Bebeklerde Katılma Nöbeti Neden Olur?

Bebeklerde Katılma Nöbeti Neden Olur?

Bebeklerde katılma nöbeti yüzde hafif morarma ve beyazlaşmaya yol açabildiği için epilepsi nöbetleriyle karıştırılabiliyor. Katılma nöbeti nedir, bebeklerde katılma nöbeti sırasında ne yapılmalı? Hadi detaylara geçelim!

Katılma nöbeti nedir?

Katılma nöbeti nedir nasıl olur, ilk olarak bununla başlayalım. Bebeklerin ağlarken nefessiz kalıp kısa süreli kendilerinden geçme durumuna katılma nöbeti deniyor. Bu nöbetlerin bir çeşit kendinden geçme ve bayılma hali olduğunu söyleyebiliriz.

Nöbet sırasında nadiren de olsa bebeğinin ellerinde ve kollarında çırpınma ya da kasılmalar meydana gelebilir. Nöbet uzun sürerse nefes alamamaya bağlı olarak bebeğinde hafif bir morarma ve yüzde beyazlaşma meydana gelebilir. Bebeklerde katılma nöbetleri epilepsi ile karıştırılabiliyor.

Farkları öğren: Bebeklerde Epilepsi Belirtileri ve Tedavisi

Bebelerde katılma 2 çeşittir!

Katılma her yaştan çocuk grubunda meydana gelebiliyor, 4-5 yaşa kadar da devam edebiliyor. Katılma nöbetleri morarma ya da solukluk olmak üzere 2 şekilde ortaya çıkıyor. Bebeklerde daha sık görüleni morarma şeklinde olanı. Morarmaya yol açan katılmanın nedeninin nefes almadaki bozukluklar olduğu düşünülüyor.

Solukluğa yol açan katılma ise daha nadir görülüyor. Bunda ise bebeğin kalp atışı yavaşlıyor ve ten rengi bembeyaz oluyor.

Bebeklerde katılma neden olur?

bebekler neden katılır

Gelelim bebekler neden katılır, konusuna. Katılma nöbetleri korkutucu olsa da bu, çok yaygın görülen ve sağlıklı çocuklarda da meydana gelebilen bir durum. Günümüzde hala bebeklerde katılma nöbeti nedenleri olarak sayılabilecek spesifik faktörler yok. En azından şimdilik bilinmiyor.

Altta yatan ciddi bir sebepten ziyade katılma, vücudun ani bir olaya istemsiz yanıt vermesi şeklinde meydana geliyor. Refleksler çocuğun nefes alışını, kalp atış hızını ve tansiyon seviyelerini değiştiriyor bu da çocuklarda katılma nöbetine yol açıyor.

Katılma nöbetlerini epilepsiden ayıran en önemli şey, katılma nöbetlerinde tetikleyici bir faktör olması. Sinirlenme, gıdıklanma, can yanması, korkma, heyecan ve kızma vs. gibi faktörler katılma nöbetlerini tetikleyebiliyor.

Mutlaka öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Bebeklerde katılma nöbeti belirtileri

Katılma nöbeti belirtileri bebeğin nefessiz kalması sonucu ortaya çıkıyor. Katılma nöbeti sırasında;

  • Nefessiz kalmış gibi sessizleşme,
  • Renkte morarma ya da solma,
  • Derin nefes alırken ağlama,
  • Baş, gövde, eller ve kollarda kasılma,
  • Düzgün nefes alınamadığı sırada kasılma ya da kendini kaybetme,
  • Nadiren de olsa gözlerde kayma ve titreme gibi semptomlar meydana gelebilir.

Anlattık: Bebeklerde Huzursuzluk Nedenleri

Katılma nöbeti kaç dk sürer?

Yaşanıldığı sırada bu süre çok uzun gelse de bebeklerin ağlarken katılması genellikle 15-20 saniye civarında sürer ve düzelir. Kimi zaman 30-40 saniyeleri bulan nöbetler de meydana gelebilir.

Katılma nöbeti teşhisi nasıl koyulur?

Katılma nöbetini direkt olarak doğrulayan bir test yok. Bu nedenle bebeklerde katılma nöbeti videoya çekilirse bu, tanı koymak için doktorlara epey yardımcı oluyor. Yapılan muayene, kan analizi ve EEG çekimi sonucu çocuğa tanı koyuluyor. Nadiren de olsa çocuk doktorunun kardiyoloji ya da nöroloji uzmanına danışması gerekebiliyor.

Katılma nöbeti nasıl geçer?

Bebeklerde katılma nöbeti sırasında ne yapılmalı

Bebeklerde katılma nöbeti için ilaç ya da herhangi bir tedavi yöntemi yok. Sıklıkla 2 yaşta görülmekle birlikte katılma nöbetleri bebeklerde 6 aydan önce de ortaya çıkabiliyor. Katılma nöbetleri sinir sistemi olgunlaştığı için 4 yaş, en geç ise 6 yaştan sonra kendiliğinden kayboluyor.

Bazı çalışmalar kansızlığın ya da düşük seviyedeki demirin katılma nöbetine neden olabileceğini ve demir takviyelerinin bu nöbetlere yardımcı olabileceğini düşündürmüş. Henüz tam doğruluğu bilinmese de çocuğunda demir eksikliği tespit edilirse bunun tedavisinin nöbetlere katkısı olabilir.

Oku: Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri ve Demir Vitamini

Bebeklerde katılma nöbeti sırasında ne yapılmalı?

  • Bebeklerde ağlarken katılma nöbetleri endişe verici olabildiği için sakinliğini koruman belki de en önemli şey. Bebeğinin katılırken sarsılmamasına dikkat etmeli ve kusma tehlikesine karşın mutlaka yan yatmasını sağlamalısın.
  • Ebeveynlerin en büyük hatalarının başında katılma sırasında çocuğu sarsmak, dik pozisyona almak ve suyun altına sokmak gibi davranışlar geliyor. Baygın da olsa çocuğunun yatay bir şekilde durmasını sağlamalısın.
  • Ağlarken katılan bebek için en tehlikeli şeylerden biri, yaralanmalardır. Katılma sırasında yaralanmayı önlemek için ev içinde tedbirler almalısın. Bebeğinin kafasını sivri ya da sert yerlere çarpmasına engel olmalısın.
  • Katılma sırasında bebeğinin hareketlerini gözlemlemelisin. Çok nadir durumlarda nöbet 1 dakikayı geçer. Eğer nöbet süresi 1 dakikayı geçtiyse ambulansı aramalı ve bebeğin 3 dakika sonra hala nefes alamıyorsa ilk yardıma başlamalısın.
  • Bebeğinde katılma nöbetini tetikleyen olayları doktorunla konuşabilir ve bu faktörleri engellemeye çalışabilirsin.
  • Ağlama sırasında senin de tavrın önemli. Her nöbet sırasında çocuğuna panik ve korkuyla yaklaşman onun fenalaşmasını kolaylaştırır.
  • Ayrıca çocuklar şiddetli ağlama ile istediklerini yaptırabildiklerini hemen öğrenirler. Katılma nöbetleri geçse bile bu, çocukta kalıcı davranış problemlerine yol açabilir. Bu yüzden çocuğuna bilinçli bir şekilde yaklaşman çok önemli.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde İlk Yardım

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: