Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Neden Olur?

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Neden Olur?

Bıngıldak yenidoğan bebeklerin beyin gelişimi için çok önemli. Bu yüzden bebeklerde bıngıldak çökmesi, şişmesi ya da atması gibi durumlar ebeveynleri çok endişelendirebiliyor. Peki bıngıldakta meydana gelen çökme ve şişmelerin sebebi ne ve gerçekten endişelenmeli misin? Hadi başlayalım!

Bebeklerde bıngıldak çökmesi neden olur?

Doğumdan itibaren bebeklerin en çok hassasiyet gösterilen bölgelerinden biri bıngıldaktır. Bıngıldağın içeri doğru çökmesi ya da ezilmesi gibi korkular sebebiyle özellikle yenidoğan döneminde bebeğin kafasına dokunmaktan çekinilir. Ancak bebeğin bıngıldağın çökmesinin kafaya dokunmakla pek bir ilgisi yok. Çünkü bıngıldağı oluşturan sağlam bağ dokusu sanıldığı kadar hassas değil. Peki bu durumda bebekte bıngıldak çökmesi neden olur, gel birlikte bakalım.

  • Yetersiz sıvı alımı,
  • Uzun süreli ishal (ishalin yol açtığı su eksikliği),
  • Uzun süreli kusma.

Anlattık: Yenidoğan Bebeklerde İshal Neden Olur?

Bebeğinin bıngıldağında bu sebeplerden kaynaklı olarak içeri doğru çökme meydana gelebilir. Bu durumda yapman gereken şey ise bebeğinin sıvı ihtiyacının karşılanması için ona sık sık su vermen, eğer henüz sadece emiyorsa da bol bol emzirmen.

Detaylar burada: Yenidoğan Bebeği Emzirme

Bıngıldak çökmesi belirtileri

bebeklerde bıngıldak çökmesi

Bebeklerde bıngıldak çökmesi herhangi bir belirti göstermez. Bu durum bebeğinin vücudundaki sıvı kaybından meydana geldiği için çökmenin şekli, sıvı kaybının ciddiyeti hakkında bilgi verir.

Bazen bebeklerde arka bıngıldak çökmesi denilen bir açıklık görülür. Bu çöküntü ya da açıklığın en geç 3 ay içerisinden kapanması gerekir.

Bıngıldak çökmesi tehlikeli mi?

Bıngıldak, bebeklerde özellikle hassasiyet gösterilmesi gereken bir konu. Bebek bıngıldağı çökmesi ya da şişmesi gibi durumlar önemli sağlık problemlerinden kaynaklanabileceği için vakit kaybetmeden uzmanla iletişime geçmek çok mühim.

Tecrübeli anneler anlattı: Bebeğimin Bıngıldağının Şişmesi Normal mi?

Bebeklerde bıngıldak şişmesi

Çökmenin tam tersi şekilde bebeklerin bıngıldağı gerektiğinden fazla şiş de olabilir. Bu da bebeğin kafası içerisindeki basıncın çok fazla arttığı anlamına gelir. Bıngıldağın olduğundan şiş görünmesi;

Böyle bir durumda da vakit kaybetmeden doktora başvurmalısın.

Bebeklerde bıngıldak atması

Bazen bebeklerde bıngıldak atması denilen hafif damar atımı da gözlemlenebilir. Bu durum son derece normal ve endişe etmene gerek yok. Öksürme, kusma veya ağlama sırasında bebeğinin bıngıldağında hafif kabarmalar meydana gelebilir. Bu, çoğu zaman vücudun herhangi bir yerindeki damar atımı gibidir ve ciddi bir duruma işaret etmez.

Merak ettiğin diğer tüm detaylar da bu yazıda: Bebeklerde Bıngıldak Ne Zaman Kapanır?

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: