama arada ağladığında huysuzlandığında ben bebeğimizi anlamaya çalışıp onu sakinleştirmeye ça...
devamı
Merhaba kızlar bebeğim emeklemeye başladı ve ben bu Molfix’in inceltilmiş bezlerinden kullanmak istiyorum ama ilk kullanan varsa fikir almak istiyorum? Sizin deneyiminiz nasıldı?...
devamı
Yani basit bir cümle geceleri uyumuyor demek ama ben kafayı yemek üzereyim saat 10 gibi gece uykusuna yatırıyorum gece 3 te kalkıyor ve sabah 7-8e kadar hiçbir şekilde uyumuyor ne yaptıysam olmadı gün...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Bebek bakımı konusunda eksiklerini tamamlamak ve yeni bilgiler edinmek ister misin? Öyleyse doğru yerdesin. Burada bulunan tüm yazılarımız ve videolarımızla bebek bakımı hakkındaki tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırız!
Bebeğin hangi cilt problemleriyle karşılaşabilir?
Bebeğinin narin cildi çok savunmasız olduğu için bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bakalım bunlar nelermiş?
Bebeklerde pişik
Pişik, birçok bebeğin yaşadığı bir sorun. Önce bebeklerde pişik neden olur sorusunu yanıtlayalım.
Bebek bezinin sık sık değiştirilmemesi,
Ek gıdaya geçiş,
Bebeğin altını havalandırmama,
Yanlış temizlik,
Pişik önleyici krem kullanamama,
Kıyafetlerin ya da bezin sürtünmesi gibi nedenler, pişik sebepleri arasında.
İsilik, ter bezlerinin olduğu bölgelerde sıklıkla görülür ve gözeneklerin tıkanması nedeniyle meydana gelir. Bebeklerde isilik sebepleri arasında genellikle bebeğin terleyecek kadar çok kalın giydirilmesi ve kıyafet sürtünmesi var.
Bebeklerde isilik nasıl geçer diye soracak olursan, bebeğini kalın giydirmemeni, cildi için çok nemlendirici kullanmamanı, sentetik kıyafetler seçmemeni öneririz.
Bebeklerde cilt kuruluğu genellikle genetik faktörler, hormonlar, hava şartları, kozmetik ürünlerin yan etkisi olarak ortaya çıkabiliyor. Belirtileri arasında ciltte kaşıntı, pullanma, çatlak gibi durumlar var. Eğer cilt kuruluğu önlenmezse, egzamaya davetiye çıkarabilir haberin olsun. Bu durum en çok yenidoğan bebeklerde görülüyor. Bu yüzden cilt kuruluğu, yenidoğan bebek bakımı içerisinde dikkat edilmesi gereken bir konu!
Son zamanlarda bebeklerde sünnet işlemi, doğumdan kısa süre sonra yaptırılıyor. Dolayısıyla bezli bebeklerde sünnet sonrası bakım daha büyük önem taşıyor. Eğer işlemde bir sorun olmadıysa ekstra bir bakım yapmana gerek yok, bebeğinin altını değiştirirken yıkabilirsin. Sadece sünnetli bölgeyi doktorunun önerdiği müddetçe gazlı bezle sarabilirsin.
Artık sünnet sonra çoğunlukla bandaj yerine halka kullanılıyor. Bu da belli bir süre sonra kendiliğinden düşüyor.
Yukarıda bahsettiğimiz sorunlar ve daha fazlasını önlemek için bebeğinin cilt bakımı büyük önem taşıyor. Peki, bebek cilt bakımı nasıl yapılır? Gel bazı bilgiler verelim.
Bebeklerde cilt kuruluğunu önlemek için doktorunun önerdiği losyonlar ve bebek yağlarını kullanabilirsin.
Önlemek için bebeğinin altını her değiştirdiğinde pişik kremi sürebilirsin.
Güneş yanıklarını önlemek adına bebeğini 12:00-16:00 arasında dışarı çıkarmamalısın. Cildine bir bebek güneş kremi uygulamalısın.
Göbek bağı bakımını aksatmamalısın. İltihabı engellemek için bu bölgeyi kuru tutman gerekiyor.
Çamaşırları yıkarken bebek deterjanlarını kullanmalısın. Bunlar kıyafet üzerinde kalarak bebeğinin cildini tahriş etmez.
