32 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi
32 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
Haftalar birbirini kovalıyor, miniğin hızla büyümeye devam ediyor! 32 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
32 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
32 haftalık bebek kilosu | 1800 gr |
32 haftalık bebek boyu | 42 cm |
32 haftalık gebelikte bebek kilosu artış göstermeye devam eder. Doğuma kadar ortalama 2000 gram kadar daha alır.
- Bebeğin her geçen hafta yeteneklerine de yenilerini katıyor. Sen dışarıda onun gelişi için hazırlık yapıyorken o da sana kavuşacağı güne hazırlanıyor. Son birkaç haftada bütün zamanı, yutmaktan nefes almaya, emmekten tekme atmaya, rahmin dışındaki dünyada kalabilmek çalışmakla geçecek.
- Anne karnındaki bir bebeğin teni, 32 haftalık hamilelik sürecinde artık şeffaf değildir. Derisinin altında giderek daha fazla biriken yağlar, saydamlığını artık yok etmiş durumdadır. Bu yüzden de cildindeki ayva tüyleri bu hafta dökülmeye başlar. Yine de doğduğunda omzunda ve sırtında bu tüylerin bir kısmını görebilirsin.
- 32 haftada doğum yapanlar için bebeğin herhangi bir hayati riski olmadığını söyleyelim.
“Ne zaman doğum yapacağım?" diye merak ediyorsan, hemen öğren: Doğum Zamanı Hesaplama
32 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?
Gebelikte 32. hafta, 8. ayın başlangıç haftasına denk düşer. Sondan bir önceki bu ayda hala hamileliğinin her anından zevk alıyor da olabilirsin, artık günden güne şişmekten sıkılmış da olabilirsin. Fakat kesin olan bir şey var ki artık aklın fikrin çok yaklaşan doğumda!
32 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 32 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek
32 Haftalık Bebek Hareketleri
Fetüs artık rahmin içinde sıkışacak kadar büyüdüğü için 32. haftada bebek hareketlerinde azalma söz konusu olabilir. Bebeğin eskisi kadar çok hareket ettiği halde tekmeleri zayıflamış gibi de hissedebilirsin. Bu değişim 34. haftada daha da belirginleşebilir.
Zaman zaman özellikle hareketleri sana azalmış gibi geldiğinde bebeğini kontrol etmek isteyebilirsin. Bunu yapmak için sakinleş, bir yere otur ve gevşe. Sonra da hareketlerini ne sıklıkla hissettiğini not al. İki saat içinde 10’dan daha az hareket ederse doktorunla iletişime geçmekte fayda olabilir.
32 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü
Minik bir uyarı: Doktorunun çektiği 32 haftalık ultrason görüntüleri buradaki örnekle aynı olmayabilir. Bu, seni endişelendirmesin. Her bebeğin pozisyonu farklı olduğu için çekilen görüntüler de farklı olacaktır.
32 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
- Artık rahmin tepe noktasından pubik simfize kadar olan ölçü yaklaşık 32 cm, göbek deliğinden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü ise 12 cm kadardır.
- Bu haftaya kadar, komplikasyonlar ve problemler olmadıkça doktor ziyaretlerin muhtemelen aylık bir düzene göreydi. Hamilelikte 32 hafta itibarıyla doktorun seni ve bebeğini daha yakından takip etmek isteyebilir. Bunun için bazı doktorlar anne adaylarını iki haftada bir çağırmaya başlar. Bazı özel durumlarda ise haftada bir görmek isterler.
- Gebelikte 32 haftayı geride bırakırken artık doktorunu iyi tanıyor ve endişelerin konusunda konuşmaktan çekinmiyor olmalısın. Çünkü artık doğum sürecine dair endişelerini tartışmak için iyi bir zaman.
- Doğum öncesi kurslara gidiyor, doğum süreci ile ilgili farklı şeyler duyuyor olabilirsin. Herhangi bir sorun ya da kafanı kurcalayan bir endişe olduğunda doktorunla konuşmaktan ve ona sormaktan çekinme.
- Doktorlar ile hemşireler, hamilelik ve doğum süreci konusundaki sorularını rahatlıkla yanıtlayacaktır. Endişe duyduğun konular yüzünden gereksiz yere üzülmene hiç gerek yok. Her zaman konuşmaktan ve paylaşmaktan yana ol.
