Sezeryanla doğum yapan kadınlar ne yemeli?
Öncelikle sezeryan doğumdan kaç saat sonra yemek yenir, konusuna bir açıklık getirelim. Doğumdan 6 saat sonra yemek yiyebilir ve sıvı tüketebilirsin.
Sezeryan doğum sonrası beslenme düzenini oturtmak için üç ana unsura dikkat etmelisin. Bedeninin adaptasyonuna yardımcı olmak, anne sütü üretimini arttırmak, kabızlık ve gaz problemlerinden korunmak, sağlıklı bir beslenme programı için göz önünde bulundurman gereken detaylar olmalı.
İlk birkaç gün çok ıkınmaman gerektiği için az yağlı, az tuzlu ve gaz yapmayan gıdalar tercih etmelisin. Çorba gibi yiyecekler bu süreçte çok faydalı, süt üretimine de yardımcı olur.
Sezeryan sonrası hangi meyve yenir?
Sezaryen doğum yapmış annenin midesinden eksik olmaması gereken besinlerden biri meyvedir. Doğum yaptığın ay hangisiyse mevsimine uygun meyveleri tüketmelisin.
- Bu dönemde özellikle lifli meyveleri tüketmende fayda var. Lifli meyveler bağırsaklarının ve midenin rahatlamasını sağlar.
- Meyve aynı zamanda hücreleri yenileyerek dikişlerinin iyileşmesini hızlandırır.
- Özellikle elma, armut, kiraz, çilek, kivi, vişne, karpuz ve üzüm gibi meyveleri tüketebilirsin. Bu meyveler süt üretiminin de artmasına yardımcı olur.
Sezeryan sonrası hangi çorbalar içilir?
Sezaryen sonrası beslenmede annenin katı gıdalar yemesi önerilmez bu yüzden sebze çorbaları çok iyi bir alternatiftir. Ameliyat sırasında alınan anestezinin etkisini bu sayede kolaylıkla atabilirsin. Çorba vitamin desteği sağlayacağı için sütünün gelmesini de kolaylaştırır.
Doğumdan sonra özellikle bağırsaklarını yoracak gıdalardan uzak durmalısın. Bu yüzden tahıllı çorbalardan bir süre uzak kalmanda fayda var. Sebzeli ve yoğurtlu çorbalar sık sık tüketebilirsin. Ayaklanıp rahatlıkla yürüyebildiğin zamanlarda çorbalara ilave yemeklere geçebilirsin.
Oku bakalım: Lohusalıkta Beslenme Nasıl Olmalı?
Sezeryan sonrası hangi komposto içilmeli?
Sezaryen doğum sonrası beslenmende en çok dikkat etmen gereken şey, sıvı tüketimin. Bol bol su tüketmeye özen göstermelisin. Sıvı alımı sayesinde ödemlerinden kolaylıkla kurtulabilirsin ve böylece süt üretimin de desteklenmiş olur.
Sezeryan sonrası beslenme listesinin olmazsa olmazlarından biri, kompostodur. Şeker içermeyen meyve suları ve sebze suları kendini çok daha sağlıklık hissetmene yardımcı olur. Bu süreçte bol bol doğal içecekler tüketmelisin. Kurumuş elma ve armut ile yapılan kompostolar anne sütünün artmasına büyük katkı sağlar.
Bitki çayları da vücudunda gaz oluşmasını önler ve ödem atmanı sağlar. Sütünün bebeğinde gaz yapmasını engellemek için rezene ve kuşburnu gibi bitki çaylarını tüketebilirsin.
Bol bol iç: Anne Sütünü Artıran Lohusa Şerbeti
Sezeryan sonrası gaz yapmayan yiyecekler neler?
Aslında şu noktada sana gaz yapan yiyeceklerden bahsetmemiz daha mantıklı olur. Bu yiyecekleri beslenme programından çıkarırsan gaz problemin minimum seviyeye iner. Böylece emzirme sonrasında bebeğinin de gaz problemi yaşamasının önüne geçmiş olursun.
- Çiğ sebzeler (özellikle kırmızı lahana, turp, salatalık ve soğan),
- Brokoli, karnabahar, pırasa, brüksel lahanası, soğan, sarımsak, lahana,
- Mercimek, ezogelin çorbası,
- Bulgur, yarma,
- Süt, yoğurt, ayran, cacık,
- Kavun, erik, üzüm, mandalina ve portakal gibi meyveler gaz yapıcı olabilir.
Eğer bebeğinde birtakım huzursuzluklar sezersen bu besinleri azaltmalı ve bir süre hiç tüketmemelisin.
Sezeryandan sonra beslenmende bol yeşillik içeren salatalara yer vermen, salatalık, domates, ıspanak, havuç ve bezelye gibi sebzeleri tüketmen toparlanmanı hızlandıracaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de sütünün artmasına ve dikişlerinin iyileşmesine katkı sağlar, aklında olsun.
Listesi bizden, yapması senden: Lohusa Yemekleri Listesi
Sezaryen sonrası tatlı isteği!
Doğumdan sonra tatlı yeme isteğin olabilir. Değişek kan şekerinden dolayı çikolatalı ya da şerbetli tatlılar isteyebilirsin. Bu isteğini bastırmak için irmikli ya da sütlü tatlılar yiyebilirsin.
Yulaflı ve sütlü tatlılar da kilo almanı önlerken süt üretimine destek olacaktır.
Bu bilgilere ihtiyacın olabilir: Sezaryen Sonrası Bunlara Dikkat Et!
Sezeryan sonrası kahve içilir mi?
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimine dikkat etmeli, günlük kafein miktarını geçmemeye özen göstermelisin. Kafein miktarını aştığın zaman bu, hem sende hem de bebeğinde uykusuzluk problemi yapabilir.
Spinal sezaryen sonrası beslenme
Spinal sezaryen sonrası beslenme yukarıda bahsettiğimiz tavsiyeler dışında ekstra bir hazırlık gerektirmiyor.
Bu da ilgini çekebilir: A’dan Z’ye Hafta Hafta Lohusalık Rehberi