9 Haftalık Bebek Nasıl Olur?
9 haftalık bebek kaç cm? sorusuyla başlayalım. Anne karnında 9 haftalık bebek boyu yaklaşık orta boy bir yeşil zeytin kadar olacaktır. Yani 2.2 ila 3 cm civarında olduğunu söyleyebiliriz. Hamileliğin 9. haftasında bebeğin gelişimi ile ilgili diğer bilgiler ise şöyle:
- Bedeninin geri kalanıyla kıyaslandığında kafası daha büyük ve göğsüne doğru eğik durur.
- Elleri ve ayakları parmak oluşturmaya devam eder. Elleri bileklerinden kıvrılmıştır.
- Kolları ve bacakları uzar. Ayakları vücudun ortasına doğru yaklaşmıştır.
- Dirsekleri daha belirgindir.
- Pankreası ve safra kesesi oluşmuş durumdadır, bağırsakları uzar.
- İç üreme organları oluşmaya başlar ama dış üreme organlarında henüz fark edilecek bir gelişme olmadığı için 9 haftalık bebek cinsiyeti belli olmaz.
9 haftalık bebek görüntüsü:
9 Haftalık Hamilelikte Bebek Hareketleri
Hamileliğin 9. haftasında bebek hareketleri yavaş yavaş başlar. Çünkü bebeğinin minik kasları oluşmaya başlar. Bebeğin artık vücudunu, kol ve bacaklarını hareket ettirebilir hale gelir.
Bu hareketler 9 haftalık bebeğin ultrason görüntüsünde seçilebilir. Ama minik tekme ve yumruklarını senin hissedebilmene biraz daha vakit var. Ama bu ay doppler cihazından minik bebeğinin minik kalp atışlarını duyabilirsin.
9 haftalık ultrason görüntüsü:
Eğer hamilelik süresince bebeğinin ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Anne Karnında Bebek Gelişimi Ay Ay Nasıl Olur? yazımıza göz atabilirsin.
9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Anne adayları için hamileliğin 9. haftasında neler olur sorusunun cevaplarından biri de artan kan hacmidir. Kan hacmin hamile olmadığın döneme göre %50 daha fazladır. Elbette bu miktar kadından kadına değişkenlik gösterir.
Kan hacmi, büyüyen rahmin ihtiyaçlarını karşılamak için ilk trimester döneminde artmaya başlar. Sistemdeki daha fazla kan, seni ve bebeğini zararlı etkilerden korur. Ayrıca kan artışı doğumda kan kaybı olduğu için koruyucu olarak görev yapar.
9 haftalık gebelik belirtileri arasında mide bulantısı, sık sık idrara çıkma, yorgunluk gibi erken dönem belirtileri de vardır.
Sık sık idrara çıkmanın sebebi rahmin hızlı büyümesidir. Rahim hızla büyüyerek mesaneye (idrar torbasına) baskı yapmaya başlar. Baskı yüzünden kapasitesi azalan mesane de bu hafta sık sık idrara çıkma ihtiyacını tetikler.
9 haftalık hamilelikte kasık ağrısı da yine rahmin genişleyerek bebeğe yer açması sebebiyle olur. Rahmi karın içinde tutan bağlar rahim kadar hızlı büyüyemez ve bu bağların içinden geçen sinirler gerilerek anne adayında kasık ağrılarına yol açabilir.
Genellikle korkulacak bir durum yoktur ancak ağrı şiddeti artarsa veya ağrıya kanama eklenirse doktoruna başvurman önerilir. Çünkü 9 haftalık gebelikte kanama, düşük belirtisi de olabilir.
9 haftalık gebelik görüntüsü:
Hamilelikte 9 hafta geride kalmış olabilir ama 9 haftalık hamile karnı genellikle henüz belli olmaz. Fakat rahmin de bebeğin gibi hızla büyür. Normalde yumruk büyüklüğünde olan rahmin şimdi neredeyse bir portakal büyüklüğüne gelmiş sayılır. Ama hala pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) arkasından görülemeyecek kadar küçük. Bu nedenle de göbeğin hala görünür değil.
Rahim ancak 12. haftanın sonrasında pelvis kemiklerinin (leğen kemiği) üzerine çıkmaya başlar. Ve bu haftanın ardından karın dikkatli gözler tarafından seçilmeye başlar.
Gebeliğin 9. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hamilelik süresince gündelik alışkanlıkların bebeğin gelişimini etkileyen faktörler arasında yer alır. Elbette sen bir hasta değilsin ama artık hayatının gündelik akışı içindeki alışkanlıklarını 2 kişilik bir sorumlulukla gözden geçirmelisin. İşte zararlı oldukları tıbbi olarak tartışmalı olsa da, hamilelik döneminde riskli olduğunu söyleyebileceğimiz, doktoruna mutlaka danışman gereken bazı konular:
-
Saunalar, sıcak küvetler ve kaplıcalar: Bebekler vücut sıcaklığını korumak için annelerine güvenir. Eğer sauna, sıcak küvet, kaplıca gibi faktörlerle annenin vücut sıcaklığı yükselirse ve uzun süre öyle kalırsa, bu durumda bebeğin gelişimi sırasında kritik dönemlere rast gelirse bebeğe zarar verebilir.
-
Elektrikli battaniye: Elektrikli battaniyeler, düşük seviyeli de olsa bir elektromanyetik alan oluştururlar. Gelişmekte olan cenin bu elektromanyetik alanlara yetişkinden daha duyarlı olur.
-
Mikrodalga fırın: Araştırmalar cenin taşıyan bir vücutta gelişen dokuların, özellikle mikrodalganın etkilerine karşı duyarlı olduğunu gösteriyor. Mikrodalga fırın dokuları içten ısıtır. Riskleri göze almayarak mikrodalgada ısınmış yiyecekler tüketmemek çalıştığı ortamlarda bulunmamak hamilelik süresince tercih edeceğiniz bir yol olabilir.
Anneysen Öneriyor!
Bu dönemde kendin ve bebeğin için yapabileceğin en iyi şeylerden biri hamile pilatesi ve hamile yogası. Dilersen Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızdan kendine en uygun merkezi bulabilirsin.
Ayrıca hamilelik döneminde beslenme danışmanlığından hastane odası süslemeye, baby shower organizasyonundan doula ve doğuma hazırlık merkezine pek çok hizmet için Hamilelik Dönemi İhtiyaçları sayfamızdan destek alabilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.