Telefonun Çocuğa Zararları Neler?

Telefonun Çocuğa Zararları Neler?

Telefon ve tabletler evde, toplu taşımada ya da aile ziyaretlerinde küçük çocukları oyalamak için birer susturucu olarak kullanıyorlar. Teknolojinin yanlış kullanımı uzun vadede ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Telefonun çocuğa zararları neler, çocuğa kaç yaşında telefon alınmalı ve tablet bağımlılığı nasıl önlenebilir, bu yazımızda bunlardan bahsettik.

Cep telefonunun çocuğa zararları neler?

Gelişen teknolojiyle birlikte en büyük ihtiyaçlarımızdan biri, akıllı cihazlar oldu. Sürekli el altında bulundurulması nedeniyle de tablet ve telefonların yeri daha başka. Bu durum ister istemez çocuklarda tablet telefon kullanımını da arttırdı. Pedagoglar son yıllarda küçük yaşta telefon kullanmanın zararları üzerinde sıklıkla duruyorlar. Çünkü onlara göre çocuğun asıl yapması gereken, oyun oynamak.

Ancak teknolojiyi yanlış şekilde kullanan ebeveynler çocuklarını bu konuda iyi yönlendiremiyorlar. Öyle ki internet ve telefon bağımlılığı artık hastalık olarak kabul ediliyor. Çocuklarda telefon ve tablet kullanımının ne tür zararları oluyor, sana bunlardan bahsedelim.

1. Bağımlılık yapıyor

Yoğun bir şekilde ekrana maruz kalan çocuklarda yaşa göre farklı belirtiler ortaya çıkıyor. Özellikle de çocuk gelişiminde kritik bir yeri olan 0-3 yaş döneminde TV, tablet veya bilgisayar ile çok vakit geçiren çocukların dil becerilerinde gerilik meydana gelebiliyor.

2 yaş çocuğun telefon bağımlılığı tamamen ailenin hatasından kaynaklanıyor. Sırf yemeğini yesin diye, çocuğun eline tablet ya da telefon tutuşturarak ona çizgi film izletmek çocukta kalıcı iştahsızlık problemine yol açabildiği gibi tablet bağımlılığına da sebep oluyor.

Bu akıllı cihazlar bir süre sonra çocuk için uyuşturucu niteliği taşıyor. Çocuk, kendi sosyal çevresinden koparak sürekli telefonda oyun oynamak ya da tabletten bir şeyler izlemek istiyor. Daha ileri dönemlerde öfke kontrolü, dikkat bozukluğu, arkadaşlarla uyumsuzluk ve derslerde başarısızlık gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Sürekli tabletle oynamanın zararları işte bu kadar büyük, bu nedenle uzmanlar 0-2 yaş aralığında bu cihazların hiçbir şekilde kullanılmamasını, ilerleyen çocukluk dönemlerinde de kullanımlarının 1 saatle sınırlandırılmasını öneriyorlar.

Uzm. Psk.Özlem Mumcuoğlu çocuklarda teknoloji bağımlılığını anlattı!

2. Baş ağrısına neden oluyor

Cep telefonlarının yaydığı mikrodalgaların, kemik ve yumuşak dokudan birkaç santimetre ilerlediği, enerjisinin de beyin ve sinir dokusunda emildiği gözlemlenmiş. 6 dakikanın üzerindeki telefon konuşmalarının kulak ve beyin dokusunun ısısını arttırdığı ve baş ağrısına yol açtığı hepimizin kolayca hissedebildiği etkiler. Dolayısıyla çocuklarda telefon bağımlılığının neden olduğu uzun süreli kullanımlar erken yaşta baş ağrılarına yol açabiliyor.

Anlattık: Çocuklarda Baş Ağrısının Sebepleri ve Tedavisi

3. Beyne zarar veriyor

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre telefonun beyne zararları çocuklarda çok daha büyük. Dokuları daha ince ve yumuşak olduğu için elektromanyetik dalgalar çocukların vücudunda yetişkinlere göre daha etkili oluyor. Beyin dokusunun gelişimi 20 yaşına kadar sürdüğü için bebeklik döneminde bu cihazları kullananlarda telefon ve tabletin beyne zararları daha büyük oluyor.

Elektronik cihazların yerini bunlar alsın: Zeka Oyuncakları Çocuğunun Zihnini Geliştirecek!

4. İşitme kaybına yol açıyor

Amerikan KBB Akademisi'nin 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, günde 1 saat ya da daha fazla cep telefonu kullanan çocuklarda işitme kaybı gelişme ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Ağlaması dursun diye, daha minicikken bebeğin eline telefon vermek aslında ne kadar büyük bir kötülük değil mi?

Telefonu bırak, çocuğunla oyna: Evde Oynanacak Oyunlar

5. Gözlerde bozulmaya sebep oluyor

Utah Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, cep telefonlarından yayılan mikrodalgalar özellikle çocukların göz merceklerine daha çok zarar veriyor. Benzeri çalışmalarda bu dalgaların çocukların göz dokusunu etkileyerek katarakt gibi sorunlara yol açabileceği saptanmış.

6. Siber zorbalığa maruz bırakıyor

Siber zorbalığın en büyük mağduru, çocuklar. Sahte hesaplar üzerinden çocuklarla iletişime geçen pedofili bireyler onlarla duygusal arkadaşlıklar kurarak istediklerini yaptırabiliyorlar. Ne yazık ki iş, cinsel boyutlara kadar ulaşabiliyor. Siber tacizler çocuklarda özgüven eksikliği, ruh sağlığı sorunları ve akran zorbalığı gibi problemlere yol açabiliyor.

Gördüğün gibi kontrolsüz kullanıldığı ve kullanımı takip edilmediği takdirde telefonun çocuğa zararları oldukça fazla. Yani, ebeveyn olarak yaptığın şey yalnızca çocuğa telefon vermek olmamalı. Bunu çocuğunun hangi yaşında yaptığın, çocuğunun yeterli olgunlukta olup olmadığı, buna gerçekten ihtiyaç duyup duymadığı, cihazları kullanım süresi ve ziyaret ettiği sayfalar gibi detaylar çok önemli.

Buna da dikkat: Çocukların Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

Çocuğa kaç yaşında telefon alınmalı?

Bu konuda ortak bir görüşte birleşmek zor. Bill Gates gibi teknoloji milyarderleri, gelişme çağındaki çocuklar için ekran başında geçirilen zamanın oldukça önemli olduğunu ve kendi çocuklarına 14 yaşına kadar cep telefonu almadıklarını söylüyor.

Amerikan Pediatri Akademisi ise medya kullanım talimatlarında akıllı telefonlar için kesin bir yaş önermiyor. Çocuk ve telefon ilişkisinin ebeveynlerin takibi ve ekran süresinin sınırlı tutulmasıyla kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Olgunlaşma önemli bir kriter!

Uzmanların bazıları ergenlerin, yaşıtlarıyla etkileşime girmesi için telefonların bir araç olduğunu ve çocuklarda telefon kullanımının yasaklanmasının onların sosyal gelişimlerine zarar verebileceğini söylüyorlar. Çocuk, yüz yüze iletişimin değerini kavrayabildiği noktada sorun yok, deniyor. Net olarak çocuğa telefon alma yaş sınırı gibi bir şeyden bahsetmek mümkün olmasa da en azından çocuğun 12 yaşına kadar beklemek, 13-20 yaşlar arasında da telefon kullanımını minimum seviye tutmak önemli.

Ayrıca ebeveynlerin de çocukların önünde kendi cep telefonlarını kullanımlarına dikkat etmesi gerekiyor. Yani, bu durum biraz da teknolojiyi kendinize adapte etme biçiminizle ilgili. Daha erken bir dönemde çocuğuna telefon almak istiyorsan, aşağıdaki sorular bunun ne ölçüde gerekli olduğu konusunda fikir edinmeni sağlayabilir.

  • Çocuğunla güvenlik nedenleriyle mi yoksa sosyal sebeplerden dolayı mı iletişimde kalmak istiyorsun?
  • Çocuğunun ders sırasında telefonla oynayarak, mesaj ve fotoğraf göndererek çevresini rahatsız edip etmeyeceğini biliyor musun?
  • Çocuğunun, telefonu kullanım süresi ve indirdiği uygulamalarda sınır kavramına uyuacağını düşünüyor musun?

Bu sorulara verdiğin yanıtları ve teknolojik cihazları aile içerisinde kullanım şeklinizi düşündüğünde karar vermen daha kolay olacaktır.

Bu da ilgini çekebilir: Çocukların Özgüvenini Zedeleyecek 7 Ebeveyn Davranışı

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: