6 Aylık Bebek Beslenmesi

0-6 Aylık 7 Aylık

Ek gıdaya geçiş, erken çocukluk döneminin en önemli dönemlerinden biri. Bebeğine bu aya kadar anne sütü dışında herhangi bir gıda verilmesi önerilmiyordu. Ancak artık bebeğinin farklı lezzetleri ve tadları tanıyacağı, farklı kıvamlarda besinlere alışmaya başlayacağı, yeme işlevi ile ilgili becerilerinin de gelişeceği günler geldi. Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gereken her şeyi 6 Aylık Bebek Beslenmesi sayfamızda okuyabilirsin.

Bir çocuğun hayatı için en kritik dönemlerden birine hoş geldin! Sağlıklı beslenmenin, doğru beslenme alışkanlıklarının temeli 6. aydan başlayarak erken çocukluk döneminde atılır. Sağlıklı beslenme, sağlıklı büyüme ve gelişmenin de temelini oluşturur.

6 Aylık Bebek Kilosu Nasıl Olmalı?

  • Ek gıdaya geçişte muhtemelen en korktuğun şeylerin başında bebeğinin yeterince kilo alamaması gelir. Bebeklerde ilk altı ay büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. 6. ay itibarı ile büyüme hızı yavaşlamaya başlar.
  • 6 aylık bebek kilosu, doğum kilosunun 2 katına eşitken, 1 yaşında doğum kilosunun 3 katı kiloya sahiptir.
  • Boy uzaması da benzer şekilde yavaşlar. 50-51 cm boyunda doğmuş bebeğinin 1 yaşında 74-75 cm olması beklenir.
  • 6 aylık bebeğinin gelişimi beklendiği şekilde değilse kilo alamıyorsa ya da büyüme hızı yavaşsa nedenlerinin uzman tarafından kontrol edilmesini öneririz.

6 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebek Gelişimi Boy Kilo
Kız (ortalama) 65,5 cm 7,2 kilo
Erkek (ortalama) 67 cm 7,7 kilo

6 Aylık Bebeklerde Beslenme Sıklığı Ne Olmalı?

  • 6 aylık bebeğinin mide kapasitesi artık yaklaşık 180-210 ml'dir.
  • 6 aylık bebeğin anne sütü ile besleniyorsa 3 öğün anne sütü ve 3 öğün ek gıda almasını, anne sütü ile beslenemiyorsa 2-3 öğün formül mama ve 3 öğün ek gıda yani toplamda 5-6 öğün almasını öneririz.
  • Yani, 6 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli? diyorsan bu yaklaşık 2.5-3 saatte bire karşılık gelir.

Başlamadan önce bu yazıya da bakabilirsin: Bebeğine Hangi Besini Hangi Ayda Nasıl Yedirmelisin?

Ek Gıdaya Geçiş Nedir?

Emzirmeye devam ettiğin bebeğinin, anne sütünden başka besinlerle tanışması ile başlayan, tek başına anne sütü ile beslenmenin sona erdiği döneme ek gıdaya geçiş denir. Farklı kaynaklarda ek beslenme ya da tamamlayıcı beslenme olarak da adlandırılabilir.

Ek gıdaya geçme dönemi bebeğinin gelişiminde önemli bir yer tutar. Bu dönemde bebeğin, farklı lezzetleri ve tatları tanıyacak, farklı kıvamlarda besinlere alışmaya başlayacak. Bebeğinin aynı zamanda yeme işlevi ile ilgili yetenekleri de gelişecek.

Ek gıdaya geçmeden önce muhtemelen kafanda pek çok soru işareti bulunuyor. Özellikle de ilk çocuğunsa ve ilk defa ek gıdaya geçecekse… Bu aşamada kafanın karışması, okuduğun birbirinden farklı öneriler nereden başlayacağını bilememene sebep olabilir. Bebeğimin beslenmesi nasıl olacak? diye düşünüyor olabilirsin. Paniğe gerek yok, şimdi senin için madde madde yazdıklarımızı güzelce okuyup en temel bilgilere sahip olabilirsin.

