3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
“3 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “3 aylık bebek boyu ne kadar uzamalı?” gibi sorularının cevabı aşağıdaki tabloda mevcut!
Kız (ortalama) | Erkek (ortalama) | |
---|---|---|
3 aylık bebek kilosu | 5,5 kg | 6 kg |
3 aylık bebek boyu | 59 cm | 61 cm |
3 aylık bebek baş çevresi | 39,5 cm | 40,5 cm |
- 3 aylık bebeğin, önceki ayda olduğu gibi gelişmeye devam eder.
- Yaklaşık 750 gr kilo alır ve 2 cm kadar boy atar.
- Bu süreçte bebeğin gözüne çok tombul gelebilir. Ama korkma, ilerleyen aylarda emeklemeye ve yürümeye başlayınca bu tombulluk yavaş yavaş ortadan kaybolacak.
Merak ettiklerin varsa: İlk Büyük Mücadele: Emekleme ve Yürüme
3 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
3 Aylık Bebeğin Görme Yetisi
Bebeğinin görme yeteneği büyük bir hızla gelişiyor. “3 aylık bebek nasıl görür?” diye soruyorsan, sen dünyayı nasıl görüyorsan birkaç ay sonra o da öyle görmeye başlayacak diyebiliriz.
- Üçüncü ayda bebeğin yakınında duran bir cisme odaklanmak için iki gözünü de içeri, uzaktaki bir cismi görmek için ise dışarı çevirebilir.
- Artık uzağı görmeye başlar ve arada bir miktar mesafe olsa da seni tanıyabilir.
- Yavaş yavaş renkleri tanıyabilir. Özellikle ana renkler ilgisini çeker.
- Bu ayda bebeğinin gözünde kayma ya da şaşılık gibi bir durum fark edersen, vakit geçirmeden doktoruna başvurmanı öneririz.
3 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi
Bebeğinin işitme yetisi iyice gelişti. Artık tanıdığı seslere karşı heyecanlanabilir ya da sessiz kalabilir. Tanımadığı bir ses olduğunda bir anda sesin geldiği tarafa dönüp kaynağını bulmaya çalışabilir.
3 Aylık Bebeğin Tat ve Koku Alma Yetisi
- Bu ayın sonlarına doğru bebeğin, farklı tatları birbirinden ayırt etmeye başlar.
- Anne sütü ile mama arasındaki farkı anlayabilir ve buna tepki gösterebilir.
- Yeni bir mama kullanıyorsan bunun yabancı bir besin olduğunu anlayabilir.
- Hoşuna gitmeyen kokular olabilir.
- Tüm bunlar bebeğinin beslenme tercihlerini de etkileyebilir.
3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bebeğin bu ay içerisinde bilinçli olarak hareket etmeye başlayacak. Ellerini havaya kaldırıp inceleyecek veya oyuncaklara isteyerek uzanmaya çalışacak. Bunların hepsinin altında motor becerilerinin gelişimi, düşünme, akıl yürütme ve planlama becerileri yatıyor.
Bu süreçte bebeğinin beyninde anılar ve deneyimler yer etmeye başlar. Sürekli tekrarlanan eylemlerle bellek yolları oluşur. Örneğin ağladığında senin ilgini çekeceğini veya güldüğünde ona gülümseyerek karşılık vereceğini bilir.
3 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
3 aylık bebeğinin çıkardığı sesler ve mimikler artar. Homurdanır, çığlık atar, cıvıldar, dilini dışarı çıkarır, gülücükler atar ve bu yollarla seninle sohbet etmeye çalışır. Böyle bir durumda ona eşlik etmeye çalış. “3 aylık bebek nelerden hoşlanır?” diye soracak olursan, sana sergilediği hareketlerin karşılık bulmasına bayılır diyebiliriz.
Artık seni ve babasını gayet iyi tanır, yabancı korkusu da henüz yoktur. Ama birkaç ay sonra senden ayrılmak istemeyebilir ve yabancılara sevimlilik yapmayabilir, aklında olsun.
Bu ayda bebeğin yalnızca ihtiyacını ya da duygusunu dile getirmek için değil, ilgi çekmek için de ağlayabilir. “3 aylık bebek neden ağlar?” diye merak içindeysen, sebeplerinden birinin ilgi görmek olduğunu sakın unutma!
Ağlayan Sızlayan Bebeğini Bu Stres Noktalarına Masaj Yaparak Rahatlat!
3 Aylık Bebek Neler Yapar?
-
3 aylık bebeğinin hareketleri önceki aylara göre daha hızlı ilerleme kaydedecek. Artık daha iyi kontrol ettiği başını dik tutabiliyor ve hatta 45 dereceye kadar kaldırabiliyor. Yani “3 aylık bebek başını tutabilir mi?” soruna, evet cevabı verebiliriz.
-
Daha yürümesine aylar olmasına rağmen ayakları üzerinde dik tutulduğunda tüm kuvvetiyle yere basıp adım atma hareketleri yapabilir. Ama tabii acele etme, bu ay da yürümeyecek. Bu sadece bir refleks!
-
Bebeklerde beyin gelişimi bu ay adeta birden ilerlemişçesine gözle görülür bir artış gösterir. Artık gerçek dünya ile daha uyumlu olacak ve etrafında olup bitenlere dikkat kesilecek kadar hassaslaşacak. Özellikle senin sesini duyduğunda, doğrudan sana bakıp cevap vermeye bile çalışabilir.
-
Üçüncü ay itibariyle ellerinin farkında olacak. Onları yumruk halinde değil, neredeyse tüm parmaklarını açarak inceleme ayında! Özellikle yatarken kendi ellerini incelemesi, her iki elini birbirine vurarak ses çıktığını öğrenmesi, buna sevinçle gülmesi ve iki elini kavuşturabilmesi bu ay gerçekleşecek. Hatta bu ayın sonuna doğru o ellerin oyuncaklara dokunup hareket ettirmeye yarayacağını da öğrenecek.
-
Ellerinin bir şey tutmaya yaradığını anlaması ve tuttuğu cisimleri sallamaya başlaması da bu ay içinde gerçekleşecek. Hatta hareket ettirdiğinde –özellikle sesli oyuncakların– ses çıkardığını öğrenmesi an meselesi. Bunu öğrendikten sonra, o oyuncağı elinden almak kolay olmayacak. 3. ay, elindeki her şeyi de ağzına götürmesi ile devam edecek. Hatta “3 aylık bebek neden elini ağzına sokar?” diye bir sorun da olabilir. Cevabı çok basit, her şeyi ağzı ile tanımaya çalışıyor!
-
Bu ayın en mutluluk verici gelişmesi artık yakınlarını net bir şekilde ayırt etmeye başlaması olacak. Sana ve eşine daha farklı davranacak, seni hemen tanıyacak, daha fazla gülüp daha az ağlayacak ve yalnız kalmak istemeyecek. Gördüğün gibi 3 aylık bebek davranışları gitgide değişiyor!
-
Bu arada bebeğin 3. ayda büyüme atağı dönemine girecek. Bu süreç senin için biraz zorlu geçebilir. Üstesinden kolayca gelmek için yazımızı okumanı öneririz: Büyümek Kolay Değil: Bebeklerde Büyüme Atakları
3. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?
Zaman ilerledikçe bebeğinin neler yapabileceğine dair listemiz değişiyor!
- Müjde! Bu ay sonunda bebeğin daha az ağlar, daha çok güler. Çünkü dış dünya ile ilişkisi gelişir.
-
Hem yatağında hem de oyun halısında yuvarlanır. Ama artık her şeyi ağzına götürdüğü için sakın oyun halısı üzerinde küçük parçalar bırakma! Bunlara muhakkak bak:Yerlerde Yuvarlanma Zamanı: En Çok Tercih Edilen 12 Oyun Halısı
-
Yavaş hareket ettirilen bir cismi görebilmek için kafasını o yönde çevirir ve yüzüne yakın bir cismi 180 derece takip edebilir.
-
Yabancılara olan tepkisi bu ay sonunda ortaya çıkar. Tanımadığı biri onu kucağına aldığında, önce inceler ve tanımadığını anladığında ağlamaya başlar.
3 Aylık Bebek Oyuncakları
3 aylık bebeğin gelişimi için oyuncakların önemi büyük! Çünkü bebeğinin etrafı iyi bir şekilde izlediği, eğlenmek istediği ve algılarının sonuna kadar açık olduğu bu dönemde, hem motor becerilerinin gelişmesi hem de keyifli vakit geçirmesi için oyuncaklar çok işe yarar!
Seslere ve renklere olan ilgisinin arttığını söylemiştik. Bu özelliklere sahip oyuncaklar faydalı olacaktır. Bakalım 3 aylık bebek nelerle oynar?
- Çıngırak, 3 aylık bebeğin için uygun bir oyuncak. Sesli olması bebeğini onunla oynamaya teşvik edecektir. Salladığında ses çıkardığını kavradığı an, en seveceği oyuncaklardan biri olacağına emin olabilirsin. Bu oyuncakla hem ince motor becerileri gelişecek hem de el-göz koordinasyonu güçlenecek.
Haydi öğren: Hangisi Hangisi? Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi?
-
Bebeğinin hareket eden ve renkli cisimlere olan ilgisini, parmak kuklaları ile karşılayabilirsin. Bu kuklaları parmağına geçir, bebeğine küçük şovlar düzenle! İlgi çekici renklerden seçmeyi unutma!
-
Bu ay bebeğinin dokunsal gelişimine destek olabilirsin. Ona, yumuşak ama farklı dokulardaki oyuncakları elletebilir ve bunların neler olduğunu anlatabilirsin. Bu noktada, 3 aylık bebek oyuncak seçimi için bir öneride bulunabiliriz. Bazı bebek kitaplarının içinde yumuşak, sert, tüylü materyallerde öğretici kumaşlar oluyor; onlardan alabilir ve bebeğinin bu dokuları öğrenmesini dokunsal olarak sağlayabilirsin.
3 aylık bebek oyuncaklarına buradan bakabilirsin: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları
- Kırılmaz bir ayna ile ona kendisini gösterebilir ve gözünü, burnunu, ağzını tanıtabilirsin. Tabii aynadakinin henüz kendisi olduğunu fark etmeyecek; ama yine de beyninin bir köşesinde burun, ağız ve gözün varlığını not edeceğine emin olabilirsin. Zaten sen olmasan bile o aynayı yakaladığı anda kendisini zevkle inceleyecek ve sesler çıkararak yansımasını seyre dalacağını göreceksin.
Bebeğimin Gelişimi İçin Neler Yapmalıyım?
Bu sorunun cevabı, aslında hep ilgi olacak. 3. ayda tıpkı önceki aylar gibi bebeğinin gelişimi için ona ilgi göstermelisin. Tabii her ay aynı ilginin yanı sıra, sürekli artan bir öğretme süreci de benimsemelisin.
-
Öncelikle yukarıda verdiğimiz oyuncak önerilerini dikkate alıp hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine katkıda bulunmalısın.
-
Üçüncü ayda bebeğinin gelişimi için yapmaktan en çok hoşlanacağın şeyi açıklıyoruz. Ona öpücükler kondur! Bebeğine nazikçe masaj yapabilir ve burnuna, omzuna öpücükler kondurarak ilgini ve sevgini hep hissetmesini sağlayabilirsin.
