7 Haftalık Gebelik

6. Hafta 8. Hafta

Sevgili anne, hamileliğin 7. haftasındasın. Yani 2. ayının içinde. Gebelikte 7. haftada yeni gelişmeler var mı merak ediyor musun? Bakalım 7 haftalık gebelikte seni ve bebeğini neler bekliyor?

7 Haftalık Bebek Gelişimi

"7 haftalık bebek nasıl olur?" diye merak ediyorsun, değil mi? İşte sana şaşırtıcı bir bilgi! 7 haftalık bebek ilk döllenmiş yumurta halinden 10.000 kat daha büyük. Bu büyümenin çoğu başta yoğunlaşıyor ve dakikada 100 hücre hızıyla yeni beyin hücreleri oluşuyor. Bu hafta bebeğinin baş bölgesinden popoya kadar olan uzunluğu hemen hemen 4 – 5 mm civarında. İşte gebelikte 7. haftalık bebek gelişimi:

  • Bu hafta bebeğinin ağzı ve dili şekilleniyor.
  • Bağırsakları gelişiyor ve apandisti şimdiden hazır.
  • Kol ve bacakları oluşturacak çıkıntılar oluşuyor. El, kol, omuz ve ayak, bacak, diz bölümleri şekilleniyor.
  • Bebeğinin böbrekleri de artık yerli yerinde. İdrar üretimi ve boşaltım görevlerine başlamaya hazırlanıyor.
  • Oluşmakta olan kafatası ise hala şeffaf. Büyüteçle bakacak olsan küçücük beyninin pürüzsüz yüzeyini görebilirsin.
  • 7 haftalık gebelikte kalp atışı da duyabilirsin. Önceki haftada duymadıysan bu hafta kendini hazırla! 7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa üzülme, 10. haftaya kadar bekleyebilirsin.
  • 7 haftalık gebelik kesesi de bebeğinle birlikte büyüyor, muayenede net şekilde görülebilir.

7 Haftalık Bebek Görüntüsü

Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

7 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Bebeğinin 7 haftalık ultrason görüntüsü bu şekilde. Ama hala bebeğin net değil, gördüğün şeyi büyük oranda kese oluşturuyor.

7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebelikte 7. hafta annedeki değişiklikler son derece yavaş. 7 haftalık gebelik görüntüsü, durumunu hiç belli etmez. Hamile olduğun hala belirgin değil. Bu hafta da insanlar sen söylemediğin sürece hamile olduğunu fark etmeyecek. Eğer bir süre bu durumu saklamak istiyorsan rahatlıkla saklayabilirsin. Şimdiye kadar birkaç kilo almış ya da vermiş olabilirsin. Bu normal bir seyir.

7 haftalık gebelik belirtileri hala hamileliğin erken dönem belirtileri ile aynıdır. Çünkü 7. hafta ilk trimesterin 2. ayına dahildir. Bu da hala erken dönemdesin demektir.

  • Halsizlik,
  • Yorgunluk,
  • Uyku isteği,
  • Mide kaynaması,
  • Sık idrara çıkma,
  • Kabızlık,
  • Hazımsızlık,
  • Gaz,
  • Şişkinlik,
  • Aşerme veya tiksinti,
  • Baş ağrısı, 7 haftalık hamilelik belirtileri arasında sayılabilir. Yani bu hafta bütün saydığımız şikayetleri veya içlerinden birkaçını yaşayabilirsin. Bu biraz da kişiden kişiye değişen bir süreçtir.

7 Haftalık Gebelik Görüntüsü

7 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar

Bulantıdan Ne Haber?

Hamilelikte 7. haftada mide bulantısı devam eder. Özellikle sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantı hareket ettikçe artar. Sabah bulantısı denilse de günün her saati olabilir. Bunun için yanında bir acil durum çantası taşıman seni rahatlatabilir. Zencefilli şekerler, tuzlu atıştırmalıklar yardımına koşacaktır.

Bakabilirsin: Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi

Gebelikte 7. haftada akıntı da yine görülen şikayetler arasındadır. Bu hafta da lökore denilen, beyazımsı, hafif vajinal akıntı yaşayabilirsin. Sulu, hafif kokulu ya da kokusuz olabilir.

7 haftalık gebelikte kahverengi akıntı da görebilirsin. Bunların nedeni hormonların gebelik sırasında genişleyen vajina duvarına yaptığı etkidir.

Akıntılarla ilgili daha ayrınıtlı bilgi için, Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımıza bakabilirsin.

Aşerme Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?

  • Her zaman bayıldığın yiyeceklerden tiksinmeye başladıysan,
  • Daha önce hiç sevmediğin yiyecekleri yemeye başladıysan,
  • Kimsenin fark etmediği yemek kokularından tiksiniyorsan endişelenme. 7 haftalık hamilelikte elbette bu da son derece normal bir durum…

Gecenin yarısı üzerinde pijamalarıyla sokaklarda çilek, turşu, ayva arayan koca klişesi eski moda bir komedidir. Çünkü çoğu hamile kadının aşermesi bu kadar ileri gitmez. Ama şuan eşin bunu bilmiyor. İstediğin kadar şımarıklık yapabilirsin.

Adet öncesi sendromun şiddetlenmiş hali gibi duygusal iniş çıkışlar yaşayabilirsin. Gerginlik, açıklaması olmayan ağlama isteği de olursa şaşırma.

Oku: Aşermek Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Hamilelikte 7. Hafta Nelere Dikkat Edilmeli?

7 haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler arasında öncelikle reçetesiz ilaç kullanmamak var. Elbette buna tüm hamileliğin boyunca dikkat etmelisin ama bu hafta bundan bahsedeceğiz.

Birçok insan reçetesiz ilaçları kendi isteği ile alıp kullanır. Aslında herkes için zararlı olsa da hamilelik süresince daha fazla dikkat edilmesi gereken bir konudur. Örneğin ağrı kesiciler, aspirin, kafein içerebilir. Öksürük şurupları ve uyku ilaçları %25 alkol içerebilir. Bunun şarap ve bira içmekten farkı yoktur. 7. haftanın da içinde bulunduğu, 5 ve 10. haftalar bebeğin en savunmasız olduğu kritik dönemlerdir. Bu gibi durumlara özellikle dikkat etmelisin.

Hamilelik döneminde reçetesiz ilaç, alkol, sigara, madde kullanımı gibi şeylerden uzak durman gerektiğini zaten biliyorsun ama hangi yiyeceklerden uzak durman gerektiğini merak ediyorsan Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler yazımıza göz at!

Doktorundan detaylı bilgi iste ve bu konuda temel bilgileri edin. Hangi ilaçları asla kullanmaman gerektiğini, hangilerini kontrollü kullanırsan sorun olmayacağını öğren. Doktorunun bilgisi haricinde sakın ilaç kullanma.

Tekrar belirtelim, 7 haftalık gebelikte kanama görürsen hemen doktoruna danış. Bu düşük belirtisi olabilir.

  • Hamilelikte spor yap,
  • Doğru beslen,
  • Zihinsel olarak hep olumlu bir modda ol. Bu üç etken hamilelik sürecini kolaylaştırır.

Hamilelik döneminde hafif ve etkili sporlar yapmaya ne dersin? Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamıza göz atabilirsin.

Hamilelikte Kilo Alımı

Hamilelik döneminde alınan kilo miktarı değişkendir. Toplam 25 kilo veya daha fazla kilo almaya kadar değişir. Kilo değişimi ne kadar artarsa komplikasyonların da artması söz konusu olur. Bu yüzden hamilelik döneminde kilo alımı için ideal bir rakam belirlemek zordur. Bunu hamile kalmadan önceki kilonuz belirler.

Uzmanların çoğu 20. haftaya kadar haftada 300 gram, 20 ve 40. haftalar arasında 450 gram alınmasını önerir. Hamilelikte kilo hesaplamanı bu orana göre yapabilirsin.

Bir kısmı ise kilo alım miktarının, az, normal ve çok kilolu kadınlar için değişkenlik göstermesi gerektiğini kabul eder. Buna göre, hamilelik öncesinde;

  • Düşük kilolular 14-20,
  • Normal kilolular 12-17,
  • Aşırı kilolular 7-12 kilo aralıklarında değişimine uğrayabilir.

Bu konuda merak ettiklerini Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey yazımızdan öğrenebilirsin.

Hamileliğin İlk Trimesterinde Cinsellik

Yedinci hafta, 2. aya bu da hamileliğin ilk trimesterına denk geldiği için hamilelikte 7.haftada cinsellik konusunu da değerlendirmek gerekir. Çünkü cinsellik hamileliğin farklı trimesterlerine göre değişkenlik gösterebilir.

İlk trimesterde kadınların çoğu, hamile hormonları kana karışır karışmaz libidolarının tepe üstü çakıldığını görürler. Aslında cinsel istekteki bu azalmanın şaşırılacak bir tarafı yoktur. Sonuçta mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, acıyan göğüsler cinselliği çekici hale getirecek şeyler sayılmaz. Fakat hamilelikle ilgili her şeyde olduğu gibi bu konuda da her kadının libidosu birbiriyle aynı değildir.

Eğer hormonların iyi tarafına denk gelirsen ilk trimesterda cinsellik konusunda hiç olmadığın kadar istekli olabilirsin. Cinsel organlar ultra hassas ve sürekli uyarılmış durumda olabilir.

Fakat birçok çiftin hamilelik döneminde cinsel ilişkinin doğru olup olmadığı ile ilgili kaygıları olur. Sağlıklı ve normal seyrinde giden hamile bir kadınla cinsel açıdan sağlıklı eşi için cinsel ilişkide tıbbi olarak hiçbir problem yoktur.

Birçok erkek cinsel ilişkinin bebeğe zarar vermesinden endişe eder. Eğer risksiz bir hamilelik geçiriyorsan ne cinsel ilişki ne de orgazm bebek için bir sorun yaratmaz. Çünkü bebek amniyotik kese ve sıvı tarafından gayet iyi korunmaktadır. Rahim kasları güçlüdür ve bebeği korurlar. Rahim ağzı enfeksiyonlara karşı koruyucu bir mukus tabakası içerir.

Bazı doktorlar, hamileliğin son 4 haftasında cinsel ilişki olmaması gerektiğini tavsiye eder ama hepsinin fikri aynı değildir. Bu konudaki en net bilgiyi kendi doktorundan alabilirsin.

Ayrıntısı burada: Hamilelikte Cinsel İlişki

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

6. Hafta 8. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

7 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?