Başlamadan önce bu yazıya da göz at: A'dan Z'ye Bebek Beslenmesi Rehberi

6. Aydan İtibaren Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Bebeğin, ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenerek yeterli kilo aldı ise 6 aydan sonra ek gıda vermeye yavaş yavaş başlayabilirsin. Bebeğin formül mama ile besleniyorsa doktorun tarafından 4-6 ay arasında ek gıdaya geçmen önerilmiş olabilir. Bu durumda 0-6 Ay Bebek Beslenmesi bölümünden önerilerimizi okuyabilirsin.

Artık biraz büyümüş ve hareket kabiliyeti belirgin bir şekilde artmış olan altı aylık bebeğinin enerji ve besin öğeleri gereksinimini artık sadece anne sütü karşılayamaz. Bu süreçte bebeğin yine anne sütü almaya devam edecek ancak ihtiyacı olan ve anne sütünün yeterli olmadığı besin öğelerini de ek besinlerden almaya başlayacak.

Bunlar yine de aklında olsun: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Bebeğin bu ay desteksiz oturma çalışmalarına başlamış olabilir. Bunu, henüz tam olarak yapamasa da çabalar ve destek sağladığında oturma süresini uzatabilir. Ek gıdaya geçişte yavaş yavaş oturmaya başlayan 6 aylık bebeğini mama sandalyesine oturtarak hem güvenle yemek yemesine hem de yeni becerilerinin gelişmesine destek olabilirsin.

Seçimini kolaylaştıralım: Annelerin En Çok Tercih Ettiği 10 Ayaklı Mama Sandalyesi

Ek gıdaya başlamasını teşvik etmek için;

  • Bebeğinin aç olmasına dikkat etmeni,
  • Bebeğin verdiğin ek gıdayı beğenmezse ve yemeye devam etmek istemez ise ısrar etmemeni ve bir hafta on gün sonra tekrar denemeni tavsiye ederiz.

Ek besinlere başlarken önemli olan;

  • Bebeğine her yeni ek besini azar azar denetmen,
  • Bebeğin denediği ek besinden rahatsızlık duymuyorsa yavaş yavaş artırman,
  • Her yeni ek besini bebeğine önce 1 çay kaşığı ölçüsünde vermen,
  • Bebeğine yeni bir besin sunarken 3 gün aralıklarla denemendir. Ek gıdada 3 gün kuralına uyman çok önemli. Bu süreçte döküntü, kaşıntı, ishal gibi alerjik bir durum ortaya çıkarsa da neden olan besini kesip doktoruna danışmanı öneririz.

Bildiklerini gözden geçirme zamanı: Her Kafadan Bir Ses: Bebek Beslenmesi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Ek Gıdaya Hangi Besinlerden Başlanmalı: 6 Aylık Bebek Ne Yer?

Hayvansal ve bitkisel kaynaklı çok sayıda besin, ek gıdaya geçişte yer almalıdır. 6. aydan itibaren bebeğinin beslenmesinde yer vermen gereken besinler şunlardır:

Meyve Püreleri/Suları:

  • Mevsiminde ve taze meyvelerden yapılmış meyve püreleri iyi birer C vitamini kaynağıdır. C vitamini bebeğinin demir emilimini artırdığından, bebeğinin beslenme listesinde yeterli miktarda bulundurman önemli.

  • Önemli olan meyvenin olgun, yumuşak olması ve çok iyi yıkanması. Hazırlandıktan hemen sonra bebeğe sunulması, bekletilmemesi.

  • Turunçgiller, bebeğinde reflü ve gaz şikayetine neden olabilir. Bu yüzden turunçgilleri 8. ya da 9. ayda bebeğinin beslenme listesine dahil etmen daha doğru olur.

6 Aylık Bebek Hangi Meyveleri Yer?

Ek gıdaya geçiş meyveleri
Elma
Muz
Armut
Avokado
Şeftali (Bazı çocuklarda alerji yapma riski taşıyor. Bu yüzden bebeğine verirken dikkatli ol.)

Kayısı ve mor erik de bebeğine 6. ayda verebileceğin meyvelerden. Ama bu meyveler bol lif içerdiği için ishal yapma riski taşıyor, bu yüzden miktarını az tutmalısın.

6 aylık bebek muhallebileri meyveyle de yapılıyor. Haydi bak: Bebeğin Bunlara Hayır Diyemeyecek: 7 Leziz Bebek Muhallebisi Tarifi

Sebze Püreleri/Çorbaları:

Bebeğinin vitamin, mineral, lif ve antioksidan ihtiyacını karşılamak üzere ek besin menüsünde mutlaka sebze çorbaları ve püreleri olmalı. Sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri mümkün olduğunca fazla koruyarak bebeğine sunabilmen için mevsimine uygun sebzeyi buharda ya da az suyla pişirebilirsin. Buharlı pişiriciler bu dönemde en iyi yardımcıların olacak.

Seçtiklerimize göz at: Bebek Yemekleri İçin İşine En Çok Yarayacak 8 Buharlı Pişirici

6 Aylık Bebek Hangi Sebzeleri Yer?

Ek gıdaya geçiş sebzeleri
Patates
Kabak
Balkabağı
Havuç
Bezelye
Yer elması

Bu sebzeleri bebeğine sunduktan sonra, ilerleyen dönemlerde farklı mevsim sebzeleri de ekleyebilirsin.

Haydi malzemeleri hazırla: Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!

6 Aylık Bebek Çorbası Tarifi

Malzemeler
Yarım patates
Yarım havuç
1 tatlı kaşığı bezelye
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
300 ml su
Malzemeler
Patates, havuç ve kabağı küp küp doğra.
Bir tencerede yağı hafif kızdır, üzerine havuçları ekle ve biraz kavur.
Ardından tüm sebzeleri yağa ekle, üzerine suyu ilave et.
Tüm malzemeler yumuşayana kadar pişir.
Pişen malzemeleri blender’dan geçir. Kıvamı koyu olduysa biraz su ekleyebilirsin.

6 aylık bebekler için daha çok çorba tarifimiz var: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

Yumurta:

En gerekli aminoasitleri, B1, B2, B6, B12, A, D ve biyotin gibi çok sayıda vitamini, temel yağ asitlerini, bol çinko, magnezyum gibi mineralleri içeren, demirden zengin, en kolay sindirilen ve en besleyici gıdalardan biri olduğundan yumurta 6. aydan sonra bebek beslenme listesinde yer alması gereken gıdalardan.

Neden 6. aydan sonra diyoruz, çünkü yumurta en alerjik besinlerden birisi ve bu süreçte bebeğinin vücuduna çeşitli reaksiyonlara neden olma riski çok yüksek!

Bak uzmanımız neler diyor: Afiyet Olsun: Ayşe Öner’den 12 Ek Gıda Önerisi

Et:

Protein, demir ve çinko gibi mineralleri, B6 ve B12 gibi vitaminleri içermesi nedeniyle önemli bir gıda olan eti, özellikle yağsız kuzu etini, püre ya da kıyma şeklinde, 6 aylık bebeğinin çorbalarına ya da yemeğine ekleyebilirsin.

6 aylık bebek ek gıda tarifleri ve daha fazlası bu yazıda: Bilmen Gerekenlerle ve Lezzetli Tariflerle 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi

Tahıllar:

Kompleks karbonhidrat, posa ve B vitaminlerinden zengin tahılları da bebeğinin ek gıdaya geçiş planına dahil etmen önemli.

6 aylık bebek sabah kahvaltısında bu tahıllarla yaptığın bebek ekmeklerini yemeye başlayabilir.

6 Ekmek Tarifi ile Bebek Ekmekleri Hakkında Merak Ettiklerin! yazımızdan farklı bebek ekmekleri tariflerine ulaşabilirsin.

Pekmez:

Zengin demir içeriği ile pekmez, özellikle dut pekmezi ve keçiboynuzu pekmezi, 6. aydan itibaren bebeğine verebileceğin gıdalardan.

