Bebeklerde kabızlıktan bebeklerde ishale, bebeklerde ateş ve tedavisinden bebek aşı takvimine, bebek hastalıkları ve sağlığı hakkında merak ettiklerin burada!
Tüm dünyada bebekler için hayati tehlikeye bile neden olabilen rotavirüsünden rota virüsü aşısı ile korunmak mümkün. Rota aşısı nedir, ne zaman yapılıyor ve yan etkileri neler? Hadi yazımıza geçelim!
Uyku apnesi tedavi edilmediğinde tehlikeli sonuçlara yol açabilen bir problem. Bu sorunla baş etmek için bebeklerde uyku apnesi belirtileri nedir, tedavisi nasıl yapılır gibi birçok soruya yanıt verdik.
Doğumsal olarak meydana gelen hidrosefali bilinen diğer adıyla beyinde sıvı toplanması, tedavi edilmediği takdirde gelişim geriliğinden zihinsel bozukluklara kadar ciddi sorunlara neden olabiliyor....
Bebeklerde katılma nöbeti yüzde hafif morarma ve beyazlaşmaya yol açabildiği için epilepsi nöbetleriyle karıştırılabiliyor. Katılma nöbeti nedir, bebeklerde katılma nöbeti sırasında ne yapılmalı? Hadi...
Kızım 1 aylıkken kucakta korktuğunu farkettim. Ama aşırı derecede kendini sıkar vaziyetteydi. İnternetten baktığımda atak geçirme videolarına çok benzettim. Video çekip doktora götürdük. Doktor da Wes...
devamı
İyi akşamlar sevgili anneler ve anne adayları. Ben bir sıvı sabun almıştım kokusu çok hoş olduğu için oda parfümü çubuklu olan şişe bitmişti bende suyla karıştırıp o şişeye bu sabundan ekledim. Az önc...
devamı
1 yaşında kızım var 1 aydır desteksiz yürümeye başladı fakat yürürken çok sendeliyor düşüyor 1 ay oldu artık normal yürümesi gerekmez mi bu kadar sallanması düşmesi normal mi ? Çok endişeliyim...
devamı
Merhaba 1 yaşında oğlum var 1 yaş kan tahlili verdik demiri düşük çıktı doktor ferrum hausmann şurup verdi normalde damla kullanıyorduk aynı marka kilosuna göre damla olarak ama şimdi bir ölçek yazmış...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Bebek kakası deyip geçme, miniğinin sağlığı hakkındaki ipuçlarını izle!
Bebek kakasının özellikleri ve günde kaç kez dışkılama yapıldığı minik kuzunun sağlığıyla ilgili pek çok şey anlatıyor. Bebek kakası renkleri çeşitli nedenlerle farklılık gösterebiliyor. Yenidoğan bebeğin ilk kakası yeşile çalan siyah renkte oluyor. Bu, aslında bebeğinin anne rahminde kaldığı süre boyunca bağırsaklarını dolduran mekonyum. Doğumdan sonraki ilk 24 saat boyunca bebekler mekonyumu bağırsaklarından atıyorlar.
Bebeğin sadece anne sütü alması, ek olarak formül mama ile de beslenmesi veya demirle güçlendirilmiş bir devam maması tüketmesi dışkı renginde farklılıklar olmasına yol açıyor. Bebeklerin kakasında kan veya mukus olması, dışkıda beyaz parçalar bulunması ya da kakanın gevşek ve partiküllü bir yapıda olmasının altında çeşitli nedenler yatabiliyor.
Bebeğinin kaka yapmaması da çok kaka yapması da tehlikeli bir duruma işaret ediyor olabilir. Bu nedenle bebeğinin dışkılamasında bir farklılık fark ettiğin takdirde bir uzmanla görüşmende fayda var.
Aşı ile bebeklerin bağışıklık sisteminin, hastalıklara yol açan mikroplara karşı savunma geliştirmesi sağlanıyor. Mikropların zayıflatılmış halleri bebeklerin vücuduna verilerek, miniklerin enfeksiyonla mücadele etmesine yardımcı olunuyor. Bebek aşı takvimini takip ettiğin takdirde hastalığı, tedavi etmeye gerek kalmadan önlemiş de oluyorsun.
Bebek aşıları vücutta kısa süreli, ufak etkilere yol açabilmelerinin dışında bir zarar vermiyorlar. Hangi aşının ne zaman yapılması gerektiğini takip edebilmen için aşağıya bir link bıraktık.
Eğer bebeğini emziren bir anneysen şanslı olduğunu söyleyebiliriz, çünkü anne sütü hastalıklara karşı antikor üretiyor. Böylece meme emen bebekler güçlü bağışıklık sistemleri sayesinde gribi çok daha kolay yenebiliyorlar. Çoğu bebek büyük problemler yaşamadan gribi atlatsa da gribin, bebeğini ciddi derecede hasta edebileceğini göz ardı etmemelisin.
Biz yetişkinlerde bir ya da iki hafta içerisinde iyileşme gösteren grip, bebeklerde daha uzun sürebiliyor. Bu, tamamen dinlenmeye ve doğru bir tedavi uygulanmasına bağlı. Bebeklerde gribi önlemenin en iyi yolu, grip aşısı yaptırmak.
Grip ile nezleyi (soğuk algınlığı) birbirine karıştırmamalısın. Bebeklerde nezle de sık görülen hastalıklardan ancak soğuk algınlığı enfeksiyon nedeniyle oluyor. Bebeklerin çoğu doğumdan sonraki ilk yıl pek çok kez soğuk algınlığı geçiriyorlar. Tedavi edilmediği takdirde bebeklerde soğuk algınlığı bronşite ve bakteriyel hastalıklara yol açabiliyor.
