18 Haftalık Gebelik

17. Hafta 19. Hafta

18 haftalık gebeliğe hoş geldin!18.hafta, 13’er haftalık periyodlarla 3'e ayrılan hamileliğin 2. trimesterına dahildir. Gel bakalım hamilelikte 18. haftada neler yaşayacaksın? İşte 18 haftalık gebelik gelişimi hakkında her şey!

18 Haftalık Bebek Gelişimi

Önce 18 haftalık bebek kaç gram olur? ve "18 haftalık bebek kaç cm? gibi sorularını tabloda yanıtlayalım.

18 haftalık bebek gelişimi
18 haftalık bebek boyu 12.5-14 cm
18 haftalık bebek kilosu 150-170 gr
  • 16 haftalık bebeğinin dönmeleri, tekmeleri ve yumrukları senin bile hissedebileceğin kadar şiddetlenmeye başlıyor.

  • Ayrıca şu sıralar uzmanlaşmakta olduğu yetenekleri arasına esnemek ve hıçkırmak da katıldı.

  • İnanması zor ama el ve ayak parmakları, parmak izleriyle birlikte tamamlanmış durumda.

Hamileliğin 18. haftasında ultrason ile kalpteki bazı anormallikler tespit edilebilir. Ultrason konusunda tecrübeli bir doktor, spesifik kalp kusurlarına bakar. Eğer bir anormallikten şüphelenirse, hamilelik ilerledikçe bebeğin gelişimini izlemek için daha çok ultrason muayenesi yapılır.

18 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğinin karnındaki gelişimi için daha ayrıntılı bilgi istersen, Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

18 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

  1. hafta ile birlikte hamileliğinin 5. ayına girdin. Hala 2. trimester içerisindesin!

18 Haftalık Bebek Hareketleri

Bir zamanlar soyut olan bebeğin hızla elle tutulur bir varlık haline geliyor. 18 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi, hissedilmez mi merak ettiğini biliyoruz. Büyük ihtimalle bu ay ya da gelecek ayın başlarında bebeğinin hareketlerini ilk defa gerçekten hissedeceksin.

Çünkü içeride bir hayat olduğuna dair ilk his 14. haftayla 26. hafta arasında ama en çok da 18. ile 22. haftanın ortalarında gelir. Bu mucizevi duygu ve artık irileşen göbeğin hamileliği nihayet gerçek gibi hissetmeni sağlayacak.

18 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü

Senin çektirdiğin 18 haftalık bebek ultrason görüntüleri buradakiyle aynı olmayabilir. Ancak hemen paniğe kapılma. Her bebeğin anne karnındaki hareketleri ve duruşu farklı olabilir.

18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

  • Rahmin artık iri bir kavun kadar! Onu, göbek deliğinin hemen altında hissedebilirsin.

  • 18 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? konusu en çok merak edilenlerden biri. Bu noktaya kadar toplamda 4.5 ila 5.8 aralığında kilo almış olmalısın. Fakat bu değişkendir. Bazı kadınlar ilk dönemlerde çok kilo alabilir, bazıları ise 2.trimesterda kilo almaya yeni başlar.

  • Eğer bu aralıktan daha fazla kilo aldıysan doktorunla konuşarak bir beslenme uzmanından destek alabilirsin. Hamileliğinin henüz yarısındasın ve bundan sonra daha çok kilo alacaksın. O yüzden kilo konusunda kontrollü olmalısın.

  • Hamileliğin başında vücut kitle endeksine göre hesaplanarak verilen ideal kilo alım kapasiteni aşmamalısın. Fazla kilolar hem hamilelik sırasında komplikasyonlar yaratabilir, hem de doğum sonrası için baş belası olabilir.

18 Haftalık Gebelik Görüntüsü

18 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur mu?

Hamilelikte 20. haftaya yaklaştıkça cinsiyetin kesin olarak belli olma olasılığı artar. Fakat cinsiyet belirlemede, hamileliğin haftasından başka bazı faktörler de vardır. Ultrason cihazının modeli, hekimin tecrübesi ve en önemlisi de ceninin pozisyonu. Cenin bazen ultrasında üreme organlarını göstermeyecek pozisyonlarda olabilir. Böyle durumlarda bazen 20.haftaya kadar hatta belki daha sonraki haftalara kadar cinsiyet net olarak anlaşılmayabilir.

18 Haftalık Hamilelikte Görülen Semptomlar

Her zaman söylediğimiz gibi her hamileliğin ve her kadının birbirinden farklı olduğunu unutma. Hamilelikte bazı semptomlar vardır fakat bunları her kadın farklı seviyelerde ve farklı frekanslarda hisseder. İşte 18. haftanın da içinde olduğu 5. ayda hissedebileceğin belirtiler:

18 Haftalık Gebelikte Sırt ve Bel Ağrısı:

Hamileyken, pelvisteki normalde sabit olan eklemler doğum sırasında bebeğin rahatça geçebilmesini sağlamak için gevşer. Buna bir de aşırı büyüyen karnın eklenince vücudunun dengesi bozulur. Bunu dengelemek için omuzlarını geriye atıp, boynunu bükmeye başlarsın. Ayakta dururken de göbeğini öne çıkartma eğilimi gösterirsin. Sonuç: İyice öne kıvrılmış bir bel, zorlanan sırt kasları ve hatta ağrı!

Çözüm önerileri:

  • Düzgün otur, postürünü olabildiğince düzgün tut.
  • Ne çok uzun otur, ne de çok uzun süre ayakta dur.
  • Ağır yükler kaldırmaktan kaçın.
  • Hedeflenen kilonun üzerine çıkma.
  • Doğru ayakkabı seçimi yap.
  • Hamile yastığından destek al.
  • Fazla yukarı uzanma.
  • Ağrıyan sırt kasları için sıcak/soğuk kompres yap.
  • Rahatla, gevşe ve stres yüzünden gerilmene izin verme.

18 Haftalık Gebelikte Karın ve Kasık Ağrısı:

Karnının alt taraflarında ve kasıklarında hissettiğin ağrının nedeni büyüyen rahmi destekleyen kas ve dokuların gerilmesi. Kramp gibi keskin ve ani ya da daha çok ağrı gibi olabilir. Yataktan ya da sandalyeden kalkarken veya öksürdüğünde daha fazla hissedilebilir. Kısa da sürebilir, birkaç saat de. Tamamen normaldir.

Yanında ateşli titreme, kanama, baş dönmesi gibi başka semptomlar olmadığı sürece zararsızdır. Ayaklarını uzatıp rahat bir şekilde dinlenmenin faydası olacaktır. Fakat yine de içinin rahat etmesi için doktoruna bu ve bunun gibi ağrılarından bahsetmelisin.

18 Haftalık Gebelikte Sık İdrara Çıkma:

Hamileliğin en yaygın sorunlarından biri de sık sık idrara çıkmaktır. İdrar yolu enfeksiyonları daha sık tuvalete gitmene sebep olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu hamilelik döneminde idrar torbası ve böbrekleri kapsayan en yaygın problemdir. Rahim büyüdükçe idrar akışını engeller. İdrar torbası enfeksiyonunun en belirgin özellikleri; acil idrar yapma hissi, sık sık ve ağrılı idrara çıkma, özellikle idrar sonrası ağrı ve sızlama hissi, hatta ciddi bir enfeksiyon durumunda kanamadır.

Bu tür sinyallerde idrar ihtiyacını erteleme ve tutma. İhtiyaç hissettiğinde en kısa sürede idrara çık. Bol bol su iç. Böyle bir tehlike hissettiğinde mutlaka doktoruna bilgi ver ve gerekil kontrolleri yaptır. Tedavi edilmemesi bebekte komplikasyonlara yol açabilir.

18 Haftalık Gebelikte Ayak Şişmesi ve Büyümesi:

Hamileyken vücudunun büyüyen tek yeri göbeğin olmayacak. Bu süreçte ayaklarının da büyüdüğünü ve şiştiğini göreceksin. Bu yüzden hamilelik süresince pahalı ayakkabılardan uzak dursan aile bütçesi için iyi olabilir.

Büyümenin ve şişmenin bir kısmı hamilelikte ödeme ve kilo artışına bağlanabilirse de bir başka sebep daha vardır. Pelvis bölgesindeki eklemleri yumuşatıp gevşeten hormon, sadece pelvisle kalmayıp ayaklardaki kas ve bağları da gevşetince, kemikler hafifçe açılarak ayak büyümesine sebep olur.

Bunun için ayaklarının rahatını her şeyden fazla düşünmelisin. Bir süre için şıklık değil rahatlık peşinde olmalısın. Seni ayakta onlar tutuyor! Onları dinlendir, uzat, masaj yaptır, egzersiz yap, bir numara büyük ayakkabılar al ve mutlu et!

18 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Etmelisin?

Rahim büyüdükçe ve karın genişledikçe denge duyusu bu durumdan etkilenebilir. Kendini hantal hissedebilirsin. Bu yüzden egzersiz ve aktivite hem sana hem de bebeğine iyi gelecektir. Fakat bu dönem basketbol gibi temas edilen, kolayca düşüp kendini yaralayabileceğin ya da karnına darbe alacağın sporlardan kaçınmalısın.

Yüzme ve yürüyüş hamilelik dönemi için en uygun egzersizlerdir. Bisiklete binmeyi zaten biliyorsan ve güvenli yerlerde yanında sana eşlik edecek birileri ile birlikte kendi sınırlarını zorlamadan kullanabilirsin. Ama bizim önerimiz hamile pilatesi veya hamile yogasını hayatına mutlaka sokmandan yana. Yine de doktoruna danışmanda fayda var.

Hamilelikte egzersiz yapmaya dair daha ayrıntılı bilgi için, Hamilelikte Doğru Bir Egzersiz Programi İçin Dikkat Etmen Gereken 11 Nokta! başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Anneysen Öneriyor!

Sadece yeni mutluluklar değil; yeni yeni tedirginlikler de edindiğin bu dönemde kendin için yapabileceklerine zaman ayırıyor musun, bir düşün! Bu sadece senin için değil, karnındaki bebeğin için de önemli, unutma! Senin mutluluğun, onun mutluluğu! Bu dönemde yapacağın egzersizler, uygulanacak bir masaj, kendini gevşeteceğin bir yoga seansı... Kulağa hoş geliyor, değil mi? Ne yapabileceğine karar vermek için Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızı okuyabilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

17. Hafta 19. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

18 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?