4 Haftalık Bebek Gelişimi
Yakında bebek diyeceğimiz ama şimdilik embriyo olan hücre topağı, artık rahme ulaşmış durumda. Rahmin iç çeperinde doğuma kadar sana bağlı bir şekilde yaşayacağı yere yerleşmeye çalışıyor.
Embriyo, yerine sıkıca tutunduktan sonra büyük bir bölünme geçirerek 2 gruba ayrılacak. Bu hücrelerin yarısı minik bebeğini yarısı da plasentayı oluşturacak.
Hamilelikte 4 haftalık bebek nasıl olur? diye merak ettiğini biliyoruz. Bebek değil, boyu henüz bir haşhaş tohumunu geçmeyen bir hücre olsa da onu küçümsemeyelim. Bu dönemde amniyon (su) kesesi ve besin kesesi oluşuyor. 3 katmandan oluşan embriyo gelişerek vücudun özel bölümlerini oluşturmaya başlıyor.
-
Endoderm diye bilinen iç katman bebeğin sindirim sistemini, karaciğer ve ciğerlerini oluşturacak.
-
Orta katman yani mezoderm yakında bebeğinin kalbi, cinsel organları, kemikleri, böbrekleri ve kasları haline gelecek.
-
Ektoderm denilen dış katman ise sinir sistemini, saçlarını, derisini ve gözlerini oluşturacak.
Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.
4 Haftalık Bebek Görüntüsü
4 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
4 haftalık gebelikte karın şişer mi? diye merak ediyorsan söyleyelim, şişmez! Bu dönemde hamile olduğun hiç belli değildir. Çünkü henüz kilo almadın ve dış görünüşün değişmedi. İçinde sadece minik bir haşhaş tohumu olduğunu düşünürsek zaten karnının şişmesini bekleyemeyiz.
- Halsizlik,
- Yorgunluk,
- Mide bulantısı,
- Salya artışı,
- Ağızda metalik tat,
- Sık idrara çıkma,
- Kasık ve karın ağrısı,
- Hafif kanama veya lekelenme gibi hamileliğin erken dönem belirtileri 4 haftalık gebelik belirtileri arasında sayılabilir. Yani 4 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve karın ağrısı normaldir. Düşük yaşayacağın anlamına gelmez.
Unutma, her hamilelik birbirinden farklı seyreder. Her hamile kadın, hamilelik semptomlarını aynı anda ve aynı düzeyde yaşamaz. Aklına takılanları doktorunla konuşmaktan sakın çekinme. Peki, Hamileliğin 4. haftasında anne adayı neler yaşar? Daha doğrusu neler yaşama ihtimali vardır ve vücudunda neler olur?
-
Kalp ve dolaşım sistemi: Vücudun bebeğe oksijen ve besin taşımak için hemen daha fazla kan üretmeye başlayacak. (Artışın en fazla olduğu dönem gebeliğin dolaşım sistemine aşırı baskı yaptığı ilk 12 haftalık dönemdir.) Artan kan akışına ayak uydurmak için kalbin daha sert ve hızlı atacak, nabzın da dakikada 15 fazla atış yapacak. Gebeliğin ilk döneminde kendini bu kadar yorgun hissetmenin, akşam yemeğinden sonra hemen yatağa gitme isteğinin ya da gün içinde şekerleme ihtiyacının sorumlusu işte bu değişimlerdir.
-
Göğüsler: 4 haftalık hamilelik sırasında ilk fiziksel değişimlerinden biri göğüslerde yaşanır. Göğüslerin hassaslaşır, acılı ve ağrılı bir his verebilir. Her zamankinden daha dolgun ve ağır gelebilir. Bu değişimlerin sebebi artan östrojen ve progesteron üretimidir. Yani bütün suç hormonların!
Hadi bak: Hamilelikte Göğüslerde Yaşanan Değişimler
-
Rahim: Rahmin hızlı değişimler geçiriyor olduğuna şaşmamak gerekir. Çeperi kalınlaşır ve buradaki kan damarları bebeği beslemek için gelişir.
-
Rahim ağzı: Bebeğin dünyaya adım atacağı kapı olan rahim ağzı daha şimdiden yumuşar ve renk değiştirir.
-
Duygular: Duygularının karmakarışık olacağını bilmelisin. Gebelik heyecanlı, sıkıcı, tatmin edici, aşk dolu ama endişe verici bir şey olabilir. Hatta bazen tüm duyguları aynı anda yaşatır. Bazısı rahatlatan bazısı huzursuz eden bambaşka ve yepyeni duygular da yaşayabilirsin. Duygu durumundaki değişikliklere hazırlıklı ol. Kendine yüklenme ve içinden geldiği gibi davran.
4 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar
Gebeliğin 4. Haftasında Mide Bulantısı Olur mu?
