Bebeklerde tuvalet eğitimi kolay olsun! Burada çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir, gece tuvalet eğitimi nasıldır, lazımlık çeşitleri ve daha fazlası var!
Tuvalet eğitimi esnasında annelerin kafasını en çok karıştıran konu şüphesiz gece ne yapılacağı oluyor. Çocuk tuvalet eğitiminde gece uyandırılmalı mı, bez bağlanmalı mı gibi soruların kafasını karıştırdığını...
3 günde tuvalet eğitimiyle çocuğunu bezden kurtarabilirsin! Tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı olarak da bilinen bu yöntem adım adım nasıl uygulanıyor, hadi başlayalım!
Tuvalet eğitiminde yapılan hatalar, çocukların bu alışkanlığı kazanmasını geciktirmekle birlikte kişilik gelişimlerinde de olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bilinçli bir ebeveyn olarak tuvalet eğitiminde...
İyi günler anneler benim 2 bucuk yasında bi oglum var tuvalete alıstı fakat kakasını yapmasına pek alısamadı yaparsa da azcık yapıyor tamamını yapmadıgı içinde cocuk kabız oluyor sürekli poposuna lama...
devamı
Oğlum 5 yasına yeni girdi daha önceden gece çiş eğitimi vermedim bez takıyordum şimdi takmıyorum hep altını ıslatıyor 2 saatte bir uyandırıyorum denk gelmezse altını ıslatıyor ve bundan rahatsız olup ...
devamı
Kizim 8 yasinda ve kakasini ben yoksam yapmiyor. Temizlemeye tiksiniyor. Bu yuzden bensiz kalamiyor okulda bile bekliyorum tuvaletin kapisini acamaz klozete dokunamaz. Evde de ayni. Kendin sileceksin...
devamı
39 aylik kizim var 1 aydır tuvalet eğitimi vermeye çalışıyorum ama yol katedemedik.Bezi komple kaldırdık geceleri tutmuyorum.Geceleri kuru kalkıyor ama gündüz hiç soylemiyor sürekli yarım saate kaçırı...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Bu aracımızı kullanarak doğacak bebeğinize vermek istediğiniz ismi, kökenlerini öğrenerek
bulabilirsiniz.
Çocuklarda tuvalet eğitimini kolaylaştıracak her şey burada!
Bebek gelişimiyle alakalı en zor dönüm noktalarından birinin tuvalet eğitimi olduğunu biliyoruz. Bu da çok normal, doğduğundan beri bez kullanmayı alışkanlık haline getiren bebeğinin bir anda tuvaleti kullanmaya başlaması tabii ki zor! Ama merak etme, bebeklerde tuvalet eğitimi hakkında verdiğimiz bilgilerle işin çok kolaylaşacak!
Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar?
Tuvalet eğitimine başlamadan önce bebeğinin fiziksel ve psikolojik gelişimi çok önemli. Bu nedenle bir yaş aralığı vermeden önce çocuğunu tuvalete alıştırma sürecinde nasıl gelişim özellikleri göstermesi gerektiğini anlatacağız.
Çocuğuna tuvalet alışkanlığı kazandırmadan önce şu sorulara cevap ver:
Bebeğinin bezi 1-2 saat kuru kalıyor mu?
Bazı sabahlar uyandığında bezi kuru oluyor mu?
Düzenli kaka yapıyor mu?
Kaka ya da yapmadan önce bazı belirtiler veriyor mu? (Bir yere çömelme, kızarma vs. gibi)
Bazı ihtiyaçlarını anlatabiliyor mu?
Kuru-ıslak, kirli-temiz, aşağı-yukarı gibi kavramların anlamlarını biliyor mu?
Kaka, çiş, popo, tuvalet gibi kavramların anlamlarını biliyor mu?
Eğer bu soruların çoğuna evet cevabı verdiysen, bebeğin tuvalet eğitimi için hazırdır diyebiliriz. Bu süreç de ortalama olarak 2-3 yaş arasına tekabül eder. Yani tuvalet eğitimi yaşı için bu aralığı verebiliriz.
Önce çocuğunu tuvalet eğitimi ile ilgili bilgilendirmeye başlamalısın. Ona tuvalet eğitimi kitapları okuyabilirsin.
Tuvaleti, külotu, lazımlığı tanıtabilirsin. Ayrıca çiş, kaka gibi kavramları da açıklayabilirsin.
Tuvalete girerken onu da yanına alarak durumun korkulacak bir durum olmadığını ve gayet basit olduğunu gösterebilirsin.
Eğer bezini çıkardıysan, gece ya da misafirliğe giderken dahi olsa giydirme. Bu, bebeğinin beze alışmasını engeller.
Bu süreçte çocuğunun üstünden kolayca çıkabilecek kıyafetler giydir. Çıt çıtlı, düğmeli ya da fermuarlı kıyafetler bir süre dolapta kalsın.
Onu yüreklendir, tuvalete gitmeye teşvik et.
Alıştırma tuvaleti de denen lazımlıklardan kullan. İlk denemelerini oraya yapsın.
Tuvalet eğitiminde ilk gün zor geçecek. İlk seferinde başarı bekleme.
Eğer çocuğunun bir tuvalet düzeni varsa bunu takip et ve o saatlerde lazımlığa yönlendir.
Sabırlı ol.
Kakası daha büyük problem olabilir. Eğer kaka yapmak istemezse bir süre daha kakası için bez kullan. Ardından lazımlığı kolayca ulaşabileceğin bir yere bırak ve teşvik etmeye devam et.
Alıştırma külodu kullanmayı dene.
Tuvalet eğitiminde kabızlık, çiş tutma gibi sorunlar yaşanabilir. Bunlar güven duygusu sağlandığında çözülür. Sakın fitil ya da müshil gibi ilaçlar kullanma.
Yapman ve yapmaman gereken diğer şeyler burada: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi gece nasıl verilir?
Gece tuvalet eğitimi konusu kafanı daha çok karıştırıyor olabilir. Gel bakalım gece tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Gece tuvalet eğitimine, gündüz rutinini oluşturduktan sonra başla.
Yukarıda da dediğimiz gibi eğer bezi çıkardıysan asla gece takma. Su geçirmez koruyucu bezler kullanabilirsin.
Bebeğin yatmadan 2 saat önce sıvı almasını engelle.
Çocuğunu gözlemle. Eğer bezle geceleri 2-3 saatte 1 çiş yapıyorsa, bu saat aralıklarında onu uyandırabilirsin.
Çocuğun gece tuvalet eğitimi alışkanlığını 5-6 yaşına kadar kazanamayabilir, haberin olsun.
Tuvalet eğitimi yöntemleri
Montessori tuvalet eğitimi
Montessori, çocuğun kendi kendine yetebilmesi ve hayatı deneyimleyerek öğrenmesini sağlayan bir yöntem. Temelde standart tuvalet eğitimine benzer kurallar taşısa da bazı konularda ayrılıyor.
Montessori tuvalet eğitiminde önemli olan, çocuğun taleplerine kulak verebilmektir. Yani onun söz sahibi olmasına izin vermen gerekir. Bu nedenle tuvalete gideceği zamanı onunla konuşarak kararlaştır. Bu konuda söz sahibi olmak hoşuna gidecektir.
Klozetin büyük ve yüksekte olması çocuklarda tuvalet korkusu oluşturabilir. Tuvaletini yaparken ayaklarının yerde olması, tuvalete kendisinin kolayca ulaşabilmesi bebeğine güven verir. Bu yüzden bir tuvalet adaptörü ve lazımlık kullanabilirsin.
Eğer tuvalete giderse ve yapmayı başarırsa sakın abartılı tepkiler verme ve onu ödüllendirme. Bunun normal bir durum olduğunu anlamasını sağla.
Tracy Hogg’un “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler” isimli kitabında anlattığı E.A.S.Y. yöntemi, standart tuvalet eğitiminden biraz daha farklı. Buradaki en önemli nokta Tracy Hogg’un, bebeklerde tuvalet eğitiminin bilinenin aksine 9. ayda başlayabileceğini savunması.
Çünkü Tracy Hogg, 2 yaşında çocuğun olumsuz davranışlar içine girebildiği ve tuvalet alışkanlığı sürecini zorlaştıracağını düşünüyor. E.A.S.Y. yönteminde önemli olan 9-15 aylık bebeğin desteksiz oturabilmesi.
Tabii ki bu kadar küçük bir bebeği klozete oturtmaya çalışmak çok da mantıklı değil. Bu yüzden bebek klozeti denen klozet adaptörleri ya da lazımlık kullanılması ve destek verilmesi gerekiyor.
Tuvalet eğitimi çocuğun karakterine göre şekillenir mi?
Her çocuk birbirinden farklı, dolayısıyla tuvalet eğitiminde uygulayacağın yöntemler de farklılaşabiliyor. Bu nedenle hangi tip çocuğa tuvalet eğitimi yaklaşımı nasıl olmalı, merak ediyorsan yazımıza hemen bak: 5 Kişilik Tipine Göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Metotları
Hangi tuvalet eğitimi eşyalarını kullanmalısın?
Tuvalet eğitimi sürecini sen ve bebeğin için kolaylaştıracak bazı ürünler var. Bunlar içerisinden kullanabileceklerini senin için sıraladık.
Çocuk lazımlık (Klozet şeklinde lazımlık ya da müzikli lazımlık kullanabilirsin.),