Aradığın soruyu bulamadık. Ama ilgini çekecek başka şeyler bulduk.
Bebek
Bebeğinin ilk yılına hazır mısın? Yenidoğan bebek bakımı, bebek sağlığı, gelişim, emzirme, doğum sonrası anne ve özel günlere dair her şeyi burada bulabilirsin!
Bebek bakımı ile ilgili bilgilerin her geçen gün yenileniyor, değil mi? Bu yazımızda da yepyeni bir bilgi edineceksin: Bebek gelişim evreleri! Peki bu evreler neden önemli, bebek bakımı ile ne ilgisi...
Yenidoğan bebeklerin cildi büyük çocukların ya da yetişkinlerin cildine göre daha hassastır. Yenidoğan bebeklerin cilt bariyeri henüz gelişmediği için ciltleri nem seviyesini koruyamaz ve tahriş edici...
Çalışan anneler için zaman yönetimi ve planlama, iş ve aile yaşamını dengelemek için kritik öneme sahiptir. Bu yazıda, çalışan anneler zaman yönetimi konusunda ipuçları, çalışan...
Bebeğinin ek gıdaya geçişiyle birlikte hangi besini ne zaman yiyebileceğini merak etmeye başladın, değil mi? Bu yazımızda en merak ettiğin besinler bebeklere ne zaman verilir tek tek cevapladık!
Merhaba arkadaşlar benim kızım önceki zamanda günde 5/6 defa bez değiştiriyordum ama bir kaç gündür 3/4 defaya düştü bilgisi olan var mı doktora gitmeli miyim ilk bebeğim çok telaşlandım lütfen bilgis...
devamı
Merhaba 5,5 aylık bir kızım var yaklaşık 7-8 aydır 18 yaşındaki oğlumla iletişim kopukluğumuz oluştu ne yapacağımı bilemiyorum en son tartışmamız da umrumda değilsiniz siz beni kaybettiniz dedi ne yap...
devamı
Kızım 1 aylıkken kucakta korktuğunu farkettim. Ama aşırı derecede kendini sıkar vaziyetteydi. İnternetten baktığımda atak geçirme videolarına çok benzettim. Video çekip doktora götürdük. Doktor da Wes...
devamı
Oğlumun yumurta alerjisinden dolayı sağıp buzluğa attıgım sütleri iciremiyorum. Ziyan olsun istemiyorum o yüzden ihtiyacı olan birine vermek isterim. Gaz yapan yiyecek/içecekler tüketmemeye özen göste...
devamı
Ay Ay Bebek Gelişimi
Artık bebeğini kucağına aldın! Şimdi gelişimini takip etme zamanı!
Büyümesini, beslenmesini, hareketlerini,
zihinsel ve sosyal yeteneklerini aylık olarak birlikte inceleyeceğiz.
Ay Ay Bebek Gelişimi bölümünü keşfet,
bebeğinin ayını seç ve aklındaki soruların cevaplarını bul!
Sonunda minik yavrunu kucakladın. Şimdi tamamen sana bağımlı olan bebeğine layığıyla bakma zamanı! Bu süreçte emzirme, sağlık, beslenme, özel günler gibi bilgi sahibi olman gereken birçok konu var. Bebeğinin ilk yılı yeniliklerle dolu, ilk kez karşılaşacağın birçok şey olacak. Ama merak etme, ilk yıl kategorimizde tüm sorularına yanıt bulacaksın.
Yenidoğan bebeğine iyi bak!
Herhalde minik yavrunun seni en çok zorlayacak dönemlerinden biri, henüz acemiliğinin üzerinde olduğu yenidoğan dönemi olacak. Bu noktada doktor kontrollerini, bazı tahlillerini ve aşılarını aksatmaman gerekiyor. Öncelikle yenidoğan tarama testlerinden bahsedelim. Fenilketonüri, hipotroidi, galaktozemi, kistik fibroz, göz, işitme taraması, topuk kanı alımı, kalça çıkığı ultrasonu gibi testleri aksatmadan yaptırman yenidoğan bebek sağlığı açısından çok önemli.