Pekmezin içindeki demirin iyi emilebilmesi için süt ve süt ürünleri ile birlikte vermemeni, C vitaminli gıdalarla örneğin C vitamininden zengin bir meyve suyuyla birlikte vermeni öneririz. Bu durumda “6 aylık bebeğe portakal suyu verilir mi?” diye soracak olabilirsin. Ama bu tür meyveler için bir süre daha beklemen gerekiyor.

6 Aylık Bebek Ne Yememeli?

“Hangi gıdaları henüz bebeğime vermemeliyim?” diyorsun değil mi? Bazı gıdaları ek gıdaya geçişte hemen vermemek, 7. 8. ya da 9. ayda vermeyi beklemek gerekir. Bazı gıdalar 1 yaşından önce önerilmez. Bazılarını ise ancak ve ancak 1 yaşından sonra vermeye başlayabilirsin.

  • Turunçgillere 8. ya da 9. ayda, balığa 7. ayda, kuru baklagillerden mercimeğe 8. ayda, nohut ve fasulyeye 9. ayda, karaciğere 8. ya da 9. ayda başlayabilirsin.
  • İnek sütü, bal, çilek, domates, kivi, yumurta akı gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar, şarküteri ürünleri, konserve ürünler, katkılı ürünler, salça, tuz, şeker, bitki çayları, baharatlar (sadece özel durumlarda rezene, anason ve frenk kimyonu verilebilir) 1 yaşından önce verilmez. Sakız, kuruyemiş, patlamış mısır gibi yapışkan ya da sert taneli yiyecekler de güvenlik nedeni ile 1 yaş öncesinde verilmez.
  • Gaz yapma ihtimali olan karnabahar, pırasa gibi sebzeler, bamya, taze fasulye, taze börülce, ıspanak gibi lifli sebzeler ve beyin, böbrek, dalak gibi hastalık taşıma ihtimali olan sakatatlar da 1 yaşından önce bebek beslenmesi için önerilmez.
  • Bakla, nikotin içeren patlıcan ve kilo almayı yavaşlatabileceğinden tam buğday ekmeği 2 yaş öncesinde önerilmez.

Haydi, hepsine bak: Bebeğinin 1 Yaşından Önce Yememesi Gerekenler

6. Ayda Bebek Beslenme Listesi Nasıl Olmalı?

Ek gıdaya geçiş, 2 haftalık ve 4 aşamalı bir süreçtir. Bu süreçte amacın bebeğini farklı tatlardaki ve kıvamlardaki yiyeceklere yavaş yavaş alıştırmandır. 6 aylık bebek ne kadar yemeli? diye düşünüyorsan aşağıdaki bebek menülerinde sorunun cevabını bulabilirsin.

Ek gıdaya geçiş: 1. ve 2. haftalar

Birinci aşama:

1. Gün 2. Gün 3. Gün
1 çay kaşığı patates püresi 1 tatlı kaşığı patates püresi ½ çay bardağı patates püresi
Diğer 5 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 5 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 5 öğün anne sütü ya da formül mama

Birçok anne bu süreçte bebeğine unlu sütlü mama vermeyi tercih ediyor. Ama bebeğine bu tarz mamaları vermen hem besin alerjisi açısından riskli hem de bu gıdaların herhangi bir besleyici özelliği bulunmuyor. Bunlar yerine kaşık mamalarını tercih edebilirsin.

İkinci aşama:

4. Gün 5. Gün 6. Gün
½ iyi pişmiş yumurta sarısı, alerji görülürse 1 tatlı kaşığı lor peynir ½ iyi pişmiş yumurta sarısı, alerji görülürse 1 tatlı kaşığı lor peynir ½ iyi pişmiş yumurta sarısı, alerji görülürse 1 tatlı kaşığı lor peynir
1 çay kaşığı meyve (elma ya da şeftali) püresi/ suyu 1 çay kaşığı meyve (elma ya da şeftali) püresi/ suyu 1 tatlı kaşığı meyve (elma ya da şeftali) püresi/ suyu
Diğer 4 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 4 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 4 öğün anne sütü ya da formül mama

Bu besinler aklında olsun, ihtiyacın olacak: İşte Karşında Süper Bebek Besinleri (Selam Protein, Merhaba Mineral)

Üçüncü aşama:

7. Gün 8. Gün 9. Gün
1 tatlı kaşığı lor peynir, yarım dilim bebek ekmeği 1 tatlı kaşığı lor peynir, yarım dilim bebek ekmeği 1 tatlı kaşığı lor peynir, yarım dilim bebek ekmeği
½ çay bardağı meyve (elma veya şeftali) suyu ya da ½ tatlı kaşığı meyve püresi ½ çay bardağı meyve (elma veya şeftali) suyu ya da ½ tatlı kaşığı meyve püresi ½ çay bardağı meyve (elma veya şeftali) suyu ya da ½ tatlı kaşığı meyve püresi
1 çay kaşığı bal kabağı ve patatesten yapılmış sebze püresi 1 çay kaşığı bal kabağı ve patatesten yapılmış sebze püresi 1 çay kaşığı bal kabağı ve patatesten yapılmış sebze püresi
Diğer 3 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 3 öğün anne sütü ya da formül mama Diğer 3 öğün anne sütü ya da formül mama

6 aylık bebeğinin ağzı tatlansın: Bebeğin İçin Yapabileceğin 8 Elmalı Tarif

Dördüncü aşama:

10.-14.Gün
İlk 9 günkü gıdaların miktarını yavaş yavaş yavaş artırarak 14. günün sonunda;
1. çay bardağı sebze püresi
1. çay bardağı meyve püresi
Diğer 3 öğün anne sütü ya da formül mama

Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra bebeğin ek gıdaya geçişi tamamlamıştır ve artık ek gıdalara hazırdır. Bebeğini, aşağıdaki 6 aylık bebek ek gıda listesi doğrultusunda beslemeye başlayabilirsin.

İçinde 6 aylık bebek mamaları da var: Yesin de Büyüsün: Süper Besleyici Bebek Maması Tarifleri

Ek gıda: 3. hafta

Sabah Kuşluk Öğlen İkindi Akşam Gece
Anne sütü ya da formül mama 1 çay bardağı meyve püresi ½ kase kıyma ilaveli sebze çorbası Anne sütü ya da formül mama 1 çay bardağı sebze püresi Anne sütü ya da formül mama
1 çay kaşığı pekmez

Bebeğinin artan demir ihtiyacını karşılamak üzere yaptığın sebze çorbalarının içerisine yağsız kuzu kıyması ilave ederek çorbayı demirden zenginleştirmiş olursun. Çorbaya zeytinyağı da ilave etmeni öneririz. 6 aylık bebek için sebze çorbası yapılırken sebzeler ve kıyma birlikte haşlanır, önce tel süzgeçten ve sonra çatalla ezilir.

Çorbası da çok leziz: Bebek Beslenmesinde Balkabağı ile Muhteşem Lezzetler!

Ek gıda: 4. hafta

Sabah Kuşluk Öğlen İkindi Akşam Gece
Anne sütü ya da formül mama 1 çay bardağı meyve püresi ½ kase kıyma ilaveli sebze çorbası Anne sütü ya da formül mama 1 çay bardağı sebze püresi Anne sütü ya da formül mama
1/8 yumurta sarısı 1 çay kaşığı pekmez
¼ ev yapımı tuzsuz bebek ekmeği

Bebeğinin hala emmeye ihtiyacı var. Bunları ye, sütün azalmasın: Binlerce Kez Teşekkürler: Anne Sütü Yapan Yiyecekler

6 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı?

Bebek kahvaltısına yumurta eklemek için sabırsızlandığını biliyoruz. Ama yumurta beyazı alerjen bir besin olduğundan bebeğine 1 yaşına kadar sadece yumurtanın sarısını vermelisin. 6 aylık bebeğinin kahvaltısında ilk hafta boyunca 1/8 ölçüde yumurta sarısı yeterlidir. 2. hafta ¼ ölçüde vermeye başlayabilirsin.

Sonraki haftalarda da yavaş yavaş artırarak tam yumurta sarısı vermeye başlayabilirsin. Bebeğinin yemek programını bir hafta içerisinde toplam 2-3 tam yumurta sarısı olacak şekilde düzenleyebilirsin. 6 aylık bebek yemekleri içerisinde de yumurta kullanabilirsin.

Örnek 6 aylık bebek kahvaltısı
Kibrit kutusu büyüklüğünde tuzsuz keçi peyniri
Yarım yumurta sarısı
Tam buğday unu ile yapabileceğin krep

Bebeğin bu dönemde inek sütü tüketemez. Çünkü sindirim sistemi henüz inek sütünü tolare edebilecek seviyede değildir ve alerji riski de vardır. Bu yüzden peynir gibi besinler için keçi sütüyle yapılmış olanları tercih etmeni öneririz. Ancak bu besinleri de yine küçük miktarlarda sunmalı, reaksiyon göstermesi halinde tamamen kesmelisin.

Daha çok 6 aylık bebek kahvaltısı tarifi görmek istersen, Günün En Önemli Öğünü: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler yazımıza da bak.

Doktorun, 6 aylık bebek beslenme listesinde yukarıda önerdiğimiz bazı besinlerin yerine farklı besinler önerebilir. Bu durumda öğünlerde küçük değişiklikler yaparak genel plana uyabilirsin.

Bebeğin ek gıdaya geçiş ile birlikte su içmeye de başlamalıdır. Ancak suyu öğünlerin arasında ya da öncesinde değil de öğünden biraz sonra vermen iyi olur. Bu sayede su, bebeğinin öğünlerinin miktarını etkilemeyecektir.

Dahası var: Haftalık Bebek Kahvaltısı Menüsü Oluşturmana Yardımcı Olacak 7 Öneri

Ek Gıdaların Kıvamı Nasıl Olmalı?

Ek gıdaya geçiş dönemi öğürme refleksinin zayıflatılması için en uygun dönem. Bu yüzden 6 aydan sonra bebek yemekleri anne sütünden daha yoğun ve pütürlü olmalı. Aksi halde bebeğinin kıvamı yoğun ve pütürlü yiyeceklere alışması ve yutması zorlaşır. Bu dönemde cam rende ve tel süzgeç kullanmanı önerir ama pütürlü kıvamı engellediğinden blender kullanmanı önermeyiz.

Nelere ihtiyacın var öğren: Bebekli Annelerin Hayatını Kurtaran 9 Pratik Mutfak Eşyası!

Bebeğin öğürdüğünde pütürleri küçültebilir ya da bebeğinin ağzına daha az miktarlar verebilirsin. Bebeğine kızmamalı, telaşlansan da bunu belli etmemelisin.

Bebeğinin öğürme tepkisi bir süre daha devam etse de çoğunlukla dokuzunca aydan sonra azalmaya başlar.

Bu konuyu da merak ediyor olabilirsin: Bebekler Neden Kusar? (Bebeklik Bunu mu Gerektirir?)

6 Aylık Bebeklerde Gece Beslenmesi Gerekli mi?

Bebeğin artık gelişimi için gerekli olan tüm besin öğelerini ek gıdayla birlikte almaya başladığından 6 aylık bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. İyi bir uyku çekmesi artık bebeğin için gece beslenmesinden daha önemlidir. Yine de bebeğin gece uyanıyor ve emmek istiyor olabilir. Gerçekten acıktığı için de alışkanlık ve keyif nedeni ile de emmek isteyebilir.

Bebeğin çok acıkıyorsa, emzirmediğinde direnç gösteriyorsa gece emzirmeye bir süre daha ve yavaş yavaş azaltarak devam edebilirsin. Ancak emzirmek için bebeğini uyandırmana artık gerek yok.

Zamanı gelince bu bilgilere de ihtiyacın olacak: İlk Büyük Ayrılık: Bebeği Sütten Kesmek

6 Aylık Bebek Yemeklerini Hazırlarken Nelere Dikkat Etmelisin?

Ek gıdaya geçiş dönemi, bebeğin için yeni bir devrin başlangıcı! Bu yüzden hem onu bu sürece kolayca adapte etmek hem de sağlığını korumak için dikkat etmen gereken bazı şeyler var. Bunları aşağıda verdik.

  • İlk kez verdiğin gıdayı, başka bir şeyle karıştırmadan saf halde vermelisin.
  • Hiçbir bebek yemeğine şeker veya tuz eklememelisin.
  • Sebzeleri ışığa, havaya, ısıya ve suya daha az maruz kalıp besin değerlerini kaybetmemeleri için buharda pişirmelisin.
  • Özellikle patatesi pişirirken kabuklarını soymamalı, pişirme bittikten sonra temizlemelisin.
  • Özellikle yumurtanın çiğ kalmamasına dikkat etmelisin. Çiğ yumurtada Salmonella isimli bir mikrop bulunabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
  • Eğer bir gıdanın tazeliğinden şüpheliysen kesinlikle bebeğine vermemelisin.
  • Hazırladığın bebek yemeklerini bekletmeden sunmalısın.

Bu bilgilere de ihtiyacın olabilir: Bir Seferde Yap Gitsin: Mama Nasıl Saklanır?

Ek Gıdaya Geç Başlamanın Zararları Neler?

Bazı bebekler ek gıdaya kolay geçmezler. Bebeğin iştahsız olabilir ya da ek gıdayı reddedebilir. Ancak, 6 aydan sonra bebek beslenmesinde ek gıdaların muhakkak olması gerekir. Anne sütü ya da formül mama ile doyan ve bunu tercih eden bir bebeğin varsa ek gıdaya geçmeyi de henüz düşünmüyorsan bilmelisin ki, ek gıdaya geç geçmenin bazı zararları vardır. Bu zararlar arasında:

Neler yapabilirsin öğrenmek için: Hilal Mocan'dan Çocuğunun Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Önerileri

Bebeğim Ek Gıdayı Reddediyor, Ne Yapabilirim?

  • Bebeğini zorlama.
  • Verdiğin miktarı az tut.
  • Bebeğinle inatlaşma.
  • Yiyor diye sürekli sevdiği gıdaları verme.
  • Kaşıkla yemek istemiyorsa kendi kendine yemesine izin ver.
  • Mama sandalyesine oturt.

Çocuğunun Yemek Saatlerini Pratik ve Keyifli Hale Getirecek 11 Ürün’e de göz at, yemeyi daha da sevdirecek şeyler bulacaksın.

Özel Durumu Olan Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi Nasıl Olmalı?

  • Bebeğinin tolare edebilmesi yüksek ihtimal olan besinlerle ek gıdaya başlasan da bazı gıdalar ona pek iyi gelmeyebilir. Bu durumda, besin alerjisi ihtimalini değerlendirmeni öneririz. Yukarıda da bahsettiğimiz yumurta, çilek, inek sütü gibi gıdalar bebeğinin vücudunda kırmızı kabarcıklara, döküntülere, gaza ve nadiren nefes darlığı gibi reaksiyonlara neden olabilir. Ama korkma, bebeklerde besin alerjisi genellikle geçicidir.

6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! yazımızda daha fazla bilgi var.

  • Alerjiler dışında bazı mide-bağırsak problemleri ya da hastalıkları da ek gıdaya geçişte bebeğini rahatsız edebilir. Bu durumlarda uzman desteği alman, bebeğinin hem sağlıklı hem de huzurlu bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için gereklidir.

Bu sorunlardan biri yazımızda: İçleri Yanıyor Kuzuların: Bebeklerde Reflü

  • Bebeğin prematüre ya da büyüme gelişim geriliği olan bir bebekse ek gıdaya geçiş planı çok daha farklı olabileceğinden doktorunun yönlendirmesi çok önemlidir.

Adım Adım Prematüre Bebeklerde Beslenme ve Emzirme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey yazısıyla yapman gerekenleri öğren!

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

0-2 Yaş Bebek Beslenmesi-Dr. Şirin Seçkin

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Beslenmesi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

0-6 Aylık 7 Aylık