21 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
“21 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “21 aylık bebek boyu kaç cm olmalı?” gibi soruların cevaplarını aşağıdaki tablomuzdan öğrenebilirsin.
Kız (ortalama) | Erkek (ortalama) | |
---|---|---|
21 aylık bebek kilosu | 10,9 kg | 11,5 kg |
21 aylık bebek boyu | 83,7 cm | 85,1 cm |
21 aylık bebek baş çevresi | 46,7 cm | 47,8 cm |
Bunları öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör
21 Aylık Bebek Neler Yapar?
21 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi
- 2-6 küpten kule yapabilir.
- Topa tekme atabilir.
- Elbiselerinden birini çıkarabilir.
- Bir giysisini giyebilir.
- Yardımla dişlerini fırçalayabilir.
21 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi
- Bebeğin için zaman kavramı henüz sadece “şimdi”den ibaret. Bu sabah, yarın akşam, daha sonra, ileride gibi kavramlar bu dönemde hiçbir anlam ifade etmeyebilir.
- Cisimleri, kişileri ve olayları sürekli gözlemleyebilir.
- Bazı çocuklar bu dönemde sosyal aktiviteler sırasında daha girişken davranabilirler. Bazıları ise halinden memnun olup yalnızca uzaktan seyretmek isteyen gözlemciler olabilirler.
Öğren bakalım: Bebeğin Bu 5 Karakterden Hangisine Sahip?
21 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
21 aylık bebek neler konuşur?
- 1-4 resmi isimlendirerek tanımlayabilir.
- Vücudundaki 1-6 kısmın ismini söyleyebilir.
Yaşlara göre çocuklarda dil gelişimini desteklemenin yollarını öğren!
21 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?
- Bebeğinin sosyal gelişimi için onu haftada ortalama bir ya da iki kez yaşıtları ile bir araya getirmen muhakkak işe yarar. Farklı beceriler kazanması için profesyoneller tarafından düzenlenen etkinliklere ve atölyelere katılmasını sağlayabilirsin. Bunun dışında anneli çocuklu ya da sadece çocukların katılabileceği oyun gruplarından da yararlanabilirsin.
-
Bebeğinle çocuk tiyatrosuna ya da müzikli gösterilere gidebilirsin. 21 aylık bebek aktivitelerinin içerisinde miniğini heyecanlandıracak ve sevindirecek böyle eğitici faaliyetlerin bulunması çok iyi olur. Miniğinle birlikte gidebileceğin güncel etkinlikleri görmek için tıkla!
-
Bebeğinin zaman kavramının “şimdi”den ibaret olduğunu belirtmiştik. Ona bir şeyler anlatırken zaman belirterek konuşabilirsin. Bunlar iki üç zamanlı konuşmalar olsun: “Bugün öğleden sonra oyun parkına gideceğiz, Duru bu sabah kahvaltıdan sonra bize gelecek.” Gibi. Böylece zaman kavramını öğrenebilmesi için ona yardımcı olabilirsin.
-
Görsellerden destek alabilirsin. Ona daha küçük halinin fotoğraflarını göstererek “Bak, önceden böyle küçücüktün, şimdi ise daha büyüksün.” gibi cümleler kurabilirsin. Bu, hem zaman kavramı hakkında fikir edinmesini sağlar hem de kendi gelişimini görmüş olur.
-
Bebeğine belirli rutinler oluşturarak kuralları öğretebilirsin. Mesela;
-
Günaydın rutini: Güzel bir sarılma, panjurları açma, kahvaltı hazırlama.
-
İşe gitme rutini: Anne ya da baba işe giderken sarılma, öpme, camdan bakma, el sallama.
-
Temizlik rutini: Özel bir temizlik şarkısı bulma, şarkı eşliğinde eşyaları/oyuncakları toplama. Bu aylar dağınıklık dönemleri. Çok ihtiyacın olacak: Evdeki Oyuncakları Toplama Sorunu İçin 10 Çözüm
-
Uyku rutini: Uykudan önce dişleri fırçalamak, pijamaları giymek ve herkese iyi geceler dilemek.