32 Haftalık Gebelik Görüntüsü
32 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
- Güçlü ve düzenli fetüs hareketleri,
- Doğum için sabırsızlık,
- Artan kabızlık,
- Mide kaynaması, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik,
- Burun tıkanıklığı ve kanaması,
- Bacak krampları,
- Sırt ağrısı,
- Bacaklarda varisli damarlar,
- Karında kaşıntı,
- Çatlaklar,
- Göbek deliğinin dışarı doğru çıkması,
- Uyuma güçlüğü,
- Rahmin büyümesi,
- Rahmin ciğerleri sıkıştırmasından kaynaklanan nefes darlığı,
- Braxton Hicks kasılmalarında artış (vücudun kasılma alıştırmaları),
- Doğum korkusu,
- Artan dalgınlık,
- Artan vajinal akıntı.
32 Haftalık Gebelikte Beslenme: İkiz Bebek Bekliyorsam Nasıl Beslenmeliyim?
- Beslenme düzenin ve kilo alımın son derece önemli. Her gün doğum öncesi vitaminlerini alman çok kritik.
- 32 haftalık ikiz gebelikte hedef kilo alımı normal seyirdeki bir kadın için ortalama 22.5 olabilir. İncelemeler, çoğul gebelik yaşayan bir kadının hedeflenen kiloyu aldığı takdirde bebeklerinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.
- Kalori, mineral, protein ve vitamin ihtiyaçların birden fazla bebek beklerken artar. Normal bir hamilelikte olduğundan farklı olarak her bebek için günlük 300 kalori fazla alman gerekir.
- Beslenme programına sadece ekstra kalori eklemek bebeğine de sana da fayda sağlamaz. Boş kaloriyle dolu gereksiz gıdalar sağlıklı değil. Kaloriyi belirli kaynaklardan almalısın. Örneğin her gün bir süt ürünü ve protein için ekstra bir porsiyon yemen önemli. Bu iki porsiyon bebeğin için gerekli ekstra kalsiyum, protein ve demiri sağlar.
Ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
32 Hafta Raporu Ne Zaman Alınır?
Eğer çalışan bir anneysen hamileliğin 32. haftasında, 8 haftalık yasal iznine ayrılma hakkı kazanabilirsin. Fakat sağlık durumun ve işin çalışmana el veriyorsa doktorundan 5 hafta daha çalışabileceğine dair sağlık raporu alman gerekir.
Bu sayede doğum öncesi 8 haftalık yasal izninin 5 haftasını doğum sonrasındaki 8 haftaya ekleyerek 13 hafta izin yapabilir, bebeğinle 5 hafta daha fazla vakit geçirebilirsin.
32 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
32 Haftalık Gebelikte Vitamin Kullanımı
Vitaminler, senin ve bebeğinin sağlığı için temel oluşturur. Doğum zamanında anemi olursan düşük kan sayımı her ikiniz için olumsuz bir etki yapabilir. Kan nakline ihtiyaç olasılığı doğabilir. Bu yüzden doktorunun verdiği bu vitaminleri alman gereken şekilde kullandığına dikkat et.
Ayrınıtılı bilgi için: Bunları Bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir
32 Haftalık Gebelikte Kasılmalar: Braxton Hicks Kasılmaları Nedir?
- Arada sırada rahminin toparlanıp sertleşir gibi olduğunu hissediyor olabilirsin. Rahmin alıştırma yapıyor. Vücudun artık çok yaklaşan doğum için hazırlık yapıyor ve kaslarını esnetiyor. Hissettiğin bu rahim jimnastiğine Braxton Hicks kasılmaları ya da yalancı/hazırlayıcı kasılmalar deniyor. Bunlar genellikle son aylarda belirginleşen ve daha önce gebelik yaşamış kadınlarda daha erken ve daha yoğun bir şekilde hissedilen doğum alıştırmalarıdır.
- Bu alıştırma kasılmaları rahmin üst kısmından başlayıp aşağı doğru yayılan bir gerilme şeklinde hissedilir. 15-30 saniye kadar sürer bazen iki dakikaya kadar uzayabilir. Doğum yaklaştıkça şiddetlenir.
- Bu kasılmalar sırasında yaşayabileceğin rahatsızlığı azaltmak için pozisyon değiştirmeyi deneyebilir, yeterince sıvı almaya dikkat edebilirsin. Su kaybı kasılmalara neden olabilir. Eğer kasılmalar geçmezse mutlaka doktorunu haberdar etmelisin.
Geç Dönem Gebelik Testleri: Gebelikte 32. Haftada Hangi Testler Yapılır?
