11 Haftalık Gebelik

10. Hafta 12. Hafta

11 haftalık gebeliğin başlarken, minik bebeğin de 9 haftadır yolda. Bu da 1. trimesterin son ayındasın demektir.

Anne karnında 11 haftalık bebek gelişimi ne durumda, gebelikte 11. haftada nelerle karşılaşacaksın merak içindesin değil mi? Bakalım 11 haftalık hamilelik nasıl oluyor?

11 Haftalık Bebek Gelişimi

"Hamileliğin 11. haftasında anne karnındaki bebek ne durumdadır?" merak ediyorsun, değil mi? Hamileliğin 11. haftasında bebeğin gelişimi nasıldır sorusuyla başlayalım. Aşağıdaki tabloda ayrıntıları görebilirsin.

11 haftalık bebek gelişimi
11 haftalık bebek boyu 4.4-6 cm
11 haftalık bebek kilosu 8 gr

"11 haftalık bebek kaç cm olur?" soruna cevabını aldın. Şimdi organlara gelelim. Bütün organlar yerli yerinde olduğundan fetal büyümesi artık hızlı. 11. hafta ile 20. hafta arasında ağırlığı 30 katına, boyu da 3 katına çıkmış olacak. Plasentadaki kan damarları bu büyüme ile başa çıkabilmek ve besinleri bebeğe aktarabilmek için sayıca artacak ve büyüyecek.

11 haftalık hamilelikte bebek gelişiminde kulaklar başın yukarısına ve yanına doğru hareket eder. Baş büyüdükçe, yani dikleştikçe ve omuriliğe doğru yaslandıkça çene göğüsten ayrılır. Boyun gelişip uzar.

Hemen şunu da ekleyelim. "11 haftalık gebelik kaç aylık?" diye merak ediyorsan, artık 3 aylık hamile olduğunu söyleyebiliriz.

Bebeğinin bu dönemdeki gelişimi için daha ayrıntılı bilgi istersen: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

11 Haftalık Bebek Görüntüsü

11 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur mu?

Gebelikte 11. haftada bebeğinin dış üreme organları ayırt edici özellikler göstermeye başlar ve hızla gelişir. Daha önce doku tomurcuğu şeklinde olan genital organları artık penis ya da klitoris ve vajinal dış dudaklar şeklinde belirmeye başlar. Ama biraz daha sabret! Üreme organları 11. haftada cinsiyet belirleyecek kadar gelişmez. Bebeğinin erkek veya kız olması ile ilgili net gelişimi yaklaşık 3 hafta içinde tamamlanacak.

Ama yine de bu sorunun cevabını çok merak ediyorsan sana düşünüp duracağın bir malzeme verelim. Hamilelikte 11. haftada yani 2. trimestere yaklaşırken iştahının da yavaş yavaş açıldığını göreceksin. Eğer liseli oğlan çocukları gibi buzdolabının başından ayrılamıyorsan belki de içinde onlardan biri olduğu içindir.

Araştırmalar erkek bebek bekleyen anne adaylarının kız bebek bekleyenlere göre daha fazla kilo aldığını göstermiş. İşte sana üzerine düşünülecek bir konu!

Detaylı bilgi burada: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

11 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

11 haftalık gebelik ultrason görüntüsü buna benzer olabilir. Ama seninki bu şekilde değilse endişelenme, bebeğinin konumuna göre farklı görüntü ile karşılaşman mümkün.

11 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

11 haftalık hamile anneler ilk trimesterin yani ilk 3 aylık dönemin hemen hemen sonundadır. Bu dönemde bebekte büyük değişimler olurken annedeki değişimler daha yavaş ilerler. 12. haftaya kadar rahim leğen kemiğinin içine sığabilecek şekilde olduğundan kimse hamile olduğunu kolay kolay anlayamaz. Yani 11 haftalık gebelik görüntüsü belli belirsizdir.

Bu durumda "11 haftalık bebek hareketleri hissedilir mi?" diye düşünebilirsin. Bu hızlı gelişime rağmen 11 haftalık hamile olanlar bebeğin hareket ettiğini henüz hissedemez. Eğer 11 haftalık bebeğin anne karnında hareket ettiğini hissedersen ya gazın vardır ya da hamilelikte sandığından daha ileri bir noktadasındır.

11 Haftalık Gebelik Görüntüsü

11 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar

11 haftalık gebelikte mide bulantısı belirtisinin sebebi hormon üretimindeki süregelen artıştır. Çünkü hormon üretimi bu ay da artmaya devam eder. Hormon üretimindeki bu artış ile bulantı ve kusmanın yanı sıra;

  • Göğüslerde acıma,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • İdrara çıkmada artış,
  • Uykusuzluk,
  • Capcanlı, film gibi rüyalar da yaşayabilirsin.

Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi! adlı yazımıza da bakmanı öneririz.

11 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı ve Karın Ağrısı

Karnının alt kısmına aniden saplanan sancılar, kramplar ve çekilmeler hissetmeye devam edebilirsin. Rahmi destekleyen bağ dokuları bebeğin büyümesine ayak uydurmak için gerilir. Bu acının sebebi rahmi karın duvarına bağlayan yuvarlak bağ dokusunun gerilmesidir.

Hamileliğin 11. haftasında karın ağrısı ve kasık ağrısı şikayetinin genellikle sebebi budur. Fakat dozunda artış, frekansında sıklaşma olduğunda mutlaka doktorunla iletişim kurmalısın.

11.Hafta Gebelikte Baş Ağrısı

Baş ağrısı da 11 haftalık hamilelik şikayetleri arasında yer alır. Artan kan üretimi gebelik boyunca sürer ama bu ayın sonunda yavaşlar. Bu değişimle başa çıkmak için kalbin daha fazla ve daha hızlı pompalama yapmaya devam eder. Dolaşım sistemindeki bu değişimler sana baş dönmesi ve baş ağrısı gibi tatsız belirtiler şeklinde yansır.

Hadi bak: Hamilelikte Baş Ağrısı

Hamileliğin 11. Haftasında Yapılan Testler

İlk 3 aylık dönem taraması, gebeliğin başlangıç döneminde, bebeğinin sağlığı hakkında bilgi veren bir taramadır. Genellikle gebeliğin 11.haftası ila 14. haftası arasında yapılır.

Kan Tahlili

Gebeliğe özgü 2 maddenin seviyesini ölçer. Gebeliğe bağlı plazma protein A (PAPP-A) ve beta human koryonik gonadotropin (BETA-HCG) değerlerini verir.

Ayrıntılı Ultrason Tetkiki

11 haftalık gebelikte ultrason yapmanın amacı, bebeğin ayrıntılı gelişimini izleyebilmektir. Eğer varsa bir takım anomaliler de saptanabilir. Bu tetkik, ense kalınlığı tespiti için yapılır. Yani bebeğin ensesindeki dokudaki geçirgen alanın büyüklüğünü ölçer (nukhal geçirgenlik). Bebeğin ense kalınlığı, ultrasonografide bebeğin boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmı anlatmak için kullanılan bir terimdir.

Başta Down sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozom anomalileri ile artmış ense kalınlığı arasında sıkı bir ilişki olduğu birçok çalışma ile kanıtlanmıştır. Bunun yanında bebeğin sahip olduğu bir takım kalp, böbrek ve akciğer hastalıklarında da ense kalınlığının artmış olacağı bilinmektedir.

Ultrason Nedir, Nasıl Çalışır, Çeşitleri Nelerdir?

İkili Test

Halk arasında zeka testi olarak bilinen ikili test, Down sendromu (trizomi 21) ve Trizomi 18 taramasıdır. Sık görülen kromozom anomalilerinden olan Trizomi 21 (Down sendromu) ve Trizomi 18 ihtimalinin yüksek olup olmadığını belirlemeye yarar.

Down sendromu (Trizomi 21), zeka geriliği ve daha başka tıbbi sorunlara yol açan genetik bir hastalıktır. Vakaların büyük çoğunluğunda, ceninde 21 kromozomun iki kopyası olması gerekirken üç kopyası vardır.

Trizomi 18 ise, 3 adet 18 kromozomunun var olmasından kaynaklanan bir kromozom anomalisidir. Trizomi 18 genellikle şiddetli deformasyona ve zeka geriliğine yol açar.

İkili Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

İkili test, bebeğin başından poposuna olan mesafesi 45 ile 84 mm arasında olduğu herhangi bir dönemde yapılabilir. Bu da çoğunlukla 11.-14. haftalar arasına denk gelir. Önemli olan bebeğin ense kalınlığının ölçüldüğü ultrason ile aynı gün kan verilerek beta HCG’nin serbest kısmı ve PAPP-A değerlerine kanda bakılmasıdır.

Bu iki hormon kan tahliliyle, ense kalınlığı ise bilgisayar programlarıyla hesaplanarak, yaş riski de eklenerek bir sonuç çıkartılır. Bu sonuç negatif (düşük risk) veya pozitif (yüksek risk) olarak değerlendirilir. Ama ikili test asla bebeğin %100 sağlıklı veya hasta olduğunu söyleyemez. Ancak sonucun yüksek riskli çıkması durumunda kesin tanı için ileri tanı tetkiklerinin yapılması gerekir.

Dahası var: Gebelikte Yapılan Testler: 1. Trimester Testleri Hangileridir?

Anneysen Öneriyor!

Diyetisyenlerden Yardım Almaya Ne Dersin?**

Hamileliğin ilk üç ayı (1. trimester), sonraki üç ayına (2. trimester) göre daha zor geçiyor, kabul ediyoruz. Bedenin hamileliğe henüz alışma sürecinde ve sen bu ilk üç aylık dönemin neredeyse sonuna geldin. Daha rahat olacağın sonraki sürece geçerken, spordan beslenmeye kadar kendine özen göstermeni ve seni rahatlatacak şeylere öncelik vermeni tavsiye ediyoruz.

Özellikle hamilelikte beslenme ile ilgili bir diyetisyenden profesyonelden destek almak istersen Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı sayfamıza göz atabilirsin.

Hamile Yogası ve Pilatesi Yapmak İster misin?

Hamilelikte spor yapmak istersen daha hafif ama faydalı egzersizleri öneririz. Bu yüzden Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızdan sana uygun bir hizmet bulabilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

10. Hafta 12. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

11 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?