Bu yazı da ilgini çekebilir: Akademisyenanne'den Çocuklara Sınır Koymak İçin 4 Şok Yöntemi
21 Aylık Bebek Oyuncakları ve Oyunları
-
İç içe geçen oyuncaklar çocuğunun el-göz koordinasyonunu geliştirir. Miniğin böylece parça-bütün ilişkisi kurmayı ve renkleri tanımayı öğrenir.
-
Aktivite masaları çocukların en çok ilgisini çeken eğitici oyuncaklardan biri. Üstelik bebeğinin el ve parmak kaslarının çalışmasını sağlar. Her oyuncak ayrı önem taşıyor: A’dan Z’ye Eğitici Oyuncak Seçme Rehberi
-
Çocukların iletişim becerilerinin gelişmesini sağlayan pelüş ayıcıklar, zeka gelişimine katkıda bulunan şekil ayırıcı oyuncaklar ve toplar, miniğin için alabileceğin en faydalı 21 aylık bebek oyuncakları arasında. Bunlara da bak: Çocuğunun Zihinsel Kapasitesini Geliştirecek Zeka Oyuncakları
-
Doktorculuk ve evcilik seti gibi taklit etme yeteneğini geliştiren, gerçek yaşamın içinden izler taşıyan oyuncaklarla bebeğinin sosyal gelişimine katkıda bulunabilirsin. İşin uzmanından gelenler: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Yılda 20 Oyuncak Önerisi
Peki, miniğinle birlikte oynayabileceğin 21 aylık bebek oyunları neler?
- Bebeğinle taklit oyunlarını bol bol oynayabilirsin. Ona küçük bir alışveriş arabası alabilir, marketten alışveriş yapma oyunu oynayabilirsiniz. Oyuncak mutfak seti ile yemek için malzemeleri hazırlama, yemeği pişirme ve bulaşıkları yıkama oyunları da faydalı olabilir. Hangi Eğlenceli Duyusal Oyunlarla Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyebilirsin?
- Bebeğine basit görevler verebilirsin. Dolaptan çorabını getirmesini isteyebilirsin. Bebeğin muhtemelen getir götür işlerine bayılacaktır. Hatta bu taşıma işlerini bisiklet sepetiyle bile yapabilir. Öğren bakalım: Pedal Çevirme Zamanı: Bebek ve Çocuk Bisikleti Nasıl Seçilir?
- Plastik meyveleri evin belirli yerlerine dağıtabilirsin. Eline vereceğin alışveriş sepetine bunları birlikte doldurabilirsiniz. Bunlar da ilgini çekebilir: 3 Soruda Çocuğunla Kaliteli Zaman Geçirmek ve Kaliteli Zaman Etkinlikleri!
21 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
- Bebeğine anne sütü vermeye devam edebilirsin. 2 yaşına kadar ne kadar içerse o kadar iyi.
- 1,5-2 yaş grubundaki çocukların yedikleri yemek miktarı günden güne değişiklik gösterebilir. Bebeğinin yiyeceği yemek miktarının onu büyütecek ve sağlığını devam ettirecek kadar olması yeterli. Bu da günde ortalama 1000 kalori alması demek. Senin için seçtiğimiz 21 aylık bebek yemeklerine bak: 18 Ay-3 Yaşındaki Çocukların Midelerinden Geçip Kalplerini Fethedecek 7 Yemek
- Bebeğin bu dönemde seçici olabilir ama yine de yememeye başladığı besinleri tamamen listesinden çıkarma. O gıdayı farklı şekillerde değerlendirmeye çalış. Bir de bunları dene: Yemek Seçen Çocukları Yola Getirecek 8 Çözüm
- Miniğinin kendi kendine beslenmesine olanak sağla. Kaşık ve çatal kullanmasına izin ver, yemeğini döke saça yese de ona engel olma.
- Onu çok seçenekli beslemeye çalış. Günde en az 1 öğünü birlikte yiyin. Aile sofrası kavramını yitirmemesi önemli. Geçişi kolaylaştır: Hadi Sofra Hazır! Çocuğunun Yemek Sofrasına Katılmasını Kolaylaştıracak 10 Öneri
21 aylık bebek beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!
21 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
- Bebeğin 2 yaşına doğru günde 12-13 saat uyumaya başlayabilir. Dolayısıyla 13-14 saatlik uyku düzeni yavaş yavaş 1-2 saat kadar azalma gösterir.
- 21 aylık bebek, gece ağlamaları yaşayabilir. Kabus görebilir, ağlayarak uyanabilir. Böyle durumlarda bebeğinin yanına gidip onu sakinleştir ve sırtını okşa. Sakinleştikten sonra da yavaşça odasından çıkman yeterli. Miniğini masaj yaparak da sakinleştirebilirsin. Huzursuz bebekler için mucizevi bir masaj, bizden söylemesi: Ağlayan Sızlayan Bebeğini Bu Stres Noktalarına Masaj Yaparak Rahatlat!
21 Aylık Bebek Neden Uyumaz?
Bebeğinin bu dönemde uyku problemleri olabilir. Yatağa gitmek, onu oyuncaklarından ve ailesiyle vakit geçirmekten alıkoyduğu için uyuma konusunda isteksiz davranabilir. Miniğine öğle uykularının gece uykusunu etkilemediği bir rutin oluşturmayı deneyerek bu durumun üstesinden gelebilirsin.
Burada anlattık: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
21 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?
Tuvalet eğitimi konusunda farklı ekoller söz konusu olsa da uzmanlar genellikle 0-2 yaş döneminden önce eğitime başlamayı önermezler. Çünkü bebeklerin idrar keseleri 20. ve 21. aylardan önce çok sık boşalır ve bu nedenle çişlerini kontrol etmeleri zordur. Bu da süreci zorlu bir hale getirir.
Bebeğin gelişimsel becerileri ve isteği de tuvalet eğitiminin zamanlamasında önemli bir yer tutar. Ancak miniğin, hazır olduğuna dair tüm sinyalleri vermeden önce tuvalet eğitimine başlamaman en iyisi. 2-2,5 yaşın ideal dönem olduğunu söyleyebiliriz.
21 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler
Bebeğini Öperek İyileştir
Anne olarak şüphesiz ki çocuğun için pek çok sorumluluğun var. Yemek yapmak, oyun oynamak, alışveriş yapmak, çocuğunun dünyayı tanımasına yardımcı olmak, bakımını yapmak, doktora götürmek gibi. Aslında hepsi çok önemli işler. Bunların dışında bir işin daha var ki belki de hepsinden önemli, o da “öpüp iyileştiren” olmak.
“Öpüp iyileştiren” olmak demek; sığınılan, rahatlatan, güvenilen olmak demek. Karşılaştığı problemlerde çocuğunun yanında olman, tahmin edemeyeceğin kadar önemli!
Pedagog Gözde Erdoğan Bu 10 Sihirli Cümleleri Çocuğuna Söylemeni Öneriyor!
- Gücünün farkına var: Minik yavrun için şu an mutlak kudretin temsilcisisin. Bu yüzden bebeğine güven vermen, sevgi dolu sözcükler söylemenin önemi büyük. Kucağına alıp onu öpmen, “Geçti, bitti.” demen en iyi ilaç, bunu unutma!
- Problemlerde sakin ol: Küçük bir çocuğu en çok telaşlandıracak şey, panik halindeki annesidir. “Zavallı bebeğim. Canın çok acıdı mı?” demek yerine “Bir şey yok, iyisin.” demelisin. Bunu sadece söylemen yetmez tabii, vücut dilinin de son derece sakin olması gerekir.
- Hiçbir şey yokmuş gibi de davranma: Çocuğunun canı acıdığında sakin davranman gerekir ama bu sakinlik çocuğuna onu önemsemiyor olduğunu da düşündürtmesin.
Uzmandan öneriler var: Çocuğunu Kişiliğine Zarar Vermeden Büyütmek İçin Adem Güneş'in Bu Sözlerine Kulak Ver!
- Dinleyecek bir kulak, ağlayacağı bir kucak olduğunu bilsin: Hisleri yaralandığında konu hakkında konuşup onu rahatlatmaya çalış. Dili, henüz ne hissettiğini anlatabilecek kadar gelişmiş olmasa da onu anlamaya çalışman bile rahatlamasını sağlayacak, merak etme!
- Ders vermeye çalışma: “Ben sana demiştim.” kesinlikle duymak isteyeceği en son şey!
- Onu suçlama: “Oyuncağını koridorun ortasında bırakmasaydın, üzerine basıp düşmezdin.” demenin hiçbir yararı yok. Bu, onu ne rahatlatır ne de bundan ders çıkarmasını sağlar. Onun yerine “Neden düşmüş olabilirsin? Sence bundan sonra ne yapmalısın?” sorularını sorman çok daha işer yarar.
Şunu da unutma: Her zaman daha iyisi için çabalaman gerekmeyebilir. Eğer çocuğun arabasını atıp kırdıysa hemen koşup ona yeni bir araba almaya çalışmak doğru bir davranış olmaz. Çocuğunun, yaptığı hatalardan ders çıkarmasına izin vermen gerek.
Ona iyilik yaptığını zannederken aslında kötülük yapıyor olabilirsin: Özgür Bolat Uyarıyor: Çocukları Ödülle Cezalandırmayın!
Penis Kıskançlığı ve Merakı
Bu dönemde, erkek çocukların kendi penislerinin boyutuyla ilgili soruları olabilir. Penis boylarının neden babalarına göre daha küçük olduğunu sorgulayabilirler. Bu konuda yaklaşımın, ona doğruyu söylemek yönünde olmalı. Bunun, onun henüz küçük bir çocuk olmasıyla ilgili olduğunu anlatmalısın.
Mesela, birlikte bir aynanın karşısına geçin. Burnunuz ve dişleriniz arasındaki büyüklük farklarına bakın. Ayak, tırnak ve el büyüklüklerinizi karşılaştırın. Daha sonra bebeğine zamanla bütün vücut kısımlarının da büyüyeceğini anlat. Bu, seni anlamasını sağlayacak.
Tabii sorular yalnızca bununla bitmiyor, daha neler var neler: Çocukların En Çok Sorduğu 11 Soru
Dudaktan Öpme
Kişilik, yetiştirme tarzı, sosyal koşullanma ve anne babalığa kadar giden yolda edinilen özellikler, bu duruma olan yaklaşımı belirler. Bu nedenle çocuğu dudaktan öpmek yanlış veya doğru diyemeyiz. Bir anne babaya doğru gelen bu yakınlık, bir diğerine gelmeyebilir.
Eğer kızını ya da oğlunu dudağından hafifçe öpmek sana doğal geliyorsa bunda bir problem yok. Ancak dudağa hafif bir dokunuş bile seni rahatsız ediyorsa çocuğunun yanaklarını ve alnını öp.
21 Aylık Bebek Kaç Numara Ayakkabı Giyer?
21 aylık bebeğin ayak numarası, 23-24’tür. Bebek ayakkabısı seçerken nelere dikkat etmen gerektiğini öğrenmek için tıkla!
Aşı Takvimi
Bebeğinin gecikmiş bir aşısı yoksa 2 yaşına kadar yaptırman gereken herhangi bir aşı bulunmuyor.
Aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için: Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?
Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde aşının önemini anlattı!
Kaynaklar:
Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Arlene Eisenberg & Heidi Murkoff & Sandee E. Hathaway
Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann
Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör & Dr. Gülnihal Şarman
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.