Pamukçuk, hayat kalitesini ve özellikle küçük bebeklerde yaygın görülen bir mantar hastalığı. Bebeklerin beslenmesini güçleştirdiği için sancılı bir sürece yol açabiliyor. Bebeklerde pamukçuğun pek çok sebebi var. Ancak temel neden, vücuttaki bakteri dengesinin bozulması.
Bebeğinin huzursuzlanmasına ve emmede güçlük çekmesine neden olacağı için pamukçuğun mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Tedaviye başlanmasına rağmen pamukçukta bir iyileşme olmadığı takdirde bebeğini mutlaka bir uzmana götürmelisin.
Her ne kadar annelerin endişelenmesine yol açsa da ateş aslında bebeklerin vücudunun alarmı. Enfeksiyona karşı vücudun geliştirdiği bir savunma sistemi olduğu için zarardan çok fayda sağlıyor. Ancak yüksek ateş olarak değerlendirilen durum için aynı şey söz konusu değil. Bebeklerde yüksek ateş, faydadan çok zarara yol açıyor.
Çocuklarda ateşin en sık görülen nedenleri; viral enfeksiyonlar, bulaşıcı hastalıklar, soğuk algınlığı ve bakteriyel hastalıklar oluyor. Bebeğinin vücut ısısı, olması gerekenin birkaç derece üzerine çıktığında üşüme nöbetlerine girerek titremeye başlayabilir. Böyle durumlarda onu sarıp sarmalamak yerine, ıslak bez ve ılık duş tedavisi uygulamalısın. Tabii ki evde bir ateş ölçerin de olmalı.
Bebeklerde kabızlık hakkında bilmen gerekenleri öğren!
Anne sütü bebekler için en ideal besin olduğundan kabızlık genellikle mamayla beslenen bebeklerde daha yaygın görülüyor. Kabız olan bebek, sert ve tane tane yapıda kaka yapıyor. Huzursuzlanıyor ve daha seyrek şekilde dışkılıyor.
Bebeklerde kabızlık temelde, beslenmede yapılan hatalardan kaynaklanıyor. Sıvı alımını artırmak, meyve-sebze tüketimini çoğaltmak, beslenme programına yağ içeriği bakımından zengin gıdaları almak ve lifli besinlere yönelmek bebeklerde kabızlığa iyi geliyor. Ayrıca bağırsak alışkanlıklarını düzenlemek için yemeklerden sonra tuvalete zaman ayırmak çocuklarda kabızlık problemine karşı etki gösteriyor.
Mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucu görülen ishal, bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardan. Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha az görülüyor. İshal, vücuttan çok hızlı bir şekilde mineral ve sıvı kaybolmasına yol açıyor. İshalin geçmesi birkaç gün ya da bir hafta sürebilir. Bebeklerde ishal tedavisi, nedene bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak bebeğin ne kadar sık beslenirse ishalden o kadar az etkilenir. Bunun için de ishale iyi gelen yiyeceklere yönelmen gerek.
10 günden fazla süren bebek ishaline eşlik eden şiddetli karın ağrısı varsa, miniğin sıvı alımını engelleyecek şekilde kusuyorsa ve dışkısında kan varsa mutlaka bir uzmanla iletişime geçmelisin.
Bebeklerde cilt hastalıklarını yakından tanı ve yapman gerekenleri öğren!
Bebek cildi hassas yapısı nedeniyle problemlere çok açıktır. Anne karnındaki sıvı ortamından ayrılan bebeğin, dünyadaki havaya adapte olmakta zorlanması sebebiyle cilt problemleri yenidoğanlarda çok daha sık görülüyor. Bu nedenle pişik, kuruluk, soyulma ve pullanma gibi pek çok sorunla karşılaşabilirsin.
Her yaştan insanda görülebilen bir cilt rahatsızlığı olan egzama, bebeklik döneminde de kendini en çok, alerjik egzama olan atopik dermatit ile gösteriyor. Bebeğinin yüzünde yer yer pullu, kaşıntılı ve kızarık oluşumlar görmeye başlarsan bil ki bu durum egzamaya işaret ediyor. Bebeklerde egzama genellikle yanaklarda, dirseklerde ve dizlerin etrafında görülüyor. Kabuklanma ve döküntü de yapabiliyor.
Egzama tedavisinde öncelikli olarak bebeğin beslenme programını yeniden şekillendirmek gerekiyor. Bununla birlikte cilt bakımına özen göstermek gerekiyor.
Bebeklerin kafasında, kaşlarında ve yüzünde çıkan kabuklu ve sarımsı yapılara konak deniyor. Bunun da tek sebebi, bebeklerin vücudunun çok fazla yağ salgılıyor olması. Konak, bebek sağlığı açısından risk taşıyan bir hastalık değil ama temizliğini ve bakımını yapmak çok önemli. Çünkü kabuklar kaldıkça cildin üzerinde kızarıklık ve kaşıntıya yol açabiliyorlar.
Bakterilerin idrar torbasına taşınması sonucu meydana gelen idrar yolu enfeksiyonu, bebeğinin çişini yaparken ağlamasına yol açacak kadar can acıtıcı olabilir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde böbrek yetersizliği gibi hastalıklara yol açabiliyor. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemli.
Enfeksiyonla ve bakterilerle mücadelede bağışıklık sisteminin güçlü olması önemli. Bunun için de miniğini bağışıklık sistemini güçlendiren bitki ya da gıdalarla beslemelisin.