10 Maddede Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

10 Maddede Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

Tuvalet eğitiminde yapılan hatalar, çocukların bu alışkanlığı kazanmasını geciktirmekle birlikte kişilik gelişimlerinde de olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bilinçli bir ebeveyn olarak tuvalet eğitiminde yapılmaması gerekenleri öğren ve çocuğunu en doğru şekilde yönlendir!

1. Doğru zamanı beklememek

Tuvalet eğitimine başlamadan önce dikkat etmen gereken belki de en önemli konu, çocuğunun buna hazır olup olmadığı. Başkalarının tuvalet eğitimi tecrübeleri seni yanıltmasın. Yakınlarının ya da aile büyüklerinin önerdiği yaşlar senin çocuğun için uygun olmayabilir, çünkü her çocuğun gelişim süreci farklı. Buna, belli bir zaman dilimini beklemek yerine, çocuğunu gözlemleyerek karar vermen çok daha doğru. 

Öncelikle çocuğunun tuvalet eğitimine fiziksel ve ruhsal olarak hazır olduğundan emin olmalısın. Eğitime çok erken ya da geç başlaman kontrol sağlamakta zorlanmana yol açacağı için girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Diş çıkarma, hastalık, kreşe yeni başlama, yürümeyi yeni öğrenme ya da taşınma gibi durumların söz konusu olduğu dönemlere ekstra dikkat etmelisin. Böyle zamanlar çocuğunu yeni bir şeye alıştırmak için uygun değil. 

Daha fazla detay için: Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

2. Tuvalet eğitimine stresli bir dönemde başlamak

Tuvalet eğitiminde yapılan yanlışlardan bir diğeri, annelerin kendilerini göz ardı etmesi. Halbuki bu süreç çocuk için ne kadar zorluysa anneler için de bir o kadar zorlu ve yıpratıcı. Bu nedenle doğru zamanlama senin için de önemli.

Çocuğunun altına kaçırması, tuvaletini yapmaktan korkması ya da geceleri tuvalet için uyandırılmasının gerekmesi gibi pek çok faktöre hazırlıklı olman gerek. Psikolojik olarak kendini kötü hissettiğin ya da yorgun ve stresli olduğun bir dönemde tuvalet eğitimine girişmemen en iyisi.

3. Çocuğu kendi haline bırakmak

Tuvalet eğitimine erken başlama diyoruz, ancak bu durum sende “Zamanı gelince kendisi öğrenir.” gibi bir düşünceye de yol açmasın. Tuvalet eğitiminde yapılmaması gerekenlerden biri de çocuğu kendi haline bırakmak. 

Çünkü bu çocuklar her şeyi yapmakta özgür oldukları gibi bir düşünce geliştirebiliyorlar. Bu durum tuvalet eğitiminde sorunlara yol açmasının yanı sıra, çocuğunun sosyal ortamlarda kurallara uyum sağlamakta zorlanmasına ve başkalarını önemsememesine de neden olabilir.

Kendine rehber edin: Adım Adım Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

4. Sabırsız olmak

Her şey çok yolunda giderken çocuğun, tuvalet eğitiminde gerileme dönemine girebilir. Bu süreçte mümkün olduğunca sabırlı ve olumlu olmalısın. Eğer tuvalet eğitimi tamam, diye beklentiye girersen bu durum sende hayal kırıklığına ve sabırsızlığa yol açabilir. Özetle, beklentilerini düşük tut ve çevrendekilerin “Benimki iki günde alıştı.” gibi, seni olumsuz yönde etkileyecek söylemlerine kulak asma.

5. Çocuğun üzerinde baskı yaratmak

Tuvalet eğitimi çocuklar için doğal bir süreç. Dolayısıyla birdenbire tüm ilgini buna vermen çocuğunda psikolojik bir baskı yaratabilir. Zorlayıcı ve müdahaleci bir tutumda bulunman, çocuğunu başka çocuklarla kıyaslaman, onun psikolojik olarak bu süreci reddetmesine neden olabilir. Unutma ki tuvalet eğitiminde çocuğun çişini tutması ya da kakasını bekletmesi gibi problemler bu tarz baskıcı tutumlardan kaynaklanıyor. 

Böyle bir şey de var: 5 Kişilik Tipine Göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Metotları

6. Kakasını yapması için zorlamak ve incelemesine izin vermemek

Tuvalet eğitiminde çocuğun kakasını tutması sık karşılaşılan sorunlardan biri. Buna yol açan pek çok faktör olabiliyor. Sürekli ayakta dışkılamaya alışan çocuk, oturarak kaka yapmakta zorlanabiliyor. Vücudundan bir parça düşecek olması düşüncesi, çocukları korkutabiliyor. Bu da çocukların kakayı tutma eğilimi göstermesine neden oluyor. 