-
Bebek masajı, hem rahatlaması hem de gaz çıkarması için harika bir yöntem olacak. Kolay bir bebek masajı için bebeğini yıkadıktan sonra tercih ettiğin bir bebe yağını elinde ısıtarak kollarına, bacaklarına ve göbeğine minik masajlar halinde sürebilirsin. Hatta bu işlemi yaparken rahatlatan bir müzik de açmanı tavsiye ediyoruz. Masaja başlamadan önce onu hasta etmemek için ortamın yeterince sıcak olduğunu kontrol etmelisin.
-
Onu mutlu etmek için tepkisini ölçebilirsin. Eğer hoşlanmıyorsa başka bir yağ deneyerek ya da farklı hareketlerle masaj yapmalısın. Yine huzursuz oluyorsa masajı birkaç ay sonrasına bırakabilirsin.
3 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
3 aylık bebeğin beslenme düzeni genellikle sabittir. Hemen hemen aynı saatlerde uyanır, emer, kısa süre uyanık kalır, sonra uyur ve yine uyanır, emer ve daha sonra öğle uykusuna geçer. Öğle uykusundan uyandıktan sonra akşama kadar daha uzun bir süre uyanık kalacak. Genellikle çoğu bebek için 3. ay durum bu şekilde devam eder.
Emzirme saatlerini kolaylaştır: Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 11 Emzirme Dönemi Ürünü!
3 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?
Üç aylık bebekler için 3 saatte bir emzirmek idealdir, fakat bebeğin doymuyorsa daha sık emzirebilirsin.
Hala anne sütüne ya da devam sütüne (formül mama) devam etmelisin. Katı gıdaya geçmek için daha birkaç ayın var, acele etme sakın. Eğer sütünün yetmediği durumlar varsa devam sütü ile takviye yapabilirsin, ama buna kendin karar verme. Tıpkı 2. ayda önerdiğimiz gibi yine doktorunun tavsiyesini beklemelisin.
Bu yazıdan bilgi alabilirsin: 10 Soruda Devam Sütü Hakkında Merak Ettiklerin
Anne Sütü Sağma ve Göğüs Pompası Kullanımı
- Çalışan bir anneysen ve yakında işe dönmen gerekiyorsa biberon kullanma vakti geldi demektir. Beşinci ayın başında işe başlayacaksan en geç 3. ayın ortasında anne sütünü biberon ile vermeye başlamalısın. Tabii yeterli sütün olduğundan emin olmalısın.
Seçimine yardımcı olalım: Hangi Biberonu Almalısın? Annelerin En Çok Tercih Ettiği 9 Biberon Markası ve Modeli
-
Bu kadar erken biberona geçmeni önermemizin sebebi, bebeğinin biberona alışmasını sağlamak! Fakat anne ve bebek arasındaki bağın azalmaması için tüm beslenmeleri biberonla yapmamalı, emzirmeye de devam etmelisin.
-
Bebeğini biberonla besleyebilmek için bir göğüs pompası almalısın. Eğer hala almadıysan elektrikli ya da manuel göğüs pompalarını incelemeye başlamalısın.
Daha ayrıntılı bilgi için 0-6 aylık bebek beslenmesi sayfamıza bakabilirsin.
3 Aylık Bebek Beslenmesi: Dikkat Etmen Gerekenler
-
Bebeğinin beslenmesi hala düzene girmediyse, bu ay beslenme düzeni oturtmaya çalışmalısın.
-
Emzirme aralığını yavaş yavaş uzatmaya başlamalısın. Bunun için önerimiz, öncelikle gece emzirmelerini alıştıra alıştıra azaltman. Daha uzun uykuya dalması için, 3 aylık bebek gece beslenmesi, artık 3-4 kez değil; sadece 1-2 kez olmalı. Fakat aç kalmadığından da emin olmasın. Eğer bebeğin süt emdiği sırada uyuyakalıyorsa tam uyuklamadan önce gazını çıkartıp tekrar emzirmelisin. Böylece daha deliksiz bir uyku uyuyabilir.
Emziren annelerin en büyük sorusu: Bebeğim Doyuyor mu?
-
Hatta gece daha az emzirmek için gündüz iyi beslendiğine emin olmalısın. Gündüzleri mutlaka doymuş olmalı.
-
Artık 2 saatte bir uyandırıp emzirme zamanı geçtiği için daha uzun aralıklarla bebeğini beslemelisin. Tabii bunu bir anda değil; yavaş yavaş arayı açarak yapmalısın. Örneğin her geçen gün emzirme aralığına yarım saat ekleyerek beslenme arasını uzatabilirsin.
-
Bebeğin bu ayda birden memeyi reddedebilir. Bunun sebepleri arasında bebek reflüsü, alerjiler ve senin beslenme tarzın gibi daha birçok durum var.“3 aylık bebek neden emmek istemez?” soruna cevap bulmak için “Bebeğim Emmiyor” Diyorsan Meme Reddine Neden Olan Bu Durumları Bilmelisin yazımıza bakabilirsin.
-
Bebeğin için dengeli beslenmeye ve yeterince sıvı almaya özen göstermelisin. Bu yazı sana yardımcı olacak: Eğrisiyle Doğrusuyla 11 Maddede Emziren Anne Diyeti
-
Bebeğinin beslenme düzeninde yapacağın düzenlemeler, boşaltım sisteminde değişikliklere neden olabilir. Altında başka bir problem yoksa ve bebeğinin bu bağırsak hareketlerine ateş, kusma gibi belirtiler de eşlik etmiyorsa “3 aylık bebek neden ishal olur?”, “3 aylık bebek neden kaka yapmaz?” sorularının cevabı, beslenmesindeki değişikliklerdir.
Bakalım neler yapabilirsin: İçi Kurudu Yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?
3 Aylık Bebek Neden Kusar?
Bebeğinin beslenme sonrasında ağzından beyaz ve pütür pütür bir madde gelebilir. Bu durum halk arasında “bebeğin peynir gibi kusması” olarak da biliniyor. Ama bunun kusma olarak adlandırılması yanlış! Çünkü bu beyaz, pütürlü sıvı aslında bebeğin tükürme refleksi. Bu refleks, bebek reflüsü, çok beslenme gibi nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Ama çok ciddi bir sorun değil, telaşlanma.
Kusma, çok daha farklı bir durum! Bebeğin kusarken midesindeki tüm maddeleri, ağzından fışkırırcasına boşaltır ve altında daha farklı problemler yatar. Bu iki durumu karıştırmamalısın.
Buradan daha fazla bilgi alabilirsin: Bebekler Neden Kusar?
3 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Her geçen ay senin lehine işliyor. 3 aylık bebek uykusu, geçen aylara göre çok daha iyi durumda. Bebeğinin uyku düzeni, artık iyice oturmaya başlayacak.
”3 aylık bebek kaç saat uyur?”
Bu soruna, 6-8 saat cevabı verebiliriz. Tabii, bu uykunun aralıksız bir uyku olmayacağını unutmamalısın! Sabahları erken uyansa bile gündüz öğlenden önce 2-3 kez, öğleden sonra da 2 saat uyuyabilir. Daha fazlası için akşamı beklemeni tavsiye ediyoruz.
Bu süreci kolaylaştıralım: Aşırı Kapsamlı 0-3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Rehberi
Kaç Aylıkken Bebeği Kendi Odasında Yatırmalıyım?
Tam iki ay boyunca bebeğinle aynı odayı paylaştın. “Artık kendi odasına yatırmalıyım.” diye düşünüyorsan, yavaş yavaş alıştırmaya başlayabilirsin. Fakat 6. aya kadar aynı odada yatırmak istersen de bunun sorun olmayacağını bilmelisin.
Bu bilgiler de aklında olsun: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Sadece odaları ayırmaya karar verdiğinde kendine şu soruyu sormanı tavsiye ediyoruz: “Bebeğimi hala sık sık besliyor muyum?”
