Bebeğin cinsiyetini öğrenme, doğum çeşitleri, doğum belirtileri, hastane çantası hazırlama, doğuma hazırlık yöntemleri ve bu süreç hakkında tüm bilgiler burada!
Doğumda nefes egzersizleri ve ıkınma teknikleriyle sayesinde hem kolay bir doğum deneyimi yaşayabilir hem de önden vücudunu normal doğuma hazırlayabilirsin. Doğum nefes egzersizleri nasıl yapılır, işin...
Bugüne kadar doğuma hazırlıksız yakalananların hikayelerini mutlaka duymuşsundur. Ancak doğuma hazırlıksız yakalanma korkusu senin gözünü korkutmasın. Doğuma giderken kişisel temizlik nasıl yapılmalı,...
Hamileliğin bitmesi gereken süre dolmuş olmasına rağmen bebeğin dünyaya gelmemesiyle ortaya çıkan geç doğum, zamanında müdahale edilmezse hayati risklere neden olabiliyor. Geç doğum nedir, nedenleri...
TTT denilen ten tene temas doğumdan sonra anne ve bebeğin kurduğu sıcakve samimi bağın ta kendisi. Ten tene temas neden önemli, nasıl uygulanıyor ve faydaları neler? Hadi yazımıza geçelim!
Merhaba Ataşehir civarı ya da Anadolu yakası SSVD destekleyen doktor tavsiyesi olan var mı? İlgili bir dr olsun lütfen ihtiyacımızda kısa sürede geri dönüş yapan.( sezeryan doğum 2021 yılında ) avicen...
devamı
3 günlük bebeğim ilk 12 saatte sıkıntısı yoktu emdi bir kere kustu doktor gece gelip karnında şişlik olduğu için şüphelenip yoğun bakım servisine aldİlar tahliller temiz çıktı 3 gün boyunca serumla be...
devamı
Merhaba anneler. Ben bebeğimi 40 haftalıkken karnımda kalbinin durması sonucu kaybettim. 10 gün oldu. Her günüm ağlamakla geçiyor. Dayanamıyorum. Onsuzluk çok kötü. Kucağım boş döndüm. Allah kimsenin ...
devamı
Merhabalar, şuan 5+6 haftalık yeni bir haileyim. Yarın ilk kontrolümü Özel Sağlık Hastanesi Hakan Yetimalar hocada yaptıracağım. Hastane ve doktor hakkında bilgisi olan var mıdır acaba. Kafam oldukça ...
devamı
Hafta Hafta Hamilelik
Tebrikler, hayatının en heyecan verici ve mucizevi dönemine hoş geldin! Muhtemelen şimdiden
hamile gibi
hissetmeye başladın. Haftalar geçtikçe vücudundaki değişiklikleri de göreceksin. Hafta hafta
hamilelik
bölümünde neler göreceğini öğrenmek için hemen okumaya başla!
Bebeğine kavuşacağın gün yaklaşıyor! Doğum sürecin hakkında her şeyi öğren!
Bebeğini kucaklayacağın gün gelmek üzere! O mükemmel an yaklaşırken neler yaşayacaksın, doğum şeklin ne olacak? Doğum sancıları, hastane çantası hazırlama ve merak ettiğin daha birçok konu hakkında makalelerimiz ve videolarımızla karşındayız!
Doğuma hazırlık sürecinin en önemli ayağı, bebeğin cinsiyetini öğrenmek! Anne adayları bebeğinin cinsiyetini öğrendikten sonra hummalı bir hazırlığa girişiyorlar. Çünkü kıyafetlerin, bebek odasının renkleri, eşyaları genelde bu bilgi alındıktan sonra seçilmeye başlıyor. Tabii bunu takip eden bir bebek ismi arayışı da söz konusu oluyor. Dolayısıyla bebeğinin cinsiyetini öğreneceğin zamanı merak ediyorsun, değil mi? Hemen müjdeli haberi verelim, hamileliğinin 16. haftası gibi bebeğinin cinsiyetini öğrenebilirsin. Bu konuyla alakalı tüm bilgileri yazılarımız arasında bulacaksın.
Tabii ki bilimsel bir dayanağı yok ama halk arasında, hamilelikte görülen bazı belirtiler ile cinsiyet tahmini yapılıyor. Örneğin karnın aşağıda olması, sabah bulantısı yaşamama erkek bebek belirtisi olarak düşünülürken; annenin yüzünün sivilcelenmesi, göbeğinin yuvarlak olması kız bebek belirtisi olarak görülüyor.
