22 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi
22 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu
Bebeğin artık ele avuca gelecek kadar ağırlaştı! 22 haftalık bebek kaç gram olur? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.
22 haftalık bebek gelişimi | |
---|---|
22 haftalık bebek kilosu | 350-400 gr |
22 haftalık bebek boyu | 19 cm |
- Bu hafta bebeğinin vücudu her gün biraz daha büyüyor ve dışarı çıkıp sana kavuşacağı ana hazırlanıyor.
- Dokunma, görme, işitme ve tat alma duyuları gelişiyor.
- Eğer karnındaki bebeğe bir göz atabilecek olsaydın, yüzüne dokunarak, parmağını emerek ya da başka uzuvlarına dokunarak yeni keşfettiği dokunma duyusuyla deneyler yaptığını görebilirdin.
- Üreme sistemi de gelişmeye devam ediyor. Erkekse testisleri, karnından testis torbasına doğru inmeye başlıyor. Kız ise rahmi ve yumurtalıkları yerine yerleşiyor, vajinası oluşuyor.
22 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
22 haftalık gebelik 5. ayın sonuna denk gelir. Yani, bu hafta ile birlikte 5. ayını tamamlıyorsun. Dolu dolu 5 aylık bir hamile olacaksın. Altıncı aya yelken açacaksın. Beşinci ay, 2. trimesterin 2. ayıdır. Bu ayı tamamladıktan sonra 2. trimesterin son ayına geçeceksin.
22 Haftalık Bebek Görüntüsü
Anne karnında 22 haftalık bebek hakkında daha fazla detay istiyorsan burada anlattık: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek
22 Haftalık Bebek Hareketleri
22 haftalık gebelikte bebek hareketleri istikrar sağlamayabilir, ancak bu çok normal. Kimi gün daha yoğun tekmelemeler ve kıpırdamalar hissederken kimi gün bebeğin daha az aktif olabilir.
Fetüs hareketleri 28. haftadan itibaren daha istikrarlı olur. İşte o zaman hareketleri günlük olarak takip edebilirsin.
22 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Doktorunun çekmiş olduğu 22 hafta ultrason görüntüleriyle buradaki farklı olabilir. Bebeklerin anne karnındaki duruşu ve hareketleri olmadığı için bu durum gayet normal.
22 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
22 Haftalık Gebelik Görüntüsü
- Artık karnın kendini iyice belli ediyor olsa da henüz çok büyük sayılmaz. Sana fazla engel olmaz, rahatça eğilebilir ve oturabilirsin. Yürümek çaba gerektirmez.
- Sabah bulantıları büyük olasılıkla geçmiştir ve kendini daha iyi hissediyorsundur. Kısacası artık hamile olmak çok keyiflidir!
- Gebeliğin 5. ayına kadar progesteron hormonu seviyesi, östrojen seviyesinden biraz daha yüksektir. Bu ay östrojen ona yetişir. 21. ve 22. haftalarda ikisinin seviyesi hemen hemen aynı olur.
- Gebelikte 22. hafta her ne kadar erken dönem semptomlarının artık geride kaldığı bir süreç olsa da kendine özgü birtakım belirtilere sebep olabilir, bunlardan aşağıda bahsettik.
22 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?
22 hafta gebelik kilosu en başından itibaren toplamda 5 ila 6.5 kilo civarında artmış olmalı.
22 Haftalık Gebelikte Beslenme: Su, Su ve Daha Çok Su!
- Hamileyken su ve diğer sıvıları almaya her zamankinden daha çok ihtiyacın var. Çünkü sıvılar vücudunun besinleri işlemesine, yeni hücreler oluşturmasına, kan hacminin korunmasına ve vücut ısısının düzenlemesine yardımcı olur. Hamileyken daha fazla su içersen kendini daha iyi hissedebilirsin.
- Günde 6 ila 8 bardak yani, ortalama 2 litre su iyi bir hedef. Yeterince su tüketirsen hamilelikte yaşadığın bazı sorunlar azalabilir. Baş ağrıları, rahimdeki kramplar ve idrar kesesi enfeksiyonları bol su içtiğinde daha az sorun yaratır.
- Yeterli su içip içmediğini test etmek için idrarının rengine bakabilirsin. Açık sarı veya berraksa yeterli sıvıyı alıyorsundur, koyu sarıysa yeterli miktarda su içmediğini anlayabilirsin.
Hamileliğin sırasında nasıl beslenmen gerektiğine dair ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
21 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler
22 Haftalık Gebelikte Rahim Ağrısı
22 haftalık gebelikte sancı hissi yaşayabilirsin. Gebeliğin 22. haftası civarında rahim, doğum sancılarına ve doğuma hazırlık alıştırmaları yapar. Kas kitlesine egzersiz yaptırarak kendisini bekleyen büyük görev için güç toplar. Bunlar ara ara gelen ağrısız kasılmalardır.
22 haftalık gebelikte kasık ağrısı hissinin sebebi de aslında bu kasılmalardır. Çünkü rahmin üst kısmı, alt karın bölgesi ve kasıklarda sanki sıkılıyormuş gibi bir his yaratır. Bu kasılmalar gerçek doğum sancısı kasılmalarından çok farklıdır. Düzensiz olduğu gibi uzunluğu ve yoğunluğu da değişkendir.
22 Haftalık Gebelikte Halsizlik ve Kansızlık
Anemi yani kansızlık hamilelikte sık rastlanan bir şikayettir. Kansızlık sorunu yaşıyorsan, tedavi bebeğin ve senin için önemlidir. Çünkü eğer anemiysen hamilelik döneminde kendini hiç iyi hissetmezsin. Çok kolay yorulursun, başın döner ve sürekli halsizsindir.
Eğer;
- Normalin üzerinde bir halsizlik hissi,
- Çok çabuk yorulma,
- Sürekli uyuma ihtiyacı gibi sorunlar yaşıyorsan mutlaka doktoruna danışmalı, kan ve demir değerlerine baktırmalısın.
Bunları mutlaka dene: Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin
22 Haftalık Gebelikte Grip veya İshal
- 22 haftalık gebelikte ishal ya da viral enfeksiyon sorunun varsa sıvı tüketimini arttırabilirsin.
- Bol su, meyve suyu, ve diğer yararlı sıvıları (et suyuna çorba gibi) tüketmeye özen göster.
- Katı gıdalar bulunmayan hafif bir diyet kendini daha iyi hissettirecektir.
- Yatak istirahati de iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
- İshal 24 saatten uzun sürerse sadece aramakla yetinmeyip doktoru ziyarete gitmelisin.
Daha fazlası için: Hamilelikte İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?
22 Haftalık Hamilelik Psikolojisi
Bu haftayla birlikte ani ruh hali değişimlerinde düzelmeler olduğunu fark edebilirsin. Bunun nedeni, hormon üretiminin artık daha dengeli ve istikrarlı bir hızda artıyor olması olabilir. Ayrıca içinde olup bitenlere gittikçe alışıyorsun.
Bunların yanı sıra eğer bu dönemde kendini birçok sebepten stresli hissediyorsan rahatlamalı ve sakinleşmelisin. Stres hiç kimse için iyi değil; hele şuan senin durumunda olan hamile anne adayları için hiç uygun değil. İşte stresi azaltman için bazı ipuçları:
- Uykusuzluk stresli hissetmene sebep olabilir. Yeterince ve kaliteli uyu!
- Gün içinde dinlenmeye ve gevşemeye vakit ayır. Kitap oku ve müzik dinle!
- Egzersiz yap, yürüyüş ya da sevdiğin başka bir egzersizi düzenli olarak gündelik hayatına sok. En çok da nefes egzersizleri yap!
- Düzenli beslen! Depresyon ve stres riskini azaltan D ve E vitamini ağırlıklı besinler tüket.
- Kokuların gücünden faydalan, sevdiğin kokuları içine çek ve rahatla!
- Endişelerini ve korkularını sevdiklerinle paylaş, içinde tutma!
Yardımcı olabilir: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!
Baby Shower Partisine Ne Dersin?
Neredeyse hamileliğinin 6. ayına gireceksin. Hamileliğinin görece kolay geçtiği bu dönemi, bir etkinlikle daha da güzelleştirebilirsin. Sevdiklerinle bir araya gelebilir ve bebeğinin gelişini kutlayabilirsin.
Eğer bir baby shower partisi düzenlemeyi düşünüyorsan, bir ihtiyaç listesi hazırlamalısın. Bu listenin amacı, kutlamaya gelecek olan arkadaşlarının sana alacakları hediyeler konusunda onlara yol göstermek! O nasıl iş öyle deme! Bunda utanılacak ya da nasıl liste hazırlarım diye düşünecek bir şey yok! Bu insanlar zaten sana doğumun için bir hediye alacaklar. Sen sadece onların işini kolaylaştırıyorsun.
Bu kutlamayı evde değil, dışarda bir mekanda yapmayı isteyebilirsin. Eğer öyle bir düşüncen varsa, Baby Shower Partisi Mekanı sayfamızı inceleyebilirsin.
Ayrıca her koşulda kutlamayı yapacağın yeri süslemeyi unutmamalısın. Süslemelere dair fikir almak istersen, Baby Shower Organizasyonu sayfamıza, pasta seçenekleri için de Baby Shower Butik Pasta sayfamıza bakabilirsin.
Bugünün bol bol fotoğraflarını çek, çektir! Eğer profesyonel bir gözden yardımı istersen aradığın Fotoğrafçılar burada!
Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At
İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;
- Dr. Öztürk Karabey,
- Op. Dr. Nur Beştay ve
- Op. Dr. Nadiye Tijen Alkan olmak üzere Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.