Eğer hala sık sık besliyorsan, ayrı oda senin için ne kadar sorun olacak bunu düşünmelisin. Ayrıca bu süreçte eşinle cinsel ilişkiye başladığın için bebeğinin odada olması, uyusa bile rahatsız hissetmenize yol açacak mı, onu da düşünmelisin. Bu ay ayırmazsan sonra kendi odasına geçirmekte biraz zorlanabilirsin, bunu da göze almalısın.
Merak ettiklerini yazdık: Kaldığın Yerden Devam: Doğum Sonrası Cinsel İlişkiye Dair Kafana Takılan Her Şey
Tüm bunları düşünerek karar vermeni tavsiye ediyoruz.
Bebekle Aynı Yatağı Paylaşmanın Zararları
Bebek sahibi olmaya çok hevesli birçok anne-baba gibi senin de onun kokusunu her an içine çekmeye bayıldığını tahmin ediyoruz. O nedenle kendi beşiği, park yatağı veya sepet yatağı olsa bile, birçok ebeveyn bebeklerini kendi yataklarına almayı tercih ediyor. Fakat bunun yarardan çok zararı olduğunu bilmelisin.
- Yapılan araştırmalar, ebeveynleri ile uyuyan bebeklerin çoğunda uyku problemleri olduğunu saptamış ve kendi başlarına uykuya dalmalarında güçlük çektiklerini göstermiştir. Bu durum, 3 aylık bebeğin için uyku düzeni sağlamaya dair sarf ettiğin bütün çabalara zarar verebilir.
-
Bu ayda hala SIDS yani ani bebek ölümü sendromu riski devam ediyor. Bebeğinin seninle birlikte yatarken birden nefessiz kalma ihtimali söz konusu. Ayrıca yorgan, battaniye ve yastık gibi materyaller de bu soruna yol açabilir.Peki, nasıl uyuyacak bu bebek dersen: Anneysen İnceledi: Marka ve Fiyat Karşılaştırmalı Bebek Uyku Tulumu Modelleri
-
Ailesi ile aynı yatakta uyuyan bebekler kendini ayrı bir insan olarak algılamakta güçlük çekebilir.
-
Bebeğinle aynı yatakta yatman eşinle yaşayacağın cinsel ilişki sürecini de kötü etkileyebilir.
-
Uyurken istemesen de bebeğine zarar verebilirsin.
-
Sen ve eşinle birlikte uyuduğu zaman ne kadar çok olursa yatakları ayırmak da o kadar güçleşecektir.
Bunları aklının bir köşesinde tutarak aynı yatakta yatmanızı tavsiye ediyoruz.
Bakalım uzmanlar ne diyor: Çocuğun Anne Babasıyla Birlikte Uyuması Doğru mudur?
Aşı Takvimi
İshal aşısı denen rotavirüs aşısını geçen ay yaptırdıysan bu ay başka aşı yaptırmayacaksın.
Bebeğinin hangi dönemlerde hangi aşıları olması gerektiğine dair, daha çok bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.
Videosu da var!
Bebeğinin Fotoğrafları!
Artık bebeğin ilk iki ayda olduğu kadar sakin değil! Daha az uyuyor ve diğer iki aya kıyasla çok çeşitli hareketler sergiliyor. Gülüyor, kendini inceliyor, yuvarlanıyor, hatta sinirleniyor! Bu değişimi fotoğraflarla da takip etmek istersen; sadece 3. ayın değil, her ayın fotoğraflanmasını sağlayabilirsin. Bu güzel gelişimin fotoğraflanmasına dair bilgi edinmek için, Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamızı inceleyebilirsin.
Kaynaklar:
Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff
0-2 Yaş Doğru Beslenme-Dr. Şirin Seçkin
Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları
Çocuğunuzun İlk 6 Yılı-Prof. Dr. Haluk Yavuzer
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.