Yenidoğan bebek aşıları da aynı önemi taşıyor. Hepatit B, rotavirüsü, IPV gibi aşıları doktorunun belirttiği zamanlarda muhakkak yaptırman gerekiyor.
Yenidoğan bebek hastalıkları hakkında da bilgi sahibi olman lazım. Özellikle yenidoğan sarılığı, kasık ve göbek fıtığı, kalça çıkığı, impetigo, kolik, pamukçuk ve ishal gibi hastalıkların sık görüldüğünü bilmelisin.
Bebek kakası önemli konu!
Kaka deyip geçme, yenidoğan bebek kakası da çok önemli; rengi ve kokusu bile dikkat edilmesi gereken unsurlar! Çünkü bebek kakası, minik yavrunun sağlığı hakkında önemli bilgiler verir.
Yenidoğan bebek emzirme konusuna da değinelim. Bebeğin ilk aylarında çok sık acıkır. Bu yüzden onu 1-2 saatte bir emzirmen gerekir. Bazen doğumdan hemen sonra sütün gelemeyebilir. Bu durumda denemekten vazgeçme; devam sütü kullanırken emzirmeye devam edebilir ve süt sağma makinelerini kullanarak süt kanallarını açmaya çalışabilirsin.
Yenidoğan bebek bakımı da özen göstermen gereken bir konu! Özellikle yenidoğan bebek nasıl yıkanır, nasıl yatırılır, yenidoğan bebek uykusu nasıl olmalıdır gibi soruların olduğunu biliyoruz. Bebeğin zaten doğduğunda gününün büyük bir vaktini uyuyarak geçiriyor ve henüz dönme refleksi olmadığı için sürekli sırtüstü yatıyor. Bu süreçte yenidoğan uykusu ile ilgili ekstra bir girişimde bulunmana gerek yok.
Tabii yenidoğan bebek ihtiyaçları da var. Bu dönemde yenidoğan bebek kıyafetleri hayatında büyük yer kaplayacak. Zıbın, yenidoğan bebek takımları, tulum gibi ihtiyaçların yanı sıra, yenidoğan bebek beşikleri, bebek bezi gibi gereksinimleri de olacak.
Bebek hastalıkları hakkında bilgi sahibi ol!
Bebeğinin ilk yılında birçok sağlık problemi söz konusu olabilir. Bebeklerde gaz, ishal, reflü, kusma, egzama, el ayak ağız hastalığı, kabızlık gibi sorunlar en sık görülen hastalıklardan.
Bu arada inmemiş testis, hipospadias, serebral palsi, spina bifida gibi doğumsal hastalıklarda bebeklerde görülebiliyor, bunlardan da haberdar olmanı öneririz.
Anneleri en çok korkutan konulardan biri de ateş! Bebeklerde ateş, soğuk algınlığı nedeniyle de olabilir, menenjit gibi daha büyük problemler nedeniyle de! Bu yüzden bebeğinin ateşi 37-38 dereceyi geçtiğinde doktoruna başvurman iyi olur.
Bebek aşılarına dikkat!
Bebeğinin ilk yılında çocukluk hastalıkları için aşı yapılmaya da başlanır. Kızamık, suçiçeği, kabakulak gibi bu hastalıklar, aşı yapılmadığı takdirde çok tehlikeli olabilir. Bu yüzden bebek aşı takvimi takibini iyi yapmalı ve zamanlarını geçirmemelisin.
Bebeğinin bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklara karşı korumak, yeterli kilo almasını sağlamak için onu anne sütü ile beslemen önemli. Normal şartlarda sütün, bebeğini yeterli besleyecek kadar salgılanır. Ancak bazı durumlarda yetersiz süte sahip olabilirsin. Bu gibi durumlarda anne sütünü arttıran yiyeceklerden faydalanabilirsin ya da süt sağma makineleri ile süt kanallarının açılmasını sağlayabilirsin.
