Regl Dönemi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Regl Dönemi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Kadınların her ay yaşadıkları regl dönemi hakkında bildiğin çok şey var, değil mi? Ama ya bildiklerin bazı doğrular aslında yanlışsa?

Regl dönemi hakkında doğru bilinen ancak yanlış olan birçok konudan bahsettik. Hadi, kafadaki soru işaretlerini giderelim.

Yanlış: Regl iken ağrı kesici içmek kanamayı durdurur!

Doğru: Bazı ağrı kesiciler regl kanamasını azaltabilir ancak tamamen durdurmaz. Ayrıca bu azalma tehlikeli değildir. Eğer ağrın ciddi ise bir ağrı kesici kullanmanda herhangi bir zarar yok.

Adet Döneminde Baş Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yanlış: Regl iken spor yapmak zararlıdır!

Doğru: Her zaman olduğu gibi adet döneminde de spor yapmanın hiçbir zararı yok. Hatta egzersiz yapmanın bu dönemde yaşanan sancı ve ağrıları azalttığı da biliniyor. Bu yüzden sporuna ara vermene gerek yok.

Yanlış: Adet kanı pis kandır!

Doğru: Halk arasında regl kanamasının vücuttaki pis kanı ve toksinleri dışarı attığı ve bu kanın pis olduğu gibi bir inanış var. Ancak bu doğru değil. Adet kanaması, vücuttaki döllenmeyen yumurtaların dışarı çıkmasına bir aracıdır. Bu nedenle hamilelik olduğu ve yumurtalar döllendiğinde kanama durur.

Adet Döngüsü Nedir? Adet Döngüsü Nasıl Hesaplanır?

Yanlış: Adet dönemi siyah kan gelmesi hastalık habercisidir!

Doğru: Hayır, bu durum bir sorun belirtisi değildir. Her ne kadar koyu renkli kan korkutucu görünse de bu, aslında adet döneminin geciktiği ya da bir miktar kanın içeride uzun süre kaldığı anlamına gelir. Bu yüzden endişelenmene gerek yok.

Yanlış: Regl kanamasının kısa sürmesi hamilelik belirtisidir!

Doğru: Genel olarak adet kanaması, 4-7 gün arası sürer. Ancak bu süre de kadından kadına değişiklik gösterebilir. Hamilelik belirtisi olarak düşünülecek kanama, yerleşme kanamasıdır ve bu kanama genellikle bir akıntı şeklinde olur yani günler sürmez. Bir sorun olup olmadığını anlamak için doktoruna görünebilirsin.

Yanlış: Regl döneminde hamile kalınmaz!

Doğru: Küçük bir ihtimal ama regl döneminde hamile kalınabiliyor. Eğer bir kısa bir regl döngüsü yaşadıysan, reglinin son gününde korunmadan ilişkiye girdiysen ve bundan kısa süre sonra yumurtlama olduysa hamilelik ihtimali söz konusu.

Adet Belirtileri ve Hamilelik Belirtileri Arasındaki Farklar

Yanlış: Adet döneminde ilişkiye girmek kısırlığa neden olur?

Doğru: Hayır, böyle bir durum söz konusu değil. Ancak adet döneminde kadınların rahim ağzı daha hassas ve enfeksiyonlara daha açık olduğu için sağlık açısından bazı sorunlar yaratabilir. Ayrıca hijyenik açıdan da sıkıntılı olabileceği için adet döneminde cinsel ilişki pek tercih edilmez.

Yanlış: Adet döneminde banyo yapılmaz!

Doğru: Tabii ki yapılır, yapılmaması çok yanlış bir davranış. Halk arasında sıcak duş yapmanın kanamayı artıracağı gibi bir düşünce var. Evet, sıcak kan dolaşımını hızlandırır ancak bu yüzden duş almamak daha farklı sorunlara neden olabilir. Özellikle vajinadaki bakterilerin temizlenmemesi, mantar gibi sorunlara neden olabilir.

Yanlış: Regl sancıları doğum yaptıktan sonra geçer!

Doğru: Doğumdan sonra adet sancıları hormonlar, değişen fiziksel durumlar nedeniyle öncesine göre azalacaktır. Ancak herkeste tamamen geçmez. Doğum yapıp zaman zaman sancı çeken kadınlar da var.

Doğumdan Sonra Adet Düzeni: 7 Soruda Açıkladık!

Yanlış: Regl döneminde denize girilmez!

Doğru: Evet, pedle denize girmek pek de konforlu değil. Ancak hem su içerisinde kanamanın azalması hem de tampon kullanma lüksü düşünülürse regl iken denize girmenin herhangi bir zararı yok. Tampon kullanmaktan çekinme, tamponlar da en az pedler kadar hatta zaman zaman daha konforlu ürünlerdir.

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: