33 Haftalık Gebelik

32. Hafta 34. Hafta

33 haftalık gebelik dünyasına hoş geldin! 33 haftalık bebek gelişiminden nasıl beslenmen gerektiğine, 33 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenlerden vücudunda meydana gelen değişimlere dair her şeyi yazdık. Bakalım hamileliğin 33. haftasında seni neler bekliyor?

33 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

33 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin bu ara neredeyse senin kadar hızlı kilo alıyor! 33 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

33 haftalık bebek gelişimi
33 haftalık bebek kilosu 2000 gr
33 haftalık bebek boyu 43 cm
  • 33 haftalık gebelikte bebek kilosu, bir önceki haftaya göre ortalama 225 gram artış gösterir. Büyük güne kadar bebeğinin kilosu neredeyse 2 katına çıkabilir.
  • Amniyotik sıvı düzeyi zirve yapmış durumda. Sıvı alacak alan kalmadığı için bebeğinin dürtükleme ve tekmelerinden daha fazla rahatsız olabilirsin. Çünkü artık darbeleri tamponlayacak sıvı miktarı daha az ve bebeğin daha büyük.
  • Bebeğinin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ediyor ve antikorlar senden ona geçiyor. Bu antikorlar çok işine yarayacak, onu oyun parkındaki mikropların çoğundan koruyacak.
  • Ciğerleri de neredeyse tam olarak gelişti. 33 haftalık doğan bebeklerin yaşama şansı yüksek.

Her şey yolunda giderse normal şartlarda bebeğinin ne zaman doğacağını buradan öğrenebilirsin: Tahmini Doğum Hesaplama

33 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Gebeliğin 33. haftası yaklaşık olarak 8. ayın içine dahildir. Dolayısıyla hamileliğinin 3. trimesterindesin.

33 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri

  • Artık bebeğinin hareketli olduğu ve dinlendiği süreler daha belirgindir.
  • Bazı bebeklerin hareketli olduğu süre, bazı bebeklerin ise dinlenmeye ayırdığı süre daha fazladır. Çok ciddi bir yavaşlama ya da durma olmadığı 33 haftalık bebek hareketlerinde azalma normaldir.
  • Eğer endişe ettiğin bir durum varsa bebeğinin en son ne zaman hareket hissettiğini, iki hareket arasında geçen süreyi, 1 saat içinde kaç kere hareket hissettiğini not alarak doktorunla paylaşabilirsin.

33 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Küçük bir uyarı yapalım. Senin çektirmiş olduğun 33 haftalık gebelik ultrason görüntüleri buradakiyle bire bir olmak zorunda değil. Bu, bebeğinde bir problem olduğu anlamına gelmiyor.

33 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 33 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi almak için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

33 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

  • Bu hafta rahmin tepe noktasına kadar olan mesafesi, pubik simfizden ölçüldüğünde yaklaşık 33 cm, göbek deliğinden ölçüldüğünde ise 13 cm civarındadır.
  • Hamilelik ilerledikçe kilo almaya devam ediyorsun. Hatta bu aralar hamileliğinin herhangi bir döneminde olduğundan daha hızlı kilo alıyorsun. Ancak bu kilonun çoğu bebeğine gidiyor. 33 haftalık gebelik kilosu da önceki dönemdekilere eklendiğinde toplamda 9 ila 13 kg'lik bir artış olur.
  • Hızla büyüyen bebeğin midende çok fazla yer bırakmadığı için bu dönemde mide yanması daha çok problem olabilir. Üç büyük öğün yerine günde birkaç küçük öğün yemenin seni rahatlattığını fark edebilirsin.

Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkma Rehberi

33 Haftalık Gebelik Görüntüsü

33 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

33 Haftalık Gebelikte Sancı

33 haftalık gebelikte rahim açılması durumu ile karşılaşabilirsin. Açılma, doğum sancılarının başlamasından saatler, günler veya haftalar önce başlayabilir. Rahim ağzı doğum sancısından önce hiç açılmayabilir de. Bu süreç her kadın için farklıdır.

  • Açılma sırasında vajinada şiddetli ve bıçak saplanması gibi bir ağrı hissedebilirsin. Fakat gebelikte 33. haftada sancı çekmen illa doğumun başladığı anlamına gelmez. Bunun sana da bebeğine de zararı yok.
  • Gebeliğin son dönemlerinde vajina ağrısı genelde endişelenecek bir şey değildir ama çok fazla rahatsızlık verdiği durumda doktoruna bildirmende elbette fayda var.
  • Ayrıca 33 haftalık gebelikte rahim kasılmaları hissetmen de doğal. Hem kramp hem de rahminde kasılma ve sertleşme hissediyorsan bunun ne kadar sıklıkta olduğuna dikkat et. Gerçek doğum sancısı 5 dakika aralıklarla gelir ve düzenli aralıklarla tekrarlar.

