14 Haftalık Bebek Gelişimi
Büyüme hızlarındaki farklılıklara rağmen, anne karnındaki tüm bebekler aynı gelişim aşamalarından geçer.
Bebeinin Boyu | Bebeğinin Kilosu |
---|---|
9 - 10 cm | 57 gr. |
Bu hafta sıkılı bir yumruk büyüklüğünde olan bebeğin, uzayan boynu ve dikleşen başı ile daha düz bir pozisyon alacak.
Tiroit bezleri çalışmaya başladığı için artık hormon üretmeye de başlayacak. Üstelik bu haftanın sonunda damağı tamamen oluşacak.
Anne karnında bebek hareketleri 7. haftadan itibaren başlar ama sen hissetmezsin demiştik. Bu hafta artık küçük kıpırdanmalar hissedebilirsin!
14 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur mu?
En çok merak ettiğin konulardan biri cinsiyet tahmini değil mi? Eğer şimdiye kadar öğrenmediysen bu hafta üreme sistemindeki hareketlilikle birlikte artık bu bilgi netleşecek. Çünkü bebeğin erkek ise bu hafta prostat bezi, eğer kızsa yumurtalıkları oluşacak. Sonuç olarak bu haftada cinsiyet, gelişmiş üreme organlarına ultrason görüntüsü ile bakarak daha net anlaşılabilir.
Ayrıntılı bilgi al: Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?
14 Haftalık Bebek Görüntüsü
Burada detaylı bilgi var: Anne Karnında Ay Ay Bebek Gelişmi
14 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü
On dördüncü hafta gebelik ultrason görüntüsü buna benzer olabilir ama değişik olursa da endişelenme. Her bebeğin duruşu, konumu ve gelişimi farklı olabilir.
14. Haftada Annedeki Değişiklikler
Başta şu bilgiyi verelim. 14 haftalık gebelik kaç aylık olur? diye merak ediyorsan, bu hafta 4.ayın başlangıcına denk gelir. Yani karnın artık belli olmaya başlayacak, sen de kilo almaya başlayacaksın.
İşte bu hafta seni bekleyen belirtiler:
- İyi haber! Hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan sinir bozucu semptomlar artık yavaş yavaş azalır.
- Bir kara bulut gibi üzerinde dolaşan mide bulantısı peşini bırakma sinyalleri verir.
- Enerji düzeyinin artık yükselmeye başlaması beklenir.
- Tuvalet ziyaretleri seyrelmeye başlar.
- Göğüslerin hala çok iri olsalar da artık hassaslıkları azalabilir.
- Rahim, leğen kemiğinin içine sığmayacak kadar büyüdüğü için bacak damarlarına yaptığı baskı yüzünden geceleri bacak krampları yaşayabilirsin.
- Dönem dönem kasık ağrısı da hissedebilirsin. Bunun nedeni genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesi olabilir.
- Yaşayabileceğin sorunlardan bir diğeri ise yine rahmin genişlemesiyle birlikte ortaya çıkan hemoroit olabilir.
- Artık hamilelik öncesine göre daha hızlı nefes aldığını hissetmiş olabilirsin. Hatta nefes darlığı da çekebilirsin. Hamilelerin 3’te 2’si bu durumu genellikle 13. haftadan itibaren yaşar.
- Bu hafta itibariyle benlerindeki değişime ve büyümeye tanık olabilirsin. Renklerinde koyulaşma da gözlenebilir. Hatta daha önce olmayan küçük lekeler ortaya çıkabilir. Hadi buna da bak: Hamilelikte Yaşanan Cilt Sorunları
14 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Bu Hafta Nelere Dikkat Etmelisin?
Radyasyon
Hamilelik döneminde;
- Röntgen ışınları,
- Bilgisayarlı tomografi taraması,
- MR, bebeğe zarar vermesinden endişe edilen tetkik araçlarıdır.
Gelişmekte olan bir bebek için güvenli radyasyon miktarı bilinmemektedir. Bebek için tehlikeleri ise gelişim bozukluğu ve yaşamının daha sonraki döneminde kanser riskinin artmasıdır.
Bazı doktorlar en güvenli yolun hamilelikte hiç röntgen ışınına maruz kalmamak olduğuna inanırlar. Araştırmalar özellikle hamileliğin 8.ve 15. haftaları arasında ceninin büyük risk altında olduğunu gösterir. Bu konuda doktorunun güncel fikrini alman ve ona göre davranman en iyisi olacaktır.
Diş Bakımı
Hamilelik döneminde en az bir kere diş hekimine gitmelisin. Eğer dişlere tedavi uygulamayı gerektirecek bir durum varsa ve özellikle enfeksiyon varsa bu süreçten kendi doktorunu da haberdar etmelisin. Çünkü tedavi edilmeyen bir enfeksiyon sana ve bebeğine zarar verebilir.
Beslenme
- Düşük kalorili,
- Besin değeri açısından zengin,
- Az yağlı,
- Şekersiz gıdalarla düzenli beslenmekte zorlanıyorsan bir beslenme uzmanından yardım alabilirsin.
Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı sayfamıza göz atabilirsin!
Hamilelik dönemi diyet yapmak için uygun bir dönem değildir. Gerekli kalori alımını olabildiğince değerli besin kaynaklarından düzenli olarak karşılamanın önemli olduğu bir dönemdir.
Çünkü fazla ve kontrolsüzce kilo almak da hamilelikte bazı sorunlara yol açar. Fazla kilolar hamileliğe bağlı diyabet ve yüksek kan basıncı gibi daha fazla soruna neden olabilir. Bunun yanında;
- Bel ağrısı,
- Varisli bacaklar,
- Ciltte çatlaklar,
- Halsizlik de kontrolsüz kilo artışı ile artar.
Hamileliğin sırasında nasıl beslenmen gerektiğine dair ayrıntılı bilgi için, Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazımıza bakabilirsin.
Anneysen Öneriyor
Uzmanlar doğuma hazırlık eğitimlerine gitmenin hamileliğini, doğumunu hatta bebeğinin ilk günlerini daha bilinçli yaşaman açısından önemine değiniyor. Bu yüzden Doğuma Hazırlık Merkezi sayfamıza göz atmanı öneririz.
Mide bulantısı, kasık ağrısı hatta belki nefes darlığı bile çekebileceğin bu dönemde bedenine iyi gelecek şeylere vakit ayırman hem senin hem de bebeğin için çok iyi olacak. Bu hamilelik yogası veya nefes egzersizleri olabilir. Hamile Pilatesi ve Yogası Merkezleri sayfamızı incelemek işine yarayabilir!
Bedenindeki değişimleri, karnının büyümesini hafta hafta düzenli takip edeceğin fotoğrafların olsun istiyorsan bu süreçte fotoğrafçını seçmenin tam zamanı! Bilgi almak için Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamıza bakabilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.