37 Haftalık Gebelik

36. Hafta 38. Hafta

37 haftalık gebelik sürecinin içinde olan bir anne adayı için doğum artık her an başlayabilir. Dolayısıyla buna hazırlıklı olman gerek. 37 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Seni bekleyen değişimler nelerdir? Gebelikte 37. hafta hakkında merak ettiğin her şeyi anlattık!

37 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

37 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin hamileliğin bu son birkaç haftasında bile büyümeye ve gelişmeye devam eder. Artık onu kucaklamak üzeresin, her an doğabilir! Aşağıdaki tabloda 37 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri verdik.

37 haftalık bebek gelişimi
37 haftalık bebek kilosu 2950 gr
37 haftalık bebek boyu 47-51 cm
  • 37 haftalık gebelikte bebek kilosu bir önceki haftaya göre yaklaşık 200 gram artış gösterir.
  • Bebeğin, ilk nefes hazırlığını yapıyor ve ciğerlerine amniyon sıvısı çekip boşaltıyor.
  • Başparmağını emiyor, gözlerini kırpıştırıyor, bir yandan öbür yana kaykılıyor.
  • 37 haftalık doğum yapanlar için herhangi bir risk yok, bebeklerini sağlıkla kucaklarına alabilirler.

37 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Gebeliğin 37. haftası, hamileliğin 9. ayına denk gelir. Artık son ayındasın ve her an doğum yapabilirsin. Gebelik tamamlanmış olarak sayıldığı için bu hafta yaptığın doğum, erken sayılmıyor.

37 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 37 haftalık bebek hakkında daha detaylı bilgi almak için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

37. Haftada Bebek Hareketleri

Bazı bebekler doğum yaklaştıkça biraz daha az hareket ederken bazıları büyük güne kadar enerjik bir biçimde kıpırdanmaya devam ederler. Her bebekte durum farklıdır.

Dolayısıyla hamileliğinde son düzlüğe girmişken, 37 haftalık bebek hareketlerinde azalma hissetmen gayet normal. Bunun nedeni yer darlığı, amniyon sıvısının azalması ve fetüsün daha gelişmiş hareket koordinasyonu olabilir. Ancak bebeğinin her hareketini saymıyorsan farkı hissetme ihtimalin pek yüksek değil.

37 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüleri

Küçük bir hatırlatma yapalım. Senin çektirdiğin 37 haftalık ultrason görüntüleri buradakiyle aynı olmak zorunda değil. Her bebeğin anne karnındaki duruşu farklı biliyorsun ki.

37 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

37 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • 37 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü bu şekildedir. Bebeğin başı bu dönemde genellikle pelviste aşağı doğrudur.
  • Rahmin 1-2 hafta önceki ölçüyle aynı olabilir. Pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü 37 cm, göbek deliğinden ise 16-17 cm'dir.
  • 37 haftalık gebelik kilosunun toplamda 11.3 ila 15.9 kg arasında olması gerekir. Bu, elbette ortalama bir miktar. Her kadın için durum farklı olabilir.

37 Haftalık Gebelik Doğum Belirtileri

37 haftalık gebelikte doğum olur mu, diye merak edebilirsin. Evet, hamileliğin 37. haftası doğum için uygun bir zaman ve erken olarak nitelendirilmiyor. Normal seyrinde bir gebelikte doğum, 37. ile 42. haftalar arasında herhangi bir gün olabilir. O nedenle özellikle ilk defa hamilelik yaşayan anne adayları doğumun başladığını anlayamamaktan korkarlar.

Aslında en korkulan şey, hastaneye gitmekte geç kalınması durumunda evde veya yolda doğurma ihtimalidir. Bu durumda 37 hafta gebelik sancıları sana en iyi rehberliği yapacaktır. Sancılarının düzenini ve şiddetini takip ederek doğumun yaklaştığını anlayabilirsin.

Doğum ancak rahim ağzı açıklığı 10 cm olduğunda gerçekleşir. İlk hamilelikte 1-1,5 saatte rahim ağzı ancak 1 cm açılır. Yani ilk hamilelikte gerçek rahim kasılmaları başladıktan sonra doğum yaklaşık 10 saat kadar sürer. Onun için evde veya yolda doğurma telaşına gerek yoktur.

37 Haftalık Gebelikte Doğum Süreci Nasıl İlerler?

Doğum süreci rahim ağzının genişlemesi (esnemesi ve küçülmesi) olarak tanımlanır. Bu, bir kas olan rahmin daralması ve bebeği dışarı atmak için gevşemesi nedeniyle olur. Bebek dışarı itildikçe rahim ağzı esner. Çeşitli zamanlarda daralma, küçülme ve kramplar hissedebilirsin. Ama rahim ağzında bir değişim olana dek bu gerçek doğum süreci değildir. Doğum sürecinin birçok yönü vardır. Bebeğini dünyaya getirirken bu aşamalardan geçeceksin.

