5 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
“5 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “5 aylık bebek boyu kaç cm’dir?” gibi sorularına aşağıdaki tabloda yanıt bulabilirsin.
Kız (ortalama) | Erkek (ortalama) | |
---|---|---|
5 aylık bebek kilosu | 6,5 kg | 7,25 kg |
5 aylık bebek boyu | 63,5 cm | 65 cm |
5 aylık bebek baş çevresi | 41,5 cm | 42,6 cm |
- Bu ayda bebeğinin büyüme hızı, ilk 3 aya göre biraz daha yavaş ama 4. ay ile neredeyse aynıdır.
- Birçok 5 aylık bebek bu aşamada 450-650 gram veya biraz daha fazla kilo alır.
- Boy ve baş çevresi de 1,25 cm kadar uzar.
Bunlara da bak: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
5 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
5 Aylık Bebeğin Görme Yetisi
- Parlak renkler 5 aylık bebeğinin hala favorisi olsa da artık birçok rengi ayırt edebiliyor. Buna birbirine yakın tonlar da dahil. Ayrıca gözüyle nesneleri takip edebilme yeteneği de geliştirdiği için büyük cisimlerin yanında küçük cisimler de dikkatini çekiyor. Henüz elleriyle küçük cisimleri yeterince kavrayamasa bile deneyeceğine emin olabilirsin.
- Artık izleme yeteneği ve koordinasyon becerisi iyice gelişti. Bu ay büyük bir topu görebileceği yerde aşağı yukarı zıplatırsan zamanla topu takip ettiğini gözlemleyebilirsin. Topu duvara doğru yuvarlayıp geri döndürerek de aynı gözlemi yapabilirsin.
Tespit edilmesi zor sorunlardan biri için dikkatli olma vakti: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!
5 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi
- Artık seslerin geldiği yönü biliyor ve fark ediyor. Her yeni seste o sesin geldiği yere dönecektir. Bakmadığı bir yönde sesli bir oyuncak ya da anahtar sallayarak tepkisini ölçebilirsin. Henüz tepki vermiyorsa bu hareketi sık sık tekrarlayarak gelişmesini destekleyebilirsin.
- Bebeğin artık seslerden duyguları da ayırt edebilir. Onunla konuşurken ses tonuna dikkat etmeni öneririz.
5 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
- Bebeğinin hafızası gitgide gelişiyor. Artık yaşadığı anları, yüzleri ve cisimleri aklında tutabilir ve hatırlayabilir.
- Sebep-sonuç ilişkisi kurma konusunda artık daha başarılı. Örneğin ağladığında onun yanına geleceğini bilir.
- Bebeğin dil gelişimi konusunda da iyi durumda. Artık bazı sesleri taklit edebilir. Özellikle “a” ve “o” seslerini sık sık tekrarlayacak.
Hadi bak: Bebeğin Beyin Gelişimini Desteklemek İçin Zengin Uyaran Çeşitliliği Nasıl Sağlanır?
5 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
- Bebeğin 5. ayda duygularını yansıtabilir ve tepki verebilir. Sevdiği bir olay gerçekleştiğinde gülücükler ve çığlıklar atarken sevmediği bir durum karşısında kaşlarını çatabilir.
- En sevdiği aktivite senle birlikte olmaktır. Artık tanıdığı insanlarla vakit geçirmek onun için önemlidir, bu düzen bozulunca tepki gösterir.
- Onunla konuştuğunda seni dikkatle dinler.
Bu, ilginç bir bilgi: Bebek İşi Bir İletişim Şekli: Bebek İşaret Dili
Bu ayın gelişim basamaklarını bir tabloda inceleyelim!
Dil gelişimi | Bilişsel gelişimi | Sosyal gelişimi |
---|---|---|
Kendi ismini duyunca sesli tepki verir. | Yarı saklanmış nesneleri bulabilir. | Sosyal oyunlardan hoşlanır. |
”Hayır” kelimesine tepki verir. | Nesneleri elleri ve ağzıyla tanır. | Aynada kendini görmeyi sever. |
Sesinin tonundan duygularını anlayabilir. | Ulaşamayacağı nesneleri almak için çaba gösterir. | Senin duygularına tepki verir. |
Mutlu olduğunu göstermek için sesini kullanabilir. | Genellikle eğleniyor gibi görünür. | |
Ünlü harfleri tekrarlar. | Oyuncaklarla oynamayı sever. |
5 Aylık Bebek Neler Yapar?
Eğer aklında 5 aylık bebeğim neler yapabilir? sorusu varsa cevabını aşağıdaki maddelerde sıralıyoruz.
- Müjde! Artık seni resmen tanıyor. Hatta sesini duyduğunda hem beslenme vaktinin geldiğini anlıyor hem de eğer ağlıyorsa sesini duymak onu susturabiliyor.
- Bu ay bebeğin bol bol neşeli çığlıklar atabilir.
- Bir yerden bir yere yuvarlanabilir.
- Dik oturtulduğunda başını düz tutabilir.
- Yüzüstü ya da karnının üzerinde yatarken kollarından destek alarak göğsünü yerden kaldırabilir. Buna da bak: Bebekler Daha Güçlü: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)
- Küçücük nesnelere dikkat edebilir.
- İnsan seslerine tepki verebilir veya sesin olduğu yere dönebilir.
- Parmaklarının ucuna değdirilen çıngırağı kapabilir.
- Dikkat çekmek için gürültülü sesler çıkarabilir.
- Adını söylediğinde anlayabilir.
- Seni, babasını ve çok sık gördüğü aile üyelerini yabancılardan ayırabilir.
- Ayakları ve ayak parmakları dikkatini çeker. Özellikle sırtüstü yatarken onları tutmaktan hoşlanır.
- İlgi üzerinde değilken dikkat çekmek için ya da elinde olan bir şey alındığında ağlayabilir.
- Sakince konuşulduğunda ağlamaktan vazgeçebilir.
- Elindeki nesneyi sırf çıkardığı ses hoşuna gidiyor diye yere bırakabilir ve sonucu kıkırdamalar ile taçlandırabilir.
Bunların birçoğu ince ve kaba motor gelişimlerine bağlı meydana geliyor. Gel bakalım neymiş bu işin özü: Hangisi Hangisi? Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi? Not: Bazı bebekler bahsettiğimiz gelişim aşamaları konusunda geri kalabilir. Eğer bebeğinin gelişimi konusunda endişelerin varsa doktoruna danışmanı öneririz. Bebeğin prematüre doğduysa gelişimi normal bebeklere göre daha yavaştır, bu da aklında olsun.
Hadi öğrenelim: Kimsin Sen Prematüre Bebek?
5. Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılır?
Bebeğinin bu dönemdeki gelişimi için onunla sürekli oyunlar oyna, konuş ve mümkün olduğunca kitap oku. Aşağıda 5 aylık bebek zeka gelişimi için yapmayı deneyebileceğin birkaç öneri sıraladık:
- Eline bir oyuncak ver, sonra aynı oyuncağı diğer eline geçir. Bir elinden diğerine geçişi birkaç kez gösterirsen zamanla onun da bu hareketi kendi kendine yaptığını görebilirsin.
- Kollarının altından tutarak ayakta durdurabilirsin. Bu hareketi yaparken başta gergin tuttuğu bacaklarını zamanla gevşetmeyi öğrenecek.
- Oyun halısında oynarken bazı oyuncakları biraz uzağa koyarak ona ulaşmasını sağlayabilirsin. Yerlerde Yuvarlanma Zamanı: En Çok Tercih Edilen 12 Oyun Halısı
- Bebek kitapları edinebilirsin. Ona her gün aynısı olsa bile kitap okumaya başlamalısın. Ayrıntısını buradan öğrenebilirsin: Bebeğine Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri
- Gezmeye çıktığınızda etrafı ona anlatmalısın.
5 Aylık Bebek Oyuncakları
- Bebeğin hala ses çıkaran ve renkli şeylerden hoşlanıyor. Ayrıca yakalama refleksini artık bilinçli gerçekleştiriyor ve bu konuda çok daha iyi durumda! Öyleyse artık daha karmaşık oyuncakların olduğu oyun minderleriyle oynamasını tercih edebilirsin.
- Bebeğinin dokunma duyusunu geliştirmek için keçe kitaplar da iyi bir fikir olabilir.
- Henüz renkli bloklarla oynaması için erken ama bu oyuncakları eline verip şekilleri kavramasını sağlayabilirsin.
Daha fazlası burada: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları
Bebeğin Diş Çıkarması
Diş çıkarma ortalama 6.-7. aylarda görülür. Ancak, 5 aylık bebek diş çıkarır mı? diye sorduğunda, sana evet cevabı verebiliriz. Daha önceden de anlattığımız gibi bazen 3. ya da 4. ayda da bebeğin diş çıkarabilir.
Eğer bebeğinde diş eti kaşıntısı, salya artışı, hafif ateş gibi semptomlara rastlıyorsan, miniğin diş çıkarma sıkıntısı yaşıyor demektir. Kaşıntılar başladıysa ihtiyacın olacak: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı
Bebeğinin diş çıkarmasına dair ayrıntılı bilgi için, 8 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! adlı yazımızı okuyabilirsin.
5 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
5 aylık bebeğini, hala anne sütü verebilecek durumdaysan ve doktorun aksini belirtmediyse anne sütü ile beslemeye devam etmelisin.
Bu dönemde annelerin kafasında genellikle “5 aylık bebek ek gıda almaya başlayabilir mi?” sorusu oluyor. Ama bebeğine ek gıda vermek için henüz erken, bilmelisin. Bebeğinin anne sütü ya da formül mama ile besleniyor olması fark etmez. Ek gıdaya geçiş için tavsiye edilen dönem bebeğinin 6. ayı, bunu sakın unutma! Ek gıdaya erken başlamanın pek çok zararı var.
