Önünde, içindeki bebeğin gün geçtikçe büyüdüğünü izleyeceğin paha biçilemez 40 haftan var. Her haftanın senin için ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. O yüzden bu süreci daha kolay anlamanı ve zevk alarak geçirmeni sağlamak için hafta hafta hamilelik bölümünü oluşturduk.
Sağlıklı bir hamilelik takibi yapabilmek için öncelikle bu süreçte en çok duyacağın kelimelerden biri olan ve muhtemelen hayatına yeni girecek “trimester” kelimesi ile tanışmanı istiyoruz.
Trimester Ne Demek?
Trimester, 9 aylık hamilelik sürecinin her 3 aylık periyodlarına verilen isimdir. Yani hamilelik dönemi 3 trimestera ayrılır. İlk 3 ay 1. Trimester, 4-5 ve 6.aylar 2.trimester, 7-8 ve 9.aylar ise 3., yani son trimester dönemine işaret eder. Yani hamilelikte 3’er aylık periyodlarla yaşanan 3 büyük kırılma noktası vardır.
-
Birinci trimester (ilk 3 aylık dönem), hamileliğin erken dönem semptomlarıyla başa çıkmaya çalıştığın, vücudunu hamileliğe alıştırmaya çalıştığın bir dönemdir. Bebeğinin ve organlarının ise yavaş yavaş oluşmaya başladığı…
-
İkinci trimester (ikinci 3 aylık dönem), hamileliğin balayı dönemidir. Hamileliğe alıştığın ve erken dönem şikayetlerinin azaldığı, en sorunsuz geçireceğin trimesterdır. Bebeğinin ise müthiş bir hızla büyümeye başladığı dönemdir.
-
Üçüncü trimester (son 3 aylık dönem) ise artık son çeyrektir. Hamileliğin balayı dönemi bitmiş, yeniden sıkıntıların başladığı bir süreçtir. Doğumun ve buna bağlı endişelerin yaklaştığı, aynı zamanda bebeğine kavuşma arzusunun doruklarda yaşandığı bir dönemdir. Bebeğin ise artık bir fasulye değil, gerçekten bir bebektir ve dünyaya geleceği gün için tüm hazırlıklarını yapar.
Her ne kadar en belirgin değişimleri gebellik trimesterlerı arasındaki geçişlerde yaşayacak olsan da, her zaman kaç haftalık hamile olduğun önemlidir.
Hamilelik haftaları arasında gerek bebekte gerekse sende birtakım değişiklikler, gelişmeler ve belirtiler yaşanacak. Biz de hafta hafta başınıza gelecek genel konulara değineceğiz.
Her ne kadar hafta hafta hamilelik serimizde yer alan yazılarımız uzman hekimlerin onayından geçmiş ve güvenilir kaynaklarça teyid edilmiş olsa da sağlık sorunlarını ve endişelerini her zaman kendi doktorunla konuşmanı öneriyoruz. Çünkü buradaki yazılar sadece endişelerini ve merak ettiklerini kelimelere dökmeni sağlayabilir. Sana süreçle ilgili fikir verebilir.
Şimdi otur, arkana yaslan, gevşe ve kendine hamileliğinin tadını çıkartacağına söz ver. Hayatının en heyecanlı ve en büyük ödüllü macerası başlıyor!
Fakat başlamadan söylemek istediğimiz bir şey var. Hafta hafta gebelik yazı dizimizi hazırlarken yararlandığımız ve güvendiğimiz kaynaklar aşağıdaki gibi:
- Curtis B. Glade ve Schuler Judith. Hafta Hafta Hamileliğiniz. Sabri Yarmalı (Çev.). İstanbul: Beyaz Balina Yayınları, 2017.
- Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler.* Nihal Gökçe (Çev.). İstanbul: Epsilon Yayınları, 2017.
- Cook A., Golden A., Herman Deirdre ve Riggin Erika (Ed.). Sağlıklı Gebelik Rehberi. Ayşın Akyor (Çev.). İstanbul: Eksik Parça Yayınları, 2015.
- Walker Allan ve Humphries Courtney. Hamilelikte Sağlıklı Beslenme. Özlem Tüzel Akal (Çev.). İstanbul: Optimist Yayınları, 2014.
- Sims, Nikki. Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum. Demet Uysal (Çev.). İstanbul: Kaknüs Yayınları, 2013.
- Öner, Ayşe. Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı. İstanbul: Klan Yayıncılık, 2017.
- Gidus, Tara. Hamilelikte Beslenme ve Yemek Pişirme. Ankara: Nobel Yaşam Yayınları, 2018.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.