Ovulasyon Testi: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Ovulasyon Testi: Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Hamile kalmak için yumurtlama döneminde cinsel birliktelik yaşaman, bebek sahibi olma ihtimalini arttırır. Peki, doğru ovulasyon tarihini nasıl bulabileceğini biliyor musun? Merak etme, bir ovulasyon testi ile işin çok daha kolaylaşacak!

Bu yazıda yumurtlama testi nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, hepsini anlattık!

Önce öğrenelim: Ovulasyon (yumurtlama) dönemi nedir?

Ovulasyon dönemi, yumurtalıklarda bulunan yumurtaların dışarı çıkarak döllenmek için hazır olduğu zaman dilimine verilen isimdir. Bir adet döngüsünün 28 gün olduğunu düşünürsek, yumurtlama tarihin yaklaşık olarak bu dönemin 11.-15. günlerine denk gelir. Ancak yumurtalar folikül denen keselerden çıktıktan sonra, canlılığını en çok 24 saat koruyabilir. Bu yüzden yumurtlama gününü bilmen ve o günlerde eşinle birlikte olman hamilelik ihtimalini arttırır.

Kadınlarda yumurtlama dönemi geldiğinde vücut;

  • Berrak akıntı,
  • Yüksek vücut sıcaklığı,
  • Karın altında hafif sancı gibi ovulasyon belirtileri gösterir.

Ancak bazı kadınların adet dönemi düzensiz olabilir veya bu belirtilerin hiçbiri meydana gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda hamilelik şansını arttırmak için yumurtlama tarihinden emin olmak için ovulasyon testlerine başvurabilirsin.

Bak burada daha fazla bilgi var: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?

Ovulasyon testi nedir?

Ovulasyon testi, sana yumurtlama döneminde olup olmadığını gösteren aletlerdir. Bu test, vücudundaki LH hormonunun varlığını tespit eder ve yumurtlama dönemin hakkında bilgi sahibi olmanı sağlar. LH, yumurtaların gelişmesini sağlayan hormondur ve ovulasyon döneminde kolayca tespit edilebilir. Vücudunda LH salgılanmaya başladıktan yaklaşık 24-36 saat sonra yumurtlama başlar.

Ovulasyon testi nasıl yapılır?

Ovulasyon testi ne zaman yapılır?

Ovulasyon hesaplama testine başlamadan önce adet döngünün sürecini biliyor olman önemli. Adetin 28 gün sürüyor ise sorun yok. Teste 11. günde başlayabilirsin. Ama adet düzensizliği varsa son 3 aydaki döngünü kontrol edip en kısa süreci baz almalısın. Son adetinin ilk gününden 15 gün sonra testi yapabilirsin.

İşini kolaylaştıralım: Adet Takibi İçin Mobil Regl Takvimi Uygulamaları

Ovulasyon testi hangi saatlerde yapılır?

Ovulasyon testini sabah ilk idrarla yapmak bilinenin aksine pek de doğru değildir. En iyi sonucu alman için sabah 08:00 ve akşam 20:00 saatleri arasında yapmanı öneririz. Bu arada testi pozitif sonucu yakalayana kadar her gün aynı saatte yapman da sonucun daha doğru olmasını sağlar.

Ovulasyon testi nasıl kullanılır?

Yumurtlama testi, mantık olarak gebelik testine çok benzer. Bunda da mantık, test çubuğuna paket içinde bulunan damlalık yardımıyla birkaç damla idrar damlatmak ve çıkan sonucu yorumlamaktır. Aynı ev tipi gebelik testlerinde olduğu gibi idrar, test çubuğu üzerinde 5 dakika bekletildikten sonra yumurtlamanın varlığına göre tek veya çift çizgi ortaya çıkar.

  • Eğer çubuk üzerinde çift çizgi çıkarsa; yumurtlama döneminde olduğunu ve korunmasız cinsel birliktelik yaşadığında hamile kalma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir.
  • Eğer çubuk üzerinde tek çizgi çıkarsa ya da ikinci çizgi çok silikse; henüz yumurtlama dönemine girmediğini ve hamilelik ihtimalinin düşük olduğunu gösterir.

Çubuk üstündeki durumun en geç 5 dakika içerisinde yorumlanması gerekir. Çünkü 5 dakika içinde çıkan tek çizgi, ilerleyen dakikalarda çifte dönüşebilir ama bu, doğru sonuç değildir.

Bu arada dijital ovulasyon testleri de mevcut. Bu testlerin ucundaki alana birkaç damla idrar damlatılır ve ekranda çizgi yerine farklı logolar çıkar. Örneğin LH artışı yüksekse ekranda gülen yüz simgesi çıkabilir. Bu işaretler testin kullanma kılavuzunda belirtilir.

Ovulasyon testini yumurtlama ihtimalinin olduğu 5 gün boyunca yaparsan, daha doğru sonuca ulaşabilir, yumurtlama ihtimalinin en yoğun olduğu günü görebilirsin. Sigara, alkol ya da ilaç kullanımı testin sonucunu etkilemez ancak çok sıvı tüketimi etkili olabilir. Bu yüzden testi yapmadan en az 1 saat önce sıvı tüketimini sınırlandırmanı öneririz.

Ovulasyon testlerinin idrar yerine tükürükle yapılan versiyonları da var. Ancak bu testler hem Türkiye’de çok yaygın olmadığı hem de doğruluk oranı daha düşük olduğu için çok tercih edilmiyor.

Ovulasyon testi pozitif çıkınca ne zaman ilişki olmalı?

Eğer test üzerinde çift çizgi görürsen bu, 24-36 saat içerisinde yumurtlamanın gerçekleşeceğini gösterir. Bu yüzden test pozitif çıktıktan en geç 24 saat içinde eşinle birlikte olmanı öneririz.

İşine yarayabilir: Hamile Kalma Pozisyonları Arayanlara 7 Öneri!

Ovulasyon testi nerede satılır?

Ovulasyon testi almak istersen, en yakındaki eczaneye uğraman yeterli. Piyasada birbirinden farklı markaların ürettiği pek çok yumurtlama dönemi testi var. Eczacın sana en doğrusunu önerecektir.

Ovulasyon testi güvenilir mi?

Evet, bu testler ovulasyon tarihi hesaplama konusunda gayet başarılı. Çünkü vücudundaki LH hormonunu ölçtüğü için doğru sonuca ulaşma ihtimalin %99! Geriye kalan %1’lik dilim ise testin yanlış uygulanması veya yorumlanmasından kaynaklanıyor.

Ovulasyon testi ile hamilelik öğrenilir mi?

Hayır, çünkü gebeliğin varlığını gösteren hormon HCG’dir. Ovulasyon testleri ise idrardaki LH hormonu seviyesini ölçer. Bu yüzden yumurtlama testi ile hamileliğinin var olup olmadığını anlayamazsın.

Ovulasyon testi markaları

Aşağıda en çok tercih edilen yumurtlama testi markalarını ve fiyatlarını verdik.

Marka Ortalama fiyat
Laboquick ovulasyon testi 15 TL
Clearblue ovulasyon testi (10’lu paket) 69 TL
Predictor ovulasyon testi 80 TL
Miratech ovulasyon testi 25 TL
İnnovita ovulasyon testi (50’li paket) 50 TL
Medismart ovulasyon testi 25 TL
Surelab ovulasyon testi 10 TL
Ovula ovulasyon testi 10 TL

Yakında ihtiyacın olabilir: Hamilelik Testi Markaları

Kaynaklar:

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff

Sağlıklı Gebelik Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: