8 Aylık Bebek Gelişimi

7 Aylık 9 Aylık

Bebeğin artık yenidoğan bebek refleksleri yerine daha bilinçli ve amaca yönelik hareketler yapmaya başladı. Çünkü artık 8 aylık! İstedikleri ağlayarak değil, daha çok göstererek veya yönelerek belirtecek. Daha fazla ayrıntı için 8 aylık bebek gelişimi yazımızı oku.

8 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bu ay da diğer aylarda olduğu gibi “8 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “8 aylık bebek boyu ne kadar uzamalı?” gibi soruların olduğunu tahmin ediyoruz. Sorularının cevabını aşağıdaki tablodan alabilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
8 aylık bebek kilosu 8 kg 8,8 kg
8 aylık bebek boyu 68,5 cm 70 cm
8 aylık bebek baş çevresi 43,4 cm 44,5 cm
  • Bebeğinin büyüme hızı bu dönemde biraz yavaşlayabilir.
  • 8 aylık bebeğin yarım kilodan az alır ve boyu da yaklaşık 1 cm artar.
  • Baş gelişimi hala devam eder ama önceki aylara göre daha yavaştır.

8 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

8 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Yetisi

Bebeğinin görme ve işitme yeteneği artık bir yetişkin kadar gelişmiştir. Derinlik algısı ve görüp duyduğu şeylere ulaşma becerisi artmıştır. Görüntü ve sese olan mesafesini anlama kabiliyeti de gayet iyi durumda!

Dokunma, tatma ve koku alma duyuları da en az senin kadar iyi çalışıyor!

8 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Bebeğin 8. ayında artık kelimelerin ve hareketlerin ne ifade ettiğini çok daha iyi anlar. Anlam kurma ve bağdaştırma yetileri gitgide gelişir. Özellikle evet, hayır gibi kelimeleri ve kendi isminin hangi amaçla söylendiğini fark edebilir. Bu kelimelerin altında bir uyarı mı ya da onay mı yatıyor, hemen anlayabilir.

  • Nesne kalıcılığı da bu ayda gayet yüksek seviyelerde olacak. Eskiden bebeğin bir nesneyi yere düşürdüğünde onu arama çabası göstermezdi. Artık o nesneyi görmediğinde hemen peşine düşer. Oyuncak, battaniye gibi bazı nesnelere anlam yüklemiştir.

  • Bebeğin artık babıldama (bebeklerin çıkardığı sesler) konusunda uzmanlaşmıştır. Sadece tek heceleri değil, birleşik heceleri de söylemeye başlar. Kimi bebekler heyecanla birçok ses çıkarırken kimisi de daha sessizdir ve konuşmaları dinlemeyi sever.

Bebeğin Beyin Gelişimini Desteklemek İçin Zengin Uyaran Çeşitliliği Nasıl Sağlanır?

8 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bu süreçte bebeğin özgürce, doyasıya oynamak ister ama bir yandan da seni bırakmak istemez. Buna ayrılık korkusu denir. Yani bebeğin sana güvendiği için yanından ayrılmanı hoş karşılamaz. Ondan ayrılacağını hissettiğinde eteklerine yapışır, ağlar, gitmene izin vermez. Bu sorunu neredeyse tüm bebekler yaşar.

8 Aylık Bebek Neler Yapar?

Zaman akıp geçiyor ve bebeğin gittikçe büyüyor. Böylece yapabildikleri de artıyor. İşte 8 aylık bebek neler yapar? sorusunun cevapları:

  • Bir oyuncağı arayıp bulabilir ve elinin içine alabilir.
  • Duyduğu bir sese dönebilir.
  • Dik oturup etrafı seyredebilir.
  • Tuttuğu bir şeyi bir elinden diğerine geçirebilir.
  • Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlığını verebilir.
  • Ulaşamayacağı konumdaki bir oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Ellerinin güçlenmesi ile tuttuğu nesneyi iyice kavrayabilir. Hatta 8 aylık bebek davranışları sağ olsun, elindeki oyuncak ya da herhangi bir nesnenin alınmasına itiraz edebilir.
  • Bir yere veya birine tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Otururken ayağa kalkabilir.
  • Mobilyalara tutunarak ilerleyebilir.
  • Yabancı korkusu bu ay daha net bir şekilde görülebilir.
  • İşaret edebilir, biri giderken arkasından “bay bay, hoşça kal” gibi vedalara el sallayarak eşlik edebilir.
  • Bağırarak ya da ses çıkartarak dikkat çekmeye çalışabilir.
  • Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde söylemeye çalışır.
  • Gitmek istediği yöne doğru emekler.
  • Bir yere yaslanarak ayakta durabilir.
  • Elindeki bir şeyi bilinçli bir şekilde yere bırakabilir.

Daha fazlasına bak: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Not: Her bebek aynı gelişim özelliklerini göstermez ama bebeğin 8. ay içerisinde bu aşamalara erişemediyse doktoruna muhakkak danışmalısın. Bebeğin prematüreyse bu gelişim aşamalarına biraz daha geç ulaşabilir, aklında olsun.

Kimsin Sen Prematüre Bebek?

8 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğin artık nesneleri çok iyi kavrıyor, neden-sonuç ilişkisi kuruyor, kavramları öğreniyor! Öyleyse motor ve zihin gelişimine katkı sağlayacak oyuncaklarla oynamasını sağlamalısın.

  • Bir sopaya geçirilen ahşap halkalar,
  • Küçük davullar,
  • Uzuvlarına basıldığında o bölgenin ismini söyleyen sesli materyaller, bebeğinin bu dönem oynayabileceği eğitici oyuncaklardan!

Bu dönemde ayrıca bebeğine bol bol kitap okumanı öneririz. Basit kavramlarla oluşturulmuş, keyifli hikayeleri içeren bebek kitapları hem dil gelişimi üzerinde faydalıdır hem de küçük yavrunun keyifli vakit geçirmesini sağlar.

Bak daha neler var: Bebeğine Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri

8. Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılır?

Sekizinci ayda artık bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek değil, ona daha fazla şeyler öğreterek gelişimine faydalı olabilirsin. Bu açıdan, 8 aylık bebeğin zeka gelişimi için ne yapılmalı? sorun için işine yarayacak bazı cevaplar sıraladık.

  • Karşılıklı konuşmanın önemli olduğu bir dönemdesiniz. Örneğin onu bezlerken ya da banyo sonrası masajında uzuvlarının ismini söyleyerek bebeğinin bedenini tanımasını sağlayabilirsin. “Bak elin, bu ayağın” gibi.

Neler yapabileceğini öğren: Yaşlara Göre Çocuklarda Dil Gelişimini Desteklemenin Yolları

  • Birlikte fotoğraflara bakıp onun da sima olarak tanıdığı kişilerin isimlerini söyleyebilirsin. Dayısı, amcası ya da anneannesi ise “bak anneannen” diyerek tanıdığı yüzlerin nesi olduğuna dair bilgi verebilirsin. Sokağa çıkarken etraftaki şeyler hakkında konuşabilir, giydirdiğin kıyafetlerin ismini söyleyebilirsin.

  • Onunla oynayabileceğin 8 aylık bebek oyunları da var. Oyuncağını yakın ve uzanabileceği yere saklayarak oyuncağın –bir adı varsa adı ile- nerede olduğunu sorabilir ve bulmasını sağlayabilirsin. Oyuncak sepetini boşaltıp doldururken içine oyuncak atmasına izin verebilirsin. Bu 8 aylık bebeğinin fiziksel gelişimi için de yararlı olacaktır. Sonrasında ise attığı her oyuncağın ismini söyleyerek öğretebilirsin.

  • Bebeğinin karşısında durarak ona bir top yuvarlayabilirsin. Ona “Bak top yuvarlandı!” ya da “Bak top zıpladı!” diyebilirsin! Böylece kelimelere dair detayları öğrenmesini sağlayabilirsin.

Bebeğine Bakması İçin Birini mi Arıyorsun?

Gündelik koşturmacanın gereklilikleri ya da doğum öncesi ayrıldığın işine geri dönecek olman sebebiyle, bütün zamanını bebeğine ayırdığın dönemin sonuna gelmiş olabilirsin. Bundan dolayı suçluluk hissetme! Bundan sonra bebeğinin yanında olmadığın zaman için ne yapabilirsin, ona odaklan!

Dikkatli ve özenli bir bakıcı bulmak için ne yapabileceğine ve araman gereken özelliklerin neler olduğuna kafa yormalısın. Bu konuda yardım almak, taleplerini rahatça belirtmek ve sorularına cevap bulmak için bebek bakıcısı hizmeti sayfamızı inceleyebilir ve istediğin ajanslarla iletişime geçebilirsin.

8 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bu dönemde anne sütü ya da mama desteği azalır ve ek gıda günlük öğünde daha çok yer alır. Yine de 8 aylık bebek beslenmesi için uygun olan, eğer sütün varsa ve emzirebiliyorsan bir ya da iki öğünü sadece anne sütü ile vermendir.

8 aylık bebek neler yiyebilir, nasıl beslenir merak ediyorsan konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için 8 aylık bebek beslenmesi sayfasını inceleyebilirsin.

Bebeğin bu ay parmak gıdaya geçiş yapabilir. Hatta çoğu bebek 8. ayda parmak besin almaya hem hevesli hem de istekli olabilir. Çünkü parmakları nesneleri kavrayacak ve tutacak yeteneğe sahiptirler.

Senin bebeğin de ağzının içine besin götürebildiği ve ustalıkla sokabildiği zaman parmak besine hazırdır. Fakat bunun için sakın bebeğini zorlama, hazırsa parmak besine geçiş yap! Çünkü bazen 9. ile 12. aylar arasında başparmak ile işaret parmağının arasında düzgün bir şekilde cisim tutabilir.

Peki, Parmak Besin Nedir?

Parmak besin, bebeğinin kendi kendine, parmaklarıyla kavrayarak alabileceği ve yiyebileceği küçük yemek parçalarıdır. Bu şekilde beslenme 8 aylık bebek psikolojisine de olumlu etki sağlar.

Bebeğinde bağımsızlık duygusunu geliştirir, çünkü bebeğin böylece kendi kendine yiyebilme özgürlüğüne kavuşmuş olur. BLW yönteminin de tercih ettiği beslenme biçimi budur.

8 aylık bebek çorbalarına da bir bak: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

İlk Parmak Besinleri Neler Olmalı?

Bebeğinin ilk parmak besinleri dişetleri arasında kolayca dolaştırabileceği, yutabileceği ve çiğnemesine gerek kalmayan besinler olmalıdır. Örneğin;

  • Yumuşak muz,
  • Armut,
  • Şeftali parçaları,
  • Tam tahıllı ekmek içi,
  • Pişirilmiş havuç
  • Brokoli gibi.

Hepsinin kıvamı damakta ezilebilecek yumuşaklıkta olmalıdır.

Daha fazla alternatif için: Doya Doya Yesin: Bebeğin İçin 10 Parmak Gıda Önerisi

Bebeğinin bu besinleri nasıl yediğini mama sandalyesindeyken kırılmayan bir tabak ile önüne koyup gözlemleyebilirsin. Fakat nefes borusuna kaçma ihtimalini göz önünde bulundurarak, emeklerken ya da mama sandalyesinde oturmuyorken vermemeye özen göstermelisin. Ayrıca sert gıdalardan da -fındık, mısır gibi- uzak durmalısın.

8 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Geçtiğimiz ay, bebeğinin güzel bir uyku düzeni olduğuna sevindiysen bu ay ona nazar değdirdiğini sakın düşünme. Çünkü 8. ay bebek uyku düzeni geçen aya göre değişmeye ve azalmaya başlayacak.

Normal şartlarda 8 aylık bebeğin uyku saatleri düzenlidir. Bebeğin 10-12 saat uyku çekebilir ve gece uyanmaz. Ama bu aylarda ayrılık korkusu çok yüksek olduğu için uyumak istemez.

Bu yazıdan da bilgi alabilirsin: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

8 aylık bebeğin gece uykusu da düzensizleşmeye başlar. Bebeğin gecenin tam ortasında uyanabilir. Bazen aniden uyanıp ağlamaya başlar ve sonrasında kendi kendine uykuya dalar. Bazense uzun bir süre ağlamaya devam edebilir.

Eğer kendi yatağında ve kendi kendine uyutmayı öğrettiysen, bebeğinin gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalması için biraz bekleyebilirsin. Öğretmediysen de çok zorda kalmadıkça onu yatağından almanı tavsiye etmiyoruz.

Bebeklerde Beşikten Yatağa Geçiş Dönemi: Bebeğinin Beşikle Vedalaşma Vakti Geldi!

Bu ay tutunarak ayağa kalkmayı öğrendiyse kendi karyolasında da bu hareketleri deneyebilir. O yüzden dikkatli olmalısın. Karyolasını mutlaka en alt seviyede tutmalı ve ses geldiğinde görüntülü bebek telsizini kontrol etmelisin.

Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeğim Emeklemiyor, Sürünüyor!

“8 aylık bebeğim emeklemiyor, sadece yerde sürünüyor!” diyebilirsin. Emekleme girişimleri ortalama 8. ayda başlar, evet. Fakat şunu unutmamalısın ki 8 aylık bebek emeklemiyor ise bu, onun gelişim açısından bir sorun yaşadığını göstermez. Çünkü emeklemenin zamanı bebekten bebeğe değişebilir.

En önemlisi de kendi yavrunu başka bebeklerle karşılaştırmamalısın! Bazı bebekler 6 aylıkken emekler, bazıları ise 9 aylıkken. Bu tamamen senin bebeğin ile ilgilidir. Onu zorlamamalı ve kendine gereksiz telaşlar yaratmamalısın. Üstelik bebeğin göbeğinin üzerinde sürünüyor, ileri veya geri hareket ediyorsa bu, emeklemenin öncüsü olabilir. Çünkü bebeklerin emekleme tarzı da birbirinden değişik olabilir.

Daha fazla bilgi al: İlk Büyük Mücadele: Emekleme ve Yürüme

8 Aylık Bebek Neden Yemek Yemez?

Bebeğinin bu süreçte yemeklere olan ilgisi biraz dağılmış olabilir. Emekleme çalışmaları, yeni şeyler keşfetme isteği, oyun ve oyuncaklarla vakit geçirmesi ona yemek yemekten daha cazip geliyor! Bu yüzden ilgisini yemeğe çekecek bazı yöntemler deneyebilirsin. Yemek sunumlarını eğlenceli hale getirmek, renkli ve sevimli sofra ürünleri kullanmak faydalı olabilir.

Bak neler kullanabilirsin: Çocuğunun Yemek Saatlerini Pratik ve Keyifli Hale Getirecek 11 Ürün

8 Aylık Bebek Neden Kabız Olur?

Aslında bu beklenen bir durum. Bebeğin yeni besinlerle tanıştı ve beslenme düzeni köklü bir değişime uğradı. Bu harekete bağırsakları henüz alışamamış olabilir.

Ayrıca 8 aylık bebek beslenme menüsüne kabız yapma ihtimali olan bazı besinler katıldı. Bu yüzden ek gıdalar arasındaki dengeyi sağlamalısın. Kabız olasılığını en aza indirmek için lifli gıdalarla beslenmesini sağlamalısın.

İyice öğren: İçi Kurudu Yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Sol veya Sağ Ele Yönlendirme Yapmalı mıyım?

Bebeğin her iki elini de kullanıyor olabilir. Bazen sağ bazense sol eli ile eşyaları alabilir. Çoğu bebek ilk olarak her iki elini de eşit olarak kullanır. Birkaç ay içinde birini diğerinden daha fazla kullanmaya başlar.

Önemli olan senin yönlendirdiğin elini değil; onun istediğini kullanmasına izin vermektir. Eğer onu -özellikle bir elini kullanmaya- zorlansan, ilerleyen dönemde öğrenmede güçlük çekmesine neden olabilirsin. Bırak kendi kararını kendi versin.

Sert Oyunlar Oynamalı mı?

Bir çocuğu havaya atıp tutmak onun tarafından ne kadar eğlenceli olursa olsun güvenli değildir. 8 aylık bebek için oyunlar seçerken sarsmaktan, zıplatmaktan uzak durmalısın. Özellikle boyun kasları henüz tam olarak gelişmediği için 2 yaşın altındaki bebeklerde bu hareketler daha tehlikeli olabilir. Bebeğinin boynunu fark etmeden incitebilir ve gelecekte sorun yaşamasına neden olabilirsin.

Bazen şiddetli sarsıntılarda beyinde şişme, kanama, gözünde retina ayrılması olabilir. Bu tarz oyunlar için acele etmemelisin. Senin ve eşinin ailesini de bu konularda mutlaka uyarmalısın. Bebeğinin hoşuna giden her şey doğru değildir, unutma!

Bu oyunlar hem güvenli hem faydalı: Hangi Eğlenceli Duyusal Oyunlarla Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyebilirsin?

Aşı Takvimi

Sekizinci ayda bebeğinin olması gereken bir aşı yok. Bebeğinin aşı takvimi hakkında bilgi edinmek için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebekler İçin Doğru Beslenme-Dr. Şirin Seçkin

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

7 Aylık 9 Aylık