22 Aylık Bebek Gelişimi

21 Aylık 23 Aylık

22 aylık bebeğin rutinlerine son derece bağlı, her şeyi yönetmek isteyen, taklit yoluyla günlük hayatı öğrenmeye çalışan, sabırsız küçük bir insana dönüşecek! 2 yaşına yaklaşıyor, bağımsızlık duygusu ön plana çıkıyor ve 22 aylık bebek etkinlikleri de buna göre değişiyor. 22 aylık bebek gelişimi hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam et!

22 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

“22 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “22 aylık bebek boyu kaç cm uzamalı?” sorularının cevabını aşağıdaki gelişim tablosundan alabilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
22 aylık bebek kilosu 11,3 kg 12,0 kg
22 aylık bebek boyu 85,5 cm 86,9 cm
22 aylık bebek baş çevresi 47,0 cm 48,0 cm

Aklında olsun: Çocuklarda Yetersiz Büyüme Nasıl Anlaşılır?

22 Aylık Bebek Neler Yapar?

22 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi

  • Merdiven çıkabilir.
  • 4-6 küpten kule yapabilir.
  • Ellerini yıkayıp kurulayabilir.
  • Zıplayabilir.

Hadi öğren: Çocuğun Hangi Yaşta Hangi Hareketleri Yapabilir?

22 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

Not: Bazı bebekler bu aşamalara zamanında erişemeyebilir; çünkü her bebeğin gelişimi birbirinden farklı ilerler. Eğer bebeğinde bir gelişim sorunu olduğunu düşünüyorsan doktoruna danışmanı öneririz.

22 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

  • Bebeğin dünyanın kendi etrafında döndüğünü düşünüyor. Her şey onun istediği gibi ve istediği zamanda olmalı! Alışverişe gittiğinde sırada durmak, salıncaktaki çocuğun inmesini beklemek söz konusu bile değil onun için. Bu benmerkezci tutumu ileride de bencil olacağını göstermiyor şüphesiz. Bebeğin sadece sabırsız ve bu da yaşının bir özelliği!

İlgini çekebilir: Bebeğin Bu 5 Karakterden Hangisine Sahip?

  • Rutinlerin çocuğunun hayatında önemli bir yer tuttuğunu yazılarımızda çok kez vurguladık. Rutin, çocuğun güvende hissetmesini sağlar ve gelişimi açısından da önemlidir. Çoğu çocuk giydiklerinde, yediklerinde ve içtiklerinde bir düzen bekler. Bu düzen halindeki ufak sapmalar dahi büyük tartışmalar başlatabilir. Çünkü bebeğin henüz çok küçük ve sana bağımlı. Zaten kontrol edebildikleri sınırlı. Hayatındaki bazı küçük şeyleri kontrol edebiliyor olmak da kendisine saygı duyulması açısından önemli.
  • Bebeğinin bu rutinleri seni zorlayabilir. Çünkü bebeğin yeni oto koltuğuna, halıya ya da senin gözlük takmana bile tepki verebilir. Tüm bunların normal olduğunu bilmelisin.
  • Bebeğin aynı kitabı defalarca ama defalarca mı okutuyor? Bu da çok normal! Tıpkı rutinler gibi kitaptaki karakterleri, resimleri tanıyor olmak, bir sonraki sayfada hangi resmi göreceğini bilmek güven duymasını sağlayabilir. Ayrıca ilk okuduğunda bir cümleyi anlamıyor olsa bile ikinci, üçüncü okumanda daha iyi anlayabilir. Yani sana bıkkınlık veren bu tekrarlar bebeğin için mutluluk kaynağıdır.

Daha fazlası için bak: Bebeğine Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri

  • Bebeğin yine aynı sebeple bir müziği defalarca dinleyebilir. Bu konudaki kısıtlamaların ters etki yaratabilir. Bebeğin daha büyük bir istekle müziği açmanı isteyebilir. Biraz sabret, bir süre sonra zaten başka şeyleri tercih etmeye başlayacak.
  • Bebeğin artık yeni şeyler deneyebilir. Başaramadığında ise öfkelenebilir. Kafaya koyduğu planı gerçekleştirmek isteyebilir. Bunu gerçekleştiremeyen 22 aylık bebek huysuzluk yaşayabilir. Ona biraz zaman verip yardım teklif etmen işe yarayabilir.

22 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğinin bu aylarda en çok sıkıntı yaşadığı şey sabırsızlık! Ama bebeğine bazı şeyleri sıra ile yapması gerektiğini öğretmenin en kolay yollarından biri oyun oynamak!

Aslında 22 aylık bebek oyun grubuna ya da anaokuluna gidiyorsa sıra almayı öğrenmeye başlamış bile olabilir. Bakalım hangi 22 aylık bebek aktiviteleriyle bebeğinin gelişimine katkıda bulunabilirsin?

  • Oyun oynarken aşamaları sırayla gerçekleştirebilirsiniz. Mesela ona kitap okuyorsun. Kitabın ilk sayfasını sen çevir, sonra “Şimdi sıra sende, sayfayı çevirebilirsin.” de. Bu şekilde kitap sonlanana kadar sırayla sayfa çevirebilirsiniz.
  • Sıra beklemeyi ve sonra sıra almayı bir eğlence olarak sunabilirsin. Bebeğin, sırası gelsin diye eğlenerek beklesin. Aç, huzursuz ve uykusuz olmasın. Bu gibi durumlar sıra beklemesini zorlaştırır.
  • Taklit oyunlar bebeğinin şimdi başlayıp uzun süre oynayabileceği oyunlardan! Mesela bir telefonu kulağına götürüp tıpkı senin yaptığın gibi konuşmak ya da oyuncak çay fincanlarına bir şey dolduruyormuş gibi yapmak, günlük hayatı taklit etme oyunlarıdır. Bu tip oyunlar evdeki büyükleri, parktaki çocukları taklit etme dayalıdır. Çok da önemlidir.

Bunlara da bakabilirsin: Çocuk Gelişimi İçin En Az Mama Kadar Önemli Eğitici Oyunlar

22 aylık bebek oyuncaklarına da göz atalım.

  • Tak-çıkar temalı, parçalara ayrılıp birleştirilebilen oyuncaklar,
  • Taklit becerilerini geliştirebileceği doktor muayene kiti, itfaiyeci kostümü, yeri temizleme seti, çamaşır seti gibi oyuncaklar,
  • Müzikli aktivite masaları,
  • Dengeli bir kule yapabileceği küp oyuncaklar, bebeğin için uygun olacaktır.

22 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bu dönemde bebeğinin favori ya da ağzına sürmek istemediği yiyecekler olabilir. Beslenme ile ilgili farklı huylar da edinmiş olabilir. Mesela, yeşil renkli sebzeleri ya da bir başka yiyeceğe değen besinleri yemek istemeyebilir. Böyle durumlarda bebeğinin kurallarına uymanı tavsiye ederiz. Bir süre sonra bu huyları azalacak.

Bu yazı işine yarayacak: Yemek Seçen Çocukları Yola Getirecek 8 Çözüm

Bu süreçte kahvaltıya olan ilgisinde de bir azalma görebilirsin. Ama bunu çekici hale getirmen lazım. Çünkü biliyorsun, kahvaltı günün en önemli öğünü! Bu yazımızdaki 22 aylık bebek kahvaltısı tarifleri minik yavrunun ilgisini çekecek: Haftalık Bebek Kahvaltısı Menüsü Oluşturmana Yardımcı Olacak 7 Öneri

Bebeğinin bu huyları yemek saatlerinin zorlu geçmesine neden oluyorsa önerilerimizi, 18-24 Aylık Bebek Beslenmesi bölümümüzde görebilirsin. Ayrıca bu aylardaki öğün sayısı, hangi besinlerin olması gerektiği gibi 22 aylık bebek beslenmesi hakkındaki her şeyi öğrenebilirsin.

22 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeğin bu ayda günde tek gündüz uykusu uyuyabilir, öğlen hiç uyumuyor da olabilir. İkisi de mümkün.

Bu yazıya muhakkak bakmalısın: 1-5 Yaş Arası Çocuklar İçin İpek Gibi Uyku Rehberi

22 Aylık Bebeğin Uyku Saatleri Nasıl Olmalı?

Bebeğin yavaş yavaş 13-14 saatlik uykudan 12-13 saate geçiş yapabilir. Yani 22 aylık bebek kaç saat uyumalı? sorusunun cevabı yaklaşık 12-14 saat arasındadır. Genel olarak 22 aylık bebeğin uyku saatleri şu şekilde olabilir:

Bebeğin gündüz uykusu uyuyorsa;
Gece uykusu: 20.00-07.30 (11.5 saat)
Gündüz uykusu: 13.00-14.30 (1.5 saat)
Bebeğin gündüz uykusu uyumuyorsa;
Gece uykusu: 19.30-08.00 (12.5 saat)

Miniğin bunlara bayılacak: En Popüler Bebek Ninnileri!

Hatırlatma: Çocuğunun İkinci Yaş Günü Yaklaşıyor!

Çocuğunun mutlu ve iyi hatırlanacak bir doğum günü geçirmesi için önceden planlama yapmanı öneririz. İyi bir organizasyon için aşağıdaki önerileri inceleyebilirsin.

Davetli listesi: Şimdilik çok kalabalık olmayan bir parti düzenlemende fayda var. Aile büyükleri, en yakın arkadaşlarınız ve çevrenizden birkaç çocuğun davetli olduğu bir parti eğlenceli olacaktır.

Zamanlama: Parti nasıl olursa olsun, çocuğunun iyi uyumuş olması ve aç olmaması gerekiyor. Eğer çocuğun öğlen uyuyorsa partiyi öğlen uykusundan sonra yapabilirsin. Gündüz uykusu yoksa öğlenden sonra herhangi bir zaman dilimini tercih edebilirsin.

Bu arada doğum günü partisinin yaklaşık 1-1.5 saat olması yeterlidir.

Yer: Doğum günü yeri konusunda genellikle üç seçenek düşünülür;

  • Evde parti yapmak,

  • Çocuk parti mekanlarından profesyonel destek almak,

  • Bebeğin oyun grubuna gidiyorsa bu mekanda küçük bir kutlama düzenlemek.

  • Evde parti yapmak çocuğunun tanıdığı bir ortamda daha rahat olmasını sağlayabilir. Ancak tüm hazırlıkları sen yaparsın. Evi parti ortamı için uygun hale getirmek de çok kolay olmayabilir. Eğer partiye katılacak küçük çocuklar varsa güvenliklerini sağlamak, zarar verebilecek eşyaları ortadan kaldırmak, evi temizletmek, ikram hazırlamak yapılacak en önemli işlerden.

Bu noktada parti süslemelerini organizasyon ve süsleme firmalarından, doğum günü pastasını ve bazı ikramları ise çocuk doğum günü butik pasta firmalarından temin edebilirsin. Böylelikle iş yükünün bir kısmı azalmış olur.

Bu yazı da ilgini çekebilir: Çocuğunun Doğum Günü Partisi için Evde Yapabileceğin 7 Kendin Yap Önerisi!

  • Doğum günü partisini bir parti mekanında yapmak hem rahatlatıcı olur hem de zamandan kazandırır. İkram, süsleme, pasta ve hatta doğum gününe katılanlara hatıra hediyeler gibi tüm organizasyon işlerini üstlenen mekanlar da var.

Bu fikir senin için daha uygun ise çocuk doğum günü parti mekanı sayfamıza göz atabilirsin.

Destek ekibi: Gerek organizasyon öncesinde gerekse sırasında mutlaka desteğe ihtiyacın var, biliyorsun değil mi? Akrabalarından, yakın arkadaşlarından yardım alabilirsin.

Partinin teması: Bebeğinin sevdiği bir kahraman, çizgi film karakteri varsa doğum gününü bu tema üzerine kurabilirsin.

Bebeğinin ilk doğum günleri çok özeldir. İleride hatırlamak için fotoğraflarınıza sık sık bakacaksın! Bu fotoğrafların profesyonel bir göz tarafından çekilmesini de tercih edebilirsin. Bu sebeple bebek fotoğrafçılarıyla da temasa geçmeni öneririz.

Bunlara da bakabilirsin: Bebeğinin Doğum Günü için İstanbul'da 10 Doğum Günü Fotoğrafçısı!

22 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

Bebeğinin motor becerilerinin artması tuvalet eğitimine başlamak için sana fikir verebilir. Ancak bebeğinin buna hazır olup olmadığını gösteren işaretlere dikkat etmen önemli. Çünkü tuvalet eğitimi için erken davranmanın da geç kalmanın da bazı dezavantajları var.

Tuvalet eğitimi tıpkı emekleme, yürüme, konuşma gibi gelişimsel bir olay ve çocuktan çocuğa zamanlaması değişebilir. Ancak uzmanların genel görüşü, 2 yaştan önce tuvalet eğitimine başlanmaması yönünde. Çünkü bebeklerin idrar kesesi 20. ayın öncesinde çok sık boşalır ve bunu kontrol etmeleri zordur.

Bakalım, bebeğin hangi özellikleri gösterdiğinde tuvalet eğitimine başlayabilirsin?

  • Bebeğinin altı günde en az 1-2 saat kuru kalıyorsa,
  • Sabahları bezi kuru uyanıyorsa,
  • Bebeğinin dışkılaması tahmin edilebilir zamanlarda oluyorsa (her sabah uyandıktan sonra mesela),
  • Kaka ya da çişe karşı dikkat artışı varsa yani kakası geldiğinde belirli bir köşeye gidip yapıyorsa,
  • Yüzündeki ifadeden sana tuvaletinin geldiğini belirtiyorsa,
  • Temiz ve kuru kalmaya, derli toplu olmaya ilgisi varsa,
  • İhtiyaçlarını dile getirebiliyorsa ve basit yönergeleri anlayabiliyorsa,
  • Bezini çıkarmak istiyorsa,
  • İç çamaşırını indirip kaldırma gibi bazı basit giyinme işlemlerini yapabiliyorsa,
  • Başkalarının tuvalet alışkanlıkları konusunda meraklıysa (oyuncak bebeklerine kaka yaptırma gibi) yavaş yavaş tuvalet eğitimine başlayabilirsin.