Bir de yine halk arasında yayılan cinsiyet belirleme testleri mevcut! Bunlar arasında yüzükle cinsiyet belirleme, karbonatla cinsiyet testi gibi yöntemler var. Bunların da bilimsel olarak bir ispatı yok ama denemekte de bir zarar yok!
Bebeğini ne zaman kucağına alacağını biliyor musun?
Anne adaylarının en merak ettiği sorulardan biri “Bebekler kaç haftada doğar?” oluyor. Eğer herhangi bir risk yoksa doğumlar genellikle 37.-40. haftalar arasında gerçekleşiyor. Tabii ki bunun dışına çıkan durumlar da söz konusu.
Hamilelikte yaşanan bazı durumlar yüzünden bebeğini erken doğum ile dünyaya getirmek zorunda kalabilirsin. “Erken doğum kaçıncı haftada olur?” soruna 23. ve 37. haftalar arası cevabını verebiliriz.
Erken doğum neden olur, erken doğumun belirtileri neler gibi sorularının yanıtlarını burada bulabilirsin.
Biliyorsun, her hamilelik aynı şekilde ilerlemiyor. Bazı hamileler bu süreçte hiç sorun yaşamazken, bazısı çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bu nedenle planlanan doğum şekli değişkenlik gösterebiliyor. Peki bu doğum şekilleri neler, birbirinden farkları ne, hangi durumlarda hangi doğum türü tercih ediliyor?
Normal doğum
Normal doğum, en doğal ve sağlıklı yöntem olarak biliniyor. Doğumun ardından toparlanma sürecinin kısa sürmesi, enfeksiyon riskinin az olması, süt üretiminin fazla olması gibi durumlar yüzünden en çok tercih edilen normal doğum, eğer bir sağlık sorunu ve doğum korkusu yoksa her anne adayının tercih etmesi gereken doğum şekli.
Normal doğumun acılı bir süreç olduğunu biliyoruz ama sonrası sen ve bebeğin için çok kolay olacak. Bizi takip eden annelerimiz, diğer anne adaylarıyla deneyimlerini paylaştı ve normal doğumun güzelliklerinden bahsetti. Onların deneyimlerinden faydalanmak istersen, okumalısın: Normal Doğum Yapanlar Tecrübe ve Duygularını Anlatıyor!
Sezaryen doğum
Sezaryen doğum; bebeğinde ya da kendisinde normal doğuma giremeyecek bir sağlık sorunu olan ya da doğum korkusu bulunan anne adayları için tercih edilen bir yöntem. Tabii bir ameliyatla gerçekleşen sezaryen doğumun riskleri olmasına rağmen faydaları da mevcut. Bu konuda doktorun seni yönlendirecektir. Ama bu konuda önceden bilgi sahibi olmak istersen yazılarımıza göz atabilirsin.
Son yıllarda uygulaması gitgide artan suda doğum, ılık su ile dolu bir havuzda gerçekleştiriliyor. Daha az ağrılı olduğu söylenen bu yöntem, eğer senin ve bebeğinin herhangi bir sağlık sorunu yoksa uygulanabiliyor.
Epidural, bir anestezi çeşidi. Prenses doğum da denen bu uygulamada, annenin acı çekmesi engelleniyor. Bel omurlarının arasına verilen bir anestezi ile anne adayının belden aşağısı uyuşturuluyor ve bu sayede acı duymadan doğum yapması sağlanıyor. Ancak epidural anestezi sonrası bel ağrısı yaşandığı biliniyor.
Spinal, yine bir anestezi çeşidi. Sezaryen doğumda kullanılan spinal anestezide anne adayının belden aşağısı uyuşturuluyor ve bilincinin açık kalması sağlanıyor. Bu sayede anne, doğumdan hemen sonra bebeği ile kucaklaşabiliyor. Bu gibi bir güzelliği olmasına rağmen spinal anestezi ile doğum yapan annelerin kalıcı bir baş ağrısı çektiği gözlenmiş.
Hamileliğinin son aylarına doğru bazı doğum belirtileri ile karşılaşacaksın. Bunları iyi bilmen süreci yönetmen açısından çok önemli. Merak etme, karşılaşacağın tüm doğum belirtilerinden burada bahsettik.
Suyun gelmesi
Hamilelikte suyun gelmesi, en önemli doğum belirtilerinden. Sızıntı gibi başlayan doğum suyu, idrarla karıştırılabiliyor. Ancak eğer gelen sıvı idrar gibi kokulu değilse ve pelvik kaslarını sıktığında kesilmiyorsa bunun doğum belirtisi olduğunu anlayabilirsin.