  • 1. Aşama: Doğum sürecinin ilk aşaması, rahim içi kasılmaların yeterli şiddette, sürede ve sıklıkta oluşarak rahim ağzının küçülmesine ve açılmasına neden olmasıyla başlar. Bu ilk aşama rahim ağzı tamamen genişlediğinde ve bebeğin başının geçebileceği kadar açıldığında sona erer.
  • 2. Aşama: Rahim ağzı tamamen 10 cm açıldığında başlar. Bu aşama bebeğin doğumuyla sona erer.
  • 3. Aşama: Bebeğin doğumundan sonra başlar. Cenini saran plasentanın ve zarların atılmasıyla sonlanır.

Daha detaylı bilgi için: Doğum Belirtileri Nelerdir?

37 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

37 Haftalık Gebelikte Kanama

Hamilelikte 37. haftayı dolduran birinin hafif kanama görmesi doğumun başladığına işaret etmez. Cinsel ilişkiden veya vajinal muayeneden kısa süre sonra görülen pembemsi ya da kahverengi, içinde çizgi çizgi kırmızılık olan mukus akıntısı çoğunlukla hassaslaşan serviksin ezilmesinden ya da ellenmesinden kaynaklanan normal bir durumdur.

Ama ister cinsel ilişki sonrası ister başka zaman olsun pembemsi ya da kahverengi mukusun yanında kasılmalar da oluyorsa ya da başka doğum belirtileri varsa doktorunu aramanda fayda var.

Daha ayrıntılı bilgi için: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

37 Haftalık Gebelikte Doktor Kontrolü

  • Gebelikte 37 haftayı doldurduysan doktorun, vajinal muayene ya da tıbbi deyimle pelvik muayene yapabilir. Böylece hamileliğin gidişatının değerlendirilir. Doktorunun ilk olarak dikkat edeceği şeylerden biri, amniyotik sıvı sızıntısı olup olmadığıdır.
  • Bu muayene sırasında rahim ağzı kontrol edilir. Doğum sürecinde rahim ağzı genellikle daha yumuşak olur ve incelir. Rahim ağzının yumuşaklığı, sertliği, incelme miktarı değerlendirilir. Doğum süreci başlamadan önce serviks kalındır. Aktif doğum sürecindeyken incelir.
  • Bebeğin başının, kalçalarının veya bacaklarının önce gelip gelmediğine bakılır. Pelvik kemiğinin şekli de değerlendirilir.
  • Kadınların çoğu normal, vajinal doğum yapmayı düşünür ama sezaryen doğum her zaman imkan dahilindedir. Sezaryen doğumda bebek, annenin karın duvarına ve rahmine bir yarık açılarak dünyaya getirilir.
  • Vajinal doğumun avantajları, sezaryen doğum gibi ameliyatla ilgili problemleri azaltmayı da içerir. Vajinal doğum sonrasında iyileşmek daha kısa zaman alır. Eğer rahim ağzın çok küçük, bebeğin de çok iri değilse ve pozisyonunda bir sorun yoksa vajinal doğum yapmanda bir sakınca olmayabilir.

Detaylı bilgi için oku: Gebelikte Yapılan Testler: 3. Trimester Testleri Hangileridir?

Doğum Korkusu Nasıl Yenilir?

"Korku gerginlik; gerginlik ağrı yaratıyor." diyen Doula Ayca Yılmaz'dan doğum korkusunun neye dayandığı ve nasıl önüne geçileceğine dair öneriler!

Doğuma Hazırlık Egzersizleri İçin En Etkili Yoga Serisi

Hamilelikte kendin ve bebeğin için yapabileceğin en iyi şeylerden biri, yoga! Yoga ile vücudunu doğuma en doğru şekilde hazırlayabilir, kolay bir doğum deneyimi yaşayabilirsin.

Bir Bakıcıya İhtiyacın Olacak mı?

Eğer bu sorunun cevabı evet ise, bakıcı araştırmalarına başlamalısın. Yavrunu teslim edeceğin kişinin bebek bakımına dair düşünceleri ile seninkilerle ne kadar uyumlu? İyi anlaşabilir misiniz? gibi sorulara cevap bulmak için erkenden bakıcı adayıyla tanışman yararlı olacaktır.

Bu konuda fikir almak için Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Yenidoğan Bebeğinin Fotoğraflarını Çektirmek İster misin?

Bebeğin ilk zamanları, onun en güzel fotoğraflarını çektirmek için en ideal günlerden. Sen de bebeğinin bu zamanlarını unutamayacağın çok güzel anılara dönüştürmek istersen fotoğrafçılardan yardım alabilirsin.

Hangi fotoğrafçıyla çalışmak istediğine karar verirken, yenidoğan çekimleri konusunda tecrübeli birini seçmeni öneririz. Bebeklerle daha önceden çalışmış birini tercih etmen iyi olabilir. Araştırmalara başlamak için, Yenidoğan ve Bebek Fotoğrafçısı sayfamıza bakmanı öneririz.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

36. Hafta 38. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

37 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?