Farklarını öğren: Tüm Gerçekleri ve Yalancılarıyla Doğum Sancıları

33 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı

  • Bazı hamile kadınlarda kasık kemiği sancısı sorunu olabilir. Bu, hamileliğin 33. haftasına özgü bir ağrı değildir. Hamileliğin farklı dönemlerinde yaşanabilir.
  • Sık rastlanan bir gebelik şikayetidir. Hafif veya keskin bir sancı da olabilir, ağrı veya morluk varmış hissi de verebilir.
  • Sancının sebebi, dokuların ve eklemlerin yumuşaması ya da gevşemesidir. Leğen kemiğinin ortasındaki iki kasık kemiğini birbirine bağlayan kıkırdak, yürürken kasık kemiğinde yoğun bir acı hissetmene yol açar.
  • Bazı kadınlarda bu acı daha şiddetli iken, bazıları bunu sadece son dönemde hisseder. Kasık kemiği sancısının doğumdan birkaç hafta sonra kaybolması gerekir. Kasık kemiği sancısını hafifletmek için külotlu varis çorabı giymek gerekebilir. Ilık banyo yapmak da fayda edebilir. Bir sıcak, bir soğuk uygulaması ile de rahatlayabilirsin.
  • Kasık kemiği ağrısı çok ender olarak eklem iltihabından da kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda sancı süreklidir ve giderek kötüleşir, ateş yapar. Bu işaret ve belirtiler ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden doktorunla iletişime geçmelisin.

Neden olur, nasıl geçer: Hamilelikte Kasık ve Karın Ağrısı

33 Haftalık Gebelikte Kanama

Son trimesterde vajinal kanamalar plasenta ile ilgili bir sorunun habercisi olabilir. Plasenta yırtılma esnasında rahmin iç duvarından ayrılmaya başlar. Bu, şiddetli ya da orta şiddetli bir kanama olabilir.

Beklenmeyen bir kanama durumunda doktorunu haberdar etmen en sağlıklısı olacaktır.

Ayrıntılı bilgi için: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

33 Haftalık Gebelikte Suyun Azalması:

  • Genellikle 3. trimesterın son döneminde, bebeği çevreleyen ve koruyan amniyotik sıvı miktarı yetersiz gelebilir. Çoğu kez bu durum sadece sıvının dışarı sızmasından ya da amniyotik kesenin delinmesinden kaynaklanır.
  • Nadir olarak amniyotik sıvı seviyesinin düşüklüğü bebekte fetal gelişim geriliği, böbrek veya idrar yolları rahatsızlığı gibi bir sorunu da düşündürebilir.
  • Suyunda azalma olursa bunu kendliliğinden anlayamazsın, ultrasonda tespit edilir. Böyle bir tanı konulursa istirahat etmen gerekir ve amniyotik sıvı miktarı yakından takip edilir. Bebeğini tehdit edecek bir seviyeye inmesi durumunda doktorun müdahale etmek isteyebilir.

Neden olur, nasıl engellenir: Hamilelikte Suyun Azalması

33 Haftalık Gebelikte Plasentanın Erken Ayrılması: Dekolman!

  • Plasentanın doğum sonrasında değil, hamilelik sırasında erkenden rahim duvarından ayrılmasıdır.
  • Ayrılma hafif düzeyde ise hemen tedavi uygulandığı ve gerekli önlemler alındığı takdirde anne ya da bebek açısından genellikle fazla tehlike yoktur.
  • Ancak ayrılma ciddi ise bebek açısından risk yüksek olabilir. Bunun sebebi, plasentanın rahim duvarından tamamen ayrılmasının bebeğe oksijen ve besin gidemeyecek olması anlamına gelmesidir.
  • Plasentanın erken ayrılması, genellikle hamileliğin 2. yarısında en çok da 3. trimesterde görülür. Bu yüzden hamileliğin 2. yarısında karın ağrısı ile birlikte kanama yaşarsan doktorunu hemen aramalısın.

Bunları öğren: 10 Maddede Plasenta ile İlgili Her Şey

33 Haftalık Gebelikte Cinsel İlişki

Hamilelikte 33. haftada cinsel ilişkiye girilir mi, konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir, gebeliğin son haftalarında cinselliğin güvenli olup olmadığını ve doğum sancılarını tetikleyip tetiklemediğini merak edebilirsin.

Bu konuda yapılan araştırmalarla birlikte genel olarak düşünülen şey, doğum için şartlar olgunlaşmadığı sürece ne cinsel ilişki ne de orgazmın doğumu tetiklemeyeceğidir. Eldeki bilgilere dayanarak söylersek çoğu doktor, hamilelikleri normal ve sorunsuz geçen hastalara son ana kadar cinsel ilişkiye izin verir.

Çiftlerin pek çoğu da herhangi bir sorun yaşamadan son güne kadar cinsel hayatlarını devam ettirebilir. Elbette 8 aylık hamileyken libidosu yerlerde olmayanlar! Çünkü doğum yaklaştıkça pek çok kadın sadece doğuma ve bebeği ile kavuşma anına odaklanır. Heyecan, kaygı, endişe, sabırsızlık gibi pek çok duygunun yanı sıra 3. trimester şikayetleri de arttıkça cinsel hayatlarını pek düşünmeye vakit bulamayabilirler.

Daha detaylı bilgi için: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

33 Haftalık Gebelikte Beslenme

  • Gebelikte 33 haftayı doldurmuş biri olarak artık, besin değeri yüksek bir diyete göre besleniyor olmalısın.
  • Kilon arttıkça yemeği kesmeye ya da öğün atlamaya kalkışma. Yeterli kaloriyi sağlıklı ve kaliteli besin gruplarından alman önemli. Tatlı, börek, kek gibi hamur işlerinden; makarna ve beyaz pirinçten uzak dur. Sağlıklı, besin değeri yüksek, kaliteli gıdalar sana kilo olarak değil; bebeğine gelişim olarak döner.
  • Taze meyve ve sebzeler, süt ürünleri, tam tahıllı ürünler ve proteinli gıdalar bebeğinin sağlıklı gelişmesine katkıda bulunur.
  • Paketlenmiş, katkı maddesi içeren, yağ ve şeker oranı yüksek, mevsiminde olmayan, kızartılarak yapılmış gıdalardan uzak durmalısın.
  • Dışarıda yemek yememeye ve hazır gıda tüketmemeye özellikle dikkat etmelisin.
  • Kutu meyve suları ve asitli içeceklerden uzak durmalı, çayı ve kahveyi dozunda tüketmelisin.
  • Tarım ilaçlarından korunmak için sebze ile meyveleri kabuklarıyla yememeye ve tüketmeden önce sirkeli suyla dezenfekte etmeye dikkat etmelisin.

Daha ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Yulaflı Kurabiye: Sağlıklı Ve Keyifli Bir Atıştırmalığa Ne Dersin?

Canın tatlı bir şey istediğinde hiç un ve şeker kullanmadan kendine yulaflı bir kurabiye yapabilirsin.

Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı pekmez ya da bal
1 elma
1 muz
3-4 tane kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, ceviz, badem, fındık
İsteğe göre zencefil rendesi
Adımlar
Yumurtaları çırp, içine sütü ve yoğurdu ekleyerek karıştır.
Diğer malzemelerin hepsini karıştır ve rondodan istediğin kıvama göre çek.
Kuru karışımı yumurtalı karışımla karıştır ve yulaf ezmesini ekle.
Yulafı az eklersen kıvamı çok akışkan olur. O yüzden az koymamalısın. 3-4 su bardağı yetecektir.
Fırın tepsisine yağlı kağıt ser ve ortaya çıkan karışımı yemek kaşığı ile ölçü yaparak yağlı kağıdın üzerine parçalar halinde bırak.

Muhteşem bir tat seni bekliyor. Afiyet olsun!

Bedenindeki Değişimin Güzel Yanı!

Bedeninde olan değişimlere dair birçok şey söyledik. Ancak dışarıdan bakıldığında, ne tür sorunlar çektiğin değil; bebeğinin ne kadar büyüdüğü görünüyor. Bu görüntüyü kaçırmamak ve doğuma kadar gerçekleşecek yeni değişimlerle kıyaslamak için fotoğraflarını çektirebilirsin. Bunlar bebeğinin de ilk fotoğrafları, unutma.

Profesyonel birinden yardımını almayı düşünürsen Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamıza göz gezdirebilirsin!

Doğum Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Doğum yaklaşırken endişelerinden kurtulabilmek için doğuma hazırlık eğitimlerine katılabilirsin. Bu eğitimler bebeğinin babasının da doğum heyecanına dahil olabilmesi için yararlı olacaktır.

Dilersen Doğuma Hazırlık Merkezi sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Bir Önerimiz Var: Doğum Odanı Süsle!

Madem bebeğinin dünyaya gelmesinden bahsettik, o zaman doğum odan hakkında da konuşabiliriz. Kapı süslemeleri, anne tacı gibi çeşitli şekillerde süslenerek doğuma hazırlanan odalar ilgini çekiyorsa, doğum odanı süslemeyi es geçmemelisin.

Hastane Odası Süsleme sayfamızı inceleyip fikir alabilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

32. Hafta 34. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

33 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?