35 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
35 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
Bebeğin bu ara neredeyse senin kadar hızlı kilo alıyor! 35 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
35 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
35 haftalık bebek kilosu | 2500 gr |
35 haftalık bebek boyu | 45-50 cm |
35 haftalık gebelikte bebek kilosu bir önceki haftaya göre 300 gram kadar artış gösterebilir. Bebeğin hızla büyüyor.
- Rahmin gittikçe büyüyor. Bunda amniyotik sıvının artmasının, bebeğinin ve plasentanın büyümesinin etkisi var. Bütün bu etmenler fetal kiloyu tahmin etmeyi zorlaştırır.
- Beyin hücreleri hızla artmaya devam ediyor.
- Kafasının büyümesi hızlanıyor.
- Hamileliğin 35. haftasında bebeğin, başını artık pelvise doğru dönebilir. Bebeğin pozisyonu bu şekildeyse doğumda da önce başı çıkacak demektir, bu da senin için doğumu kolaylaştıran bir etkendir.
- Kafası büyük olabilir ama hala yumuşaktır. Bu da doğum kanalından geçmesini kolaylaştırır.
35 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 35 haftalık bebek hakkında daha fazla bilgi almak için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek
35 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Gebeliğin 35. haftası 8. ayın sonuna denk gelir. 40 haftalık gebelik sürecinin 35 haftası bitmiş, tahmini olarak 5 haftası kalmıştır.
35 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Nasıl Olmalı?
35 haftalık gebelikte bebek hareketleri, rahmin içindeki kalabalıklaşma yüzünden daha az hissedilebilir. Bu sıkışıklık daha büyümüş ve güçlenmiş olan bebeğinin sana yumruklar atmasını zorlaştırabilir. Ama yine de bir sürü gerilme, yuvarlanma, kıpırtı hissedersin.
35 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü
35 haftalık gebelik ultrason görüntülerin bu karedeki gibi değilse endişelenme. Her bebeğin anne karnındaki pozisyonu farklı olabilir.
35 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
35 Haftalık Gebelik Görüntüsü
35 haftalık bebeğin anne karnındaki duruşu bu şekilde olduğunda doğum esnasında önce başı çıkar. Bu da senin rahat bir doğum yapmanı sağlar.
35 Haftalık Gebelik Kilosu Kaç Olmalı?
Gebelikte 35 haftayı dolduran bir anne adayının bu zamana dek alması gereken toplam kilo 10.8 ila 13 kg arasında olmalı. Bu kiloları kaliteli kalorilerden almak için beslenme düzenine dikkat etmen gerek.
35 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
35 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı
Kasıklarında ya da vajinanda hissettiğin ağrı, rahim ağzının açılmaya başladığının işareti olabilir. Ancak bu, doğum sancılarının başladığı anlamına gelmez. Açılma doğum sancılarından haftalar önce de başlayabilir.
Bu tür bir açılma sırasında vajinanda bıçak saplanması gibi bir ağrı ve baskı hissedebilirsin. Hamilelikte 35 haftayı dolduran biri için vajinada ağrı olması genelde kaygılanacak bir durum değildir. Ama yine de doktoruna bahsetmende fayda olabilir.
Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte Kasık Ağrısı
35 Haftalık Gebelikte Kasılmalar
Bu dönemde birtakım kasılmalar yaşayabileceğin gibi hiçbir şey hissetmeyebilirsin de. Hem kramp giriyorsa hem de rahmini kasılmış ve sertleşmiş gibi hissediyorsan kasılmaların ne kadar sık ve düzenli olduğuna dikkat etmen gerekiyor. Doktoruna kasılmaların kaç dakika arayla geldiğini, ne kadar sürdüğünü not ederek bilgi vermelisin.
Bunları öğren: Doğum Belirtileri Nelerdir?
35 Haftalık Gebelikte Rahimde Baskı
Bu aralar bebeğinin aşağılara, leğen kemiğinin içine doğru indiğini hissedebilirsin. Bu, doğum sürecine olan hazırlıktan kaynaklanıyor. Yanıltıcı bir tabir olmakla birlikte bu duruma “hafifleme” dendiğini duymuş olabilirsin. Karnın üst kısmı rahatlar ama onun yerine leğen kemiğine, idrar torbana ve kalçalarına olan baskı artar.
35 Haftalık Gebelikte Sık İdrara Çıkma
Bu aralar bebeğin doğum sürecine hazırlık olarak aşağılara, leğen kemiğinin içine doğru inebilir. Eğer leğen kemiğine inerse idrar sorunları yoğunlaşabilir. Leğen kemiğinin içine doğru hareket ettikçe idrar torban üzerinde daha fazla baskı hissedebilirsin. Bu yüzden de daha sık idrara çıkma ihtiyacın olacaktır.
Gebeliğin son haftalarında geceleri birkaç kez idrara çıkabilirsin. Günlük su tüketimini akşam saatlerine kadar tamamlayıp yatmadan önce çok su içmemeye çalışabilirsin.
35 Haftalık Gebelikte Nefes Darlığı
Büyüyen rahmin diyaframını yukarıya doğru ittiği için yeterince hava alamıyormuş gibi hissedebilirsin. Derin nefes alma hissi ve nefes darlığı yaşaman normal. Eğer bu aralar bebeğin, rahmin ve leğen kemiğinin alt bölümlerine inerse nefes alman kolaylaşır.
Hamilelikte Nefes Darlığı Çekiyorsan Oku!
35 Haftalık Gebelikte Sarı Akıntı
Hamilelik süresince akıntı şikayeti kadınların çoğunda devam eder. Beyaz, sulu, belki hafif kokulu bir akıntı, hormonların vajina duvarına yaptığı etkiden kaynaklanır. Hamilelik boyunca azalır, artar ama devam eder.
