10 Haftalık Bebek Gelişimi
En merak ettiğin soruyla, Hamileliğin 10. haftasında anne karnındaki bebek ne durumdadır?, sorusuyla başlayalım! Önce "10 haftalık bebek kaç cm?" gibi sorularına cevap bulabileceğin tablomuzu incele.
10 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
10 haftalık bebek boyu | 3.1-4.2 cm |
10 haftalık bebek kilosu | 5 gr |
Hamileliğin 10. haftası tamamlandığında bebeğinin bütün yaşamsal organları da oluşmaya başlar. Yani artık embriyonik dönemin sonu, fetal dönemin başlangıcıdır.
Bu da bebeğinin gelişimindeki kritik dönemi geride bıraktığın anlamına gelir. Artık rahat bir nefes alabilirsin. Çünkü doğuştan (konjenital) sakatlıkların çoğu 10 haftalık gebelikten önce ortaya çıkar.
Bu yüzden;
- Stres,
- Radyasyon,
- Alkol,
- Uyuşturucu,
- Kimyasal maddeler gibi fetal hücrelere zarar verebilecek türden zararlılardan uzak durmaya devam etmelisin.
Onuncu haftanın sonuna kadar fetal organ sistemlerinin gelişimi hazırlanır ve bebeğin artık daha çok bir insan görünümüne kavuşur. Bakalım anne karnında 10 haftalık bebek ne durumdadır?
- El ve ayak parmakları birbirinden ayrılır.
- İskelet kemikleri ve kıkırdakları oluşur.
- İnanmayacaksın ama küçücük kollarındaki dirsekler şimdiden çalışır durumdadır.
- Göz kapakları şekle girer ve gözleri kapalıdır.
- Dış kulaklar son şekline kavuşmak üzeredir.
- Diş etlerinin altında dişlerin ilk minik tomurcukları belirmeye başlar.
- Bu hafta içinde her bir dakikada 250.000 nöron üretilir. Yani beyni artık daha hızlı gelişir.
- Böbrekleri daha fazla idrar üretir ve eğer bebeğin erkekse, testisleri de testosteron yani erkeklik hormonu üretir.
"10 haftalık gebelikte cinsiyet belli olur mu?" diye merak ettiğini biliyoruz. Ama biraz daha beklemen gerekiyor. Cinsiyet, yaklaşık 16.-20. haftalarda belli oluyor.
10 Haftalık Bebek Görüntüsü
Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.
10 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü
10 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde artık bebeğini biraz daha iyi seçebilirsin. Bu arada bir hatırlatma yapalım, bu görüntü sana fikir vermesi için burada, bebeğinin gelişimine göre senin ultrason görüntün farklı olabilir.
10 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
"10 haftalık gebelikte anne karnı ne kadar büyür?" merak ediyorsun, değil mi? Bu haftaya kadar değişimler yavaştı.10 haftalık gebelik karnı da henüz ortaya çıkmış değildir, hatta hamile olduğun hala belli olmayabilir. Yani henüz hamile kıyafetleri giymeye ihtiyacın yok. Fakat;
- Kendini içinde rahat hissettiğin,
- Seni sıkmayan,
- Gününü zorlaştırmayan kıyafetler giymeye özen göster. Vücutta artan kan hacmiyle birlikte kollarında ve bacaklarında şişkinlik hissetmeye başlayabilirsin. Bol su tüketmeye devam et. Hafif tempoda yürüyüşler yapmaya çalış.
Hamilelikte ilk üç ayda sana neler lazım: İlk Trimesterde İhtiyacın Olacak 7 Şey
10 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Gebeliğin 10. haftasında artık bebeğinin sağlığı için yavaş yavaş kilo almaya başlamalısın. Normal kiloda bir kadın hamilelik boyunca toplam 12.5 ila 17.5 arası kilo almalıdır. Kilo alımın, doktoruna hem senin sağlığın hem de bebeğinin sağlığı ile ilgili bilgi verir.
Daha ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
Gebelik sırasında vücut fazla sıvı tuttuğu için yani ödem yaptığı için gözün dış tabakası (kornea) kalınlaşır. Bu değişim hamileliğin 10. haftasında gözle görülür hale gelir ve bazı durumlarda bebeğin doğumundan 6 hafta sonrasına kadar devam edebilir. Aynı zamanda gözlerin içindeki sıvı basıncı %10 oranında azalır. Bu iki nedenden dolayı görüşün doğum sonrasına kadar hafif bulanık olabilir.
10 Haftalık Gebelik Semptomları Nelerdir?
10 haftalık hamilelik yaşayanlar arasında farklılıklar olduğunu, her kadının benzer süreçlerden geçiyor olsalar bile farklı gebelikler geçirdiklerini unutma. Ne demişler hastalık yoktur, hasta vardır.
Elbette hamilelik bir hastalık değil, fakat;
- Bünyen,
- Bağışıklık sistemin,
- Beslenme tarzın,
- Yaşam biçimin,
- Sağlık geçmişin ve seninle ilgili birçok şey hamilelik sürecini de etkileyecektir.
Hamileliğin 10. haftası ilk trimesterin son ayına dahildir. 10 haftalık hamile belirtileri de bu dönemin içinde karşılaşacağın belirtilerdir. Şu ya da bu zamanda bu belirtilerin hepsini, bazılarını ya da sadece birini yaşayabilirsin. Hiçbirini yaşamayıp çok beklenmedik sana özgü başka bir belirti de yaşayabilirsin. En sağlıklı olanın doktorunla devamlı iletişim halinde olmak olduğunu unutma.
- Halsizlik, bitkinlik, uyku hali,
- Sıkça idrara çıkma,
- Bulantı,
- Mide kaynaması, gaz ve şişkinlik,
- Kabızlık,
- Göğüslerde değişiklikler, dolgunluk, ağırlaşma, hassasiyet,
- Meme başlarının çevresindeki bölgenin koyulaşması, yağ bezeciklerinin kabarması,
- Vajinal akıntıda hafif artış,
- Seyrek baş ağrısı,
- İştahın açılması (mide bulantısı hafifliyorsa), 10 haftalık gebelik belirtileri arasındadır.
Duygusal İniş Çıkışlara Hazırlıklı Ol
Bu haftayla birlikte birçok konu hakkında duygusallaştığını fark edebilirsin. Karamsar olabilir, en ufacık bir şeyde ağlama isteği gelebilir veya hayallere dalabilirsin. Duygusal dalgalanmalar çok normaldir. Hamilelik hayatı duygusal açıdan inişli çıkışlı hale getiren bir süreçtir.
Bu konuda kendini asla kötü hissetme, duygularına izin ver, onları kontrol etmeye çalışmak yerine akışına bırak ve her hissinin tadını çıkart.
Doktor Kontrollerini Aksatma
Doktorunun tavsiyelerine uy ve onunla iletişim halinde kal. Randevuların hepsine mutlaka git. Doktorun zaten sana ne sıklıkla kontrole gitmen gerektiğini söyleyecektir ancak kabaca şöyle özetlenebilir. 35. haftaya kadar ayda bir, 35. haftadan sonra on günlük veya haftalık kontroller şeklinde devam edilir. 40 haftayı aşan hamileliklerde (doktorların yönetim şekilleri farklı olsa da) haftalık kontrollerden daha sık, 2-3 günde bir kontroller uygundur.
Bu konuda bilgi sahibi ol: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler
10 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Etmelisin?
Onuncu hafta içinde her bir dakikada 250.000 nöron üretiliyor yani bebeğinin beyni hızla gelişiyor demiştik. Buradan yola çıktığımızda 10 haftalık hamile ne yemeli? sorusunun cevaplarından bir tanesi de beyin geliştiriciler oluyor.
Beyin geliştiriciler olarak bilinen Kolin ve DHA içeren besinler fetal gelişim sırasında tüketildiğinde bebeğinin beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı olur. Eğer hamilelik ve emzirme döneminde bu tür gıdalar tüketirsen bebeğinin bu beyin geliştiricileri almasına yardımcı olacaksın. Kolin ve DHA hangi besinlerde var diye merak ettiğini biliyoruz.
- Somon, sardalya, gibi yağlı balıklar,
- Yumurta,
- Et,
- Ceviz, fındık,
- Çilek,
- Tam tahıllar,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler,
- Lahana, kabak, karnabahar,
- Keten tohumu yağı.
Uzmanımızın önerileriyle: Bebeğinin Zeka Gelişimini Desteklemek İçin Hamilelikte Nasıl Beslenmelisin?
Anneysen Öneriyor!
Bu süreçte bedeninde, bünyende, ruhsal yapında değişiklikler oluyor. Beslenme alışkanlıkların değişiyor, bazen çabuk sinirlenip bazen çabucacık duygusallaşıyorsun. Bebeğine dair birçok şey düşünüp, karar veremiyorsun. Oysa ki, bu dönemin daha kolay geçmesi için seni rahatlatacak ve keyif verecek aktivitelere yönelmen iyi olabilir. Örneğin bir Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi'ne başlayabilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.