Rota aşısı nedir?
Rota aşısı rotavirüsü ishaline karşı koruma sağlayan bir aşı. Ülkemizde ruhsatlı 2 adet rotavirüs aşısı bulunuyor. Her iki aşı da (Rotarix ve Rotateq) güvenli ve bebeklerde ağır seyreden rotavirüs enfeksiyonuna karşı %95 oranında koruma sağlıyor.
Detaylar burada: Rota Virüs Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Rota aşısı ne zaman yapılıyor?
Rota virüsü aşısı ne zaman yapılır, hemen söyleyelim. Yapılma zamanı için verem aşısı ile arkadaş diyebiliriz. İki aşı da 3. ay tamamlanmadan yapılır.
Dr. Erhan Ateş’e göre aşının ilk dozu en erken 6. hafta bitince, en geç 3 ay bitmeden ağız yoluyla bebeğine verilir. 2. doz ve gerekiyorsa 3. dozlar da 7 ay bitmeden önce tamamlanmış olmalı.
Dr. Cihangir Ertekin de 6 hafta ile 6 ay arası, en az 1 ay ara ile 2 doz olarak uygulandığını belirtiyor.
Aşı, ağızdan damla yoluyla yapılıyor. Peki, bebeğin kustuğunda boşa mı gidecek? Hayır, bu durum öngörülerek aşı yapılıyor. Bebeğin bir miktarını bile yutsa aşı işlevini yerine getiriyor.
Rota virüsü aşısı yan etkileri
Tüm dünyada uygulanan aşının ciddi bir yan etkisi saptanmamış. Rotavirüs aşısı olmak rotavirüs hastalığını geçirmekten daha güvenli. Ancak tüm aşılarda olduğu gibi rotavirüs aşıları da nadiren de olsa alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.
- Kusma,
- Halsizlik,
- Huzursuzluk,
- Aşı yerinde şişme,
- Hafif ve geçici ishal, rota aşısı yan etkilerinden.
Bunun dışında çok ağır bir reaksiyonla karşılaşman halinde bebeğini en yakın sağlık kuruluşuna götürmen çok önemli.
İhtiyacın olabilir: Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir?
Rotavirüs aşısı ateş yapar mı, söyleyelim. Evet aşıdan sonra bebeğinde ateşlenme olabilir. Rotavirüs aşısı uyku yapar mı, diye merak edebilirsin. Bazı bebeklerde hafif uyku hali olabiliyor.
Peki rota aşısı yan etkileri kaç gün sürer? Yukarıda bahsettiğimiz yan etkiler çok hafif olmakla birlikte 1-2 gün içerisinde bu etkiler ortadan kalkar.
Anlattık: Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?
Rota virüsü aşısı evde yapılır mı?
Rotavirüs aşıları Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın rutin aşılama programında yer almıyor. Eğer aile hekimi rota virüs aşısı uygulamak isterse bebeğine reçete ederek uygulayabilir.
Devletin karşılamadığı aşılar: Aşı Takvimi Dışındaki Aşılar Hangileridir?
Rota aşısı fiyatı
Rota virüsü aşısı fiyatı 2021 yılı itibarıyla;
- Rotarix fiyatı doz başına 311 TL (2 doz),
- Rotateq doz başına da 214 TL (3 doz), olacak şekilde uygulanıyor.
Rota aşısı yaptırmayın!
Artık biliyorsun ki rotavirüs aşısı zorunlu bir aşı değil. Özel aşı kapsamında olduğu için bu aşıyı yaptırıp yaptırmamak senin kararına bağlı. Bazı uzmanlara göre anne ya da babasında gıda veya mevsimsel alerji olan bebeklerde aşıdan sonra;
- Kusma,
- İştahsızlık,
- Gelişim geriliği,
- Kilo alamama,
- Bağırsak problemleri,
- Gıda alerjisi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Bu rahatsızlıklar birkaç gün değil aylarca devam edebiliyor. Ancak rotavirüs aşısının alerjiye neden olduğu ile ilgili hiçbir resmi çalışma ya da bilimsel yazı da yok.
Bizim amacımız sana en doğru bilgiyi vermek, bu nedenle aşıyla ilgili böyle ufak bir görüş ayrılığı olduğu da aklında olsun. Aşıdan önce doktoruna danışmak en iyisi, sağlıklı günler! :)
Bu da ilgini çekebilir: Bebek Aşı Takviminde Neler Var?