Beyaz Gürültü Nedir? Gerçekten Uyku Getiriyor mu?

Beyaz Gürültü Nedir? Gerçekten Uyku Getiriyor mu?

Beyaz gürültü, bir diğer adıyla “White noise” denilen bazı seslerin bebeklerin uykusu üzerinde etkili olduğunu duymuş olabilirsin. Peki ne bu sesler, neden bebeklerin uykusunu getiriyor? Bebeklere beyaz gürültü sesi dinletmek doğru mu? Hepsini yazdık!

Beyaz gürültü nedir?

Bebeğinin uyumasını sağlamak için birçok yöntem denedin, değil mi? Ayakta sallama, yüzünü mendille okşama, ninni söylemek de bu yöntemlerin içinde. Bir kısmı belki işe yaradı, belki hiç faydası olmadı. Şimdi bahsedeceğimiz beyaz gürültü de bebeğinin uykuya dalmasını kolaylaştırdığı düşünülen yöntemlerden birisi.

Beyaz gürültü (White nosie), bebeklerin anne karnında işittikleri seslere benzeyen ve dolayısıyla bebeğin kriz anlarında duyduğunda sakinleşmesini sağlayan seslerdir. Bu sesler ona anne rahminde alışkın olduğu ve onu rahatlatan sesler!

Tüm annelerin ortak sorusu: Bebekler Neden Uyumaz

Beyaz gürültü gerçekten bebeklerin uykusunu getiriyor mu?

Beyaz gürültü, birbirinden farklı yaklaşık 20 bin ses frekansının bir araya geldiği bir ses bütünüdür. Yani aslında bu sesler için bir nevi uğultu diyebiliriz. İsmini de bu frekansların bir araya geldiğinde beyaza yakın bir renk oluşturmaları nedeniyle “beyaz gürültü” olarak almış.

Bebeklerin büyük bir çoğunluğu üzerinde neredeyse ninni kadar etkili olan beyaz gürültü sesi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi anne karnında bebeğin duyduğu seslere benziyor ve bebeğin bu sayede rahatlayıp gevşemesine yardımcı oluyor. Çünkü 9 ayını anne rahminde geçiren bebeğin dış dünyada bulunan alışkın olmadığı sesleri duyduğunda huzursuzlanıp bu güzel günlerinde duyduğu sesi özleyebiliyor.

Ayrıca bu ses ona güven duygusu veriyor ve bebeğinin uyumasını engelleyecek diğer sesleri maskeleyerek bebeğinin duymasını engelliyor. Yani dünyadaki uyaranlarını saf dışı bırakıyor ve uykuya dalmasını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte kolik krizlerini de hafifletiyor.

Bu sesler hep aynı şekilde devam eden, elektronik ortamda oluşturulmuş ya da tabiatta duyulabilen sesler!

Bu bilgiler aklında olsun: Kolik Bebek Annelerinin Bilmesi Gereken Her Şey

Hangi sesler beyaz gürültü olabilir?

Beyaz gürültü sesleri içinde çok şaşıracağın ama “Evet, bu ses bebeğimin uyumasını sağlamıştı!” diyeceğin ses bütünleri var. Gel bakalım neymiş bunlar?

  • Şelale, nehir gibi akan su sesleri,
  • Rüzgar sesi,
  • Dalga sesi,
  • Yaprakların rüzgarda çıkardığı hışırtı,
  • Elektrik süpürgesi sesi,
  • Fön makinesi sesi,
  • Bulaşık makinesi sesi,
  • Pışpışlama sesi,
  • Yağmur sesi, bebeklerin en çok hoşuna giden beyaz gürültü türlerinden.

Bu sesleri kendi doğal ortamlarında, evde söz konusu makineleri çalıştırarak elde edebilirsin. Ama tabii sürekli doğada olamayacaksın ya da her gün elektrik süpürgesini saatlerce çalıştıramayacaksın. Bu nedenle beyaz gürültü makinesi gibi ürünler mevcut. Eğer beyaz gürültü bebeğin için etkili oluyorsa bu makinelerden edinebilirsin.

Bunlar dışında pelüş oyuncak ya da figür şeklinde beyaz gürültü oyuncakları da var. Bunlar hem de bebeğine uyku arkadaşı olabilir.

Beyaz gürültü zararlı mı? Bebeklere bağımlılık yapar mı?

Beyaz gürültü; her ne kadar bebeklerin çoğunun sakinleşmesine yardımcı olsa da bir kısım bebekte işe yaramayabilir. Bu tabii zararlı değil sadece o bebek için yararsız olduğu anlamına gelir. Ancak bu sesler kontrolsüzce kullanılırsa bebekler için zararlı hale gelebilir. Beyaz gürültünün 85 desibelin üzerinde kullanılması kulaklar için sıkıntılı olabilir.

Bağımlılık konusuna gelecek olursak, eğer bu sesleri çok uzun süre kullanırsan etkisini kaybetme ihtimali var. Bu yüzden bebeğine beyaz gürültüyü ilk 3 ayında kullanman öneriliyor. Bebeğin ilk 3 ayında alışkanlık edinmez.

Üçüncü aydan sonra kesinlikle aniden değil, yavaş yavaş miktarını azaltarak beyaz gürültü dinletmeyi kesebilirsin.

Bu yazı sana yardımcı olacak: 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Karp, Harvey. Mahallenin En Mutlu Bebeği. Elif Yüksel (Çev.). İstanbul: Yakamoz Yayıncılık, 2012.