Pastırmalı Mantarlı Tavuk

“Pastırmalı mantarlı tavuk” tarifi için; Tavuk parçalarının üzerine un serpilir.  1 yemek kaşığı zeytinyağı ısıtıldıktan sonra...

Hazırlanma Süresi: 20 dakika
Malzemeler:
500 gr kemiksiz ve derisiz tavuk eti
300 gr mantar
250 gr tavuk suyu
50 gr bezelye
50 gr çemensiz pastırma
2 adet arpacık soğan
1/4 su bardağı maydanoz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/4 çay bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı taze karabiber
1 çay kaşığı kaya tuzu
<!-- --#-- -->

<Pastırmalı mantarlı tavuk> tarifi için;
Tavuk parçalarının üzerine un serpilir.
1 yemek kaşığı zeytinyağı ısıtıldıktan sonra tavuk parçaları kızartılır ve tencereden çıkarılarak kenara alınır.
Aynı tencerede önce boylamasına ikiye kesilmiş mantarlar ve sonra da pastırmalar dahil edilerek karıştırılır, kenara alınır.
İnce doğranmış arpacık soğanlar kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağında yaklaşık 5 dakika çevrilir.
Sirke ve tavuk suyu da eklenerek 1-2 dakika pişirilir.
Daha önceden kenara ayrılan mantar, pastırma ve tavuk, karışıma dahil edilerek yaklaşık 15 dakika kadar pişirilmeye devam edilir.
Bezelye ve ince doğranmış maydanozlar da eklenerek 2 dakika kadar daha pişirilir.
Son olarak baharatlar dahil edilir.
Afiyet olsun!

Uzman Görüşü:

Tavuk
Hayvansal kaynaklı protein olan tavuk, aynı zamanda çinko, kalsiyum, fosfor ve B6 vitamini içermektedir. Diğer hayvansal kaynaklı proteinlerle karşılaştırıldığında yağ içeriği oldukça düşüktür. Tavuk etini bebek ve çocuk beslenmesinde güvenle kullanabilirsiniz.

Bebeğinize mantar yedirmenizde bir sakınca var mı?
Mantar, ülkemizde tüketimi düşük bir besin olmasına rağmen besin değeri oldukça yüksek bir besindir. Yüksek oranda D Vitamini içeren mantar aynı zamanda potasyumdan da zengindir. Yağ oranı ve kalorisi düşük, protein ve lif oranı yüksektir. Çalışmalar anti-viral ve anti-bakteriyal özelliklere sahip olması ile antioksidan özelliği bulunduğunu belirtmektedir.
Mantar tüketiminde dikkat edilmesi gereken ise doğru mantarların tüketilmesidir. Doğadan toplayacağınız mantarlar zehirli olabilir. Mantar zehirlenmesi oldukça ciddi sıkıntılarla sonuçlanabilir.
Marketlerden sertifikalı olan paketli mantarları almanız zehirlenme riskini azaltır, yine de mantar alırken kararmamış, üzeri çizik olmayan ve sertifikalı ürünler tercih edilmelidir. Zehirlenme ve alerji riski söz konusu olduğu için bebek beslenmesinde tercih edilmemelidir.
1 yaşından sonra güvendiğiniz mantarları doğru pişirme teknikleri ile bebeğinizin çorbalarına ve yemeklerine katabilirsiniz.

Bebeğinizin pastırma yemesinde bir sakınca var mı?
Pastırma, üretimi nedeni ile oldukça tuzlu bir besindir. Böbrek ve tansiyon hastaları için tüketilmesi önerilmemektedir. İçeriğindeki çemen otunun anne sütünü artırdığı etkisi bulunmuştur. Günümüz koşullarında pastırma üretiminde içerisine bazı maddeler eklenmektedir. Doğal yöntemlerle üretilmiş pastırmalar tercih edilmelidir. Çok tuzlu bir besin olduğu için bebek ve çocuk beslenmesinde uzak durulması sağlıklı olacaktır.
Uzman Diyetisyen Sernaz Çakır Ercil