Fakat vajinal enfeksiyon söz konusuysa akıntı bu gibi durumlarda renk değiştirir. Yeşil ya da sarımsı olabilir, kıvamı sulu olmaktan çıkar ve koyu, peynir kıvamına gelebilir. Böyle bir ihtimale karşılık doktorunla iletişime geçmende fayda var.
Detaylı bilgi için: Hamilelikte Akıntıya Dair Merak Ettiğin Her Şey!
35 Haftalık Gebelikte Kanama
Gebeliğin son dönemlerinde kanama plasenta ile ilgili sorunların işareti olabilir. Bu sorunlardan en çok rastlananı plasenta previa sendromudur.
Bu yüzden 35 haftalık gebelikte kan gelmesi bunun belirtisi olabilir. En sık görülen belirti, rahimde hiçbir sancı duymadan ağrısız kanama olmasıdır. Plasenta previada kanama uyarı olmadan başlayabilir. Herhangi bir kanama şikayetinde doktorunu haberdar etmen en sağlıklısı olacaktır.
Ayrıntılı bilgi için: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
35 Haftalık Gebelikte Hemoroit
- Çok sıkıcı bir derttir ama hamilelik sırasında kadınların çoğu hemoroit sorunu yaşar. Bacaklardaki damarların bu dönemde varis oluşumuna müsait olması gibi rektumdaki damarlar da müsaittir.
- Büyüyen rahmin baskısı ve pelvise kan akışının artması rektum duvarındaki toplardamarların şişip kabarmasına neden olabilir.
- Kabızlık da hemoroit sorununu ağırlaştırabilir. Hatta doğrudan neden olabilir. Bunun için alınan en iyi önlem kabız olmaktan kaçınmaktır.
Daha fazlası için: Hamilelikte Hemoroit Neden Olur, Nasıl Geçer?
35 Haftalık Gebelikte Ellerde Uyuşma
Bugünlerde el ve ayaklarında karıncalanma, uyuşma oluyorsa sebebi muhtemelen şişen dokuların sinirlere baskı yapması. Fakat uyuşma ve ağrı başparmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının yarısı ile sınırlı ise karpal tünel sendromuna yakalanmış olabilirsin.
Bu hastalık aslında düzenli olarak ellerin aynı hareketi tekrar etmesini gerektiren işleri yapan insanlarda görülse de hamile kadınlar arasında da yaygındır.
Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu
35 Haftalık Gebelikte Beslenme
- Sağlıklı beslenmeye devam! Biliyorsun ki protein, hamilelik döneminde kritik bir besin maddesi, yeterli miktarda tüketmelisin.
- Çeşitlilik iyidir. Brokoli, havuç, lahana, greyfurt ve elma gibi sebze ve meyveleri her öğünde tüketmeye çalış.
- Karbonhidratlar da zengin besin depolarından. Yulaf, çavdar ve tam buğday gibi besinlere muhakkak yer ver.
- Vücudun, gelişmekte olan bebeğin için bol miktarda vitamin ve mineral ihtiyacı duymaya devam ediyor. Emzirmek için çok daha fazlasına ihtiyacın olacak. İhtiyacın olan vitamin ve minerallerle bunların günlük dozajlarını doktorundan öğrenmelisin. Bu miktarlar herkesin bünyesine göre değişebilir. Örneğin; A vitaminini hamilelik döneminde 800 mcg alman yeterliyken, emzirme döneminde 1300 mcg'ye çıkman gerekebilir.
Hamilelikte Nefes Egzersizleri
Hamilelik sürecinde vücudunda ortaya çıkan değişimlere uyum sağlamanı kolaylaştıracak aktivitelerden biri nefes egzersizleri. Peki, hamilelikte nefes egzersizlerinin yararları nelerdir?
- Mide yanması ve kabızlık ile ilgili şikayetlerinin azaltır.
- Hazmın kolaylaşmasına yardımcı olur.
- Kan dolaşımının düzene girmesini sağlar.
- Bebeğine giden oksijen miktarının artmasına destek verir.
Nefes egzersizlerini sadece hamileliğin sırasında değil, hayatın boyunca uygulamanı öneririz. Ancak, öncelikle hamilelik dönemi!
Aklını Dağıtmana Yarayacak Bir Öneri!
Şunun şurasında doğumuna az bir zaman kaldı. Bebeğinin karnında olduğu son zamanlardasın. Bu birlikteliğin fotoğraflarını çektirmeyi düşünebilirsin, güzel bir hatıra olur. Sen de bebeğinin rahminde ne kadar büyüdüğünü fotoğraf eşliğinde bir kez daha görmüş olursun.
Profesyonel bir yardım almayı düşünürsen Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamız sana yardımcı olacaktır.
Doğum Odası İçin Öneri!
Doğumdan, doğumu kolaylaştıran etkenlerden bahsediyoruz. Peki ya doğum yaptığın gün? Doğumdan çıktıktan sonra bebeğinle şık bir odaya gelmek ve ziyaretine gelen sevdiklerini böyle bir yerde karşılamayı istersen, doğum odanı süslemeyi düşünmelisin.
Neler yapabileceğine dair fikir almak için Hastane Odası Süsleme sayfamıza bakabilirsin.
Bir Bebek Bakıcısına İhtiyacın Olacak mı?
Bebeğin doğduktan sonra, bir bakıcıdan yardım almayı düşünüyorsan bakıcı araştırmalarına başlamanı öneririz. Yavrunu emanet edeceğin kişi ile anlaşabilmen ve bebek bakımı konusunda benzer düşüncelerinizin olması önemli! Bu sebeple gecikmemelisin.
Fikir almak için Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamıza göz gezdirebilirsin.
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.