Yumuşak gıdalar sun!
Bebeğin diş çıkarırken diş etleri çok hassas ve ağrılı olur. Bu yüzden yemek yerken damağına baskı yaparak acı verecek gıdaları tüketmesi yaşadığı ağrı yüzünden yemek yemek istememesine ve iştahsızlık yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden bu süreçte çorba, meyve ya da sebze püresi, alerjisi yoksa yoğurt gibi gıdalar sunabilirsin.
Mutlaka bak: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?
Sert gıdaları değerlendir!
Her ne kadar yukarıda yumuşak gıdaları övdüysek bazı bebekler de bu süreçte sert gıdaları tüketmeyi seviyorlar. Çünkü sert gıdalarla kaşınan diş etlerinin üzerine bakı yaparak bu hissiyattan kurtulabiliyorlar. Yani bu gıdaları bir diş kaşıyıcı gibi kullanıyorlar. Bu yüzden havuç, salatalık, elma gibi sebze-meyveleri parmak gıda şeklinde bebeğine verebilirsin. Eğer çok sert gelirse buharda çok hafif pişirerek de verebilirsin.
Soğuk gıdalar ver!
Bebeğinin diş etleri bu süreçte acılı, ağrılı, ateşli ve hassas olacağı için soğuk gıdalar bebeğine huzursuzluk vermez ve hatta diş etlerinin yangısının hafiflemesine yardımcı olur. Soğuk derken buz gibi bir soğukluktan bahsetmiyoruz. Serin meyve suları, püreler, muz dilimleri, buzdolabında beklettiğin buharda pişmiş parmak gıdalar bu süreç için birebir!
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında 11 Soru!
İlgisini çekecek gıdalar sun!
Elbette bebeğinin çeşitli gıdalarla beslenmesi önemli ancak bu süreçte zaten iştahsızlık ve seçicilik söz konusu olacağı için ona ilgisini çekecek gıdalar vermende bir sorun yok. Tadı daha şekerli meyveleri sunabilir, yemekten en çok keyif aldığı gıdaları ona daha sık verebilirsin. İştah açıcı özelliği olan nane, fesleğen ve tarçın gibi baharatları yemeklerine ekleyebilirsin. Ayrıca yemek sunumlarını ilgi çekici hale getirerek yemek saatini daha eğlenceli hale getirebilirsin.
Çocuğun yesin diye: 10 Eğlenceli Yemek Sunumu
Anne sütüne devam!
Anne sütünün iyileştirici özelliği malum. Bu süreçte bebeğine biraz daha fazla anne sütü sunabilirsin. Bu sayede bebeğine hem sevdiği bir gıda sunmuş olursun hem diş etlerinin rahatlamasına yardımcı olurun hem de iştahsızlığından kaynaklanan su kaybını giderirsin. Ek gıdaya geçmiş olsa da bebeğine anne sütü vererek sakinleşmesini de sağlayabilirsin.
Zorla yemek yedirmeye çalışma!
Bu süreçte bebeğinin iştahsız olmasının en önemli sebebi yaşadığı acı. Bu yüzden bebeğine zorla yemek yedirmeye çalışman, ona baskı yapman hiç hoşuna gitmeyecek ve yemek yemekten iyice soğuyacaktır. Ona zaman içerisinde nazik tekliflerle minik gıdalar sun, acıktığında mutlaka teklifine karşılık verecektir.
Altın öneriler: İştahsız Bebekler İçin 5 Beslenme Önerisi!
Neşelenmesini sağla!
Bebeğin bu zor dönemde keyifsiz olabilir. Bu yüzden elinden geldiğince onu mutlu etmeye çalış ve beslenme zamanını buna göre ayarla. Sevdiği oyunları oynamak, yeni, keyifli oyuncaklar sunmak, sevdiği bir müziği çalıp dans etmek, onunla birlikte yemek yemek ve yemek hakkında olumlu konuşmalar yapmak işe yarayabilir.