Çocuğumun Kreşe Başlaması İçin Uygun Zamanı Nasıl Belirlerim?
Çocuğun kreşe başlaması için uygun zaman nedir? Bu süreç nasıl kolaylaştırılır? Uzman Klinik Psikolog İpek Gökozan yanıtlıyor!
Çocuklar için kreşe başlamanın ideal bir yaşı var mı? Ne zaman daha uygun?
Aslında burada ideal bir yaşa bakmaktansa gelişim akışına bakmak daha doğru. Her 3 ya da 4 yaş çocuğu birbiriyle aynı tempoda gelişmiyor. Bazı çocukların birtakım becerileri daha ileride olurken bazılarınınki daha geride oluyor. Ama kabaca 3 yaş, kreşe başlamak için doğru ve ideal bir zamandır.
Çocuğun gelişimi her ne kadar yaşıtlarıyla orantılı gitse de burada annenin en çok kafasına takılan şey, “Kreşe ne kadar süreyle göndermeliyim?” sorusu oluyor. “Tam gün mü göndermeliyim, yarım gün mü?” kararsızlığı yaşanıyor.
İlk etapta tam günden ziyade daha kısa süreleri, yarım günleri veya 3 saatleri tercih edebiliriz. Ancak bazı durumlarda anne için uygun olan, çocuğu kreşe tam gün bırakmak oluyor. Bu tip dönemlerde önerilerimiz, çocuğun alışma sürecini kolaylaştırmak için annenin de onunla birlikte gitmesi yönünde. Çocuğun orada rahat ettiğinden, ortama alıştığından, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla iyi iletişim kurduğundan emin olduktan sonra kreşte tam gün bırakmakta da pek bir sakınca yok.
Unutmamak gerekir ki her zaman için emin ve küçük adımlarla ilerlemek daha iyi. Çocuğu kısa dönemlerle başlatıp yaşı ilerledikçe ve alışma süresi arttıkça bu zaman aralığını uzatabiliriz.
Normal gelişim gösteren bir çocuk için 3 yaşından önce veya sonra kreşe başlamak sakıncalı mı?
0-3 yaş aralığı bebek için çok kritik bir dönem. Beynin %85’i 0-3 yaş aralığında gelişiyor. Bu dönem bağlanma süreci açısından bir çocuğun, annesiyle veya anne yoksa kendisine bakan yetişkin figürüyle vakit geçirmesi için çok önemli.
Sevgi bağı kurulması, ilişkilerin daha sağlam temellerle atılması çok mühim. Çünkü bebek, 0-3 yaş döneminde anneyle nasıl iletişime geçiyorsa ilerleyen hayatında yetişkinlerle, arkadaşlarıyla ve özel hayatıyla ilgili olan ilişkilerinde de benzer bir iletişim kuruyor. Bu nedenle 2 yaşta başlatılırsa anneden kopuyor, endişesi artıyor ve duygusal sorunlara daha meyilli oluyor.
Kreşe başlama yaşınınn daha geç olmasının da şöyle bir sıkıntısı var. 3 yaştan sonra sembolik oyun süreci başlıyor ve karşılıklı iletişim ile sosyalleşme becerisi burada çok büyük rol oynuyor. 4 veya 5 yaşa kadar evde bekletilen ve etrafında hiçbir arkadaşı olmayan çocuk, daha sonra okula ayak uydurmakta ve kuralları takip etmekte çok zorlanıyor. Sosyalleşemiyor ve hatta dil becerisinde ciddi gerilikler oluyor. Bu nedenle ne çok erken ne çok geç, doğru zamanda başlamak çok önemli.
Kreş için doğru zamanın ne olduğuna dair kafanız karışıyorsa hem kendi çocuk doktorunuzdan hem de bir uzmandan bu konu için destek alabilirsiniz. Genel gelişim kontrolleri ve fiziksel muayeneler yaptırdıktan sonra ideal vakti belirlemeniz mümkün.
Profesyonel çocuk bakımı hizmeti sunan firmaları ve gündüz bakımevlerini incele, fiyat teklifi al!