1. Fetal Non-Stres Testi
- Bu adı almasının sebebi, test sırasında cenine herhangi bir stres yüklenmemesidir. En erken, gebelik 28. haftaya ulaştığı zaman yapılır ama genellikle gebeliğin 32. haftasıyla 35. haftaları arasında uygulanır.
- Test sırasında bebeğin hareketi, kalp atım hızı ve atım hızındaki değişkenlikler 20-30 dakika süreyle izlenir. Bebeğin hareket etmemesi bir sorun olduğu anlamına gelmez, uyuyor da olabilir.
NST (Non Stress Test) Nedir, Hangi Durumlarda Yapılır?
2. Biyofizik Profil Testi
Biyofizik profil taraması, ultrason muayenesiyle non-stres testi birleştiren bir uygulamadır. Bu tarama bebeğin sağlığını; kalp atış hızı, solunum hareketleri, bedensel hareketleri, kas elastikiyeti, amniyotik sıvı yönünden inceler. Her bir faktöre 0 veya 2 puan verilerek 0-10 arasında bir değer elde edilir. Bu test, 26. haftadan itibaren uygulanabilir olsa da genellikle hamileliğin 32. haftasında başlanır.
Daha ayrıntılı bilgi için: Gebelikte Yapılan Testler: 3. Trimester Testleri Hangileridir?
Doğuma Hazırlık Egzersizleri İçin En Etkili Yoga Serisi!
Yoganın faydaları hayatının herhangi bir döneminde saymakla bitmez! Özellikle bu süreçte hem senin hem de bebeğin için vakit ayırman gereken aktivitelerden. Ayrıca doğumunu da kolaylaştıracaktır.
Hamile Yogası Eğitmeni Pınar Sitemkar'ın önerilerine kulak vermeni tavsiye ediyoruz.
Artık Alışveriş Zamanı: Temel Bebek Eşyaları!
- Artık beşik, araba koltuğu, kanguru, bebek giysileri gibi eşyaları almaya başlama zamanı geldi. Her şey için çok acele etmeye gerek olmasa da bu alışverişlerin bazılarını doğumdan önce yapman gerek. Çünkü doğumla birlikte ihtiyaç duyulan bazı temel eşyalar vardır.
- Alışverişini son haftalara bırakmaman mantıklı olacaktır çünkü kendini iyice ağırlaşmış hissedebilirsin, enerjin kalmayabilir. Henüz kendini iyi hissediyorken başlamanda fayda var.
- Alışveriş yaparken temel ve olmazsa olmaz eşyalardan başladığına emin ol. Kendini kaptırıp yüzlerce eşya alma. Birçok şeyin hediye olarak geleceğini ve bebeğin inanılmaz bir hızla büyüyeceğini de unutma!
- Seçim yaparken en çok araştırmaya ihtiyaç duyacağın kalemler oto koltuğu, bebek arabası, bebek taşıma aparatı (kanguru, sling vs) gibi temel eşyalar. Bu eşyaları alırken olabildiğince çok ürün incelediğinden emin ol, özelliklerini tanı, çevrenden tavsiye al ve fiyat performans değerlendir.
Bebek alışveriş sitelerinde hangi ürün ne kadara: 0-6 Ay Bebek İhtiyaç Listesi
Bir Öneri: Doğum Odana Dair Düşünmeye Başla!]
Doğum sonrasında keyifleneceğin ve güzel bir tebessümle hatırlayacağın bugünü nasıl bir odada geçirmeyi istersin? Odanın nasıl olmasını istediğine şimdiden karar ver! Böylece hamileliğinin son zamanlarında bu işlerle uğraşmak zorunda kalma!
Kapı süsü, lohusa tacı ve anı defteri gibi bir çok süslemenin olduğu bu iş için Hastane Odası Süsleme sayfamızdan fikir alabilirsin.
Bebek Bakıcısına İhtiyacın Olacak mı?
Eğer doğum sonrasında bir bakıcıdan yardım almak istiyorsan araştırmalara başlamalısın. Erken olduğunu düşünebilirsin, ancak verilmesi zor olan bu karar için acele etmene gerek kalmasını istemiyoruz. Sonuçta, bebeğini emanet edeceğin birini ne kadar önceden tanımış olsan, o kadar iyi.
Bununla birlikte bakıcının bebek bakımı konusunda ne kadar yeterli olduğu, senin isteklerini ne dereceye kadar karşılayabileceği ve anlaşıp anlaşamayacağınızı bilmek belli bir zaman ile uzun bir araştırma gerektiriyor.
Bu araştırmaya Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamızdan başlayabilirsin. Kolay gelsin!
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.