4 haftalık gebelikte mide bulantısı konusu her kadının merak ettiği sorulardan biridir. Cevap: Olabilir de, olmayabilir de! Hemen şıkları açıklayalım!
4 haftalık hamileyim, midem bulanıyor: Bulantı kulübüne hoş geldin! Hamile kadınların neredeyse %75’i bu kulübe üyedir. Yani bu senin milyonlarca hamile yaşadığın sıradan bir olay, endişeye gerek yok.
Hamilelikte mide bulantısı neden olur? İşte bu konuda tam olarak net bir bilgi yok fakat tahminler oldukça bol. Bunlar arasında;
- 1.trimesterda kanda yüksek düzeyde bulunan hamilelik hormonu hCG,
- Yüksek östrojen düzeyi,
- Reflü,
- Sindirim sistemindeki kas dokusunun gevşemesi,
- Hamile kadınların koku alma duyusunun keskinleşmesi de yer alıyor.
İşine yarayacak bir yazımız var: Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi!
4 haftalık hamileyim, midem bulanmıyor: Mide bulantısı da aşermek gibi hamilelik hakkında herkesin bildiği ama her zaman gerçek olmayan konulardan biridir. Araştırmalar anne adaylarının yaklaşık %25’inin mide bulantısı ve kusma yaşamadığını gösterir. Sen de midesi bulanmayan ya da bunu hafifçe yaşayan %25’e dahilsen kendine sadece hamile değil aynı zamanda şanslı da demelisin.
4 Haftalık Gebelikte Beta hCG Değeri Ne Kadardır?
hCG nedir? Önce buradan başlayalım. hCG değeriyle ilk olarak muhtemelen evde yaptığın gebelik testinin pozitif sonucuna bakarken tanıştın. hCG idrarda ve kanda çıkan hamile olduğunu kesinleştiren değerdir. İnsan koriyonik gonadotropin hormonudur. Döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesinden sonra birkaç gün içinde gelişmekte olan plasentanın hücreleri tarafından üretilir.
Hamileliğin başlarında hCG değeri yeni üretilmeye başlandığı için oldukça düşük çıkacaktır. Fakat her 48 saatte neredeyse iki katına çıkar. hCG değerlerini etrafındaki diğer hamilelerle karşılaştırma. Çünkü nasıl her kadının hamilelik süreci birbirinden farklı ilerliyorsa, hCG değerleri de aynı olmaz.
4 haftalık hCG değerleri için aralık 50 ile 426(mIU/L)dir. Bu geniş aralığın içine giren her değer normaldir. Düşük ya da yüksek olması seni korkutmasın. Bu konuda aklına takılanları doktorunla paylaşabilirsin.
Bak bakalım: Bhcg (Beta-HCG) Nedir, Neden Önemlidir?
4 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Hamileliğin 4. haftası ile birlikte artık hamile olduğunu fark etme ve hamilelik öncesi gündelik hayatını değiştirme ve sorgulama dönemi başlar. Sigara ve alkol kullanımı, saç boyatma gibi konularda nasıl davranacağını merak edebilirsin.
4 Haftalık Gebelikte Sigara Kullanımı Zararlı mı?
Sigara içmek hamilelik öncesinde nasıl kendi vücudun için zararlı ise hamilelik süresince bebeğin için de zararlı. Çünkü sigara dumanı plasentadan geçip bebeğe ulaşacağı için sen sigara içtikçe bebeğin de içmiş olur. Araştırmalar böyle bir durum olduğunda bir bebeğin anneden daha fazla nikotine maruz kaldığını göstermiştir. Bu da bebeğin doğumundan sonra da nikotin alımının sürmesine neden olabilir.
Öte yandan pasif içicilik de sigara içmeyen bir kadını ve gelişmekte olan bebeğini etkileyebilir. Bu da demek oluyor ki hamileliğin boyunca yanında kimsenin sigara içmesine izin vermemelisin.
Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Sigara İçmekle İlgili Dumanlı Bilgiler
4 Haftalık Gebelikte Saç Boyama Zararlı mı?
Hamileyken dip boya konusu sorun olabilir. Saç boyama sırasında kafa derisinden emilen az miktarda kimyasalın zararlı olduğuna dair görüşler var. Bazı uzmanlar boyayı tazeletmek için ilk trimesterin yani ilk 3 ayın bitmesini beklemeyi önerir. Bazıları ise hamilelik boyunca dip boya yaptırmanın bir sakıncası olmadığını düşünür.
Fakat en ufacık bir risk barındırması bile hamilelik boyunca dip boya yerine röfle yaptırmanın daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Röfle saçın uçlarına uygulandığı için kafa derisine kimyasal temas etmiyor ve kullanımı daha uzun sürüyor.
Hamilelikte Saç Boyamak ve Kına Yakmak Zararlı mı?
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.