Ancak;

  • Yakında büyük bir seyahate çıkacaksan,
  • Yeni bir bebeğin olacaksa,
  • Taşınmayı planlıyorsan ve bunlar gibi değişikliklerin olacağı bir aydaysan, tuvalet eğitimini ötelemekte fayda var.

Bu da dikkatini çekebilir: 5 Kişilik Tipine Göre Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Metotları

22 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Sabırsızlık

Yukarıda biraz bahsettik, sabırsızlık bu dönemin en önemli özelliklerinden. Bebeğinin sabırsız olması seni muhtemelen en çok alışveriş sırasında zorlayacak. Sıra beklemek istememesinin dışında alışveriş alanında koşturması, raflardan bir şeyler almaya çalışması, bazı ürünleri düşürmesi, iki saniye arkanı dönsen gözden kaybolması da alışverişin olası diğer zorluklarıdır. Bunların üstesinden gelebilmek için de aşağıdaki önerilerimiz işine yarayabilir.

  • Alacaklarının mutlaka bebeğine uygun olması gerekmiyorsa ve mümkünse alışverişe o olmadan git. Evde bir yardımcın yoksa aile büyüklerinden ya da arkadaşlarından bebeğine bakmasını rica edebilirsin.
  • Eğer bebeğinle çıkacaksan iyi dinlenmiş, tok ve uykusunu almış olmasına dikkat et.

Yanına bunları alabilirsin: Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin 9 Sağlıklı Atıştırmalık

  • Alışverişe muhakkak liste ile çık. Böylelikle zamanı daha etkili kullanabilirsin. Sadece ihtiyaçlarına yönelir, kısa zamanda alışverişi sonlandırabilirsin.
    • Alışverişini planladığın şekilde yapabilmen için öncesinde bebeğini yönlendirebilirsin. “Birazdan alışveriş için dışarı çıkacağız. Sen de market arabasına binip bana eşlik edebilirsin. Alacaklarımızı bulmam konusunda yardımcı olabilirsin.” gibi.

Bu bilgiler dikkatini çekebilir: Ayşe Öner’den Akıllı Bebek Alışverişi Taktikleri

  • Miniğini varsa bebeklere uygun alışveriş arabasına bindirebilirsin. Böylelikle koşmasının önüne geçebilirsin.
  • Daha yakınındaki marketleri tercih edebilirsin.
  • Bebeğine bazı görevler vererek alışveriş sırasında sıkılmasını engelleyebilirsin. Mesela bebeğin küçük alışveriş arabasını itebilir, poşetteki maydanozu taşıyabilir.
  • Sıra beklemeyi ve almayı öğretirken sabırlı olmalısın. Bebeğin yaklaşık 3 yaşına gelene kadar sıra bekleme konusuna adapte olamayabilir.

Merak Duygusu

Merak, çocukluktaki en temel duygulardan biri! Bebeğin bu yüzden evin altını üstüne getiriyor. Eline ne geçerse kurcalıyor. Bu da zaman zaman tehlikeli durumlara neden olabiliyor. Bu yüzden evde alman gereken bazı önlemler var.

  • Güvenlik kurallarını hayatınızın rutin bir bölümü haline getirebilirsin. Tüm güvenlik tedbirlerini alarak bebeğine evde nerelere dokunmaması, nerelere çıkmaması gerektiğini öğretebilirsin.
  • Bebeğin tabii ki bu kurallara hemen uymayacaktır. Bu yüzden pencere ve kapılara çocuk kilidi takabilir, prizleri kapaklarla koruyabilirsin.

Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

  • Bebeğini zarar görecek diye kısıtlaman, hareket etmesine izin vermemen doğru bir yöntem değil. Bu yüzden bazen, tehlikeli olsa da dokunarak ve deneyimleyerek öğrenmesine yardımcı olabilirsin.

  • Örneğin uzaktan kumandanın düğmelerine basmasına, odadan çıkarken ışıkları kapatmasına izin verebilirsin. Bu hem merak duygusunu besleyebilir hem de direktiflere uymasına yardımcı olabilir.

Bunlara bakmalısın: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri Markaları için 10 Öneri!

22 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi

Bebeğinin 2 yaşına kadar bir aşı bulunmuyor.

Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsin.

Kaynaklar:

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff/Arlene Eisenberg/Sandee E. Hathaway

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Tanya Remer Altmann/Steven P. Shelov

Çocuğunuzun İlk 6 Yılı-Prof. Dr. Haluk Yavuzer

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

21 Aylık 23 Aylık