Ayrıca çocuklar kakasını merak ettikleri için dışkılamadan sonra onu görmek isteyebiliyorlar. Böyle bir durumda çocuğunu apar topar tuvaletten çıkarmaman gerektiği gibi uzunca bir süre kakasını ayrıntılı şekilde incelemesine de izin vermemelisin. “Biliyor musun, bizim kakamız da böyle. Hadi, şimdi birlikte bu kakayı diğerlerinin yanına gönderelim.” tarzında, telkin edici cümlelerle çocuğunu rahatlatmalı ve durumu olabildiğince normalleştirmelisin. 

Bak, bunlar işini kolaylaştırabilir: Müziklisinden Çantalısına Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Lazımlık

7. Sürekli “Tuvaletin var mı?” diye sormak

Anneler genellikle ne kadar çok “Tuvaletin var mı?” diye sorarsa çocuğunun tuvalet eğitiminde başarıyı o kadar çabuk elde edeceklerini düşünüyorlar. Halbuki tuvalet eğitiminde yapılan hatalardan biri, ne yazık ki çocuğu bu kadar sık kontrol etme kaygısı gütmek. 

Çocuğuna sürekli soru sormaktan vazgeçmeli ve onu kendi haline bırakmalısın. Çocuğun her duraksadığında “tuvaleti geldi” düşüncesiyle onu sorgulaman, kısa sürede bunalmasına yol açar ve bu da tuvalet eğitimine karşı tavır almasına neden olur. 

8. Uzun süre lazımlıkta/klozette bekletmek

Çocuğuna yapacağın en büyük kötülüklerden biri, tuvaletini yapması için onun üzerinde baskı kurmak. Bu noktada tutumun, çocuğun tuvaleti geldiğini söylediğinde onu lazımlığına götürmek olmalı. İlk zamanlarda tuvaleti olduğunu söylemesine rağmen, yapmayabilir. Ancak böyle bir durumda 1-2 dakika bekledikten sonra, “Kalkalım istersen, tuvaletin gelince tekrar denersin.” diyerek çocuğunu banyodan çıkarmalısın. 

Sırf çocuğuna tuvalet alışkanlığı kazandıracaksın diye, onu klozete zorla oturtup uzun süre bekletmemelisin. Yanlış tuvalet eğitiminden kaynaklanan sorunlar çocukların hırçınlaşmasına yol açabiliyor. Öyle ki bu durum, çocuğunun klozette oturmaya karşı tepki geliştirmesine ve dakikalarca klozette oturduktan sonra evinizin herhangi bir alanına çişini yapmasına bile neden olabilir. 

Her şey tamam mı: Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Gerekli Tuvalet Eğitimi Araçları

9. Altına kaçırdığı zamanlarda kızmak

Tuvalet eğitiminde başa döndük kaygısı yaratan durumlardan biri, çocuklarda altına kaçırma problemi. Böyle bir şeyle karşı karşıya kaldıklarında annelerin genel tutumu, çocuğu azarlamak yönünde oluyor.  Oysaki yanlış tuvalet eğitiminin sonuçları pahalıya mal olabiliyor. 

Çocuğun altına kaçırdığında ya da çişini yere damlattığında ona kızmamalı, ceza vermemeli ve nötr bir tavır takınmalısın. Çocuğuna kızmak yerine, çişini ve kakasını yaptığı zamanlar ile altına kaçırdığı zamanları bir kenara not etmen çok daha verimli sonuç almanı sağlar. 

Detaylarıyla anlattık: Alt Islatma (Enürezis) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

10. Gece tuvalet eğitimini ertelemek ve bez bağlamak

Çocuklara gece tuvalet alışkanlığı kazandırmak gündüze göre çok daha zor. Bu nedenle çocuğuna geceleri altına kaçırdığı için kızmamalısın. Tabii ki tuvalet eğitiminde ilk gün, geceyi de halletmeni beklemiyoruz ama gündüz eğitimini tamamladıktan ve bunu belli bir düzene oturttuktan sonra gece tuvalet eğitimine başlamalısın.  

Çocuğunu gündüz olduğu gibi gece de bezsiz yatırmalısın. Bebek bezi bağlamak yerine, yatağına koruyucu bir bez yerleştirebilirsin.

Bu da ilgini çekebilir: Tuvalet Eğitiminde En Çok Sorulan Sorular

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: