Yenidoğan bebeğini tanıma vakti! Yenidoğan bebek bakımı, sağlık, yenidoğan bebek kıyafetleri, beslenme, yenidoğan tarama testleri ve daha birçok konu burada!
Doğumdan sonraki ilk 24 saat bebeğin sağlığı için çok önemli. Yeni doğan bebekte solunum sıkıntısı da bu 24 saat içerisinde en sık karşılaşılan problemlerden. Peki yenidoğan bebekte solunum sıkıntısı...
Bıngıldak yenidoğan bebeklerin beyin gelişimi için çok önemli. Bu yüzden bebeklerde bıngıldak çökmesi, şişmesi ya da atması gibi durumlar ebeveynleri çok endişelendirebiliyor. Peki bıngıldakta meydana...
Beyaz gürültü, bir diğer adıyla “White noise” denilen bazı seslerin bebeklerin uykusu üzerinde etkili olduğunu duymuş olabilirsin. Peki ne bu sesler, neden bebeklerin uykusunu getiriyor? Bebeklere beyaz...
Uyku, bebeğinin gelişiminin desteklenmesi için en önemli olaylardan biri. Söz konusu yenidoğan bebeğin olduğunda ise çok daha büyük bir yeri var, çünkü minik yavrun hayatının çok büyük bir kısmını uyuyarak...
Merhaba arkadaşlar benim kızım önceki zamanda günde 5/6 defa bez değiştiriyordum ama bir kaç gündür 3/4 defaya düştü bilgisi olan var mı doktora gitmeli miyim ilk bebeğim çok telaşlandım lütfen bilgis...
devamı
oğlumuz 2 aylık oldu 1. ayının sonundan itibaren kendi kakasını yapmıyor. 1. ay bittikten sonra ilk hafta 7. günde fitil konuldu kaka yaptı. 2. hafta 6. günde fitil konuldu. sonra doktora gittik 1 haf...
devamı
Merhaba güzel anneler
2 aylik kolik bebeğim var. Günlerim çok zor geçiyor. Ne gecem belli ne gündüzüm. Saç kurutma makinesi ile uyutmaya çalışıyorum. Kapatincada uyanıyor. Uykuya dalmiyor Bi türlü. ...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Yenidoğan bebekler hakkında bilmen gereken her şey burada!
Sonunda bebeğini kucağına aldın! Şimdi zorlu süreç başlıyor. Bu minicik yavruya nasıl bakacaksın, sağlığı için nelere dikkat edeceksin, nasıl giydireceksin, bunların hepsi çok önemli konular! Ama endişelenme, yenidoğan bebek bakımı hakkında aradığın tüm bilgileri burada bulacaksın!
Yenidoğan tarama testleri ve aşıları hangileri?
Bebeğin doğduğunda, herhangi bir doğumsal hastalığının olup olmadığını saptamak için bazı testlere tabi tutulur. Bu sayede varsa sorunların çözülmesi ya da semptomlarının hafifletilmesi hedeflenir. Bu testler arasında;
Tüm bu tarama testleri, bebeğin doğduktan sonraki 1 hafta içerisinde yapılır. Daha geç yapılması hastalıkların ilerlemesine neden olabilir, bu nedenle doktorunun önerdiği zamanlarda hemen testleri yaptırmalısın.
Yenidoğan aşıları da tarama testleri kadar önem taşıyor. Bu aşılar arasında;
Yenidoğan Hepatit B aşısı,
Yenidoğan DTaP aşısı,
Rotavirüsü aşısı,
Yenidoğan IPV aşısı,
Yenidoğan prömokok aşısı var.
Bu aşıları bebeğine ne zaman yaptıracağın konusunda doktorun seni yönlendirecektir. Ama bilgi almak istersen içinde yenidoğan bebek aşı takvimi de bulunan yazımızı inceleyebilirsin.
Yenidoğan bebeklerde en çok görülen sağlık sorunları neler?
Bebeğin çok narin ve savunmasız olduğu için bazı hayatının ilk aylarında bazı sağlık sorunları ile mücadele edebilir. Bunlardan kısaca bahsedelim.
Yenidoğan sarılığı
Bebeklerde sarılık, doğumdan sonraki ilk 2 hafta içerisinde görülebilir. Cilt ve gözlerde görülen sarı renk, bebeklerde sarılık belirtilerinden en güçlüsüdür. Böyle bir risk söz konusuysa bebeğine bir kan tahlili yapılır ve kandaki bilirubin değerine bakılır. Bebeklerde sarılık sınırı, 5 mg/dl'dir.
Sık emzirme, bebeklerde sarılık tedavisi içinde çok önemli bir yer tutar. Çünkü emzirme bağırsakları çalıştırır ve bilirubinin kaka ile atılmasını sağlar. Eğer sarılık değeri çok yüksekse fototerapi de uygulanabilir.
Yenidoğan bebeklerde kasık ve göbek fıtığı
Bebeklerde göbek deliğinin içinde göbek bağının geçebilmesi için bir açıklık bulunur. Normalde bu açıklık doğumdan hemen önce kapanır. Ancak bazı durumlarda açıklık kapanmaz ve bağırsak dokusu buradan çıkarak fıtıklaşır. Bebeklerde göbek fıtığı belirtisi olarak göbek deliği çevresinde şişliği söyleyebiliriz.
Bebeklerde kasık fıtığı ise, kasık bölgesindeki kasların güçsüzlüğü nedeniyle bağırsak dokusunun dışarı çıkması nedeniyle oluşur. Bu iki fıtık çeşidi de cerrahi müdahale ile tedavi edilir.
Bebeklerde kolik, genelde doğumdan 2-3 hafta sonra görülmeye başlar. Kolik bebekler sık sık ağlama krizlerine girer, çok yoğun gaz sancıları vardır. Bu nedenle önce gaz sorununun çözülmesi gerekir. Bebeğini doğru emzirirsen, gaz yapmayan mamalar kullanırsan, ona sevginin hissettirirsen, bebeğin bu sorunu atlatabilir.
Bunlar dışında bebeğin ishal, pamukçuk gibi hastalıklarla da karşılaşabilir. Bu sorunlara dair bilgileri yazılarımızda bulabilirsin.
Yenidoğan bebek bakımında nelere dikkat etmelisin?
Yenidoğan bakımı konusuna öncelikle göbek bağı giriş yapalım. Bebeğinin göbek bağı, doğumdan sonraki 15 gün içerisinde düşebilir. Bu süreç içerisinde hem daha çabuk düşmesi hem de iltihaplanamaması için göbek bağı bakımı yapman gerekiyor. Bu konuda yapabileceklerini Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? yazımızda anlattık.
Yenidoğan bebek banyosu nasıl olacak?
Bebeğin ilk banyosu seni biraz korkutuyor, değil mi? Haklısın, bu minicik insanı yıkamak zor olabilir. Ama bu konu ile ilgili bilmek istediğin her şeyden yazımızda bahsettik.
Peki, yeni doğmuş bebek ne zaman yıkanır? Bebeğine doğumundan 24 saat sonra sadece su kullanarak küçük bir duş yaptırabilirsin. Ancak bebek küveti kullanarak ilk banyoyu göbek bağı düştükten sonra yaptırmalısın.
Bebekler neden ağlar? Annelerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri bu. Aslında bebek ağlaması, bir iletişim kurma yöntemi. Yani bebeğin ağlıyorsa, anlatmak istediği bir şey olduğunu anlayabilirsin. Eğer bir hastalık söz konusu değilse bebek ağlaması nedenleri arasında;
Yenidoğan bebek beslenmesi hakkında bilmediğin kalmasın!
Biliyorsun, bebek beslenmesinde en önemli konu ilk 6 ay yalnızca anne sütü vermek! Eğer sütün varsa öncelikle “Yenidoğan kaç saatte bir emzirilmeli?” soruna cevap verelim. Bebeğin ilk günlerinde çok acıkacak, bu yüzden 2 saatte 1 emzirebilirsin. Zamanla bu süreç gitgide uzayacak.
Bebeklerde gece beslenmesi ise 3-4 saatte bir gerçekleştirilebilir. Daha fazla bilgi için: Yenidoğan Bebeği Emzirme yazımıza bakabilirsin.
Bebek maması seçimi nasıl olacak?
Eğer sütün yoksa veya bazı sebeplerden dolayı bebeğini emziremiyorsan, bebek maması ile yavrunu besleyebilirsin. Piyasada birçok bebek maması markası bulunuyor ve her biri farklı içeriklere sahip olabiliyor. Bu mamalar, bebeğine tüm besin değerlerini sağlıyor yani bebeğin yeterince beslenemeyecek diye endişelenme. Tabii ki bebek maması fiyatları da markadan markaya değişim gösteriyor.
Minik yavrun için bu süreçte yenidoğan bebek kıyafetleri, biberon, zıbın, bebek bezi, pişik kremi, bebek küveti gibi birçok ürüne ihtiyacın olacak. Tüm bu ürünleri bir arada görmek istersen içine yenidoğan bebek ihtiyaç listesi olan yazımızı inceleyebilirsin.
Bebeğinin ilk günleri unutulmaz olsun: Bebek fotoğraf çekimine ne dersin?
Anneler arasında gitgide yayılan bir trend olan bebek fotoğraf çekimi, bu güzel anların ölümsüz birer hatıra olarak kalması için güzel bir alternatif olabilir. Yenidoğan fotoğraf çekimi, bebeğinin ilk 20 günü içinde yapılıyor ve birbirinden sevimli, çok renkli konseptler uygulanıyor. Ayrıca çeşitli süsler, dekorlar ile de bebek fotoğrafları çok güzel anılara dönüşüyor.