1. Para kavramını öğret
ABD’deki Kansas Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre çocuklara para biriktirme alışkanlığı kazandırmanın tohumları 5 yaşında bile atılabiliyor. Çocukların parayla olan ilişkisi ebeveynlerin para harcama biçimini taklitle şekilleniyor. Birlikte çıkılan alışverişler, bayramlarda verilen harçlıklar derken çocuklar parayla tanışmış oluyorlar. Ancak para onlar için hala emek karşılığı hak edilmiş bir şey olmuyor.
Bu nedenle çocuğuna erken yaşta para ve emek arasındaki ilişkiyi, ihtiyacı olduğu kadar para harcaması gerektiğini anlatmakla işe başlamalısın. Tüm bunları yaparken de paranın ihtiyaçlarımızı karşılamak için yalnızca bir araç olduğunun üzerinde durmayı ihmal etme.
Mutlaka oku: Özgür Bolat Çocuğuna Nasıl Model Olacağını Anlatıyor!
2. Küçük oyunlar düzenle
Okul dönemindeki çocuğunla evde mağazacılık ve restoran işletme gibi oyunlar oynayabilirsin. Ona belirli miktarlarda sahte para vererek bu paralarla satın alabileceği eşyalar ya da yemek menülerinden oluşan çeşitli senaryolar hazırlayabilirsin. Çocuğun ev ortamında alışverişin nasıl yapıldığını öğrendikten sonra gerçek hayatta alışveriş konusunda daha iyi fikir edinecektir.
3. Masa oyunları oyna
Finansal kavramları tanıtmak, çocuklara para harcama ve tasarruf etme konularını interaktif ve eğlenceli bir yolla öğretmek için masa oyunları iyi bir seçenek. Böylelikle çocuklarda para yönetimi bilinci oluşuyor ve sahip oldukları parayı somut bir şekilde görebildikleri için paranın büyüklüğü ve küçüklüğü gibi konularda fikir edinmiş oluyorlar.
4. Kumbara al
Evde para biriktirme yöntemlerinin başında akla gelen ilk seçeneklerden biri, kumbaralar. Bu, aynı zamanda çocuklara para biriktirmeyi öğretmenin de en keyifli yollarından. Bu sayede, çocuğun kumbaranın içine attığı bozuklukların nasıl büyük meblağlara dönüştüğünü kendisi deneyimleme fırsatı bulabilir.
Çocuklar genellikle rekabete açık oldukları için her ay belli miktarda bir hedef koyarak çocuğuna o hedefe ulaşması konusunda meydan okuyabilirsin. İstediği bir oyuncak ya da sinema bileti gibi minik ödüller onu para biriktirmeye ekstra teşvik edecektir.
Adem Güneş bahsetti: Çocuğun Kişilik Gelişimi İçin Öneriler
5. Harçlığıyla geçinmesini iste
Çocuğuna verdiğin harçlıklarla ilgili onunla net bir şekilde konuşmalısın. Bu harçlıkla hangi ihtiyaçlarını giderebileceği, harçlığının neleri kapsadığı ve kapsamadığı gibi konularda onu açık bir şekilde bilgilendir.
Çocuk ve para ilişkisi biz yetişkinlerdeki gibi olmadığı için ilk hafta kendisine verdiğin parayla geçinemeyebilir. Ancak bu durumda ona yeniden para verirsen para idaresini uzun süre sağlayamama ihtimali yüksek. Aksi halde kendisine verdiğin parayı bir sonraki hafta daha dikkatli harcayacaktır.
Özgür Bolat anlattı: Çocuğa Sorumluluk Kazandırmanın 5 Yolu
6. Hedef koymayı öğret
Biriktirilen para ile ne yapılabilir, çocuğuna bunu iyice anlat. Senden bir şey istediğinde ona istediği şeyi harçlıklarını biriktirip alabileceğini söyle. Bunu yaparak para biriktirmesi için çocuğuna istek ve bir sebep vermiş oluyorsun. Böylece istediği şeyleri elde etme konusunda inisiyatif kullanarak bunu bir alışkanlık haline bile getirebilir.
Aman dikkat: Çocuk Yetiştirmede Yapılan 10 Kritik Hata
7. Alışveriş yapma özgürlüğü tanı
Para biriktirme taktiklerinin en eğlenceli yollarından biri de çocuğuna kendi alışverişini yapma özgürlüğü vermen. Ailecek çıktığınız alışverişlerde ve tatillerde paranın kontrolü sizin elinizde olduğu için çocuğunuz paranın anlamanı bilmez. Ancak çıktığınız tatiller için çocuğuna belli bir bütçe vererek kendi istediklerini almasını sağlamak onu çok mutlu edecektir.
Kendi hediyelik eşyalarından ve bunlara harcayacağı paradan sorumlu olması çocuğunun alışverişin ne demek olduğunu ve paranın değerini daha iyi anlamasını sağlayacaktır. Böylece kendi eline geçen yıllık paradan, bu tarz ihtiyaçları için para biriktirme girişimlerinde bulunabilir. Çünkü temelde, parayı nasıl yönetebileceğini deneyimleyerek öğrenmiş olacak.
8. Mali konularda çocuğunuza karşı açık ol
Ailenizin aylık ve yıllık bütçesi hakkında çocuğuna bilgi verebilirsin. Eşinle kazandığınız para ve bu parayla hangi harcamalarda bulunduğunuz, hangi ihtiyaçlarınıza ne kadar bütçe ayırdığınız gibi konularda çocuğunla konuşman onun bu konuları çok daha iyi anlamasını sağlayacaktır.
Hatta aldığınız maaş zammının onun harçlığına ne kadar yansıyacağını söyleyerek çocuğunun kendi bütçe planlamasını yapmasına, ne kadar para biriktirirse istediği şeyi alabileceğine bile yardımcı olabilirsin. Çocuğun büyüdükçe ona kredi kartı ve banka kredisi gibi şeylerden de bahsedebilirsin.
Bu da ilgini çekebilir: Proje Çocuk Nedir? Ne Tür Zararlara Yol Açıyor?