Doğum nişanı da denen bu belirti, rahim ağzında bulunan ve bebeği bakteri, enfeksiyon gibi tehlikelerden koruyan mukus tabakasının düşmesidir. Doğuma az bir vakit kala düşen bu mukus tabakası, sümüksü bir yapıda ve pembemsi bir renktedir.
Doğum sancıları, seni en çok endişelendirecek belirtilerden. Karnın ve kasıklarında aniden beliren bu kasılmalar sana doğumun başladığını düşündürecek. Ancak yalancı ve gerçek doğum sancıları olmak üzere 2 adet sancı çeşidi var ve bunları iyice bilmen gerek. Çünkü oldukça düzensiz olan yalancı sancıların ardından hemen doğum başlamaz. Ama çok düzenli olan ve zaman ilerledikçe sıklığı artan gerçek sancılar doğumun başlayacağının belirtisidir.
Doğum çantası, annelerin hastanedeki en büyük ihtiyaçlarından biri. Hem bebeğinin hem de senin ihtiyacın olan tüm eşyaları içeren bir hastanesi çantası ile işin çok kolaylaşacak. Bu çantalar içinde kıyafetlerden bebek bezine, emzirme sütyeninden pijamalara pek çok eşya bulunuyor.
Doğum çantası nasıl hazırlanır, anne hastane çantasında olması gerekenler neler, merak ediyorsun değil mi? Hepsini öğreneceksin: Doğum Çantası Hazırlama Rehberi
Doğum korkusunu nasıl yeneceğini öğren!
Anne adaylarının birçoğunun doğum korkusu (tokofobi) yaşadığını biliyoruz. Doğum esnasında kendisine ya da bebeğine zarar geleceğini düşünen bu anne adayları hamilelikleri boyunca ciddi panik ataklar yaşayabiliyorlar.
Ama bu durumu aşmanın birçok yolu bulunuyor. Doğum korkusu nasıl yenilir, doğum stresi nasıl atılır gibi pek çok soruya yanıt verdiğimiz yazımız ve videolarımızla daha fazla bilgi sahibi olabilirsin.
Bu arada, korkun bebeğin ve kendinin zarar görmesinden kaynaklanıyorsa bir doğum sigortası ile ikinizi de koruma altına alabilirsin. Bu sayede doğum esnasında oluşabilecek problemlerin kısa sürede hallolmasını sağlayabilirsin. Nedir bu doğum sigortası, öğrenmek istersen yazılarımızı okuyabilirsin.
Doğumunu kolaylaştırmak için bir douladan yardım alabilirsin!
Doula, seni hamileliğinin ilerleyen dönemleri ve doğumun için hazırlamaya çalışan bir “doğum koçu” olarak adlandırılabilir. Doula olarak çalışan kadınlar anne adayını hem fiziksel hem de ruhsal olarak doğuma hazırlar, onun rahatlaması için çeşitli meditasyonlar ve masaj gibi aktiviteler yaparlar. Korkuları yenmeye teşvik ederler ve doğum esnasında da orada olup anne adayını rahatlatırlar. Tüm bu yönleriyle doulalar, doğum korkusu yaşayan anne adayları için çok iyi bir seçenek olabilir.
Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsin: Doula Nedir?
Bu arada, doğuma hazırlık merkezlerinden de destek alarak sorunsuz ve korkusuz bir sürçe geçirebilirsin.
Unutulmaz anılar ister misin? Doğum fotoğraflarına bir göz at!
Bebeğini ilk kez kucağına aldığın o anları ölümsüzleştirmeye ne dersin? Bir doğum fotoğrafçısı ile anlaşarak bu tekrarı olmayan anları sen ve bebeğin için oldukça duygulu bir anıya dönüştürebilirsin. Eğer nasıl göründüklerini merak ediyorsan, en özel doğum fotoğraflarını bir araya getirdiğimiz yazılarımıza bakabilirsin.
Doğuma hazırlanmak için hamile yogası ve pilatesi yapmaya ne dersin?
Vücudunu güçlendirmek, sakinleşmek, bel-sırt ağrılarını azaltmak ve dolayısıyla daha kolay doğum süreci yaşamak için hamile yogası ve pilatesi yapabilirsin. Özellikle nefes alışverişlerini kolaylaştıracak olan bu hamile egzersizlerini bir hoca eşliğinde gerçekleştirmeli ve sana uygun bir merkezi seçmelisin.
Ünlülerin doğum yöntemlerini ve hikayelerini merak ediyor musun?
İşin içinde biraz da magazin olmasın mı? Televizyonlarda en ışıltılı hallerini gördüğümüz ünlü anneler bebeklerini nasıl kucağına almışlar, bu süreçte neler yaşamışlar merak ediyorsan, yazılarımızda bu bilgileri bulabilirsin.