Bebeğinin daha dişi çıkmamış, ek gıdaya bile geçmemiş olsa da ağız içinin temizlenmesi gerekir. Çünkü bebeğinin ağzı bakteri üretimine çok müsaittir ve bu durum pamukçuk oluşumuna neden olabilir.
Bu yüzden bebeğinin ağzını bir tülbent ya da gazlı bezi parmağına dola, kaynatıp ılıtılmış suya batırıp bebeğinin dilini ve damaklarını temizle. Bu yöntem bebeklerde ağız temizliği için yeterli.
Bebeğinin dişleri çıktığında silikon parmak diş fırçası kullanabilirsin. Bu fırçaların ucunda silikon kıllar vardır ve diş temizliğini kolayca yapar. 3 yaşından sonra bebeğin ağız temizliği için diş macunu kullanabilirsin.
Bebek kundaklamak; kolik gibi durumlara iyi geliyor, vücut ısısını koruyor, bebeğin ani hareketlerle uyanmasını engelliyor ve uykuya daha çabuk dalmasını sağlıyor. “Bebeği kundaklamak doğru mu?” diye düşünebilirsin. Kalça çıkığına neden olduğu düşüncesiyle bebeğini kundaklamak istemiyor olabilirsin ama alt kundak yaptığın takdirde bu sorunla karşılaşma riskin çok az.
Bu konuda şana şöyle bir şey söyleyebiliriz. Bebeğini kundaklamayı dene; eğer hoşuna giderse devam et, gitmezse vazgeç!
Bebeğinin banyo saatleri için nelere dikkat etmelisin? Bu konuda suyun sıcaklığı, kullanılacak ürünler, banyo sıklığı gibi konular önem taşıyor. İşin özünde dikkat etmen gerekenler, bebeğini 6 aydan sonra mümkünse 2 günde bir yıkaman, cildine uygun bir bebek şampuanı kullanman, işini kolaylaştıracak bebek banyo ürünlerini edinmen! Bebek yıkama suyunun sıcaklığı 36-38 derece olsa yeterlidir. Bunu bir banyo termometresi ile ölçebilirsin.
Hazırladığın bebek ihtiyaç listesi içerisinde olması gereken bebek bakım ürünleri neler, biliyor musun? En çok ihtiyacın olacak ürünlerden bahsedelim.
Bebek şampuanı
En iyi bebek şampuanı hangisi, bu ürünler hangi özellikleri taşımalı bilmen gerekiyor. Öncelikle bir bebek şampuanı alırken dikkat etmen gerekenler; şampuanının kimyasal içermemesi, alerjik olmaması, bebek cildi pH dengesine uygun olması, cildi kurutmaması, göz yakmaması!
Bebeğinin altını değiştirirken hem tam manasıyla temizlemek hem de pişik, isilik gibi cilt problemlerinden korumak için bazı bebek bakımı ürünleri kullanman gerekecek. Bunlar arasında;
Bu arada bebek pudrası da alt açma ürünleri arasında değerlendiriliyor. Ancak bebek pudrası ile ilgili olumsuz pek çok görüş var. Ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsin: Bebek Pudrası Hakkında Bilmen Gerekenler
Bebek banyo ürünleri
İş şampuanla bitmiyor, bebeğinin banyo saati için kullanabileceğin birçok ürün var. Bu ürünler hem temizliği hem de yıkamayı kolaylaştıracak!
Bebek banyo termometresi,
Bebek banyo filesi,
Bebek küveti,
Bebek banyo seti,
Bebek bakım kremi gibi ürünler, ihtiyacın olacaklar arasında.
Bebeğinden çeşitli sebepler yüzünden ayrı kalman gerekiyorsa, bakımı için bir profesyonele ihtiyaç duyacaksın. Bu konunun kafanı karıştırdığını tahmin ediyoruz, çünkü bebeğinin tanımadığın birine emanet etmek muhakkak zordur. Peki bebek bakıcısı seçimini nasıl yapman gerekiyor? Bu konuda dikkat edilecek birçok şey var. Bunların başında referans geliyor. Daha önce bu işi yapmış ve olumlu geri dönüşler almış bakıcılar, iyi bir fikir olabilir. Elbette bebek bakıcısı fiyatları da seçimini yapmanı etkileyecek ciddi bir unsur.
Bunlar dışında bebek bakıcısı seçimi hakkında merak ettiklerin, dikkat etmen gereken diğer noktalar ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsin: A'dan Z'ye Bebek Bakıcısı Seçme Rehberi