- Bebeğinin besin alerjisine yakalanma riski artar. Buradan bak: 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
- Sindirim sistemi henüz ek gıdaya alışkın olmadığı için mide ve bağırsak problemleri yaşar.
- Emziriyorsan süt üretimin düşer.
Bunlar gibi birçok neden yüzünden, ek gıdaya geçiş için mutlaka 6. ayı beklemelisin.
Ek gıda hakkında bilgi almak istersen: Başlangıçta Her Şey Püreydi: Ek Gıdaya Geçiş Rehberi
5 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?
“5 aylık bebek ne yer?” diye soracak olursan sana tek bir bilgi verebiliriz. Anne sütü ya da yetersizse formül mama! Bu ay da 4 aydaki beslenme düzenini uygulamaya devam edebilirsin. Bunun dışında bebeğine hiçbir şey verme! Sabırsızlanıyorsun biliyoruz ama ek gıdaya geçiş için kısa süre kaldı, biraz daha bekle!
5 aylık bebek beslenmesi hakkında aklına gelen tüm sorular ve daha ayrıntılı bilgi için 0-6 Aylık Bebek Beslenmesi sayfamızı inceleyebilirsin.
5 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
5 Aylık Bebek Uyku Saatleri Nasıldır?
Bu dönemde bebekler günde ortalama 14,5 saat uyurlar. Ancak, 5 aylık bebek uykusunun nasıl şekilleneceği değişebilir. Bazı bebeklerin gündüz uykusu 1-1,5 ya da 1-2 saatlik 1 ya da 2 kez öğlen uykusuna dalarken, bazı bebekler 20’şer dakikadan 5-6 uyku uyuyabilir. Unutma, her bebek farklıdır ve önemli olan uykunun kalitesidir.
Bebeğinin Düzenli Öğle Uykusu için Uygun Ortamı Sağlama
- Oda sıcaklığı ne soğuk ne de çok sıcak olmalı.
- Bebeğinin üzerini boğacak kadar örtmemelisin. Bu ayda ani bebek ölümü sendromu riski hala devam ediyor. Şimdilik ince battaniyeler veya uyku tulumu kullanabilirsin.
- Kucak ya da koltuk yerine ona rahat bir ortam sağlayan yatağında, odasında uyutmalısın.
- Bebeğini yatağına koyduktan sonra sırtını bir süre sıvazlayarak ona varlığını hissettirmelisin. Böyle bir davranışta bulunmak, 5 aylık bebek psikolojisi açısından olumludur. Böylelikle bebeğin güven eksikliği yaşamamış olur.
Bu bilgiler de aklında olsun: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi
- Aç karnına, tuvaletini yapmasına yakın ya da çok gürültülü bir ortamda kaliteli bir uyku uyumasına imkan yoktur. Uyuturken bunlara mutlaka dikkat etmelisin.
- Öğle uykuları arasındaki mesafeyi de uzun tutmalısın.
Aşı Takvimi
Bu ay bebeğinin aşı takvimi boş. Diğer aylara dair bilgi edinmek için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakmanı öneririz.
Hatırlatma: Diş Buğdayı Hazırlıkları!
Eğer bebeğin ilk dişini çıkarıyorsa sen de diş buğdayı kutlaması yapabilirsin! Bu geleneğin amacı, bebeğin buğday gibi düzgün ve güçlü dişlere sahip olması. 5. aydan itibaren bu kutlamaya hazırlıklı ol. Çünkü bebekler 6 ve 7. aylarında ilk dişlerini çıkartabiliyor.
Bu dönemi ve bebeğinin dişli hayatının başlangıcını daha keyifli bir hale dönüştürmek istersen birçok anne gibi sen de bir kutlama organize edebilirsin.
Nasıl bir organizasyon yapmak istediğine karar vermene yardımcı olması için organizasyon ve süsleme firmalarını araştırabilirsin. Diş buğdayı partisi için konseptler, ikramlar, hediyelikler ve süslemeler konusunda yardım alacağın firmayı seçebilirsin.
Ayrıca bu kutlama çok güzel fotoğraflarla hatırlansın istiyorsan, yenidoğan ve bebek fotoğrafçısı sayfamızdan çalışmak istediğin isimleri araştırabilirsin.
"Diş buğdayı kutlamasını bir çocuk parti mekanında yapmak istiyorum ve tüm sevdiklerimi, etrafımızdaki çocukları davet etmek istiyorum." diyorsan mekan araştırmalarına başlamalısın. Bunun için lokasyon olarak sana en uygun diş buğdayı parti mekanını araştırabilirsin.
Kaynaklar:
Bebeğinizin İllk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff
Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann
Çocuğunuzun İlk 6 Yılı-Prof. Dr. Haluk Yavuzer
Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.