Sütün yeterli salgılandığı halde bebeğin memeyi reddedebilir. Meme reddi bebeğinin bir rahatsızlığından da kaynaklanabilir, yanlış pozisyonda emzirmenden de! Bu yüzden doğru emzirme pozisyonlarını öğrenmeli ve bebeğinde bir sorun olup olmadığını tespit etmelisin.
Bazen “Bebeğim doyuyor mu?” diye merak ediyor olabilirsin. Bunu anlamanın tek yolu, onu gözlemlemek! Eğer bebeğin emzirme sonrasında ağlıyor, elini ağzına götürüyor ya da ağzıyla meme arıyorsa aç olduğunu anlayabilirsin.
Bu arada emzirmeyi kolaylaştırmak adına kullanabileceğin bazı ürünler de var. Bunlar arasında emzirme koltuğu, emzirme önlüğü, emzirme yastığı ve süt sağma makineleri bulunuyor.
Bebek beslenmesi nasıl olacak?
Bebeğinin en az 6 ay anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söyledik. Eğer anne sütü ile besleyemediysen de devam sütü kullanmış olmalısın. 6. aydan sonra artık ek gıdaya geçiş dönemi başlayacak ve bebeğin artık katı besinleri tüketecek. Yani 0-1 yaş bebek beslenmesi, birçok yenilikle karşılaşacağın bir süreç olacak.
Bu dönemde çoğu anne, gıdaları püre yaparak bebeğine verse de beslenmeyi bebeğe bırakarak ek gıdalarla tanıştıran BLW (Baby Led Weaning) yöntemini tercih edenler de var. Bu yöntemle bebeğin motor becerilerinin ve çiğneme refleksinin gelişmesi amaçlanıyor.
Bu süreci bebeğinin hem ağzını tatlandırmak hem de sağlıklı olmasını sağlamak için deneyebileceğin birçok tarif var. Bebek muhallebileri, sebze-meyve püreleri, parmak gıdalar, ek gıda döneminde bebeğine sunabileceğin alternatiflerden.
Yavrunun ağzı bebek çorbaları ile tatlansın!
Ek gıdaya geçen annelerin minik yavruları için en çok tercih ettiği besin, bebek çorbası çeşitleri oluyor. Eğer hangi malzemeleri kullanman, nasıl pişirmen gerektiğini bilmiyorsan, sana buradaki yazılarımızla yardımcı olabiliriz.
Bebeğin beslenme alışkanlığı kazandıktan sonra kahvaltılar artık daha önem taşıyacak. Yaklaşık 8. ayından sonra beslenme listesine krep, menemen gibi birbirinden farklı bebek kahvaltısı alternatifleri ekleyebilirsin. Tabii ki bu bebek kahvaltılarını hazırlarken mevsiminde ürünler kullanmaya özen göstermelisin
Bu arada bir hatırlatma da yapmalıyız. 0-1 yaş bebekler gıda alerjisine çok açıktır. Özellikle yumurta, bal, çilek gibi gıdalar alerji yapmaya çok müsaittir ve bebeğinin 1 yaşından önce yememesi gerekenler arasındadır. Daha fazla bilgiyi makalelerimizde bulabilirsin.
Tabii her bebek ek gıdaya adapte olup doyasıya yemek yemiyor, bu dönemde birçok iştahsız bebekle karşılaşılabiliyor. Ama merak etme, eğer altında bir sağlık sorunu yoksa eğlenceli sunumlarla beslenme düzenini çeşitlendirerek bebeğinin yeme alışkanlığını düzenleyebilirsin.
Bebek gelişimi nasıl ilerleyecek?
“Bebekler ne zaman emekler?”, “Bebekler ne zaman yürür?”, “Bebekler ne zaman diş çıkarır?” gibi soruların cevaplarını çok merak ediyorsun, değil mi? Aslında bebek gelişimi süreci çoğunlukla birbirini izleyen aşamalardan oluşuyor. Bu bağlamda bebeğin önce oturacak, ardından sırasıyla diş çıkaracak, emekleyecek, yürüyecek, kaba ve ince motor gelişimini gitgide geliştirecek. Bu süreç senin için biraz zor olabilir.
Büyüme atakları da nedir?
Tabii iş bununla da bitmiyor. Bebeğin büyüme atakları da geçirecek ve sana da biraz zorlu zamanlar yaşatacak. Bu süreçte bebeğinin hal ve hareketlerini anlamakta ve ona yardım etmekte zorlanabilirsin. Merak etme, "Bebeklerde Büyüme Atakları" yazımız sana yardımcı olacak.
Bu arada bebek gelişimini etkileyen birçok faktör de var. Bunlar içinde beslenme, çevresel faktörler, psikolojik etmenlerden bahsedebiliriz. Yani bir bebek büyütürken a’dan z’ye tüm faktörlere dikkat etmen gerekiyor.
Bebek bakımı nasıl olacak?
Gelişimi ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi oldun, beslenmesini düzene soktun, sırada bebek bakımı hakkında bilmediklerini öğrenmek var! Öncelikle bebek cildinden biraz bahsedelim. Bebeğinin teninin ne kadar hassas olduğunu biliyorsun. Bu yüzden bebek cilt bakımı büyük önem taşıyor. Özellikle bebek bezi değiştirme ve bez bölgesinin bakımına özen göstermek çok önemli. Çünkü aksi takdirde cildi pişik problemi ile karşılaşabilir. Bunu engellemek için bebeğinin bezini sık sık değiştirmeli, kasık bölgesini havalandırmalı ve pişik önleyici merhemler kullanmalısın.
Bebek banyosu ve tırnak kesimi işlemleri de önemli bir konu. Banyoda işini kolaylaştırmak için uygun ürünleri kullanman lazım. Bebek küveti, maşrapa, banyo filesi gibi ürünler kullanarak hem güvenlik sağlayabilir hem de kolay bir banyo saati sağlayabilirsin.
Banyo söz konusuyken temizlik ürünlerine de değinmeliyiz. Seçeceğin bebek şampuanı ürünlerinin göz yakmayan, kimyasal içermeyen, cildi kurutmayan özellikler taşıdığına emin olmalısın.
Bebek tırnağını kesmek de ayrı bir sorun. O küçücük parmaklardaki daha da küçük tırnakları kesmek oldukça zahmetli bir iş. Bebeğini ve kendini yormadan bu işi gerçekleştirmek için minik yavrunun sakin olduğu bir anı seçebilir, bebek tırnak makaslarını kullanabilirsin.
Hepimiz güneş ışınlarından etkileniyoruz ama bebeğin daha fazla zarar görüyor. Bu yüzden güneşli havalarda dışarı çıktığında ya da tatillerde bebek güneş kremlerini, bebek şapkalarını ve uygun kıyafetleri kullanman önemli.
Doğum sonrası anne neler yaşayacak?
Doğum sonrasında senin de dikkat etmen gereken pek çok şey var! Hayatın tümüyle değişti ve vücudun da bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Mesela doğum sonrası adet düzenin ne zaman eski haline dönecek merak ediyorsun, değil mi? Bu süreç genelde doğumdan sonraki 6. haftada başlıyor. Ama bebeğini emzirdiğin sürece daha da uzun sürme ihtimali var!
Emzirme demişken bu konudan da bahsedelim. Emziren anneler genelde göğüslerinde bazı problemler yaşıyorlar. Bunlardan en önemlileri mastit ve göğüs ucu çatlakları! Mastit tam olarak boşalmayan meme kanallarının tıkanması ve devamında iltihaplanması, çatlaklar ise yanlış pozisyonda emzirme nedeniyle meydana geliyor. Hepsi çok ağrılı ve bebeğini emzirememeye uzanan sorunlar olduğu için göğüs bakımına dikkat etmelisin.
Doğum sonrasında vücudunu toparlamak için yapman gereken bazı şeyler var. Normal doğum yaptıysan epizyotomi dikişi, perine bakımı; sezaryen doğum yaptıysan kesi yeri bakımı, ağır işlerden kaçınma gibi konular önem taşıyor.
Sezaryen sonrası seni neler bekliyor?
Eğer sezaryen doğum yaptıysan, dikkat etmen gereken daha fazla şey var. Çünkü söz konusu bir ameliyat ve dikişlerine, banyo yapmana, yatış pozisyonuna bile özen göstermen gerekiyor. Bebeğinle daha hızlı bir şekilde ilgilenmen için sezaryen sonrası bakımına dikkat etmelisin.
Bu arada doğum sonrası kanamaları da yaşayacaksın. Bunlar genelde 6. haftadan sonra azalacak ama bu süreden sonra yoğunluğunu koruyarak devam ederse doktoruna danışmalısın.
Doğum sonrası cinsel ilişkiye ne zaman dönebileceğini de merak ediyor olabilirsin. Uzmanların önerisi cinsellik için doğumdan sonra 6 hafta beklemen! Eğer sezaryen doğum yaptıysan ya da kanaman varsa bu süre daha da uzayabilir. Vücudunun toparlanmasına biraz izin vermelisin!
Peki doğum sonrası kilo verme işi nasıl olacak? Doğum kilolarından bir an önce kurtulmak istediğini biliyoruz. Ama emzirdiğin için sıkı bir rejim programına girmen doğru olmaz. Dengeli ve yeterli beslenerek, tatlı ve yağlı gıdalardan kaçınarak kilo verme konusuna bir göz kırpabilirsin.
Eğer kilo verme adına spor yapmaya başlamak istiyorsan bunun için yine en az 6 hafta kadar beklemelisin. Bu süreden sonra doktorunun onayıyla hafif sporlar yapabilirsin.
Önemli bir konu olan lohusa depresyonuna da değinelim. Doğumda zorluk yaşayan, bebek bakımı gibi konularda eşinden ve yakınlarından beklediği ilgiyi ve desteği göremeyen kadınların lohusa depresyonuna yakalanma şansı artıyor. Bu anneler için çok zor bir durum, aşmanın en doğru yolu ise psikolojik destek ve yakınlarının ilgisi!
Bebeğinin özel günlerini planla!
0-1 yaşlık dönemde bebeğin için düzenleyeceğin birçok özel gün mevcut. Sip and see, diş buğdayı, 6 ay kınası, 1 yaş doğum günü gibi özel anlar söz konusu ve bu kutlamalar için güzel hazırlıklar yapmak isteyeceğine eminiz. Kutlamalarında kullanacağın parti süsleri, bebek pastaları, hediyelik, ikramlık gibi ürünleri bu iş için hizmet veren firmalardan temin edebilirsin.
Bu partilerde bazı konseptler de tercih edilip, organizasyon buna göre düzenlenebiliyor. Anneler genellikle prenses, prens, çizgi film kahramanları konseptlerini tercih ediyorlar. Sen kafanda bir konsept belirlediysen organizasyon firmalarıyla görüşüp malzemelerini hazırlatabilirsin.
Kırk uçurma gününü planladın mı?
40 gününü dolduran bebeğinin kırk uçurma organizasyonu için hazırlıklara başladın mı? Yoksa neler yapman gerektiğini bilmiyor musun? Bu parti için kırk uçurma sepeti, kırk banyosu ve daha birçok konuda hazırlıklar yapman lazım.