27 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
27 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
Müjde! Artık bebeğinin boyu kafadan popoya değil; tepeden tırnağa ölçülebilecek. 27 haftalık bebek kaç kilo olur? Boyu kaç cm'dir, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
27 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
27 haftalık bebek kilosu | 1 kg |
27 haftalık bebek boyu | 40 cm |
- 27 haftalık gebelikte bebeğin kilosu 1 kg'nin biraz üzerine de çıkabilir.
- Gebelikte 27. haftayla beraber bebeğinin ağzında doğumda olacağından daha fazla tat alma tomurcuğu olur. Bu da senin yediklerini amniyotik sıvı aracılığı ile fark etmekle kalmayıp tepki bile verebileceği anlamına geliyor. Mesela bazı bebekler baharatlı yiyeceklere hıçkırarak tepki verirler. Ya da baharat tadını alınca tekme atabilirler.
- Ciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi henüz tam olarak olgunlaşmamış olsa da çok az kaldı.
- 27 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı yaklaşık %85 civarında.
27 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
27 haftalık hamile bir kadın, 6. ayını doldurmak üzeredir. Yani, bu hafta sona erdiğinde 27 hafta, 6 ay ve 2 trimesterı geride bırakacaksın.
27 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 27 haftalık bebek hakkında ayrıntılı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek!
27 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Anne adayları genellikle bir bebeğin ne sıklıkta hareket etmesi gerektiğini sorarlar. Bebek çok hareket ederse ya da hareketleri yavaşlarsa endişelenmeleri gerekip gerekmediğini öğrenmek isterler. Bu dönemde bebeğinin hareketlerinin yoğunluğu değişebilir. 27 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması normal mi? diye düşünebilirsin.
Bebekler sürekli hareket etmezler. Bizler günün bazı saatlerini dinlenmeye ve uyumaya nasıl ayırıyorsak onlar da günlerini düzenli yaşarlar. Sen hareketli iken o sakinleşir, sen sakinleştiğin zaman o hareketlenir.
Gebelik ilerledikçe bebeklerin hareket ve uykusu düzene girer. 1-3 saat arası artan ya da azalan hareketlilik dönemleri olur. Fakat her zamankinden farklı bir durgunluk ve hareketsizlik varsa, bebeğin alışkın olduğun şekilde aktif değilse doktorunla konuşmanda fayda var.
27 haftalık hamileyim bebeğim çok hareketli diyorsan bunda da şaşılacak bir şey yoktur. Çünkü bebeğin en hareketli zamanı 27-32. haftalar arasıdır. Artık yumruk atacak, tekmeleyecek kadar büyümüştür ve hala içeride yeterince hareket edebileceği kadar alan vardır.
27 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Senin çektirdiğin 27 haftalık bebek ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmayabilir. Her bebeğin anne karnındaki hareketleri ve pozisyonu farklı olabilir. Bu konuda endişe etmene gerek yok.
27 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
27 Haftalık Gebelik Görüntüsü
- Rahmin göbek deliğinin üzerinde yaklaşık 7, pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar 27 cm olarak ölçülür.
- Progesteron hormonunun harekete geçirmesiyle birlikte bu ay ciğer kapasiten genişlemeyi sürdürür. Solunumdaki bu değişim, kanın normalden daha fazla oksijen almasına ve karbondioksit atmasına olanak verir. Bunun sonuncu olarak daha hızlı nefes alabilir, hafif de olsa nefes darlığı çekebilirsin. Hamilelik süresince nefes egzersizleri yapman seni hem nefes darlığı hem de başka birçok konuda rahatlatacaktır.
- Sindirim sistemi içindeki yiyeceklerin hareketi hala yavaştır ve genişleyen rahim bağırsaklar üzerinde baskı yapmayı sürdürür. Sonuç olarak mide yanması ya da kabızlık çekmeye devam edebilirsin.
- Vajinal akıntı artabilir. Kokusuz ya da az kokulu, ince ve beyaz bir akıntıysa kaygılanacak bir şey yoktur.
Ayrınıtlı bilgi için: Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey!
27 Haftalık Gebelik Kilosu Kaç Olmalı?
27 haftalık gebelikte anne kilosunun ideal seviyede olması için 500 gram almak uygundur. Aldığın kiloların çoğu yağ birikiminden değil; bebeğin aldığı kilo, büyüyen plasenta ve amniyotik sıvı ile dokulardaki sıvı birikiminden kaynaklanır.
27 Haftalık Gebelikte Beslenme: A, B, E Vitaminleri Önemli!
A, B ve E hamilelik döneminde alman gereken en önemli vitaminlerdir. Fakat hepsi için mutlaka doktorunun önerdiği günlük alım miktarına uyman gerekir. Yetersiz alımın zararları olduğu gibi bu vitaminleri fazladan tüketmenin de sakıncaları vardır. Hamileyken her türlü ilaç ve özel bir gıda alımında mutlaka doktoruna danışmalısın. Şimdi bu 3 vitaminin her birine kısaca göz atalım:
-
A Vitamini: Bu vitamin insanın üremesi için temeldir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamini süt, yumurta sarısı, tereyağı, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, kayısı, brokoli, karalahana, havuç, şeftali, ıspanak, patates, bal kabağı, brüksel lahanası gibi besinlerde bulunur. Gebelik döneminde bu A vitamini kaynakları tüketilebilir. A vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar. Bağışıklık sistemi zayıflayınca çeşitli enfeksiyonel hastalıkların riski artabilir. A vitamini gebelikte anne karnındaki embriyonun gelişimi için önemli bir vitamin olduğu için eksikliğinde de embriyonun gelişiminde sorunlar çıkma ihtimali olacaktır.
-
B Vitamini: B6, B9 (folik asit) ve B12 dahil B vitaminleri hamilelik süresince önemlidir. Bebeğin sinirlerinin gelişimini ve kan hücrelerinin oluşumunu etkiler. Doktorun önerdiği miktarda B12 almazsan anemi gelişebilir. B vitamini için en iyi gıda kaynakları; süt, yumurta, muz, patates, kabak, avokado ve kahverengi pirinçtir.
-
E Vitamini: Bu vitamin yağların metabolizmaya karışmasına, kasların ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardım ettiği için önem taşır. Et yiyorsan genellikle yeterli miktarda E vitamini alabilirsin. Bu vitamin açısından zengin diğer gıdalar ise zeytinyağı, buğday tohumu, ıspanak ve kuru meyvelerdir.
Hamilelikte 27. haftada alman gereken vitaminlere dair daha ayrınıtılı bilgi için: Bunları Bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin Ve Mineraller Nelerdir
İhtiyaç Listesi Hazırlansın, Baby Shower Kutlaması Başlasın!
Nedir bu baby shower? İhtiyacın olan malzemelerin listesini hazırladığın ve arkadaşlarının bu listedeki hediyelerden birini alarak geldiği kutlamadır. "Olmaz öyle şey, ayıp." diyorsan, onları "Ne alsam acaba?" derdinden kurtardığını düşünmelisin. Hem ihtiyacın olan şeyi aldıklarını bilmek onları memnun edecektir. En iyisi listeyi hazırlamaya başla!
Listeyi hazırlamakla bitmiyor. Bu partiyi evde mi yoksa bir kutlama mekanında mı düzenlemek istiyorsun? Karar vermene yardımcı olması açısından Baby Shower Partisi Mekanı sayfamızı ziyaret edebilirsin.
Ayrıca her koşulda kutlamayı yapacağın yeri süslemeyi ve pasta sipariş etmeyi unutmamalısın. Süslemelere dair fikir almak istersen Baby Shower Organizasyonu sayfamıza, butik pasta siparişi için Baby Shower Butik Pasta sayfamıza bakabilirsin.
Son olarak, bol bol fotoğraf çek! Sen ya da konuklardan biri ya da bir fotoğrafçı, fark etmez. Bu fotoğraflara bakıp bebeğinle sobet edeceğin zamanlar gelecek, unutma. Eğer profesyonel birinin yardımı ile daha iyi olacağını düşünüyorsan Fotoğrafçılar sayfamıza bakmanı öneririz.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.